Last news in Fakti

18 Март, 2023 19:00 4 813 114

Путин в Украйна – римейк на инвазията на САЩ в Ирак?

  • сащ-
  • ирак-
  • украйна-
  • русия

В крайна сметка Ирак имаше ядрена програма през 70-те години на миналия век и през 80-те години на миналия век използва химически оръжия както срещу Иран, така и срещу собственото си кюрдско население

Путин в Украйна – римейк на инвазията на САЩ в Ирак? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 20 март ще се навършат 20 години от войната между САЩ и Ирак. По този повод на страниците на френския всекидневник Le Figaro специалистът по международни отношения и преподавател в университета Sciences Po в Париж Гийом Лаган анализира приликите и разликите между иракския конфликт и войната в Украйна.

Държава-членка на Съвета за сигурност, която атакува суверенна страна с 40 милиона души население, за да свали нейното правителство, безсилна ООН, разделена международна общност: нахлуването на Съединените щати в Ирак, което започна на 20 март 2003 г., има много прилики с конфликта в Украйна.За някои анализатори случаят е ясен: нарушаването на международното право от страна на Вашингтон проправи пътя за или дори позволи това, което сега се извършва от Русия. Двете войни обаче имат три забележителни разлики.

Първата разлика е свързана със законността на войната. Разбира се, Съединените щати не получиха разрешение от Съвета за сигурност да започнат конфликта в Ирак. Но, за разлика от Русия, те активно го търсеха. Те също така изтъкнаха многобройните резолюции (общо 17), които от войната през 1980 г. и нахлуването в Кувейт през 1990 г. до 2002 г. са санкционирали Ирак и са поставили страната в забранителния списък на нациите в ситуация, далеч от тази на Украйна.

Последната резолюция 1441, от 8 ноември 2002 г., изисква Ирак да хвърли светлина върху своите програми за оръжия за масово унищожение и заплашва страната, ако не го стори, със "сериозни последствия", които не стигат до "война". Съединените щати обаче смятат, че изразът "с всички необходими средства", присъстващ в резолюция 678 (приета през 1990 г.), остава в сила и разрешава използването на сила, в случай на отрицателен доклад от инспекторите по разоръжаването. Не успявайки да получи резолюция в добра и надлежна форма, Вашингтон, подобно на Русия днес, се отказа от правото си на самоотбрана, гарантирано от член 51 от Хартата на ООН. Но тъй като не бяха атакувани от Ирак, американците в крайна сметка се позоваха на по-неясна концепция, непризната от международното право, тази на превантивната война, изтъквайки, че е необходимо да се попречи на Багдад да се сдобие с оръжия, които режимът на Саддам Хюсеин можеше да даде на терористични групировки и да ги насочи срещу САЩ.

Знаем, че тези оръжия се оказаха несъществуващи, след като конфликтът приключи. Но в контекста на времето вероятността те да съществуват е доста широко разпространено вярване, включително сред държавите, които се противопоставят на войната (в известната си реч от 14 февруари 2003 г. Доминик дьо Вилпен призовава за "разоръжаване чрез мир") . В крайна сметка Ирак имаше ядрена програма през 70-те години на миналия век и през 80-те години на миналия век използва химически оръжия както срещу Иран, така и срещу собственото си кюрдско население.

Втората разлика между войната в Ирак и войната в Украйна е, че разделението на международната общност беше по-слабо изразено през 2003 г., отколкото през 2022 г. Без подкрепата на ООН Съединените щати създадоха "коалиция на желаещите" от около петдесет държави, три от които (Австралия, Полша, Обединеното кралство ) осигуриха войски за нахлуването и 37 за окупацията на страната, включително Украйна. За разлика от това може да се отбележи, че Русия е единствената, която действа на украинска територия. На 23 февруари, по време на последното гласуване в Общото събрание на ООН, осъждащо "специалната военна операция", тя беше подкрепена от шест държави (Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа, Сирия), 32 се въздържаха и 141 осъдиха руската намеса.

Разбира се, много държави се противопоставиха на войната в Ирак. Близо 54 държави официално протестираха срещу американската кампания, сред които настоящите поддръжници на Русия (Китай, Индия), но също и повечето арабски страни и важни европейски страни като Франция и Германия, знак за голямо разделение на западния лагер. Но нито една резолюция на Общото събрание на ООН не осъди Съединените щати по това време. Що се отнася до Съвета за сигурност, малко повече от година след края на военните операции, с резолюция 1546 от 8 юни 2004 г., той възвърна своето единство, като призна новите власти и организира американското присъствие в Ирак, което днес вече е далечна перспектива по отношение на руската окупация на част от Украйна.

Последната разлика, която трябва да се отбележи, е, че балансът на войната в Ирак не е изцяло отрицателен, от гледна точка на Вашингтон. Вярно е, че войната в Ирак не направи възможно демократизирането на Големия Близък изток. Неговите недоброжелатели правилно отбелязват, че войната струва живота на 4 000 американци и на още повече иракчани (поне 100 000, а може би пет пъти повече). Ирак се превърна в крехка държава, разделена между често съперничещи помежду си шиитски и сунитски общности, кюрди, желаещи да се отделят, и източни християни, изкушени от изгнание. Войната подхрани сунитския радикализъм с експанзията на Ислямска държава, принуждавайки Съединените щати, които напуснаха през 2011 г., да се ангажират с нова интервенция през 2014 г. Освен това улесни създаването на шиитска арка и даде широко влияние на Иран във вътрешните работи на Ирак.

