1 Април, 2023 21:00 2 116 75

България има нужда от стабилно и проактивно управление

  • българия-
  • кризи-
  • инфлация-
  • шенген-
  • управление-
  • правителство

Страната, погледната отвън, понастоящем изглежда така, като че ли се намира в окото на перфектната буря, предизвикана от наслагването на множество кризи

България има нужда от стабилно и проактивно управление - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България, погледната отвън, понастоящем изглежда така, като че ли се намира в окото на перфектната буря, предизвикана от наслагването на множество кризи:

здравна (увеличаване нуждата от хоспитализация и тежестта върху системата на здравеопазване, системно недофинансиране), социално-демографска (застаряване на населението, отрицателен демографски прираст, нарастване броя на лицата без трудова заетост, всичко това водещо до прогресивно обедняване); икономическа (драстичен скок в цените на суровините и продукцията, двуцифрена инфлация, оскъпяване на кредитния ресурс в търговските банки и този за обслужването на външния дълг); екологична (климатични промени водещи до засушаване, скромни водни запаси от питейни води и води за напояване, нерегламентирана сеч и унищожаване на горски фонд); военно-политическа (повишен риск от близостта до въоръжения конфликт и необходимостта от изпращане на военна помощ за Украйна); национална сигурност (бежански поток от север и миграционен натиск от юг, водещи до хуманитарни проблеми и рискове за обществената безопасност, както и нерегламентиран внос на селскостопанска продукция от Украйна, довела до нарушаване на продоволствената сигурност и социално напрежение сред местните производители); външнополитическа (нерешените ни проблеми с братската Република Северна Македония); вътрешнополитическа (невъзможност за сформиране на стабилно редовно правителство, парламенти с твърде кратък живот, политическа и социална несигурност в условията на глобална криза).

Макар вяла и безцветна, завършващата предизборна кампания може да се оцени като една от най-положителните в най-новата ни история – без обичайната размяна на жлъч и компромати между политическите опоненти, с малки изключения, съответстващи на индивидуалната култура на комуникация. Изборите се паднаха по време на Великия пост в двете най-разпространени монотеистични религии, проповядващи смирение и толерантност и това може също да е повлияло за по-човешкото лице на политическата кампания. Като основен акцент в кампаниите на почти всички политически сили се открои необходимостта от сформирането на стабилно правителство след изборите. Разбира се, бързото сформиране на парламент е повече от необходимо за да бъдат възстановени демократичните права на суверена.

За всички би било добре да се стигне до постигането на консенсус между политическите сили за създаване на ПРОГРЕСИВНО ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ! Управление, което да извърши закъснелите, болезнени, но така необходими реформи, без които не можем да вървим напред като държава и общество. Управление, което да изпълни със смисъл визията за развита България, в която живеят и работят образовани, успешни и достойни граждани.

Целите и сроковете за влизане на България в Шенгенското пространство и Еврозоната са правилно поставени, но не трябва да бъдат самоцел. Те не са панацея за лечение на болното ни общество. Тъй както влизането ни в НАТО и ЕС сами по себе си не доведоха до модернизация на армията ни, нито решиха проблемите ни с демокрацията и бедността. Погледът на избраните от народа водачи трябва да бъде насочен далеч напред и да посочи как ще изглежда страната ни след 10, 20 или 30 години. Всички желаем най-после да видим не само стабилно, а проактивно управление, обърнато с лице към хората и бъдещето. Управление, чийто хоризонт не се свежда до местните избори, а такова със стратегическото планиране, с ясна програма и цели за първите 100 дни, за първата, втора, трета и четвърта година на един пълен мандат, с визия за изпреварващо развитие в областите образование и социална политика, икономика, финанси и енергетика, правилни реформи в съдебната система и държавната администрация с фактическото им деполитизиране и поставяне на акцент върху електронното управление и провеждането на прозрачни процедури на обществените поръчки. Тези партии, които имат смелостта да го направят ще спечелят уважението на хората и правото да управляват. Останалите ще се учат от резервната скамейка.

