25 Февруари, 2023 22:55 3 449 96

Тихото разпадане на националната рамка

  • калина андролова-
  • национална рамка-
  • разпадане-
  • либерализъм

Апологетите на неолибералния глобализъм са срещу всички национални идентификатори

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът защо се случва този мъчителен политически хаос в България директно кореспондира с разлома, който остро протича в американската държава. Вътрешната война в САЩ между двете политически концепции за организиране на света, на Демократическата партия и на Републиканската, се прехвърля по абсурден и бих казала даже възмутителен начин спрямо политическите елити в съюзническите държави. Демократическата партия, поемайки властта в САЩ, се зае да преформатира политическото пространство в сферите на американското влияние. Започна истинска оперативна война срещу тези политически елити, които не споделят с ентусиазъм глобалната доктрина, които са по-консервативни, по-близки идеологически до Републиканската партия в САЩ, които са по-силно национално ориентирани. Като най-общ щрих може да се каже, че зад Републиканската партия на САЩ стои основно промишленият капитал. А кръговете около Демократическата партия са свързани изключително с финансовия, спекулативния капитал, който има нужда от бърза пропускливост на националните икономики, от нетериториалност на пространството, от квазидържавност, от извличане на националния суверенитет и заместването му с наднационални, тоест глобални механизми за управление. Затова доктрината на Демократическата партия в основата си представлява борба за разрушаване на националната държава като обществен институт. В момента на власт във Вашингтон е най-космополитната и най-безотговорната към националната рамка прослойка на американския елит.

Глобалистката доктрина използва някои трасета: изтриване на историческата памет, която държи националното съзнание будно и свързва индивидите в нация; отслабване на правоохранителните структури и службите, свързани с националната сигурност, за да се постигане състоянието „слаба държава“, или както казва Зигмунт Бауман, „невъзможност за автономно управление“. Логично глобалният неолиберален модел се легендира през ползите за атомизирания индивид, през различните видове потребителски и сексуални свободи, през зависимостта от консуматорския модел. Всъщност става дума за елиминиране на държавата като фактор, като административна и политическа пречка пред оплячкосването на последните базови ресурси, които буквално изграждат националната власт и националната сигурност – водни ресурси, енергийни източници, земя, военно-отбранителен капацитет. Изваждането на тези ресурси и техните трасета извън контрола на националната власт превръща тази власт в хартиен тигър, в нищо. Наблюдавахме много отблизо такъв опит за светкавично хищничество при управлението на ПП. Тези хора произтичат и са единосъщни с глобалистката доктрина. Те буквално започнаха да унищожават поетапно държавата. И никой не е в състояние да ги убеди, че носят отговорност за делата си пред когото и да е в България. Те са типични образци на глобалисткото разграждане на смисъла на националната власт. Те произвеждат антидържавност. Но най-парадоксалното е, че независимо от необратимите щети, които нанесоха, и че активностите им до една бяха свързани с разрушаването на базовата основа на държавността, тези хора продължават да претендират за властта, да се обявяват за „добрите“ и да разчитат на магическото невежество на електората.

ПП получиха вече своя шанс да ни управляват не заради своите качества. Те получиха изобщо някакъв шанс, защото Демократическата партия на САЩ разгърна тихи или по-шумни наказателни корекции върху политическите елити в няколко държави, общували много добре с тръмписткия Бял дом в предишния мандат. Най-грубо това се случи и все още се случва в Израел. Там Биби Нетаняху, който е изключително близък до Тръмп, който е консерватор и отдавна има противоречия с Демократическата партия, е атакуван толкова остро и драматично, че вече се заговаря за гражданска война. Любимите инструменти в технологията на американските демократи са сатанизиране през медийната и публична среда, употребата на вербални бухалки като „корупция“, „антидемократично“, „съдебна реформа“, през които се настройва обществената когнитивна матрица. В тази серия на удари по консервативни политически елити попадна и ГЕРБ. Американските демократи пожелаха да наложат у нас свой нов властови екип, взет на ръчно управление. Съвсем отделен е въпросът дали ПП оправдаха очакванията на конструкторите си. Но за конструкторите дори и лошата кукла е по-добра от един умен, отговорен държавник, който не е готов да разрушава националната рамка.

Апологетите на неолибералния глобализъм са срещу всички национални идентификатори, включително история, национални герои, национални празници и пр. Всеки опит за политическо решение, обърнато към националния интерес, се заклеймява като ретроградно, несъобразено със съюзния интерес и се приравнява на опасен национализъм, фашизъм и деградация към архаични практики. Съответно силните лидери и националноотговорните партии се етикетират като недемократични и/или корумпирани и с тях се започва война. Тази война протича през наднационалните мрежи за влияние, изградени от САЩ върху финансови донорства от различни институти за „изграждане и подпомагане на демокрацията“. Демократическата партия в най-голяма степен наследи практиките за работа с NGO-та и групи за граждански инициативи, през които се действаше за разграждане на комунистическите режими, т.нар. мрежи на Сорос. И когато разломът между неолибералните глобалисти и републиканските консерватори в САЩ започна да се разширява, т.нар. американски левичари започнаха да употребяват когнитивното оръжие и изработените механизми за цветни революции, за мрежови и информационни оперативни мероприятия дори вътре в самата Америка, срещу своите вътрешнополитически опоненти - републиканците.

