Last news in Fakti

19 Март, 2023 19:00 3 489 86

Ясно е, че Путин и Си имат романс, ясно е и кой държи юздите

  • русия-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • украйна

Фактът, че двамата ще имат неформален обяд в понеделник, преди по-официалните разговори във вторник, показва, че руският президент иска да изясни колко близки са нациите

Ясно е, че Путин и Си имат романс, ясно е и кой държи юздите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин и Си Дзинпин са се срещали около 40 пъти, откакто лидерът на Китай пое президентството през 2012 г. В много отношения другарството между двамата започна да определя дипломатическите отношения между Москва и Пекин през последното десетилетие, пише "Индипендънт".

Си направи първото си задгранично посещение в Москва като президент през 2013 г. и това последно посещение идва следващата седмица, след като му беше даден безпрецедентен трети мандат като президент. През това време поздравите между Си и Путин се развиха от "скъпи президенте" до "скъпи приятелю" и по-късно до "моят стар приятел". Миналата година, само няколко седмици преди силите на Москва да нахлуят в Украйна, лидерите се срещнаха и обявиха "безгранично" партньорство между техните две нации.

В исторически план отношенията между Китай и Русия са изпълнени с недоверие и конфронтация, особено в разгара на разкола по време на Студената война в края на 60-те години на миналия век, но Путин и Си промениха динамиката. При последното си посещение в Москва през 2019 г. Си говори за своето "дълбоко лично приятелство" с руския си колега. "През последните шест години се срещнахме близо 30 пъти. Русия е страната, която съм посещавал най-много пъти, а президентът Путин е моят най-добър приятел и колега", каза Си. И двамата лидери споделят целта да променят световния ред и ще продължат да го следват.

Въпреки това, нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. изясни естеството на техните отношения и е ясно, че Си и Пекин имат надмощие. Търговията между двете нации расте стабилно от години, но през 2022 г. достигна рекордните 1,28 трилиона юана (153 милиарда паунда), според китайски данни. Това бележи увеличение от около 30 процента спрямо 2021 г., дължащо се отчасти на това, че китайските компании разграбват петрола и въглищата на намалени цени, въпреки че други правителства избягват руското гориво като част от обширен санкционен режим от западните държави, които се стремят да накажат Москва за нейната война.

Путин се опита да представи подкрепата на Запада за Украйна като екзистенциална заплаха за Русия, обвинявайки членовете на НАТО, че се включват пряко в конфликта, като доставят оръжия и друга подкрепа на Украйна. Като цяло това е в унисон със Си, поне по отношение на това, което Пекин вижда като непропорционално влияние на Запада върху света, а Пекин все пак не осъди инвазията. Във време, когато и Китай, и Русия са изправени пред по-мразовити отношения със САЩ - включително търговия (в случая с Пекин) и сигурност, има смисъл Китай да не се възползва максимално от отношенията си с Русия.

Но докато Путин беше притиснат в ъгъла от инвазията си - той трябва да удари Запада, оставяйки нацията си все по-изолирана на световната сцена - ясно е, че Китай има други възможности и иска да ги използва. През октомври Путин каза, че отношенията с Китай са на "безпрецедентно ниво" и че Си е негов "близък приятел", като президентът изглежда усеща, че Пекин може да се чувства по-неудобно от ситуацията в Украйна.

В интерес на истината Си - който се превърна в най-доминиращия лидер, който Китай е имал след Мао Цзедун - очевидно има повече глобални амбиции. Този месец Пекин посредничи за разведряване между дългогодишните близкоизточни съперници Иран и Саудитска Арабия. А миналия месец представи мирен план за Украйна. Предложението е неясно, но подчертава, че Китай се стреми да си създаде роля на глобален посредник.

Що се отнася до тази последна среща между Путин и Си в Москва, руски официален представител каза, че двамата ще обсъдят конфликта в Украйна, както и "военнотехническо сътрудничество". Кремъл каза, че ще бъдат подписани "важни" двустранни документи, без да дава подробности. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин каза, че посещението на Си ще укрепи икономическите партньорства и ще насърчи "мира". Китай заяви, че ще поддържа "обективна и справедлива позиция" по отношение на войната в Украйна и "ще играе конструктивна роля в насърчаването на преговорите за мир".