Но Съединените щати получиха някои предимства. Ирак, реинтегриран в международната общност и след като стана член на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), прекрати всички програми за разпространение на химически или ядрени оръжия. Без Саддам Хюсеин начело, страната се отказа от политиката на величие, която я караше да копнее за Кувейт. Икономиката на Ирак претърпя известна експанзия (през 2022 г. иракското производство, второ в ОПЕК, е най-голямото от 1972 г. насам). И накрая, колкото и корумпиран, насилнически и несъвършен да е, Ирак възприе демократичен режим, белязан от редовни изборни цикли, рядкост в региона, и динамиката на по-либерална шиитска школа от тази в Иран. Може да се отбележи също, че Багдад, който се въздържа на 2 март 2022 г. по време на първото гласуване в Общото събрание на ООН, мина на другия лагер на 23 февруари 2023 г. и осъди Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нц.....

    88 23 Отговор
    Римейка ще бъде - руската армия пред Берлин !

    Коментиран от #17

  • 2 Петър

    142 19 Отговор
    Не бе, САЩ където и да са водили война, са прави, чудно ми е, как народа стана толкова прост, че не осъзнава каква гадна държава е САЩ?

    Коментиран от #8

  • 3 Несравнимо е

    112 8 Отговор
    хамерика не унищожила само Ирак, нито имат обща граница или общо минало

    Коментиран от #113

  • 4 да де

    107 10 Отговор
    Наглеци търсели разрешение от ООН. Само тази война да им беше на краварите на рамо да ги носиш.
  • 5 Анти-маймуна

    25 94 Отговор
    САЩ смаза Ирак, а Русия Украйна не. Путин няма гаши да повиши тон на западните си партньори и приятели. Путин има гащи само да праща повиквателни на студенти и да краде за двореца.

    Коментиран от #50, #52

  • 6 Фактите

    20 86 Отговор
    Първо САЩ получиха разрешение от ООН.Второ събраха голяма коалиция.Трето казаха на иракската армия да си ходи по къщите и те се пръснаха сами.Коалицията загуби общо 200 души при превземането на Ирак по голяма част от приятелски огън.Просто частите се движеха по бързо отколкото се предполагаше.Цял Ирак е взет за 20 дни.

    Коментиран от #7, #10, #16, #29, #30, #81

  • 7 Фактите

    21 27 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите":

    Ирак имаше армия от 1 мил човека.5000 танка ,балистични ракети и стотици самолети.Територия колкото Украйна

    Коментиран от #44

  • 8 Ида с къртача

    20 45 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Много е гадно, питай на Путин щерките да ти признаят колко е неприятно да живееш на запад!

    Коментиран от #14, #22, #26

  • 9 Русия е с 200 години назад от САЩ

    19 78 Отговор
    Няма база за сравнение,коалицията водена от САЩ и Великобритания ликвидира онова чучело диктатора Садам за една седмица ,и се прибраха

    Коментиран от #20, #80, #82

  • 10 Петър

    89 9 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите":

    Аха, и ти подкрепяш мърльотевините на САЩ? През 1999 година, какво разрешително имаха САЩ за да бомбардират Югославия?

    Коментиран от #13

  • 11 Тъмен субект

    69 6 Отговор
    "Законността на войната"!!!! Бе тия нормални ли са? Няма законна и незаконна война. Това е нападение и бой защото иначе не могат да се разберат. Откъде ги намират тия смешници да се изказват?
  • 12 Малко храничка за путинофилите!

    5 47 Отговор
    Евала "Факти"!

    Коментиран от #83

  • 13 Лесно ви лъжат

    11 49 Отговор

    До коментар #10 от "Петър":

    Сърбите засилиха 1 мил косовари към България и Македония.Ако ги бяха оставили нас сега нямаше да ни има.

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Петър

    35 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ида с къртача":

    Ти не осъзнаваш и не вникваш в думите които съм казал, за теб пуйката за денят на благодарността е върха на сладоледа.
  • 15 Димов

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Лесно ви лъжат":

    Лъде го чете това? В Стършел ли?
  • 16 1020

    45 8 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите":

    Значи щатите могат да си превземат държава, а руснаците-не. И що така?

    Коментиран от #56, #89

  • 17 Ама те са още на Бахмут

    11 26 Отговор

    До коментар #1 от "Нц.....":

    Цяла година,а сега втора година.Има да чакаш,дорде падне покрива на лятното кино

    Коментиран от #105

  • 18 не не е

    44 4 Отговор
    фащ никой не ги осъждаши и санкционираше тогава както и в другите им над 200 конфликта по света
  • 19 Петър

    37 5 Отговор

    До коментар #13 от "Лесно ви лъжат":

    Не бе, питах дали САЩ са имали разрешение от ООН за интервенцията през 1999 година в Югославия? А сърбите може и да са засилили и 5 милиона косовари към България.

    Коментиран от #37

  • 20 Макак

    48 4 Отговор

    До коментар #9 от "Русия е с 200 години назад от САЩ":

    Прибраха се?? Присвоиха си нефтените кладенци и други неща.
  • 21 Алфа херинга

    51 5 Отговор
    Знаем, че тези оръжия се оказаха несъществуващи, след като конфликтът приключи. Само това изречение обезмисля, високи останали доводи с които авторът се опитва да оправдае американците. Разликата с Русия е, че има десетки доказателства за издевателствата от страна на Украйна срещу Донецката и Луганската области. Докато щатите разрушиха цяла държава и избиха 100ци хиляди, базирано на предположения, които се оказаха грешни.