В този смисъл появата на ПП, а сега и на коалицията ПП/ДБ трябва да се разглеждат не като „добрите“ срещу „лошите“, те могат да си поставят какъвто си искат фалшив етикет. Коалицията, в която присъстват ПП, трябва да се разглежда според това, което те фактически са: неолиберални глобалисти, противници на самата идея за държавност, национална власт и стабилност. Тяхната същностна функция произтича от целите на глобалистката концепция – разграждане. На сигурността, на националната рамка. На разбирането в избирателите за това какво е националноотговорна власт.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 11 Отговор
    Господарите се разпадат и робите се щурат.

    Коментиран от #5, #39, #90

  • 2 Дрън, дрън та пляс!

    29 57 Отговор
    Какво общо има путинофилската територия с Америка! Тука племето се колебае дали да не се върне в Евразия! Това е проблема!

    Коментиран от #10, #75

  • 3 Многословно

    45 12 Отговор
    Но звучи доста вероятно
  • 4 Тралала

    16 54 Отговор
    Тья, кво да каже горката... Едно си баба знае, едно си баба бае, Калинке.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ФАКТ

    Коментиран от #21

  • 6 Стимулирани да работят

    17 49 Отговор
    Таз и тя си получава рублите от Вирджинските острови..какво стана рубладжии да не си получихте траншовете днеска?
  • 7 Флейта

    18 29 Отговор
    Кавал свири на поляна......
    Бойко е разбира се най-добър.
    От пачките ще има и за момето.
    Другото няма значение.
  • 8 Да беше поставила актуалната си снимка

    21 28 Отговор
    Щях да прочета какво пише, но тя почва още със снимката си да мами.

    Коментиран от #48

  • 9 Умни писатели малко лъжат но

    16 37 Отговор
    Другарката не е разбрала че за шпионските им неволи са виновни другарите от Масква които от скука решиха да настъпят мотиката и срещат отпор по всички фронтове..нещо което ще продължава и занапред
  • 10 Ветеран от Протеста

    17 35 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън, дрън та пляс!":

    Тази жена , Калина ,е съпругата на Петър Петров Георгиев,нарекъл се Волгин.Спи с него.Две деца му ражда....И най- вероятно,анализирайки стила й ,му пише материалите ,които дрънка по радиото....И както е известно,зад всеки мъж,стои една Жена...Ама са си паснали точно!!!
  • 11 без имена

    11 28 Отговор
    пРезидентът рАДЕВ е отговорен за всичко това у нас.
  • 12 ТрампЛин

    11 30 Отговор
    Кое е Ляво и кое е Дясно, вече само Бог знае, но нашите политически анализатори смело си играят с термини като Глобализъм, неолиберализъм, пришиват го смело на Демократи или Републиканци….а истината е една! Русия хвърли света в Хаос!!! Нов Световен Ред ще въвеждат, нова световна валута ще въвеждат….те кочината си не могат да сложат в ред, но тръгнаха Света да оправят!
  • 13 Дори и лоша държава

    41 5 Отговор
    Е много по-добре от бездържавие или дистанционно управление от извън страната от глобални концерни и богаташи...
    Много важно е сега, да се осъзнаем, какво става и да се обединим около националната ни принадлежност. Да се осъзнаем, като единен народ и да НЕ допуснем да се унищожи държавата. Да, капиталистическата държава е паразит. НО можем да я засилим малко, в посока, както някога беше социалистическата държава? Силна държава, която е ЗА народа, ЗА нашата страна и успешно ни защитава от чуждите желания да ни ограбят и поробят.... Такава държава е добре да имаме. И вън от страната на всичките чуждестранни организации, които искат да ни подриват националната сигурност!!!
    Не може нашата национална сигурност и законодателство да е след международните споразумения и договори!!! Трябва да е обратното!!! Всичко което е за нашата страна и народ да е ПРЕД всякакви международни споразумения!!!
    Те не трябва да имат такава сила... Време е нашия народ да си вземе властта над себе си и държавната власт да принадлежи НА НАРОДА НИ!!!
    Всички предатели (ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС, БСП....) трябва добре да бъдат следени да не могат да провеждат антибългарска политика. При такъв опит веднага арестуване и съд за национално представителство!!!

    Коментиран от #16, #76

  • 14 Коментар

    32 3 Отговор
    Цитат:"изтриване на историческата памет, която държи националното съзнание будно и свързва индивидите в нация; отслабване на правоохранителните структури и службите, свързани с националната сигурност, за да се постигане състоянието „слаба държава“, или както казва Зигмунт Бауман, „невъзможност за автономно управление“.
    Така е.Даже напоследък против Левски пишат.Срещу МВР си е направо черен PR.Също така си стоим в политически хаос без правителство...
    После какво следва? Майдан?Кръв?Сценарият на Сирия и Украйна?А,не мерси!Не искаме!Това на сатанизъм си ми прилича.Като се вземе и предвид,че ни държат в политически хаос след разнасяне на ковчези и вуду кукли може и да си е сатанизъм.Господ да ни пази!
  • 15 ТрампЛин

    11 21 Отговор
    Допълнение: Истината обаче е една, който и да дойде на власт в САЩ, политиката спрямо русия ще остане същата, съпричастноста към Украйна ще остане същата!