Детелин Димитров, външнополитически наблюдател. Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    52 12 Отговор
    Колонията я стегат за Война! Само територията е важна без матряла. Даже продажниците си искат Още окупационни кравари на територията!
  • 2 ха ха

    21 6 Отговор
    ! Управление, което да извърши закъснелите, болезнени, но така необходими реформи, без които не можем да вървим напред като държава и общество. Управление, което да изпълни със смисъл визията за развита България, в която живеят и работят образовани, успешни и достойни граждани./ е ся вече ще ни вадят и бъбреците , клептократите точат лиги за реформи
  • 3 СталиН

    51 5 Отговор
    България има нужда от бесилки и гилотини
  • 4 Пе ка пе

    26 5 Отговор
    Начело с архимошенника Борисов
  • 5 Даааа но

    47 8 Отговор
    "необходимостта от изпращане на военна помощ за Украйна" не ни е никаква необходимост.

    Коментиран от #11

  • 6 Майко мила....

    34 1 Отговор
    създаване на ПРОГРЕСИВНО ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ.
  • 7 ¹19008е

    11 33 Отговор
    България има нужда да си внесе Германски Политици да управляват България за да стигнем Европа и заплатите им и стандарта на живот
  • 8 Да, бе

    40 2 Отговор
    Тоя е грубо нарушение на закона в деня за размисъл, но пък е нормално за колонията на ДД.
  • 9 топчия

    25 3 Отговор
    С такива партий таково скапано управление.Не избори а метеж трябва.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чидааааааа, одобрявам !

    37 3 Отговор
    Цитат : """"""Тъй както влизането ни в НАТО и ЕС сами по себе си не доведоха до модернизация на армията ни, нито решиха проблемите ни с демокрацията и бедността. Погледът на избраните от народа водачи трябва да бъде насочен далеч напред.......""""" Без НАТО и с нови предоговорени отношения с ЕС !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И това не е зле, одобрявам го

    6 0 Отговор
    държавната администрация с фактическото им деполитизиране
  • 15 Мда

    35 3 Отговор
    Това е меко казано пасквил. Евроатлантика, затягане на коланите и вземане на хонорар за пасквила....
  • 16 Прав е човека !

    33 9 Отговор
    влизането ни в НАТО и ЕС сами по себе си не доведоха до НИЩО позитивно ! Факт !

    Коментиран от #30

  • 17 Ехо

    17 0 Отговор
    Има нужда, но с тези политици е неосъществима! Но, авторът не е разбрал!
  • 18 Чидааааааа

    23 5 Отговор
    Целите да, но не и сроковете за влизане на България в Шенгенското пространство и Еврозоната са правилно поставени, но не трябва да бъдат самоцел. Първо да мине референдума и после ще го мислим ..... За сега не е приоритет за хората

    Коментиран от #59

  • 19 Мдааааа

    25 4 Отговор
    ТОВА, ПРОГРЕСИВНО ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ, може само ЛЯВО да е !.....и АНТИ НАТО. Другото е утопично
  • 20 Дааааааа, за тва иде реч!

    28 2 Отговор
    България има нужда от стабилно и проактивно управление срещу войната и срещу НАТО. Без подлоги и без предатели, без НПО продажници и без алчни зависими и крадливи хора.
  • 21 Бг има нужда от пъла забрана на крадливи

    14 1 Отговор
    И МАЖОРОИТАРНИ ИЗБОРИ С ПАРТИИТЕ ДОТУК БЕ 21 ВЕК И ПАРТИИ КОТЕРИИИ АЙ ЧУПКАТА АЙДУЦИ
  • 22 Матей преображенски