    Коментиран от #23

  • 22 С тоя къртач си

    32 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ида с къртача":

    разкърти главата.
    Или друго място.
    Щото явно не разбираш за какво иде реч.
    Но не се притеснявай, не си само ти така, много има като теб.
    Твойта логика е: на Запад се живее добре, значи е ОК САЩ да нападат когото си искат.
  • 23 Те и преди да започне конфликтът

    28 2 Отговор

    До коментар #21 от "Алфа херинга":

    знеха, че няма оръжия за масово поразяване.
    Дори бяха създали една дирекция за пребработка на разузнавателните данни, щото дори и ЦРУ-то им казваше че няма.
  • 24 Копейкаджия

    8 28 Отговор
    Де и нашите МОСКАЛИ да можеха да воюват като САЩ,..19 ДЕНА и влезнаха в Багдад, и то само с ..320 жертви!
    Ама путя казват че е БЕЗаналогов -
    От 2014г до сега , 220 000 жертви, 140 000 ранени, 1900 танка, 420 самолета, 360 вертолети, 20 кораба и КАКВО?!?
    Пак воюват в .. ДОНБАС?!? 9 год. Вече

    Коментиран от #86

  • 25 Гориил

    8 1 Отговор
    Тръмп каза, че ще бъде арестуван.
  • 26 И това дава ли им

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ида с къртача":

    право да водят войни и да бомбардират?
  • 27 Завърши ли 2-дневния "БЛИЦКРИГ" на

    9 19 Отговор
    ПИЧКИН ?!? 200 ХИЛЯДИ ВАТЕНКИ ОСТАНАХА..СИРОТНИ 😂
  • 28 СЛАВА USA

    5 23 Отговор
    СЛАВА!

    Коментиран от #70

  • 29 tупанчев, САЩ НЕ получиха

    43 4 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите":

    мандат от ООН за войната.
    Това първо.
    Второ, елктроцентралите на Багдад са били поразени в първите 30 минути (МИНУТИ!) от инвазията.
    Трето, за първите няколко дена америкнците са избили около 15 000 човека при бомбардировките, от тях една трета цивилни.
    И четвърто, Ирак по-добре ли са сега, 20 години след инвазията?
    Така че айде уУево, адвокате, тия работи ги разправяй или в детската градина или на западняците, те много не се интересуват оъ истината.

    Коментиран от #87

  • 30 Коалицията беше

    35 1 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите":

    САЩ, Великобритания, Австралия и Полша.
    Без разрешение от ООН, чифтокопитно.
  • 31 Глупаци

    9 27 Отговор
    Разликата е че Американците отупаха Ирак който се намира на хиляди километри от тях, а орките не могат на превземат Бахмут който се намира на 100км от границата им.

    Коментиран от #51, #107

  • 32 Русия даде фира

    7 31 Отговор
    Няма как да се сравнят, САЩ са глобален лидер,руския макак е регионална сила

    Коментиран от #35

  • 33 пппо

    34 4 Отговор
    И сега в Ирак всичко е дадено на еврейски фирмички, както стана и в Либия, България, Полша и другите глупави държави
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 хихи®

    18 0 Отговор
    Това една демократична ста
    тия, която казва, че "Всяка крива успоредна на демократичната(разбирай американската), е права!!!?
    Хи хи
    Всяка прилика с истински лица и събития е случайна
    "Всяка крива успоредна на Априлската е права"
  • 37 Сърбите почнаха масови кланета

    3 23 Отговор

    До коментар #19 от "Петър":

    И за да спрат така масово да колят,беха наказани И спряха.

    Коментиран от #38

  • 38 хихи®

    17 1 Отговор

    До коментар #37 от "Сърбите почнаха масови кланета":

    Това е едно демократично мнение, следователно е единствено вярно...
  • 39 Мии

    29 3 Отговор
    Нарушаването на международното право от страна на Вашингтон проправи пътя за или дори позволи това, което сега се извършва от Русия. Двете войни обаче НЯМАТ разлики, дори напротив.

    Русия не получи разрешение от Съвета за сигурност да започнат конфликта в Украйна. Но, за разлика от САЩ, те активно го търсеха и дори намериха 46 биолаборатории, финансирани от американските военни.
  • 40 Престъпниците

    20 2 Отговор
    От Фащ кога ще започнете да ги разследвате?
  • 41 Надрусан син шаман

    22 3 Отговор
    Украйна е на Руската граница.
    САЩ- Ирак - Километри: 11135.32 км. / Мили: 6919,17 мили.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ццц

    11 22 Отговор
    Ей тва руските хибридчици нямат край. Да сравниш двете войни е категорично недооустимо по две причини: От политическа гледна точка САЩ нито са искали да присъединят Ирак нито са отричали съществуването на иракска нация.....друг е въпроса дали тази война беше грешка или престъпление или и двете или не.
    От военна гледна точка да сравняваш военния разгром на режима на Садам за 2 седмици и 4000 убиги за 11 г., по голямата част от които в партизанска война със най-дългата "тридневна" война в историята и над 160 000 убити руски завоеватели до момента си е истински полет на мисълта.....по точно на липсата на мисъл ....подкрепена от руски рубли
  • 44 Павел

    20 5 Отговор

    До коментар #7 от "Фактите":

    Ирак има територия четири по-голяма от нашата, а Украйна има 6 пъти. Армията на Ирак тогава е била 600 хиляди и имала 2000 танка срещу 700 хиляди контингент от няколко държави. Ирак беше превзет защото американците след масирани бомбардировки и ракетни удари оставиха държавата и Багдат изцяло без ток и вода за един месец. Така трябва да направят и руснаците с Украйна!