    Коментиран от #88

  • 16 А не искаш ли в РФ да сме ?

    7 23 Отговор

    До коментар #13 от "Дори и лоша държава":

    Всички предатели (ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС, БСП....) Най вече ВЪЗРАЖДАНЕ, трябва добре да бъдат следени да не могат да провеждат антибългарска политика. При такъв опит веднага арестуване и съд за национално представителство!!!

    Коментиран от #23

  • 17 До колкото виждаме

    17 4 Отговор
    И двете американски партии подкрепят мафията в България. Така че все тази какво ще направят, няма да е за доброто на българите.
  • 18 Илюзонист

    19 2 Отговор
    На територията и катериците знаят, за прилагането на богат коктейл от социално инженерни програми на ЕС,МВФ,ОТАН и няколко др държави с корпоративен интерес към територията на старите Българи.
  • 19 Българин

    3 25 Отговор
    Ся да разбирам ли, че тая баба агитира за Копейкин, щото оня банкянския козирува на всички, прави квоти каже началството и върти кранове с Путин и ердо. Иначе за пп е права, жалък американски проект
  • 20 АУУУУУ

    8 23 Отговор
    4000 лева или за едно Бравос от Митрофанова?🤣🤣🤣🤣🤣
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ха ха

    31 2 Отговор
    Ъ-ъ-ъ, нещо такова, ама не съвсем. Самите САЩ са в плен на Давос в голяма степен. Затова са и най-видим ръжен, когато на власт са Демократите. Голяма част и от републиканската партия са глобалисти. Проказата е плъзнала по цялата планета и най-вече Европа, където ЕС е отроче на Давос. Целта е не толкова разсипване на националната държава, а подменянето на демокрацията с власт от никого неизбрана. Мултинационалните корпорации управляват водени от шепа хора и техните лакеи. Една ужасна античовешка идеология, чиито пазители се събират всяка година в Давос. Последно пазени от 5000 швейцарски войници.
  • 23 Не, не искам

    27 15 Отговор

    До коментар #16 от "А не искаш ли в РФ да сме ?":

    Никъде не съм писал, че трябва да излезем от сашиянския захват, за да нахлузим друг хомот на врата .. Възраждане е единствената партия в момента, която говори за нашия национален интерес!!! И какво толкова ви е страх от Русия? Последната има толкова много други проблеми, че изобщо не й пука за нас... Но има смисъл да купуваме от тях евтини енергоресурси... Какво да ме интересува някакъв си ЕС? Даже е добре да го напуснем. За какво ни е диктат от някакво си НЕизбирани евро бюрократи??.
    България трябва да е свободна и независима! И поне за сега само Възраждане говори за това .. другите всичките партии са за канала... Който е за България, би трябвало сега да избере Възраждане!! Ако имаше други, национално ориентирани партии също бих избрал тях, но за съжаление НЯМА...

    Коментиран от #26, #31, #36

  • 24 Мда

    19 5 Отговор
    Само фактът, че ПП премълчаха сума ти ходове, докато бяха в управлението на държавата заедно с бсп, дб и итн. Например театрото с пълното информационно затъмнение за спирането на газа в Полша и България от Газпром миналата година. Тогава цяла Европа си купуваше газ по условията на Газпром. А ПП мина на посредници, без никой от ЕС да задължава България да прави това. Както и да е. Добре, че тогава в управлението на България не беше мистър ЙЕС - Борисов, защото тогава нещата щяха да станат катастрофални...
  • 25 Чичак

    19 5 Отговор
    Браво ! """""неолибералните глобалисти, са противници на самата идея за държавност, национална власт и стабилност.""""" Безспорна истина е. Кейнсианска икономика се застъпва за смесения тип икономика – основно частен сектор, но с голяма роля на държавното управление и публичния сектор – и служи като икономически модел през последните години на Голямата депресия, Втората световна война, пост-военната икономическа експанзия (1945 – 1973), а неолибералните глобалисти са точно обратното- противници на самата идея за държавност. Олигарси за които държавата и държавите не са важни ...... 400-те най-богати американци претендиращи за богатство от над 3 трилиона долара, влючително и тримата милиардери притежаващи толкова богатство, колкото долната половина на обществото или 160 милиона души и майййната и на държавата и държавността ......

    Коментиран от #28, #34

  • 26 Не искаш да сме в РФ а питаш

    8 12 Отговор

    До коментар #23 от "Не, не искам":

    "И какво толкова ви е страх от Русия? " Ами възражданецо, защо не се писа от коя партия си в първия комента ? или ако мине с бай ганьовски номера.