Целта за Путин е ясна: той се нуждае от Си - изцяло. Фактът, че двамата ще имат неформален обяд в понеделник, преди по-официалните разговори във вторник, показва, че руският президент иска да изясни колко близки са нациите. Относно Си, той изглежда щастлив да се занимава с Русия, стига това да отговаря на интересите на страната му. Повече търговия винаги ще бъде полезна, докато засиленото военно сътрудничество също би имало своите предимства. Москва би могла да подобри военноморския капацитет на Китай, като предостави на флота достъп до руските пристанища в Далечния изток и чрез споделяне на технологии. Има също така съобщения, че Си ще разговаря с украинския президент Володимир Зеленски - първият им контакт след нахлуването на Русия.

САЩ изразиха "дълбока загриженост", че Китай може да се опита да се позиционира като миротворец, като насърчава прекратяване на огъня. Но всяко прекратяване в този момент няма да доведе до справедлив и траен мир, каза в петък говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби. САЩ също предполагат, че Китай обмисля изпращането на оръжия на Русия - обвинение, което Китай се опита да отхвърли.

На този фон не очаквайте романсът Путин-Си да приключи скоро - но е ясно и кой сега държи юздите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Държат

    48 8 Отговор
    Байдън , който е по средата на тройката !
  • 2 ГЛАСУВАЙТЕ❗

    54 7 Отговор


    Всичко си е по ПЛАН (твърде много "случайности" станаха и твърде много "конспирации" се сбъднаха):

    1. ЛАБОРАТОРЕН ВИРУС и строшаване на световната икономика (и приучаване на населението към загуба на свободи, играничения и дигитално сертифициране);
    2. ИЗКУСТВЕНА ВОЙНА и самоубийствени санкции;
    3. ФАЛИТИ на ТЪРГОВСКИ банки и концентрация на власт в ЦЕНТРАЛНИТЕ банки.
    4. Въвеждане на CBDCs (дигитални програмируеми валути на централните банки) с дигитални ID (приучено население със "зелените" сертификати от точка 1.) и лични въглеродни допуски.


    ПС: Храните, които (уж) са с най-висок ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК и които ще са КОНТРОЛИРАНИ на ДАЖБИ, са месо, кафе, какао (шоколад), бобови култури. Към тези храни могат да се добавят още много стоки, услуги и ЕНЕРГИЯ. Сами си преценете дали и колко са ви нужни.


    ГЛАСУВАЙТЕ УМНО! 🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬







  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    65 10 Отговор
    Ясно е ,че ,,разпенилият,, се от ярост ,че е свършено с бандитската хегемония на САЩ Кърби, ги обвини, че нарушават изградения ,,глобален ред,, установен от САЩ и ,,други,, след Втората световна..
    Ха ха ха..
    Казах ли ви- свършено е с тъмната кабала

    Коментиран от #84

  • 5 СталиН

    61 13 Отговор
    Началото на края на Запада започва - ДЕДОЛАРИЗАЦИЯ
  • 6 Майна

    55 8 Отговор
    САЩ с ,,преврат,, свалиха и демократично избрания президент в Пакистан ,назначиха ,,глобални подлоги,, , затова пакистанския народ в момента вдигна буквално бунтове в защита на Хъш..
    Губят навсякъде...
    Свършено са ,,хамериканските,, гешефтари..
  • 7 Мда

    18 55 Отговор
    Китайците искат да печелят на гърба на Украйна и Европа. Комуниста няма морал.

    Коментиран от #11

  • 8 Китайски " Масквич"

    20 41 Отговор
    Скоро путин ще се вози на китайски " масквич", а не на джип Тойота!
  • 9 Адам Хилтън

    45 6 Отговор
    А на Америка романса със 73% от диктаторите в света кой ще обсъди?
  • 10 Майна

    56 8 Отговор
    Сирия е другата държава ,от която САЩ ще бъдат принудени позорно да се изнесат
    Огромна помощ за Сирия от арабския свят и най-после ,,светлина,, в отношенията с Иран..
    Ха ха ха..
    Накъдето и да погледнат тия ,,кравари,, навсякъде ще са изритани...
  • 11 Американски банкстери💀

    49 4 Отговор

    До коментар #7 от "Мда":



    Искаш да кажеш - американските банкстери печелят на гърба на Европа и от трагедията на Украйна. Затова и я удължават.