    Коментиран от #49, #54

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Кресна

    28 4 Отговор
    Напразно търсене на оправдания за извършваното от Сащ последните 50 години .Какво дава право на САЩ при фалшивите разлики които търсите да бъдат погубени над 900 000 живота в Ирак ? Какво даде право на САЩ да използва бомби с уран в Югославия ? Какво дава на право на САЩ да се намира на територията на Сирия и да краде петрола на суверена държава ??? Има ли отговори на тези въпроси ? Не няма и дори този сайт трие непрекъснато такива коментари опитвайки се да заглуши свободно мислещите обвинявайки ни в русофили .

    Коментиран от #60

  • 47 Токсик

    27 2 Отговор
    Заради краварите и тяхната марионетка Соломон Паси България опрости на Ирак 3 милиарда долара дълг. Соломон обясняваше как в замяна сме щели после да участваме във възстановяването на Ирак, за да компенсираме загубата, но това никога не се случи, както се досещате , защото България няма думата, а тези пари може и да са ги поделили нашите псевдодемократи, за насаждане на евроатлантическото робство в България.
  • 48 Евроатлантик

    33 5 Отговор
    САЩ избиха с фосфорни бомби населението на Фалуджа и Рака (над 100 хиляди цивилни и над милион общо), разграбиха Багдатския исторически музей и изнесоха всичко ценно от там. Когато САЩ воюват трепят наред, включително и свои - що приятелски огън имаше.
    В Югославия взривиха телевизия, болници и китайското посолство.
    В Афганистан избиха сума ти цивилни с бомбардировки и с дронове.
    Да не припомняме 3-те милиона избити виетнамци с напалм и agent orange, от който още се раждат деца с малформации. Или за неколкократно сривания с бомбени килими от запалителни бомби Токио и двете ядрени бомби.
    Руснаците дотук пазят доколкото могат цивилните и своите.
    Приеха войната на изтощение. Направиха грешки и ги поправиха. И бавно, но неумолимо напредват. А ВСУ се топи, затова са паническите акции за изтребители и танкове. Ама ще трябва да внасяме и пушечно месо за Зеленски. Те там ястребите ще настъпят яко мотиката. Никой нормален няма да воюва за тях.
  • 49 Аде

    3 11 Отговор

    До коментар #44 от "Павел":

    Тия ще ги приказваш на руснаците.Те вярват на лъжи.Не беше много отдовна.Помним
  • 50 Смотльо,

    28 6 Отговор

    До коментар #5 от "Анти-маймуна":

    Ако имаше ум щеше да видиш разликата между двете войни .Сащ убиха за 3 месеца над 900 хиляди невинни население ,разруши напълно държавата до като Русия щади населението и иска съсипването на икономиката на Европа и го постига .Аман от хора които не виждат по далеч от носа си и не са и чели в живота си сигурно и 1 книга .

    Коментиран от #72

  • 51 Алфа херинга

    24 4 Отговор

    До коментар #31 от "Глупаци":

    Разликата е, че цяла Европа, заедно с САЩ,.Канада и .т.н. захранват Украйна с оръжие, логистика и наемници. Също и че руснаците се стремят максимално да пазят цивилните и инфраструктурата, докато американците нямат такива скрупули. За тях всички са терористи.
  • 52 Смешник

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анти-маймуна":

    Когато Русия помагаше на Виетнам и на Корея се видя силата на сащ ,сега целия запад помага с техника и командващ състав на Украйна ,предвид и щаденето .Русия за никъде не бърза ,трябва да съсипе лакеите на Сащ в Европа и го постига .
  • 53 Руските джендъри оскверниха църквата

    3 9 Отговор
    Сын Владимира Рудольфовича Соловьева Даниил вышел замуж на Багамах за сына Мизулиной Николая. Венчание состоялось в православной церкви
  • 54 Ооо

    6 18 Отговор

    До коментар #44 от "Павел":

    Никаква идея за ПЕДНАМЕРЕНО оставяне на Багдат за месец без ток за месец не е имало....нямаше го и фатически. А това че вие Преднамерено се опитвате да оставите украинците без ток и се гордете с това че ще ги върнете в каменния век е плод не на стратегия а на обикновен садизъм...но нцъки силиците ви нестигат, а "вторая армия мира" се оказа просто негодна.
  • 55 Калин

    23 4 Отговор
    В устава на ООН има клауза, която оправдава всяка една страна победителка във втората световна война, ( Русия, САЩ, Англия, Франция, Китай) воювала срещу фашизма, ако проведе военна операция или други действия срещу когото и да било по света в случаи на възраждане на ново огнище на фашизъм , което заплашва нейната сигурност. Случаят с фашистка Украйна е точно такъв!