    Коментиран от #35, #38

  • 27 ха ха

    12 5 Отговор
    Там е работата! Нашият елит винаги е бил зависим от няколко регионални сили . Русия, Турция и Германия. След 90-та се намесват и САЩ. В контекста на това, което авторката казва има два основни пртегателни центъра - Давос и Евразия. Тъжното е, че отвратените от давоската глупост често са подмамвани от петата колона на наследниците на Златната орда. Така поемаме на Изток и след това поколения наред страдат. Сега пак ни замерват с пропаганда да отворим портите на врага, вместо да се борим с нашите си душмани.
  • 28 Верно е

    13 4 Отговор

    До коментар #25 от "Чичак":

    Тия богатите американци имат толкова пари защото така им бачка икономиката..федералния резерв печата тия ги прибират..ако ги няма по улиците ще се валят бали с долари..в един момент тия пари стават просто точки на екрана без физическа стойност поради голямото число което представляват
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Чичак

    9 1 Отговор
    ставката беше намалена до 21 процента от 35 процента при администрацията на Тръмп и остана на това ниво, докато демократите контролираха Белия дом и двата клона на Конгреса. Обаче големите корпорации са платили малко или никакви данъци през 2021 г., включително Amazon (6,1 процента), Ford (1 процент), General Motors (0,2 процента), Bank of America (3,5 процента) и FedEx (4,2 процента).....Някои не плащаха и въобще данъци впрочем, като ATT, която нямаше данъчни задължения през 2021 г. въпреки 29,6 милиарда долара печалби, като вместо това поискаха възстановяване или кредит от 1,2 милиарда долара......... Че толкова за демократи и републиканци.
  • 31 Защо се страхуваме от Русия? 

    14 12 Отговор

    До коментар #23 от "Не, не искам":

    Не искаме отново да бъдем разселвани в сибирската пустош.

    Коментиран от #81

  • 32 неолибералния глобализъм

    13 6 Отговор
    Е причината за почити всички злини в момента. Истина е
  • 33 Волна Волгина

    7 15 Отговор
    Ръся думи за кинти. 4000 от Путин неми стигат. И чети рите на Волгин -също.

    Коментиран от #51

  • 34 ТрампЛин

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "Чичак":

    Не лъжеш ли? Кейнсианската идея за Икономика отхвърля капитализма! Там се върви на някаква утопия наречена Самоуправляващи се работнически бизнеси?!? WSDE’s е Утопия! Вярваш ли че има отново луди да ви се вържат?

    Коментиран от #40, #93

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Чичак

    14 2 Отговор
    Кейнсианството в основата си е философия, която предпочита смесена икономика с роля както на публичния, така и на частния сектор. Той отхвърля нерегулирания подход на свободния пазар, свързан с тези от либертарианската десница на политическия спектър, и крайнолявата позиция, при която държавата разпределя ресурси. Всъщност Кейнс искаше да поддържа капитализма и да предотврати движението към планова система, основана на обща собственост. По този начин кейнсианството предлага нещо по средата между тези две алтернативи. Не е изненадващо, че подобни идеи се превръщат в конвенционална мъдрост сред социалдемократите в лейбъристкото движение........че Калина Андролова
    политически анализатор, по съм склонен да мисля че ПП клонят към Кейнсианството а не към Неолиберализма......за ДБ не съм сигурен.... обаче като цяло мисля, че и на едните и на другите тези понятия не съм им ясни !!!!! Бая тъпи парчета са въпреки дипломите !

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Стариа Софеанец

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Потресен съм от многопартийните ти линии ...🤭
  • 40 Чичак

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "ТрампЛин":

    Кейнсианската идея за Икономика отхвърля капитализма! ==========Не е вярно кой го е казал това ???? Кейнсианството в основата си е философия, която предпочита смесена икономика с роля както на публичния, така и на частния сектор. .!!!!!! Скандинавски тип управление, да го кажа по народно.
  • 41 🇧🇬🇪🇺💯

    9 4 Отговор
    ПП са Национал Социалисти, Нео Нацисти но боядисани с Камуфлаж с цветовете на дъгата, в природата има ено животинче Хамелеонът, такива са ГЕРБавите, Нео Наци “first class”❗️
    В Българията отсъства нормална политическа партия, или крайно дясно или крайно ляво, или Капиталистите на БКП/БСП за които главната политическа задача е да съботират Капитализмът чрез Корупция на Всички Нива в Държавата, втората е Бързо Забогатяване и да карат Фераритата и Ламборджини из изпълнените с еднометрови дупки шосета из Територията❗️
    Comprende Compradore ❗️
  • 42 По принцип и

    15 0 Отговор

    До коментар #37 от "Чичак":

    А вече мисля, че по-добър вариант за една страна е смесена система! Достатъчно силен държавен сектор в икономиката, който да може да осигури нормален стандарт на всеки гражданин на страната. От друга страна да има и свобода на частния бизнес с подходяща ниска данъчна система, за да се осигури стремително развитие напред. Ако се убие частната инициатива, ще има застой и съответно рано или късно такава страна затъва икономически. Но пък само вълчи капитализъм със слаба държава също води до срив. Милиони хора страдат и потъват в такава система, докато успешните капиталисти се къпят я шампанско, но са малцинство... Тогава става това , което виждаме сега в България: силно отрицателна демография и страната затъва... Само с 1 % свръхбогати такава страна умира...
    Някога Югослявия имаше хубав икономически модел със свобода даже на излизане в чужбина на работа и обучение... Докато ние затворени в социализма стигнахме до другата крайност - унищожихме една напълно социална системата, за да потънем сега пък в другата крайност - див капитализъм с унищожение на народа ...
  • 43 Изкукуригал и злобен....