    😉

    Коментиран от #36

  • 12 Майна

    43 7 Отговор
    Приключиха успешно военните ,,учения,, на Русия, Иран , Китай...
    Кърби вече е потънал в ,,скърби,,...
    Ха ха ха..
  • 13 Урюрвкос

    45 3 Отговор
    аве Джон Кърби друго каза----мирен процес между РФ и Украйна е абсолютно нежелателен и противоречи на Устава на ООНето (да се смееш ли да плачеш ли?)
  • 14 1302

    45 6 Отговор
    Много ги боли американците, че не можаха да поставят Русия в изолация
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Путин забелва 6yзyнuтe,

    13 37 Отговор
    а Си се засилва и му влиза остро с декоративното чepeшoвo топче! Путин се пфеструва, че получава оргазъм, а Си се прави, че му вярва и накрая му дава дава китайски хайвер за вечеря!

    Коментиран от #56

  • 17 Майна

    43 7 Отговор
    ,,Осъдиха,, Путин ,а ...,ха ха ха..
    Днес е годишнина от нападението на Ирак при което убиха над 1 000 000 мирни жители... За 5000000 ,от тях - деца...
    Миротворци ,майна ,а...

    Коментиран от #19, #39

  • 18 Сатанистите от ФАЩ и Многобритания

    33 8 Отговор
    И пуделите им започват да надават вой.... 😁🙃
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    32 4 Отговор
    Не могат да се примирят англосаксите, че вече не свирят първа цигулка. Даже и втора не са.

    Коментиран от #28

  • 21 Майна

    34 7 Отговор
    Още за това какво става в Пакистан- бунтове!
    Вижте колко е сходно с намесата на ,,хамериканските,, в България:
    ,,Служител на ЦРУ, станал говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, каза на брифинг за пресата на 8 март, че Вашингтон иска Пакистан „да продължи да работи с МВФ“, за да наложи „реформи, които ще подобрят бизнес средата в Пакистан“, за да „направи пакистанския бизнес по-привлекателен и конкурентен”.

    С други думи, Държавният департамент на САЩ иска Пакистан да удвои неолибералните икономически политики, като намаляване на заплатите и намаляване на социалните разходи.

    Ако беше мразено преди, сегашното „вносно правителство“ сега е презирано повече от всякога.
    Зад бившия президент Хан са над 65% от пакистанците!
    Ние имаме шанс с Възраждане!
    Не ме интересуват разни писания за Костадинов!
    Аз ще гласувам за България!

    Коментиран от #24, #25, #85

  • 22 Ушанков

    9 30 Отговор
    Романса между Си и Путлерана е ясен.
    Меката Китка от Кремъл обича такива романси. По китайски.
  • 23 Джуджака с двата крака

    17 25 Отговор
    Джуджи се хваща за палците на краката казва на Си:
    "Давай скъпи приятелю, нека да боли. Поехали."
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Как ще

    12 34 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    Гласуваш за България.
    Като гласуваш за Руски Подметки .
    Рубладжии предатели .
    Така ли ще гласуваш ?
    Хаха

    Коментиран от #72

  • 26 Механик

    27 8 Отговор
    "Пандизчиите" на "Готвача" , саде с едни лопатки, попиляха целото единно нато. Ония вече и тротил нямали, нямали и "барут"... Малеееееее! Едни готвачи с лопатки и натото се покъка!
    Няма такъв смех! Няма !
  • 27 Да, бе

    27 6 Отговор
    Ясно е, че бай пън и зелената прахосмукачка имат пред брачен договор докато смъртта ги раздели.... Смъртта на прахосмукачката, де.
  • 28 555555

    1 19 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    И кой я свири,един от младите глобални лидери-както беше наречн Путин от Клаус шваб ли?

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1111

    20 3 Отговор
    Цяла статия - някви тъпи разсъждения...
  • 31 Ушанков

    8 23 Отговор
    Най интересното ,че последно време
    в Китай се появяват едни Карти с територията на новата Китайска империя .
    И в нея странно фигурират териториите
    Които Раша е заграбила през 1860 година от Император Цин.