    Коментиран от #58, #74

  • 56 Ииииии

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "1020":

    Кои държави са превзели ЩАТИТЕ

    Коментиран от #59

  • 57 Мдааа Дааа

    20 5 Отговор
    Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше за три дни да е лунен пейзаж както до сега тея миротворци нашите нови братя янки, употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
    На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!
  • 58 ААААА

    3 11 Отговор

    До коментар #55 от "Калин":

    Пише ли в тази клауза че може да разрушаваш къщи, театри, инфра сруктора, да убиваш мирни жители?
  • 59 Дъ тъ свъетна

    20 5 Отговор

    До коментар #56 от "Ииииии":

    „Найголемият агресор САЩ (а ФАЩ е НАТО и НАТО е ФАЩ)са царе на страховитите касапници, преврати и масови изтребления.
    Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ („Washington Free Press”), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: „Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила” („Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower”) и „Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война” („Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II”),
    Списъкът на Блум съдържа:
    Общо – за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие
    • Интервенции на САЩ – срещу 67 суверенни държави
    • Бомбардировки на САЩ – срещу 25 суверенни държави
    • Намеса на САЩ в изборите - в 23 суверенни държави
    • Политически убийства (и опити), организирани от САЩ - в 35 държави
    • Прилагани изтезания - в 11 държави
    Общо – за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие.“

    Коментиран от #94

  • 60 Хибридка

    7 19 Отговор

    До коментар #46 от "Кресна":

    Никакви 900 000 жертви в Ирак няма това е руска опорка....загиналите се оценяат на между 110 000 и 160 000 по- голяма част в гражданска война. Жалко е.... и изобщо да убиваш не е редно....но в тази връзка тряба да се знае че убитите директо от руските комунисти за последните 106 години е 47 -52 пъти повече от убити от американите. За сравнение то е все едно в Априлското възстание да не са загинали 30 000 а между 600 и 650 човека. Разликата все пак е меко казано същесвена.
  • 61 Ъъъ

    8 1 Отговор
    Знаем ги приликите и разликите, не мога да разбера, когато сравнявате двата конфликта се опитвате да вкарате Русия в обувките на САЩ инда узаконите войната или се преразказвате нещо дето всички го знаем?
  • 62 Много добре

    12 2 Отговор
    ПО ДОЛУ ПИШЕЩИТЕ СТЕ обрисували ФАЩ. Агресори интриганти. Колко душички затриха. ВИЕТНАМ ИРАК КАМБОДЖА СЪРБИЯ.........
  • 63 Раша е с пречупен гръбнак

    7 14 Отговор
    Русофилите изпаднаха в тотална истерия,скоро ще бъдат пометени от Българския народ
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Факт

    16 3 Отговор
    САЩ отдавна наритаха международното право с ъгъла а изискват другите да го спазват.Те гледат на света като на "шведска маса"от която могат даа си вземат всичко,което им трябва без пследствия и санкции..
  • 66 Да живее Русия

    12 4 Отговор
    Непобедима и велика!!!!!
  • 67 Почти но не съвсем

    8 5 Отговор
    Руската инвазия няма нищо общо по една проста причина..с днешна дата Ирак не е щат на Америка
  • 68 Гаси

    1 7 Отговор

    До коментар #45 от "Zвяра 🇷🇺":

    Ето момичета войничета ли искаш бе. Тях каган Путин ги пази за идващите от африка и централна Азия.
  • 69 Хибридка

    7 13 Отговор
    Никакви 900 000 жертви в Ирак няма това е руска опорка....загиналите се оценяат на между 110 000 и 160 000 по- голяма част в гражданска война. Жалко е.... и изобщо да убиваш не е редно....но в тази връзка тряба да се знае че убитите директо от руските комунисти за последните 106 години е 47 -52 пъти повече от убити от американите. За сравнение то е все едно в Априлското възстание да не са загинали 30 000 а между 600 и 650 човека. Разликата все пак е меко казано същесвена.
    А да ривеш за братята сърби ....тия дето постоянно ни забиваха нож в гърба ...същите дето рязаха езици и глави на даскали и свещенниици заради "език си роден , български ....същите дето осъществиха Утърдената в Масква идея за " македонска" нация е доказателство само за това че си русфило-рубладжийски българомразец.

    Коментиран от #78

  • 70 Слава Русия

    9 7 Отговор

    До коментар #28 от "СЛАВА USA":

    Да живее Русия
  • 71 Матей преображенски

    8 6 Отговор
    Иска да каже контра-римейк,фубаво описва опустошенията ,които причиниха САЩ в Ирак и в много други държави,с цел грабеж и оставиха всичко в руини,оставиха и милиони избити цивилни,ръсят ги с бомби,все едно пръскат мравки с мухозол.Плячката им е различна и американците не могат без агресии,те са пристрастени и вманячени да безчинстват както намерят за добре.Докато руснаците влязоха в Донбас за да освобождават от укро-американския гнет руското население,станаха големи разрушения по вина на бандеровците,но руската държава веднага започна възстановяване на съсипаните населени места.Направо не еза вярване с каква бързина успяват да застроят наново цели разрушени квартали.Това е именно КОНТРА-РИМЕЙК.
  • 72 Льольо

    4 10 Отговор

    До коментар #50 от "Смотльо,":

    Нищо не щади Рузсия, просто е беззъбо псе и не й дават
  • 73 Търновец

    10 0 Отговор
    Известно време преди нахлуването на САЩ и Великобритания в Ирак в Чикаго Трибюн се появи поне една статия в която МОСАД твърдеше че разполага с доказателства че Ирак купувал уран от Судан и щял да прави атомна бомба да напада Израел. ЦРУ в Судан разследва и не намери никакви следи за такава търговия - Израел заблуди общественото мнение в САЩ

    Коментиран от #76, #79

  • 74 Нагла лъжа

    7 12 Отговор

    До коментар #55 от "Калин":

    Русия не е ст.ана победителка Във втората световна война . Страна победителка беше СССР. И това не е дребна разлика. От близо 33 000 000 войници мъбилизиранив Червената армия руснаци са 51.9 % , като в края на войната този процент е дори по нисък. Другарят Сталин беше къ.ваво диво чудовище но все пак за тия нещаводешепод.обна статисника

    Коментиран от #77

  • 75 хибрид..

