Last news in Fakti

14 Април, 2023 13:00 1 498 24

Новият парламент тръгна по стария път

  • парламент-
  • герб-
  • пп-дб-
  • председател

Разговорите не са приключили

Новият парламент тръгна по стария път - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Старият сценарии се повтаря и за втори пореден ден 49-ото Народно събрание не можа да излъчи председател.

"Фокус" припомня, че днес беше насрочено продължение на вчерашното заседание на Народното събрание, което беше закрито след 10 минути, защото нямаше други номинации за председател на парламента.

Вчера бяха издигнати две кандидатури - на ГЕРБ-СДС и на "Възраждане". Те обаче не успяха да съберат необходимите гласове.

Вежди Рашидов каза, че при тази патова ситуация не вижда какво друго може да се направи. "Тъкмо ще имаме време за размисъл“, уточни той. Така първото заседание на Народното събрание ще продължи идната сряда от 10:00 ч.

След края на заседанието продължиха срещите между партиите. От ГЕРБ-СДС проведоха разговори с ДПС и ИТН, а Бойко Борисов многократно заяви, че редовно правителство трябва да бъде съставено между първите две политически сили и увери, че полага всички усилия това да се случи в рамките на този парламент. "Това е най-доброто за България. Ако не стане, има друг вариант“, допълни той.

Мустафа Карадайъ също заяви, че от ДПС смятат да проведат срещи с останалите политически сили.

"Разговорите не са приключили и дори този разговор в момента продължава. Аз споделям, че ние също ще се виждаме с всичко останали парламентарни групи", каза лидерът на ДПС.

Той обаче допълни, че към този момент не вижда мнозинство за правителство.

Асен Василев от името на коалиция "ПП-ДБ“, заяви, че няма разговори с ГЕРБ за подкрепа на правителство.

В отговор на думите на Василев, който отхвърли възможността за правителство с ГЕРБ, Борисов заяви, че очаква разумът да надделее.

"Тези дни ще говорим с тях за всякакви варианти. Само че вариант без премиер и без министри няма как да стане. Всички останали продължават да говорят предизборно. Изборите свършиха", категоричен е той.

Двете коалиции проведоха среща, след която направиха изявление на съвместен брифинг. Там стана ясно, че ГЕРБ-СДС заедно с ПП-ДБ имат готовност заедно в екипи да съставят работни групи по ключови законопроекти.

Основните законопроекти, които ще са главни и ключови са правосъдна реформа, КОМПИ, Наказателно-процесуалния кодекс, домашното насилие.

След срещата на двете коалиции стана ясно още, че законодателната програма, която изработват, ще бъде обвързана с избора на председател на Народното събрание, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе кратка среща и с "Има такъв народ“. След нея стана ясно че на дневен ред са били разговори не за за съставяне на кабинет. По думите на замесник-председателят на ИТН Тошко Йорданов позицията на партията е ясна."Ние смятаме, че трябва да има председател, защото всичко друго, което се говори пред вас – каквото ѝ да обсъждат, каквито ѝ приоритети пред страната да слагат останалите политически сили, това е просто говорене в празното пространство, тъй като нищо не може да се задейства докато няма председател на Народното събрание“, заяви Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    10 3 Отговор
    Явно партиите, стари и нови, са омръзнали на хората.
    Може би трябва да има мажоритарни избори.
  • 2 еврика

    15 0 Отговор
    корпоративен и купен вот, прокуратурата си е същата,герб са първа сила,е как няма да е същото!
  • 3 Българка

    20 1 Отговор
    Докато мутрата Борисов не бъде осъден и отстранен от политиката, докато същата съдба не споходи Пеевски, Гешев , то няма как България да се отлепи от дъното и стане нормална европейска държава.

    Коментиран от #8

  • 4 Демек

    11 1 Отговор
    Новия бардак със старитековри....ама Ганьо е за гъби. Тва не му е важно. Гъби да има
  • 5 Гейчо

    2 2 Отговор
    Аз съм на пенсия и заплата не ми дреме за тях
  • 6 Сатана Z

    6 4 Отговор
    Първо ще си индексират заплатите,а после ще вдигнат данъците.Може да върнат и задължителната военна службаза радост на жълтопаветната измет
  • 7 АБВ

    7 1 Отговор
    А за десет минути каква надница ще вземат защо не кажат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Демократ

    17 1 Отговор
    Този, който доведе България до катастрофа, дава акъл как да се спаси България от неговата катастрофа. В нормалния свят такъв нагъл бандит като тулупа Борисов отдавна щеше да е зад решетките, но тук ченгетата казват кой къде ще е, а народът спи и слушка. Такива безскрупулни хора не трябва да бъдат допускани да минават най-малко на 100 м. разстояние от Парламента.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 да де

    6 1 Отговор
    Оная приказка за бардака я знаете същото важи и за парламентарния бардак даже с още по-голяма сила.
  • 12 Читател

    5 0 Отговор
    Да се избере председател на НС е много лесно, ако искат депутатите. Избират си пак Вежди Рашидов, а за заместници от всяка парламентарна група по един. Егото на Тулупа ще е начесано, защото Рашидов е от неговата партия. Но може би трябва да се изчака ГЕРБ да върнат мандата и тогава, защото не бива да се допуска ГЕРБ да управлява.
  • 13 Град Симитли

    2 1 Отговор
    Хаджи Кодошко--председател на НС!
    ..... Или поне на комисията по култура, заедно с Манол манов--все пак са писатели!
  • 14 КовидманЯк

    0 1 Отговор
    Дай Боже!
  • 15 бацко

    5 1 Отговор
    Държа да направя правителство с онези алкохолици, парапети и розови кристали може и мен да ме уредят. Пък аз ще им покажа как се .пълнят шкафчете и носят чували с пачки на гръб.
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Парламента Политиците Депутатите са Алчни за Власт
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НА ШЕЙСЕТ ПРОЦЕНТА %

    2 1 Отговор
    НЕ НИ ПУКА,Я...😁
    ТРИЙСЕТЕ ПРОЦЕНТА%
    СЕГА МОГАТ ДА МРЪНКАТ
    ДО ЛЯТОТО ДО ШЕСТИТЕ ИЗБОРИ...😕
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Меси кьорфишека

    2 1 Отговор
    Нов бардак със стари не се прави!
  • 22 Ами гласувайте

    1 1 Отговор
    Тиквата да се изчегърта сега виете Козяк та Козяк махнете го пречи На всички
  • 23 Така ще е

    1 0 Отговор
    Ще минат още избори и всичко ще се повтаря, защото нашите политици не се държат като зрели, загрижени и обективни хора.
    Толкова са инатливи, крайни, арогантни, че се чудя защо гласуваме изобщо. Не заслужават нашата подкрепа, нито пък нашето търпение.
  • 24 Емо

    0 0 Отговор
    Единственото разумно нещо - избори на всеки 5 месеца, докато ГРОБ получи под 4%, главните гербаджии плюс Каскета в килия 216 при хазяина бай Ставри, парите и имотите им - конфискувани, калинките им - вън от общините и министерствата.