Last news in Fakti

5 Март, 2023 14:39 1 416 22

Център по маркетинг и консултации: Българите са склонни повече отпреди да подкрепят жена начело на управлението

  • избори-
  • пп-
  • радев-
  • борисов-
  • нинова-
  • герб

41 % от българите ще гласуват, 12% още решават

Център по маркетинг и консултации: Българите са склонни повече отпреди да подкрепят жена начело на управлението - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Серията от избори през последните две години макар и да са уморили българина още на се го отказали от желаниeто му да гласува. При проведеното изследване чрез метода на телефонно интервю, 41.4 процента от реципиентите отговарят, че ще гласуват, 39.6%, - няма да гласуват, 12 процента още не са решили, а 6.8 процента не знаят как ще постъпят. На уточняващ въпрос към решилите да гласуват знаят ли за кого ще гласуват, 88% отговарят, че вече са решили за кого, а 12% отговарят, че тепърва ще решават.

На въпрос към всички интервюирани, ако все пак гласуват кого би ха подкрепили, 22.2 посочват коалицията ПП/ДБ, 21.8% посочват ГЕРБ/СДС, 8.8% „Възраждане“, 8.3 % БСП, 6.1% ДПС, 3% ИТН, 2.9% „Български възход“, 2.6% новата формация „Заедно“, 1. 1% процента „Левицата“, 0.8% ВМРО.

Всеки четвърти от интервюираните заявява, че не би подкрепил никого, не знае или не се интересува. Интересен за отбелязване факт е, че мнозина от интервюираните разпознават коалицията „Заедно“ по скоро като коалицията на Ива Митева, а „Левицата“ като партията на Мая Манолова.

На въпрос към интервюираните към каква сфера са основните икономически проблеми, които трябва да се решават, 51.7% отговарят, че това са високите цени на хранителните продукти и инфлацията изобщо. 30.8% отговарят, че на първо място са високите цени на тока, бензина и горивата изобщо. 14.4% смятат, че това са цените за медицински услуги и лекарства, а 3.1% нямат мнение.

На въпрос кой от изброените политици би управлявал най-добре България в сегашната ситуация, резултатите са: 21.2% посочват Румен Радев, 18.2% Бойко Борисов, Гълъб Донев - 14.4%, 11.4% - Кирил Петков, 10.1% Корнелия Нинова. Това е малко изненадващо, тъй като има повече интервюирани, които считат, че Нинова би управлявала добре, отколкото интервюирани, които декларират подкрепа за БСП. 8.5% считат, че Костадин Костадинов би управлявал най-добре, а 4.3% считат, че Ива Митева е добре да управлява в сегашната ситуация.

Това е поредна изненада, защото подкрепата за Митева е по-голяма отколкото подкрепата за нейната политическа сила, но може би разочарованието на българските избиратели от силни мъже в българската политика прелива в подкрепа към силна жена. 3.8 процента от интервюираните посочват Христо Иванов като политика, който би управлявал най-добре в сегашната ситуация. 3.1% считат, че това би бил Мустафа Карадайъ, 0.9 процента посочват Стефан Янев, а 0.6 процента Манолова (трета жена, посочена от интервюираните).

2.8% отговарят, че нито един от посочените няма да управлява добре в сегашната ситуация, а 0.7 процента отговарят, че не могат да преценят. Към момента на изследването могат да бъдат направени следните изводи: Няма да има драстични изненади нито по отношение на интензивността на гласуващите, нито по отношение на досегашната представителност на политическите сили в парламента.

ПП/ДБ И ГЕРБ/СДС към момента са с изравнена подкрепа. Въпрос на последваща концентрация е коя от двете коалиции ще бъде първа политическа сила. Битката ще е за онези 12 процента, които декларират, че ще гласуват, но още не са решили за кого. Потенциал за непоказан - скрит вот, има традиционно при ДПС и „Възраждане“.

БСП са се свили до максимално твърдото си ядро и при пределна мобилизация дори могат да подобрят леко резултата си. „Възраждане“ вероятно ще подобри също резултата си, но ПП/ДБ може и да не достигнат сбора от постиженията от двете отделни формации от предишните избори.

ИТН остава под чертата, която теоретично биха прескочили, ако можеше да се обедини с новата формация „Заедно“, която се води от бившите им експерти Митева и Каримански. Българите са склонни повече от преди да подкрепят жена начело на управлението и като цяло все повече ще подкрепят професионалисти пред чисти политици. Изследването е осъществено от Център по маркетинг и консултации по метода на телефонно интервю сред 880 интервюирани лица в периода 27.02. – 02.23. 2025 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще гласувам за

    14 1 Отговор
    Кака Лена натъкмена!