    4 1 Отговор
    За сърбите и макето си права,аз също ги ненавиждам..а ма путин каза истината,че климент е тръгнал на екскурзия от охрид за египет..и там преписал коптската азбука..и така се върнал в македония/охрид/ със кирилицата..
  • 76 Бачо Киро

    11 1 Отговор

    До коментар #73 от "Търновец":

    Абе Израел, Буш беше решен да влезе, Колин Пауъл го призна преди 10-ина години официално в интервю. Тея тук писали, писали, все едно не бяхме свидетели как Пауъл излъга пред всички с епруветка в ръка. В интервюто също така каза, че е било най-големият му срам. И какво? Ми нищо. Чак тея плазмодии сега тръгнали да ни обясняват как било законно едва ли не ....

    Коментиран от #85

  • 77 цървул..

    5 7 Отговор

    До коментар #74 от "Нагла лъжа":

    Украйна е победителка във всв..за тва хрушчов даде крим като подарък на бандерите,че ген.толбухин е освободил бг..но путин си взе подаръка че укрофашагите почнаа да танцуват кънтри..и ето девет години след референдума в крим-той е там да празнува..а шмъркача и деменцията свиват джуки..

    Коментиран от #90

  • 78 Бачо Киро

    7 3 Отговор

    До коментар #69 от "Хибридка":

    Руска опорка било ... Четеш статистиката като дявол евангелието... Статистиката при това не е руска... Само IBC са 185К - 206К - преброяване на трупове. Останалите са изчислени, да не мислиш, че ще ходят да ги броят всичките?

    Коментиран от #92

  • 79 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "Търновец":

    Какъв уран от Судан хаха
  • 80 Аз съм от ссср

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Русия е с 200 години назад от САЩ":

    Това бяха прилики за мен а не разлики.А и забравихте да кажете че САЩ краде петрола на Ирак на Сирия и на Либия,това ако е демокрация ние не я искаме.А Русия не краде нищо от Украйна.
  • 81 Аз съм от ссср

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите":

    Неграмотни да не коментират.Първо прочети и после коментираи
  • 82 Аз съм от ссср

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русия е с 200 години назад от САЩ":

    Обаче Сащ дължат трилиона долари и накрая няма да ги платят а Русия няма дългове.Сащ са кредитни милионери.
  • 83 Аз съм от ссср

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Малко храничка за путинофилите!":

    Ти май не си прочел статията или си тъп и не си я разбрал.
  • 84 Раша е държава престъпник.факт

    0 7 Отговор
    Капана щракна за раша
  • 85 Търновец

    8 2 Отговор

    До коментар #76 от "Бачо Киро":

    MI 6 прави собствено разследване на твърденията на Израел че Ирак за 45 Мин можел да стартира оръжия за масово унищожение, местните агенти на MI 6 напълно отхвърлят Израелските твърдения но техните доклади са фалшифицирани в Британското външно, министерство , лятото на 2016 вестник Daily Mail публикува снимки и имена на топ служители от външно и разузнаването които са фалшифицирали докладите на британските местни агенти в Ирак. Около милион убити Иракчани
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Той

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "tупанчев, САЩ НЕ получиха":

    пише за първата война от 1991 според мен
  • 88 ХА ХА

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "Zвяра 🇷🇺":

    Останаха ли живи руски момчета войничета?
  • 89 Ами

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "1020":

    Явно защото Щатите имат силна армия, а Русия - не. Пък и не анексират територии.

    Коментиран от #110

  • 90 Мушморок

    6 8 Отговор

    До коментар #77 от "цървул..":

    Типичен похват на рубладжийски агент. Да си имисляш теза и после сам да си я опровергаваш. Никъде не е казано че Украина е победител във Втората световна, ясно пише победител беше СССР ( виж в сегашната Украина със сигурност ще победи) и е крайно време да запомните че Хрушчов не е украинец, само е бил първи секретар на украинското подразделение на ВКП(б), и изобщо от първите шест пъри секретари ( при Ленин и Сталин) нито един не е украинец , първия украинец е Кириченко назначен 1953 след смърта на Сталин това говори много на тези които имат акъл.
  • 91 Какви прилики, бате?

    6 9 Отговор
    Кога американски десант е започвал със свален десантен самолет? На летището в Гостомел леко въоръжени десантчици бяха посрещнати от тежко въоръжена механизирана дивизия и бяха разпердушинени. 60 километрова колона с техника спря и изгоря намясто. Помислих, че руснаците са събрали бунтовниците от Мали да атакуват Украйна. А това беше само началото. Киев за три дни, Бахмут за 8 месеца, за Берлин няма да питам.

    Коментиран от #106, #114

  • 92 Въх

    6 5 Отговор

    До коментар #78 от "Бачо Киро":

    О знаем ний че руското сметало е най-голямото в света ....както всичко руско
  • 93 Зевзек

    9 1 Отговор
    Има и 4-та разлика..... с войната в Ирак се създаде ИДИЛ и се разпаднаха няколко държави в Близкия Изток.
  • 94 Иииии

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Дъ тъ свъетна":

    Толкова много писане, а отговор на въпроса няма. Дъ тъ светна.
  • 95 соросоиди тлъсти

    10 3 Отговор
    заминавате с оръжието за Украйна .На фронта ще доказвате омразата си към Русия помаци скапани
  • 96 Филип

    11 4 Отговор
    Полските танкове Леопард не стигнаха до фронта.Унищожени с ракети във вагоните на жп гара Подмосковск.Още им гърмят мунициите.