    27 1 Отговор
    В настоящата политичиска диспозиция стабилно управление означава фа-ши-зи-рано и военизирано.България е здраво заседнала в капана на западната упадъчност,са-та-нин-ските кръгове от мултимилиардери са ни вкарали в дълбок коловоз.Утре предстои да бъде подпечатан е ратифициран капитулантския договор с българските фа-шис-ти и те с радостен трепет да подхванат военни действия срещу Русия.Непонятно е подобно късогледство,е виждат по-далече от носа си,че се задава новия девети септември.Американците изглеждат непоклатими с прехвалената си военна мощ,но и хитлеристите са били тъй наперени.Колко му е сега да направят някакво аморфно правителство като на Муравиев,точно преди девети септември и да се надяват на американците и англичаните да опазят статуквото.Обратната вълна вече е тръгнала,отлива идва и и трябва човек да е със закърнели сетива ,за да не го усеща.
  • 23 С Партии не става

    9 1 Отговор
    забрана на партиите сйде чупката

    Коментиран от #38

  • 24 Само Възраждане!

    27 3 Отговор
    Гласувайте!!!Стига"евроатлантическа" демокрация! Да си върнем държавата от американските подлоги!

    Коментиран от #67

  • 25 Капка будурова

    14 3 Отговор
    Няма как да се състави стабилно правителство. Първо, на никой не му трябва правителство на всяка цена. Трябва да има честни хора в управление. А сега цените се вдигат от фирмитe от кръга на ГЕРБ. И докато има в правителството хора от ГЕРБ ще продължи ограбване на държавните и европейските пари и до народа пак нищо няма да стига.
  • 26 Мааарш партийте от власта

    6 1 Отговор
    Мажоритарни избори честни доказани в семейството и обществото хора вън боклука
  • 27 Кво НАТО бре

    17 0 Отговор
    По време на Варшавския договор имахме 435 самолета, но ги купувахме за олио, изнасяно за СССР с цистерни, за бурета с мармалад и на някакви много ниски цени....
  • 28 Чонков

    12 0 Отговор
    създаване на ПРОГРЕСИВНО ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ с тези бунаци няма да стане младеж . Иначе не е лошо като пожелание.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ти не си

    2 19 Отговор

    До коментар #16 от "Прав е човека !":

    Нищо позитивно, тъй ли? Куцо, кьораво и сакато още от 20 годишно се скъса да пътува из Европа само с лична карта. Ако не бяхме в ЕС, нанай. Всяко кьопаво семейство с по два-три автомобила-щото сме много бедни, нали? Пред Кауфланд и Лидл не можеш да намериш място за паркиране-пак щото сме бедни. Почивки в Гърция, Турция, а вече масово и в Дубай-то пък щото умираме от глад.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Шматкааааа

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ти не си":

    Ако не бяхме в ЕС, нанай. Ама Само ти така си мислиш !
  • 32 И като се

    17 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ти не си":

    скъса да пътува из Европа само с лична карта. ???? Нещо дали видя и разбра ? Май не си.

    Коментиран от #35

  • 33 Механик

    17 0 Отговор
    "Проактивно" да се чете "проамериканско", демек, пушечно месо, което умира в украйна за интересите на Байдънс фемъли.
  • 34 ужас на хоризонта

    19 0 Отговор
    Смях в залата! С това което е на небосклона България нито ще има стабилно, нито проактивно правителсто. Няма да има дори българско. Ще има правитеслтво от слуги, лизачи, подмазвачи, крадци...,но не и политици които мислят за България. Така, че колкото и да си чешите езиците и да се изиците тази държава няма да има стабилно управление, поне не скоро.

    Коментиран от #37

  • 35 Ти не си

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "И като се":

    Кой какво е разбрал е съвсем друг въпрос. Аз каквото е трябвало съм разбрал.
  • 36 Статията

    8 0 Отговор
    Започва с реална оценка на положението и завършва с мечти
  • 37 Ще се хванат за гърлата

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "ужас на хоризонта":

    Още при избора на председател на парламента
  • 38 Разполагам

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "С Партии не става":

    С няколко капки жива вода
    Дали ще се наеме някой да съживи кимон георгиев който да забрани партиите и да въведе МЕРИТОКРАЦИЯТА
  • 39 То и това оставаше

    15 0 Отговор
    НЕПРОГРЕСИВНО и НЕДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ да е ! Впрочем от как НАТО извзе функциите на ЕП и ЕК на там вървят нещата. НЕДЕМОКРАТИЧНО се вижда всеки ден.
  • 40 нннн

    20 0 Отговор
    Абе, нали е ден за размисъл? Защо ни пробутвате неолиберални и псевдодемократични буламочи?