    7 12 Отговор
    Отивай при Волгин...черво такова !
  • 44 Чичак

    7 2 Отговор
    ........ да не могат да направят много, за да променят собственото си положение.Няма значение структурната безработица: ако нямате работа, то е защото не сте предприемчив. Нямат значение непосилните разходи за жилище: ако кредитната ви карта е на лимита си, вие сте безотговорен и несъобразителен. Няма значение, че децата ви вече нямат игрище в училището си: ако станат дебели, вината е ваша. В свят, управляван от конкуренцията, тези, които не могат да поддържат темпото биват дефинирани и сами дефинират себе си като губещи....... =======Неолиберализмът извади на показнай-лошото от нас.
    Пол Верхаге====
  • 45 Чичак

    10 2 Отговор
    НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ – ИДЕОЛОГИЯТА, КОЯТО Е В ДЪНОТО НА ВСИЧКИТЕ НИ ПРОБЛЕМИ..... Неравенството е превърнато в добродетел.
    Пазарът гарантира, че всеки получава това, което заслужава. Неолиберализмът вижда конкуренцията като дефиниращата характеристика на човешките взаимоотношения. Той редефинира гражданите като консуматори, чийто демократичен избор се упражнява най-добре чрез купуване и продаване, процес, който възнаграждава качеството и наказва неефективността. Според него „пазарът“ предоставя ползи, които никога не биха били постигнати чрез планиране. Данъците и регулациите трябва да бъдат минимизирани, обществените услуги трябва да бъдат приватизирани. Организирането на трудещите се и колективните трудови договори от страна на синдикатите се представят като изкривявания на пазара, които не позволяват създаването на естествена йерархия на победители и губещи. Неравенството се преоткрива като добродетелно: награда за полезността и генератор на богатство, което се просмуква надолу, така че да обогати всички. Усилията да се създаде по-изравнено общество са едновременно контрапродуктивни и подкопаващи морала. Пазарът гарантира, че всеки получава това, което заслужава.Ние възприемаме и възпроизвеждаме неговите постулати. Богатите се убеждават, че са получили богатството си по заслуги, игнорирайки предимствата – като образование, наследство, класа – които може да са им помогнали да се сдобият с него. Бедните започват да обвиняват себе си за неуспехите си, макар и

    Коментиран от #53, #91

  • 46 Коя е тая

    6 10 Отговор
    Пръдня?
  • 47 Исторически парк

    12 1 Отговор
    Те не са дошли за нас, а за децата ни!
  • 48 Е жена е

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Да беше поставила актуалната си снимка":

    Поостаряла е и и се иска да е красива като на младини. Няма лошо. Е хубава е била поне, а не ми се мисли ти каквъв ли глиган отглеждаш у вас та тук маана намираш

    Коментиран от #58

  • 49 Токсик

    19 3 Отговор
    Тази Андролова за първи път да ми допадне с писанията си. Явно е прозряла някои глобални истини. Очевидно е, че ПП и ДБ са шарлатани, които са инсталирани да режат директно с моторните резачки дълбоките корени на държавата България и превръщането и в пелети, защото там в дълбокото се преплитат с руските корени, а това е голям проблем за евроатлантиците. Дълбоките корени са устояли на много бури и са видяли много новосъздадени и изчезващи държави, ще видят и още.

    Коментиран от #54

  • 50 Статията е удар в десятката

    16 3 Отговор
    Объркали са се да я публикуват или по скоро се правят на "обективни".
  • 51 Хищна Хиена

    10 6 Отговор

    До коментар #33 от "Волна Волгина":

    Това с 4000 от Лена-Гугъла ли го запомни? Понеже тя е такъв титан на мисълта че влезе в политиката през парапета нали?

    Коментиран от #87

  • 52 ТрампЛин

    3 4 Отговор
    Кейнсианската система едва ли има нещо общо със Скандинавските страни! Ако така я наричат в Швеция, Дания, Норвегия…аз отдавна съм признал този път на развитие. В книгата на Richard Woolf “Democracy at Work” автора прави такова залитане и мост между Кейнсианската икономика към WSDE’s което направо ме потриса!!! Дава за пример Мондрагонския Кооператив в Испания и го предлага като модел за Целия Свят!?! Бизне модел където работниците са собственици на средствата за производство, на продукта и на печалбата, която сами разпределят по равно, участват хем в производството, хем в управлението хем в дистрибуцията на продукта и принадената стойност!!! Държавата само им създава “подходяща околна среда” за тази дейност!!! Глупости на големи търкалета!