    Коментиран от #99

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Хегел

    2 1 Отговор
    Хегел

    Всички значими световно-исторически събития се случват два пъти: първият път във вид на трагедия, а втория – във вид на фарс.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Артилерист

    9 0 Отговор
    Отврат! На такова сравнение в казармата му се казва ИЗВРАЩЕНИЕ. Например, американците били събрали 50 държави, които ги подкрепили за абсолютно с нищо непредизвиканата им инвазия в Ирак, ако не броим, че Садам заяви,че ще се откаже от долара, ама те тез подлоги са няколко бивши империи, още няколко желаещи да се наредят до ограбвщите империалисти и останалото мнозинство са колонии с инсталирана от американците управляваща местна колониална администрация. Второ, този ..., толкова години след унищожаването на Ирак, като уредена светска страна, продължава да твърди, че ОМП не били намерени, АМА-дръжте се здраво за столовете-БИЛО ВЪЗМОЖНО ДА БЪДАТ ПРОИЗВЕДЕНИ И ЗАТОВА АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ НАПРАВИЛИ ПРЕВАНТИВНА, повтарям ПРЕВАНТИВНА ВОЙНА!!! Да повтарям ли, че всички безбройни войни, смени на правителства, цветни революции, Майдани и прочие варварства на американците, са ОПРАВДАНИ точно по този безумен начин? Или може ли някоя държава да не бъде надната под предлога, че МОЖЕ да си прави ОМП? И тръгнал този ... да съчинява сравнение на една варварска война на американците, за защита на долара им, със спасението на милиони хора от издевателствата на дресираните от американците бандеровски неонацисти. Това е то подлата, брутална, цинична и прочие западна пропаганда...

    Коментиран от #101

  • 101 Ко речИ?

    2 8 Отговор

    До коментар #100 от "Артилерист":

    "за абсолютно с нищо непредизвиканата им инвазия" Диктатор, който бомби с химическо оръжие съседите си и собствения си народ и напада чужди държави без да е предизвикан не бил "предизвикал" инвазия?

    Коментиран от #103

  • 102 Ццц

    3 0 Отговор
    Много зле. Някога бяха изградили аура и дори когато палеха Виетнам с напалм, изглеждаше, че има защо и са прави да го правят. Сега така са се оср....ли, че всеки пропаганден опит звучи като виц на Къци Вапцаров. От статията разбираме, че разликата между Украйна и Ирак е, че американците не получили одобрение, но все пак са го поискали. Другият важен извод е, че колониалната политика е успешно замаскирана с безсмислицата ООН. Огромна администрация от скъпоплатени кибици, които нямат никаква власт ако някоя от постоянните държави-членки на Съвета за сигурност реши да създава несигурност. Прогнила и проядена от корупция организация, чията основна задача е да замазва до колкото е възможно положението с американската диващина по света. Напротив, статии като тази все повече осмислят кръстоносния поход срещу еднополюсния модел, изграждан с планини от алчност последните 30 години и неизбежните жертви на похода.
  • 103 Ццц

    5 1 Отговор

    До коментар #101 от "Ко речИ?":

    Коментара ти показва действително колко еднаква е ситуацията. Бомби по съседи и собствения си народ някак си напомня за Донбас през 2014-та, а ти си искал да напомниш за Саддам Хюсеин, нали така? Разликата с руснаците е, че американците са изградили армия от "политически анализатори", чиято основна задача е статии като тази. И отделно, че американците са успели да паразитират десетки държави с лозунга на демокрацията, назначили са си десетки правителства, къде чрез "избори" като в България, къде с майдани като в Украйна и се опитват да експлоатират сами света чрез "световния ред", действащ в момента. Колкото и да е със заслабващ умствен капацитет, американската пропаганда все пак успява да привлече клиентела по сходни причини. Руснаците нямат такива имиджмейкъри и за това губят пропагандната война, включително и за Украйна. И това е единственото, което губят по отнашение на Украйна.
  • 104 Човек

    1 7 Отговор
    Нищо общо. Ирак беше агресор и нападаше съседите си (Иран и Кувейт, който дори беше анексиран), което доведе до сътресение в световните доставки на нефт и газ. Ирак правеше това, което Русия прави днес. САЩ се намесиха и спряха агресора Ирак, а днес правят същото с Русия. Украйна си стоеше мирно и не пречеше на никой. Нападението на Русия срещу Украйна може да се сравни с нападението на Ирак срещу Кувейт - завоевателни войни с анексиране на жертвата. САЩ кога са нападнали мирна държава и са я анексирали?

    Коментиран от #108, #109

  • 105 не се тревожи

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ама те са още на Бахмут":

    твойте господари 20години неможаха да превземат ирак (който е колкото украйна) а ти се кахъриш че руснаците се бият вече цяла година опитвайки се да опазаят мирното население за разлика от сащисаните които трепят наред…
  • 106 много прекаляваш с наркотиците

    3 0 Отговор

    До коментар #91 от "Какви прилики, бате?":

    имаш някакви несвързани мисли в главата си и неможеш да разбереш какво искаш да кажеш ! когато имате такъв проблем отивате при опг америка против българия и там ви казват какво трябва да мислите и всичко че се оправи за вас…
  • 107 реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Глупаци":

    Разликата е ,че украинците/етнически руснаци/ са бойци по природа иняма как да ги сравняваш с "чалмите"Арабите са слаби бойци-справка войните им с Израел.Въобще няма място за сравнение.Най-важното е ,че тази война е ГРАЖДАНСКА нещо подобно на американската .
  • 108 Д'мин