    Коментиран от #43

  • 41 Урсулата значи е за съд ! Така го разбир

    14 0 Отговор
    нерегламентиран внос на селскостопанска продукция от Украйна, довела до нарушаване на продоволствената сигурност и социално напрежение сред местните производители);
  • 42 Детелин Димитров,

    3 0 Отговор
    И като поставим значи (+)и (-) за ЕС и НАТО по написаното в тази статия ми иде да се разплача. Няма никакви плусове се оказва обосновано и нещо пак трябвало в бъдеще време .
  • 43 нали е ден за размисъл

    15 0 Отговор

    До коментар #40 от "нннн":

    Ами размишлявай бре, кой ти пречи ? Но би трябвало вече да ти е ясно : НЕ на НАТО, НЕ на САЩ, НЕ на Атлантическият слугинаж и НЕ и на партиите на войната !!!

    Коментиран от #48

  • 44 Зевзек

    14 0 Отговор
    Прогресивно демократично да се чете либерално и продажно
  • 45 Али и баба

    10 0 Отговор
    Ще пусна против либералната помия
  • 46 Вътрешно аполитичен наблюдател

    3 0 Отговор
    Преди време кадри на ДС оправяха българския футбол. По едно време беше на световно ниво. Може би е време кадри от футбола да издигнат държавата! Не мечтаем за световно ниво, ама поне да е на средно европско ниво.
  • 47 Вътрешно аполитичен наблюдател

    1 0 Отговор
    Преди време кадри на ДС оправяха българския футбол. По едно време беше на световно ниво. Може би е време кадри от футбола да издигнат държавата! Не мечтаем за световно ниво, ама поне да е на средно европско ниво.
  • 48 нннн

    13 0 Отговор

    До коментар #43 от "нали е ден за размисъл":

    На мен ми е ясно и зная как да гласувам. Но проевроатлантическата и проамериканската пропаганда ме дразни. Особено в забранен за пропаганда ден.
  • 49 Веселяк

    2 6 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Име

    1 0 Отговор
    Не - в страната има мафия - в пъти по-жестока от феодализма и от всичко.

    Докато не се забрави думата - заплата - в частност от държавните служители, в това число.

    Римският католически папа взима ли тлъста заплата - по принцип - ако му се прияде нещо - ще му дадат, така и тук трябва да стане.

    А и изобщо - нашите свещеници - взимат ли заплата.

    А политиците - след като са некадърни - как папкат един вид и то - става едно и също.

    Докато не се научат на изпълнителност - няма Правителство.

    Най-много да падне още някоя изолация от някой блок и това ще е катаклизъма.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 СЗО

    2 3 Отговор
    Дрън дрън. Двата основни проблема на България са демографската катастрофа, и липсата на справедливо правораздаване. Решат ли се те, всичко друго ще си дойде на мястото.
  • 55 124

    10 1 Отговор
    Вън агенти те на ЦРУ Козяк!
  • 56 Ахаааа ...

    10 0 Отговор
    и от проактивно ГЕЙ управление
  • 57 Ван дер Любе

    2 5 Отговор
    Такова правителство не може да включва: ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане. Едните трябва да бъдат съдени за постоянната национална катастрофа от последните 30 години. Последните заради безмозъчното популистко говорене.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Артилерист