    Коментиран от #61

  • 53 ТрампЛин

    3 6 Отговор

    До коментар #45 от "Чичак":

    И мога да се съглася с тебе, нямам проблем с този Кейнсиански модел на икономически отношения, ама Русия ли ще го въвежда? Как Украйна и попречи в тези им намерения???
  • 54 Чичак

    9 1 Отговор

    До коментар #49 от "Токсик":

    Резачката на дълбоките корени на държавата България и превръщането и в пелети, мисля че започна много отдавна. ПП имат заслуга разбира се, но е много малка им е заслугата..... Вредният слугинаж е друга тема...... Лошото е че основният вредител специално в бюджетна и финансова комисия последните два парламента и особенно последният, според мен се оказа ДПС с прокарването на необосновани огромни помощи за бизнеса !!!!!! Прочетох скоро Австралийско проучване показващо, че инфлацията е резултат от увеличаване на печалбите, а не от заплатите !!!
    Според доклад на Австралийския институт австралийските фирми са увеличили цените си с общо 160 милиарда долара годишно над по-високите си разходи за труд, данъци и други вложения. Проучването установява, че това, което се нарича "спирала печалба-цена", е отговорно за 69 процента от инфлацията. Излагайки резултатите от своето проучване, Станфорд каза: „Разказаха ни история, че работниците трябва да ограничат растежа на заплатите и да приемат постоянно намаляване на жизнения стандарт, за да се борят с инфлацията. Тези доказателства показват, че това е икономическа приказка.
    Той отбеляза, че данните на Австралийското статистическо бюро показват, че без прекомерните скокове на цените, инфлацията „вероятно ще бъде в рамките на целевия диапазон на RBA.....Цифрите, публикувани от ABS, показват, че ситуацията се влошава, като реалните заплати са спаднали с 4,5 процента през 2022 г., най-големият спад в историята.

    Коментиран от #56

  • 55 Име

    14 2 Отговор
    ГЕРБ бяха отвратителни - толкова години садизъм - с омраза към българите и само мислят егоистично за себе си - под всякаква форма.

    И на всичкото отгоре - със самочувствие за успешни.
  • 56 Чичак

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "Чичак":

    В същото време проучването установи, че е имало „драматично разширяване на бизнес печалбите“, като брутните корпоративни печалби сега възлизат на почти 30 процента от БВП, най-високото ниво в историята. ===========Точно по този начин ни лъжат и нас и номера за сега минава благодарение на фалшивите ни синдикати и десни политици. В случая беше прокарана от ДПС и лично от Цонев.

    Коментиран от #59

  • 57 ТрампЛин

    5 14 Отговор
    Такава боза е в черепната кухина на тази “красавица” че трудно мога да я сложа в каквато и да е категория! Демократи, Републиканци, Трамп, Натаняху…..всичко така го е объркала все едно е турлю гювеч? Кой е глобалист, кой е капиталист, едва ли и е ясно! Във всеки нов ред, твърденията и влизат в противоречие с предния! Ужас!

    Коментиран от #65

  • 58 По хубаво не мисли

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "Е жена е":

    Ще позеленеш от завист. Мисли за твоя скункс.
  • 59 Чичак

    8 1 Отговор

    До коментар #56 от "Чичак":

    брутните корпоративни печалби в Австралия, а вероятно и в САЩ сега възлизат на почти 30 процента от БВП, най-високото ниво в историята. Интересно ще бъде да научим цифрата за България. Но надали........ Ще се окаже най вероятно че почити всички помощи за бизнеса са били излишни и сме били двойно ограбени през цени и през помощите за бизнеса които реално трябваше да подпомогнат хората. Ето това е вредната дясна политика и неолиберализъм в действие.

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Чичак

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "ТрампЛин":

    Това мисля е друго за което говориш....репатриантската идеология която по онова време са проповядвали от Ф. Опенхаймер, Н. Сиркин и др........кибуците в Израел, селскостопански комуни, ........И сега ги има и някой от тях много, много успешни. И богати впрочем.
  • 62 Токсик

    13 4 Отговор

    До коментар #59 от "Чичак":

    Чиче, остави печалбите, инфлацията и корпорациите. Темата е съвсем друга ! Става въпрос за глобализъм, евроатлантизъм, ционизъм и дебилизъм. Не става въпрос изобщо за Кейнсианство. Нещата в България са прости като простокирчовците . Инфлацията в България я докараха същите тези чужди агенти , наречени простокирчовци , едни прости момчетата с резачки и чукове. Вдигнаха умишлено цените на горивата, за да плащаме ние бензина за украинските нацисти , започнаха да купуват руска газ през посредници и резултатът е налице. Веднъж като се вдигнаха цените, никога повече няма да се смъкнат, не и в България. В България икономическите теории не вървят, така че нямаме нужда от лекции, влакът е изтърван, сега трябва да се спасява спешно държавата.