    Коментиран от #4

  • 2 Мда

    6 3 Отговор
    Бориславова за премиер!
  • 3 Чичак

    9 2 Отговор
    Ахаааа, и да се казва Сталинка....

    Коментиран от #5

  • 4 не слушам чалга

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ще гласувам за":

    За баба ти Пена гласувай, ако щеш!
  • 5 да, ама не

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чичак":

    С това име няма как...
  • 6 СЛЕД БОКО И КИРО СЛЕДВА ЧУЧУЛИНА !

    11 0 Отговор
    ВИКАЙТЕ Я !
  • 7 МОЖЕ И ЛЕНА

    7 1 Отговор
    ПАРАПЕТКОВА !
  • 8 от тъпчовците

    9 1 Отговор
    Излиза, че половината гласуващи според стъкмистиката ще гласуват за партии и коалиции, за които на дневен ред е войната в Украйна и лобистките закони, а бюлетинопускачите ще чакат друго от тях - всеки народ си заслужава управниците.
  • 9 ГЕРБ

    2 9 Отговор
    Само Боико е човек от народа и само той ще ни извади от кризата!! Ама никой не го интересува народа само Боико!
  • 10 Рашо

    9 0 Отговор
    Кой измисля тези глупости? От 89-та 90% от жените заемащи високи постове не са били за там. Нищо против жените и ръководните им качества, но се нагледахме на такива, които не стават за нищо.
  • 11 Благой от СОФстрой

    3 2 Отговор
    Няма как да стане, българин-паланкаджия избирател доверие има само на бивши БКП силоваци като военни, ДС, мильовци и подобни!
  • 12 Ха ха ха

    8 2 Отговор
    След като видяхме Бербок,Лайен, Трас и т.н. никога глас за жена вече не давам. Изобщо въпроса не е жена или мъж, а програма и партия. Стига с тези първосигнални въпроси сте ни взимали за канарчета. Не че ние 33 години не сме се държали така, но стига! Баста! Глас за Възраждане!

    Коментиран от #16

  • 13 Павел пенев

    9 2 Отговор
    А защо не травестит? Нека вземаме добрите практики от западна Европа. Те са нашите учители, съюзници и партньори.

    Коментиран от #15

  • 14 Да правят

    7 2 Отговор
    Каквито си искат изследвания аз няма да гласувам евентуално мога да размисля в последния момент да дам глас за възраждане

    Коментиран от #18

  • 15 И то циганки

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Павел пенев":

    за полит коректност няма да е лошо !
  • 16 А ми

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха":

    те не са лъгали. След управлението им те стават швейцарци, а ние, народа - на балканите и по-бедни. Те това е.
  • 17 Уса

    2 0 Отговор
    Хайте тенкю да гласувам за жената на отхвърления корумпиран политик.Нали това искате друго няма да ни предложат освен пореднияоклук в женски вид или ЛГБТ.Бих гласувал за животно от всякакъв вид
  • 18 Уса

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Да правят":

    При нас в сащ интереса за гласуване е още по-малък,но това е за добро,защото има хора,които отиват да гласуват все едно до тоалетната да си изхвърлят гласа в канала за човек или партия патерица на мутрите.Тук не крием за кого ще гласуваме и така трябва.Възраждане ще е първа следвана от ИТН.Ще има малко за БСП и още по-малко за гроб и толкова
  • 19 Ото фон Шприц

    5 1 Отговор
    Следващото допитване ще покаже, че сме склонни да подкрепим Емили Тротинетката!
  • 20 Айде

    3 0 Отговор
    От време на време просто няма какво да се пише!
  • 21 шопендар

    3 0 Отговор
    ЖЕНА НАЧЕЛО---ПРОБЛЕМИ И ПРОВАЛ.ПРИМЕРИ-НИНОВА,ЛЕНЧЕТО,БОЙКОВИТЕ АМАЗОНКИ,УРСУЛИТЕ,И Т.Н.
  • 22 Да, особено на

    0 0 Отговор
    Армията, когато няма такава :)! Подобно на Сара във Финландия или онези министърки на отбраната, дето държат автомат за цевта? Жената си има друга социална роля. Може за някои ръководни роли да става, но не навсякъде...