    12 0 Отговор
    Много добър синтез-събрано на едно място всички бедствия(само не разбрах защо пък да има необходимост да изпращаме военна помощ за Украйна-защото така ни нареждат американците ли?- който ни сполетяха, след като ни озари демокрацията. Или след като станахме колония на американците, казано по-точно. И признато от автора, че дори с влизането ни в НАТО и ЕС, проблемите на България с армията, демокрацията и бедността са се задълбочили. Може би авторът не е искал да се повтаря, като изброи отново всички демократични мизерии, стоварили се върху клетата ни Родина под командването на американците...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 НА ВТОРИЯ ДЕН АПРИЛ 2023 година

    5 0 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПОГРЕБА ДЕМОКРАТИЧНО ДЕМОКРАЦИЯТА КАТО НЕ ГЛАСУВА ЗА ИЗЕДНИЦИТЕ ДЕМОКРАТИ НА НАРОДА
  • 63 аналитик

    2 0 Отговор
    Глупости
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Смех 😆🤡🤣

    3 1 Отговор
    А бе като не правите деца ше ви управляват ромеи свиквайте.Кой за колкото кибапчита е платиш ша ви еца
  • 67 Ицето

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Само Възраждане!":

    САМО АТАКА !
  • 68 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Референдумите са пряка демокрация":

    Това
    НЕ е демокрация❗
    НЕграмотни,
    НЕимотни,
    НЕуседнали,
    НЕ гласуват
    при демокрацията❗❗❗

    Може да понаучиш нещо❗❗

    Коментиран от #69

  • 69 Ами направи го

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А не се дразни от пряката демокрация!
  • 70 Референдумите са пряка демокрация

    4 0 Отговор
    И няма нищо по добро и демократично от това! В България, политиците не признаха референдума иницииран от Слави, което ясно показва, че в България няма демокрация, а задкулисно се определят нещата! Само не знам, защо е толкова глупав народа, за да допуска всичко това и отново да гласува за да го лъжат същите тези които не му признават волята! И така вече 33 години и той пак за лъжци, крадци и олигархични проекти да гласува!
  • 71 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    нМА,ДА СТАНЕ.СЕКИ,ГЛЕДА ДА СЕ ДОКОПА,ДО ДЪРЖАВНАТА СОФРА.
  • 72 хахаха

    1 0 Отговор
    чета таз логорея и си мисля: колко прав е бил Конфуций, казвайки: Няма по-опасен за държавата и обществото от грамотния глупак.
  • 73 Вирус

    0 0 Отговор
    Да де за да ни вкарат във войната на краварите
  • 74 Верния път

    1 0 Отговор
    Стабилно управление когато се експупсират в Русия 2 000 000 комунисти -мафиоти , предатели и се изгонят 300 000 руски КГБ заселници .
  • 75 Истинолюбец

    1 0 Отговор
    Добре казано. Но го няма Човекът. Изпълнителят. Човек възпитан като "гражданин на света" означава интернационалист, глобалист, космополит - все тая - общата черта е безродник - той обича всички наравно, а не преди всичко своите, а после останалите. Космополитът глобалист, гражданин на света, интернационалист и назначените от него по негов образ и подобие са с погледи взряни в глобалните въпроси и откъснати от належащата действителност у дома. Наболелите въпроси у нас затова не се решават - не се вземат на сериозно.. но, по интернационалните, глобалните въпроси, космополитните гражданчета на света играят сериозно, въпреки че не е наша игра, а игра на Големите играчи. Но нашите пъчльовци играят чуждата игра, с предимство пред нашата игра.
    Вярвате ли че, М.Габриел, чиято отличителна черта е говорене на клишета и с жълто по устата откъм житейски и управленски опит може да сътвори нещо? Или че няма да е се води по акълите на Бойко ? Или назначения от Кирчо П. няма да се води по акълите на Кирчо, акъли от които занемяхме, омерзени, омърсени, погнусени.
    И добре че Президентът не се напъна с американска усмивка и дежурни клишета да им връчи мандат, и сам да олекне, ами им тегли едни майни от името на целия народ... По добре експертно служебно правителство, с равни отговорности като на редовно, отколкото тези Кирчовисти и Бойковисти. И избори, докато Бойковисти и Кирчовисти не отпаднат в забвение