    Коментиран от #66, #67

  • 63 Ехххх

    2 2 Отговор
    Умен и отговорен политик ????
  • 64 Артилерист

    11 4 Отговор
    Поздравления г-жа Андролова! Нямам коментар, защото ще прозвуча лековато на вашия фон. Само ще си позволя да допълня, че единственото добро, което ПП направиха е, че разказаха Борисов и шайката му от властта. Но и това не е докрай тяхна заслуга, колкото на президента Радев и на протеста. Президентът ги легитимира-вероятно му е подсказано-а от протеста те обраха енергията срещу мутрите, шайките и мафиите. Но и президента Радев и протеста останаха измамени от злините, които американските наложници Киро и Асан нанесоха на държавата, както ги описва и Калина Андролова.
  • 65 Абе не лоша статията

    8 4 Отговор

    До коментар #57 от "ТрампЛин":

    Можело е по систематизирано да се напише вярно е, но има добри попадения примерно : ======Любимите инструменти в технологията на американските демократи са сатанизиране през медийната и публична среда, употребата на вербални бухалки като „корупция“, „антидемократично“, „съдебна реформа“, през които се настройва обществената когнитивна матрица====== има и неверни неща мисля относно, че според мен разлики големи няма между двете партии и още повече че вътрешната политика няма пряка връзка с външната толкова колкото е фиксирано в статията..........но добра статия е на фона на глупостите които се публикуват тук. Така мисля колега. Иначе девойката за първи път я чувам и съм приятно изненадан.
  • 66 Чичак

    7 0 Отговор

    До коментар #62 от "Токсик":

    Съгласен съм !
  • 67 Даааа

    9 3 Отговор

    До коментар #62 от "Токсик":

    Инфлацията в България я докараха същите тези чужди агенти , наречени простокирчовци , едни прости момчетата с резачки и чукове. Вдигнаха умишлено цените на горивата,""""""""""""""""""""""""""""" И брутните корпоративни печалби на някой фирми скочиха в пъти , за сметка на хората, че отгоре на всичко и помощи от държавата усвоиха ...... И пак ще има идиоти за тях да гласуват за жалост.
  • 68 Красавица еееее

    8 4 Отговор
    Не е като онази косматата с парапетите и радиаторите, "символа"
  • 69  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    5 7 Отговор
    Тази жена я харесвам, и хубавата синдикалистка я харесвам и Волгин го харесвам .
  • 70  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Но синдикатите не ги харесвам
  • 71 БАЦЕ ЕООД

    7 6 Отговор
    много изчерпателна статия. Евала.
  • 72 ...

    3 6 Отговор
    Само плямпане и твърдения, които не са подкрепени и с един пример за либералното предателство на ПП. Цитирането на това какво представлява глобалистката доктрина и говорейки за ПП си е чиста манипулативна пропаганда без нито един аргумент. БНР се е превърнало в котило на ретроградни журналисти, които внушават схващания, неаргументирани по никакъв начин. Дори комунистическото Работническо дело, когато искаше да заклейми враг на народа посочваше аргументи, може да бяха фалшиви и измислени, но си правеха труда да изфабрикуват. Днес БНР просто излъчва клетви и пропаганда от най-лошо качество...
  • 73 дед

    1 7 Отговор
    Андролова е същата като Грозев! Палтено кречетало на Сорос и западните служби.
    Тя е чужд агент също?
  • 74 Душко Попов-Цървуля от Ню Йорк

    3 3 Отговор
    Калинка обича евро,долари,паунди,франкове,не иска рубли
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 то хубаво имаш някакви желания

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дори и лоша държава":

    ама я кажи кой ще ги свърши тия неща кой ще арестува политици кой ще им държи сметка защо продават държавата ? в парламента не останаха вече български партии кой да се застъпи за народа самия народ ли ама той спи дълбоко даже и в кома може да се нарече че е изпаднал …!

    Коментиран от #83

  • 77 Стойчо

    4 4 Отговор
    Чудя се колко хора ще прочетат статията докрай заради откритите внушения ,чисто едностранното разглеждане на фактите.Излиза,че протестите срещу ГЕРБ и Борисов са организирани,платени,дирижирани от САЩ.Не съм овца "Калинке"(гербова).

    Коментиран от #79

  • 78 абв

    3 1 Отговор
    Много си хубава на тая стара снимка !!!!!!!!!!!!!!!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Пет пари

    7 3 Отговор
    Божеее, съвсем точно казано! В голям капан сме хора! И колкото и да е странно, тая игра може да бъде спечелена. Учете децата си че мама и татка са важните, пазете традициите в семейството, учете ги на родолюбие и на история ,учете и себе си, пазете се от извращения....Че нярно стана зловещо.
  • 81 Ами ако си

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Защо се страхуваме от Русия? ":

    Фашист много вероятно е да те тикнат в Сибир, за да ти помогне студа да разбереш какво е нормално.
    След голямата загина на Германия, нашите фашисти ги стигна справедливо възмездие за националното представителство и за престъпленията им.
    Но те и евроатлантиците днес го преименуваха на "комунистите унищожиха цвета на нацията"!
    Ако "цвета на нацията " са били фашисти, то УНИЩОЖЕНИЕТО е било много ПРАВИЛНО!
    Дядо ми е бил застрелян от фашисти!!!
  • 82 Баш софиянец

    8 2 Отговор
    Забелязвате ли колко много от коментарите са точно това, за което се говори в статията. Правят услуга на автора - потнърждават че е права.