    Още по любопитното е че тия областиса са със Китайски имена .
    Хаха
    Този романс май ще свърши зле за Раша.
    Хаха
  • 32 Тиква

    22 3 Отговор

    До коментар #28 от "555555":

    Тоест Зеленски от Шваб ли? Не уточни много. Тепърва Зеления ще го гонят като куче! Погуби цял народ!
  • 33 Смешници

    24 7 Отговор
    Извратената нация води света към края .Европейските предатели бе смеят да гъгнат .Тръгнали да раздават правосъдие по света .Русия и САЩ ви казаха ,че не се съобразяват с вашите искания и са държави които ще правят и живеят както на тях им хареса .Да живее братска Русия и руския народ .
  • 34 Да, така е

    21 4 Отговор
    Двамата клатят Байдън, романтично
  • 35 Теле

    12 1 Отговор
    Точно факти ли ги разконспирираха
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тити

    2 16 Отговор
    Китайците се правят на смели като се крият зад Иран и Рашистите без тях щевият като умрели кучета.
  • 38 Нациите

    5 19 Отговор
    Са много близо, скоро ще имат общи полиция, пожарна и бърза помощ. Мужиците да се стягат и да учат китайски
  • 39 Густо

    1 12 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Абе тия 1 000 000 всичечките трябва да са били бременни с четризнаци
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Госあ

    22 3 Отговор
    Бях в планината и преглеждам “фактите” в тоалетната. Евтина чифудосаксонска пропаганда на макс. Отврат.

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Лукреция

    13 1 Отговор
    Ти, пък откъде знаеш какви любовници са? Да не са те любили!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Да живее ДРУЖБАТА

    21 5 Отговор
    Между РОССИЯ и КИТАЙ ! Втази дружба е и НАДЕЖДАТА за ОЦЕЛЯВАНЕ на България !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Чонков

    17 2 Отговор
    поздравите между Си и Путин "скъпи президенте", "скъпи приятелю" дразнят ли някой ? А скъпи нещастен краварю а ? ......
  • 49 Ъхъъ

    10 3 Отговор
    САЩ също предполагат, че Китай обмисля изпращането на оръжия на Русия...........А дали предполагат нещо за стратегическо военно сътрудничество от типа на НАТО @?
  • 50 и кой държи юздите

    9 1 Отговор
    Не разбрах ?
  • 51 Джон Кърби

    13 1 Отговор
    Май е доста тъпо парче. Не че е изненадващо де.
  • 52 Ъхъъ, позна

    14 1 Отговор
    НЕ се очаква романсът Путин-Си да приключи скоро......само гледай романсът във стратегически военен договор да не се превърне
  • 53 Как

    7 6 Отговор
    Китайците са тарикати.Те не робуват на идиотски идеологии като руснаците. Търговията със запада и Америка е в пъти по-голяма от тази с русия. Няма да изпуснат питомното за да гонят дивото.
  • 54 Макс

    4 10 Отговор
    Ако Китай отреже рашистите РФ ще приключи съществуването си. Путин го знае и затова лиже топ...ките на Си. Отговаря само си, си , си сеньор .
  • 55 Анонимен

    12 3 Отговор
    Ясно е,че краварските подлоги ревнувате!
  • 56 Верно ли бе

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "Путин забелва 6yзyнuтe,":

    Да не би да си искал да опишеш сцена между премиера на Люксембург и мъжът му , пък нещо си объркал имената ?

    Коментиран от #59

  • 57 Ххххх

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лъжеш":

    С твойта боя и миризма ? Чернокожите в САЩ ли имаш предвид , дето са 2/3 от населението?
  • 58 Сън дзу

    2 8 Отговор
    Китай не са забравили че бяха нападнати от терориста раша,
  • 59 1234

    4 5 Отговор

    До коментар #56 от "Верно ли бе":

    Сценката е между синът на Соловьов и мъжът му ,мизулин
  • 60 Руския добитък

    5 7 Отговор
    Mсивия алкохолизъм в раша е нелечим,това е като да носиш вода в сито,на първо място в света са по смърт от алкохол
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Смех 😆🤡🤣

    2 6 Отговор
    Китай чака Раша да олабне във война с Нато а Индия и Виетнам чакат Чайна да олабне у война с Раша.