    4 0 Отговор

    До коментар #104 от "Човек":

    Нещо си пропуснал от историята! 1990-1991г. е войната заради нападението над Кувейт. Втората е през 2003г. и започна с-"на 5 февруари 2003 година, шест седмици преди инвазията в Ирак, тогавашният американски държавен секретар Колин Пауъл държи 76-минутна реч пред Съвета за сигурност на ООН, в която уверява света, че Саддам Хюсен притежава биологически и химически оръжия за масово унищожение. И че режимът в Багдад опитва да се сдобие и с ядрено оръжие. Няколко години по-късно самият Колин Пауъл определя тази реч като "позорно петно" в неговата кариера." Пауъл размахваше в ООН една епруветка, като доказателство, че Ирак има химическо оръжие! Нищо такова не се намери!
  • 109 случаен

    3 0 Отговор

    До коментар #104 от "Човек":

    не си човек,човек не би пренебрегнал 8те години през които киевския режим, режим щот янукович оставка не е подавал,и сегашните са незаконни,ама щри говедата е така ,законно е щом им е изгодно.та 8г.укрите избиваха рускоговорящи в донбас и луганск,после и минските споразумения не спазиха,какво още да чака русия даже закъсня,такива кат вас не са хора и колкот по рано ви изчистят по добре
  • 110 случаен

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Ами":

    а как наричаш поставянето на удобно подчинено правителство
  • 111 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Естествено, ядрените бомби в август 1945 година , / три месеца след приключване на ВСВ,/ДОНАСЯ МИР на света ! Така смятат жителите на САЩ !! С какви санкции на ООН Щатите нападнаха Ирак и какво откриха? Сега се повтарят измислените лъжи, за да се оправдае масовото избиване на цивилното население на Ирак. Статистиката не може да даде тония брой на тези жертви - от милион до милион и половина ...?! Каква малка разлика в "преброяването"
    Никой не казва , защо украинските богатири се крият в болници, училища и детски градини. И въпреки това руснаците явно не избиват украинското население , както това правеха янките в Ирак. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ПРАВИТЕ ПАРАЛЕЛИ ! Иначе сложете и Буш на електрическия стол !! И Атомния Труман. и ТЕЗИ , които започнаха десетгодишната война във Виетнам. Че имаше и една държава Либия. И колко щастлива бе една госпожа , че М.Кадафи бе убит........
  • 112 ДжафДжаф

    2 0 Отговор
    Има много ама много голяма разлика между войната в Ирак и войната в Украйна. Войната в Ирак е поредната война на САЩ имаща за цел разширяване на своето геополитическо влиание. Такива бяха и войните във Виетнам, Афганистан, Сирия и прочие. Такава разбира се беше и войната на СССР в Афганистан. От началото на ядрената ера, за пръв път една от двете супер ядрени сили е принудена да води война, засягаща пряко нейните национални интереси. В такива случаи да се говори за мандат на ООН е меко казано абсурдно, особено след като ООН за 8г не си мръдна пръста да наложи изпълнение на Минските споразумения и гарантиране гражданските и човешки права на етническото руско население в Украйна. През лятото на 2014-та на сред полето в Ростовска област изникнаха два огромни бежански лагера. ООН не пусна на тия хора дори 1 чувал с ориз както прави примерно в Африка, когато се сбият 2 племена. Тези хора бяха оставени изцяло на добрата воля на Путин, а той съответно получи правото да решава проблема както намери за добре! Те това е положението.
  • 113 нпо агент

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Несравнимо е":

    търсели били сащ одобрение от ООН..и после бърсали задните части с тези резолюции..само вижте цифрите..били убили над 100 000 иркачани..а може би 5 пъти повече ..така ли не можа целия западен либерален свят да изчисли колко са умъртвени от сащ мирни граждани...Като гледам как водят статистиката в украйна..чак се чудиш как изчисляват ..ама всеки ден по десетина такива бомбастични сведения за войната ..от различни институти, нпо -та..
  • 114 Ам чи

    1 0 Отговор

    До коментар #91 от "Какви прилики, бате?":

    ДЕ ДА ЗНАМ НЯКАКВИ ХЕЛИКОПТЕРИ ГОРЯХА В ИРАНСКАТА ПУСТИНЯ МАЙ БЯХА АМЕРИКАНСКИ КИЕВ БЕШЕ ОБГРАДЕН ОТ ЗАПАД ПОМНИШ ЛИ АМА ДЕ ЩЕ ПОМНИШ С ТОЯ АСПИРИН МЕЖДУ УШИТЕ ЛЕТИЩЕТО Я ГОСТОМЕЛ БЕШЕ ПРЕВЗЕТО А НАЙ ГОЛЕМИЯ УКРАИНСКИ УСПЕХ БЕШЕ ЧЕ УНИЩОЖИХА СОБСТВЕНИЯТ СИ УНИКАЛЕН САМОЛЕТ МРИЯ ДАЖЕ ИМА И РАЗСЛЕДВАНЕ В УКРАЙНА СРЕЩУ УКРАИНСКИЯТ УМНИК ЗАПОВЯДАЛ СТРЕЛБАТА АМА ТОЙ АСПИРИНА С ЕДНА ГЪНКА АДЕ МАЛКИЯ НЕ СЕ ПЪХАЙ ДЕТ НЕ ТИ Е МЯСТОТО ДАЖЕ НЕ МЕ КЕФИ ДА ТЕ РАЗПЛЬОКАМ МНООО СИ ЛЕСЕН