    Коментиран от #84

  • 83 Има кой

    7 0 Отговор

    До коментар #76 от "то хубаво имаш някакви желания":

    Ето ти например събран с такива като теб и мен, също и полковник Марков... Има много нормални хора и мисля, че повечето сме такива. Но системата ни е замотала в глупости и принуждения. Крайно време е да разберем, че системата ни е това, което НИЕ си направим. Много е вредно една малка група, самоизбрали се, да ни лъжат нас и цял свят, че ТЕ са представители на БГ-народа. Не са. Те са лапачи, лъжци, даже и фашисти има от тях...
    Съдбата ни обаче зависи от НАС всички, ако се осъзнаем и обединим, да си я направим по наш вкус...
    Ако я оставим на самотек, винаги други ще ни ограбват, лъжат и пращат на война, докато те само ще кешат и кефят за наша сметка... Ние сме сила, ако се обединим за нас си!!!
  • 84 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Баш софиянец":

    Да, интересна констатация. Това подсказва каква е читателската аудитория...
  • 85 Ами защото

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "Като не си за чужди страни":

    Има разлика и много от нас я знаят!
    По време на соца не бяхме толкова силно командвани и управлявани, колкото сега. Зарази, зелени сертификати, затваряния, насилствено включване в чужда война . И въпреки това нашите "окупатори" ни дадоха най-добрите си военни самолети, радари, ракети, даже сме имали и атомни бойни глави... Докато днешните ни "съюзници" направиха всичко, да НЯМАМЕ армия! Защо? Защото първите НЕ са ни имали за роби, а повече за равноправен съюзник, докато вторите ни имат за някакви идиоти, от които трябва да се вземе всиоко и пукнат гладни, ограбени и унизени!!!
    Да си "съюзник" на Фащ ставаш помиярска страна. Виж Германия и ще се убедиш в това .. нямат нито една ядрена ракета, докато Ким от С.К. има доста и може само за минути да унищожи "великата днешна Германия"!!! "Съюзник на Фащ" си един подчинен джемдер, който вече не става за нищо...

    Коментиран от #86

  • 86 ...

    3 4 Отговор

    До коментар #85 от "Ами защото":

    Тодор Живков не можеше да кихне без разрешение от Москва. Камо ли пък народът да е бил свободен. Защо пишеш неверни неща?...
  • 87 Що бе?

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "Хищна Хиена":

    Повече ли са? Не ми се вярвя.
  • 88 гарант

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "ТрампЛин":

    ИСТИНАТА Е ЕДНА-ТРЯБВА ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ КИТАЙ И РУСИЯ,ЕВРОПА С ГЛУПАЦИТЕ НАЧЕЛО НА ЕС БУДЯТ САМО СЪЖАЛЕНИЕ,ФОР ДЕН ЛАЕН Е ЕДНА ПРОСТА ЦИНИЧНА ЖЕНИЦА,ТРЯБВА ДА БЪДЕМ МОДЕРНИ И ВИЖДАМЕ КАК КИТАЙ ГАЗИ ВЕЧЕ АМЕРИКА,ТРЯБВА ДА БЪДЕМ СЪС ИСТИНСКИ МОДЕРНИТЕ СОЦИАЛНИ ДЪРЖАВИ
  • 89 Ами да ама

    2 1 Отговор
    Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш! Не е толкова еднозначно и лесно да се наложи в света нещо крайно. Винаги ще има съпротива. Но, ние не сме фактор и да се говори за някаква българска независимост е глупост и демагогия! Максималното, което можем да постигнем е да си демократизираме нашата си политическа система чрез задължителна сменяемост по върховете и мажоритарни избори!
  • 90 Експерт

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Стой си у лево и не се обаждай!
  • 91 Експерт

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Чичак":

    Управляваното неравенство винаги е за предпочитане пред демагогското равенство! Последното ражда мързел и революции. Русия сега е там!
  • 92 Все тая

    3 0 Отговор
    До половината е познала. ГЕРБ са същите послушковци. Нали редовно се отчитаха в Вашингтон.
  • 93 Все тая

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "ТрампЛин":

    Кейнсианството отхвърля капитализма!? 😂 Туй ще са мъдрости от ЮЗУ? 😂
  • 94 Гошо мексиканеца

    3 1 Отговор
    Умно написано.
  • 95 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Доста и е объркано в главата на авторката ако си мили че ако Тръмп беше президент ( или който и да е републиканец) все още нямаше да го има последния магнитски ... Американските политици служат на империята всички , демократите по умно и за това по ефективно за това на авторката и се струва че нещо се прави конкретно сега а не преди 3 години при републиканците който са хаотични и просто паразитират с гласовете на американското простолюдие да служат верно на олигархията ( против интересна на простолюдието) . Тръмп беше грешка ( включително за републиканците които сега се чудят като да накарат простолюдието да го разлюби) и просто го оставяха да говори както му е на празната глава - антисистемни приказки и глупави неща който няма как да станат ... инак власта ( републиканската) правеше каквото трябва да се прави , просто говоренето беше малко по друго ... За Киро и Кокора авторката е права до някъде , НО не са глобалисти , просто са опортюнисти на който безпътния български народ" им даде възможност да покрадат , дано не са откраднали много ще стане ясно по късно ...
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.