    Коментиран от #70

  • 64 Който и да държи юздите

    8 5 Отговор
    нАТО ще е в средата на сандвича.

    нАТО е организация от женски пол.
  • 65 Ха-ха!

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "Ъхъ":

    Емилчо е юдео-нацист. Лапа от германските нацисти и си въобразява, че на юдео-нацистите ще им се размине...
  • 66 Чичак

    5 3 Отговор
    GT: Китайско-руското цялостно стратегическо партньорство за координация за нова ера постигна значителен напредък през изминалата година. Президентът Си и президентът Путин поддържаха тясна комуникация, проведоха множество видео срещи или телефонни разговори и присъстваха на Зимните олимпийски игри в Пекин и на Шанхайската организация за сътрудничество. Президентът Си скоро ще посети Русия. От 2013 г. насам президентът Си се срещна с президента Путин 40 пъти и постигна поредица от важни стратегически консенсуси за насърчаване и надграждане на китайско-руските отношения, поддържане на регионалната сигурност и стабилност и изграждане на глобална общност със споделено бъдеще.
  • 67 Чичак

    7 3 Отговор
    Колкото по-бурен е светът, толкова по-стабилно трябва да се развиват отношенията между Китай и Русия: китайският посланик в Русия
  • 68 Чичак

    5 2 Отговор
    Двамата лидери също ще подпишат важни двустранни документи, включително декларация за връзките, навлизащи в нова ера, и друга, очертаваща планове за развитие на ключови области на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 г., съобщиха някои руски медии, цитирайки външнополитическия съветник на Кремъл Юрий Ушаков. 
  • 69 1111

    5 1 Отговор
    общата сума, която американските инвеститори държат в китайски компании възлиза на повече от 1 трлн. долара
  • 70 Ще видим

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "Смех 😆🤡🤣":

    Кой ще се смее последен
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Никога няма да гласувам

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Как ще":

    За ппдб подметките
  • 73 Любопитен

    6 5 Отговор
    Путин се ОПИТА да представи подкрепата на Запада за Украйна като екзистенциална заплаха за Русия,

    Защо да се е ОПИТАЛ та това е самата истина
  • 74 Любопитен

    7 3 Отговор
    китайските компании РАЗГРАБВАТ петрола и въглищата на намалени цени,

    Защо да РАЗГРАБВАТ да те си плащат на нормални цени
    НАЧИНЪТ ПО КОЙТО Е НАПИСАНО ПОКАЗВА СИЛНОТО ПРИСТРАСТИЕ НА МЕДИЯТА
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Стара китайска поговорка

    5 1 Отговор
    Когато двама се съюзят , третият НЕ печели.
  • 77 Глупава статия

    5 2 Отговор
    За какво ни е американски вестник тука бе?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Петканчо

    7 1 Отговор
    Тяхната е лесна,да видим ние какво ще правим с фалиралите кравари.
  • 80 Опааа

    2 1 Отговор
    Браво! Браво! Слава! 🇨🇳🇷🇺
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 мучо

    2 0 Отговор
    важно е кой ще ги дърпа юздите с впрегнати кобилки като ес и сащ.....
  • 83 Дядо Джо

    1 0 Отговор
    Искам преди да ритна камбаната да натисна Копчето !
  • 84 да ти кажа все пак...

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Световния ред след ВСВ е установен не от САЩ, а от страните победителки- СССР, Великобритания , САЩ и Франция..това ако не ти е ясно..по-добре земи си тресни празната кратуна в първия уличен дирек..белким ти дойде мапко акъл ..
  • 85 Некой си

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    Наш ли кво..ич ми не дреме на сайдера за кого ще гласуваш. Защото пак ще си маргинал..
  • 86 през социализма

    0 0 Отговор
    пак така у нас САЩ бяха обвинявани във всички възможни грехове и за всички беди на света.Но 89-та,когато България беше пред фалит и Горбачов отказа финансова помощ,нашите бивши комунистически лидери и вече "демократични" ръководители се обърнаха към САЩ в лицето на Международния валутен фонд за помощ и я намериха там,а и много от бившите комунистически функционери или децата им физически живеят там,а оплюването тук са оставили за плебса.Но както наскоро четох една в статия българина е като "Шаранът помни осем секунди".И историята пак ще се повтори.