Last news in Fakti

22 Април, 2023 21:36 1 857 13

Владимир Шопов: Пекин от доста време се опитва да раздели САЩ и Европа

  • владимир шопов-
  • китай-
  • тайван-
  • сащ-
  • европа

Европа не разбира последствията от евентуална китайска инвазия на Тайван, смята политологът

Владимир Шопов: Пекин от доста време се опитва да раздели САЩ и Европа - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Европа не се води достатъчно добър дебат по отношение на рисковете дори от сегашната стопанска зависимост от Китай.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Според него е налице сериозно неразбиране на последствията от евентуална китайска инвазия на Тайван.

"По най-консервативни оценки при такъв сценарий за овладяването на Тайван последващите стопански последствия в момента се оценяват на почти 3 трилиона долара. Дори това да е леко надценен ефект, става въпрос за мегаглобален икономически шок. За мен е непонятно как Макрон успя да стигне до тази теза, че това не би било европейска криза", подчерта Шопов относно изявленията на френския президент след тридневната му официална визита в Пекин, че Европа не трябва да бъде васал на САЩ и че Тайван не е проблем на Европа.

"До голяма степен Макрон каза точно това, което китайската страна искаше да чуе. Пекин от доста време се опитва да раздели, доколкото е възможно, САЩ и Европа, най вече по отношение на оформящите се отношения спрямо Китай и какво оттук нататък трябва да се прави в отношенията с Китай. Тази персонална дипломация на Макрон не е изненада. Той се опита да направи същото и с руския президент буквално седмици преди началото на войната. Малко по-назад директно атакува НАТО, през 2019 г."

Сред факторите, които засилват това желание на френския президент за солова дипломация Шопов открои на първо място нарасналата относителна тежест на Франция в ЕС след напускането на Великобритания, която по думите му "от няколко години се занимава със себе си и е в перманентен политически хаос, просто се загуби на глобалната сцена". Друг фактор е политическата промяна в Берлин и сложното коалиционно правителство, с отделни елементи, дърпащи в различни посоки.

Относно стратегическата автономия на Европа, за която говори Макрон, и изказванията на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен политологът отбеляза:

"В сегашния контекст това, което заяви Фон дер Лайен преди пътуването в Пекин и въвеждането на понятието "намаляване на рисковете и на зависимостта от Китай", дългосрочно това посещение, нейното представяне на тази концепция е по-значимият процес. (…) Независимо от реториката на Макрон, европейските държави започват да се движат към тази междинна концепция на намаляване на рисковете. Натам отива общоевропейската позиция."

Американската позиция в момента не може да се определи като еднозначно разкачване от Китай, смята Шопов. Според него във Вашингтон "трескаво" се търсят начини и варианти да продължат икономическите отношения между Китай и САЩ.

Бъдещето на Европа би трябвало да бъде в т.нар. широк Запад, запазване и развитие на стратегическите отношения със САЩ, както и създаване на нов тип отношения с нашите партньори в Азия, коментира Владимир Шопов в предаването "Събота 150".

"Никой не очаква от Европа да бъде васал. В сегашното предефиниране на глобалния геополитически контекст алтернатива на създаването на т.нар. широк запад, формирането на този широк блок за мен няма алтернатива. В областта на сигурността понятието "стратегическа автономия" няма бъдеще. Преди разговора за стратегическата автономия стои разговорът за стратегическия капацитет."


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е!

    9 1 Отговор
    И вече има резултат!
    Макрон си го каза директно...
  • 2 Сатана Z

    12 0 Отговор
    Шопов,така беше и с Хонконг.Ще прежалят и Тайван.

    Z
  • 3 Няма страшно

    15 3 Отговор
    Всички управляващи ЕС са марионетки. На Сащ разбира се. Първа спица е урсула и тъй нататък до един. Нашите мишоци също
  • 4 Китай бавно поглъща русия и ресурсите и

    3 15 Отговор
    За това света трябва да се обедини и да спре китайската инвазия
  • 5 Боруна Лом

    2 2 Отговор
    А ДАНО!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Каква е тая

    10 0 Отговор
    Нова пеперуда?
  • 8 Пор Чвор

    12 0 Отговор
    Айде пък тоя начинаещ атлант откъде го издефекирахте
  • 9 Естествен Интелект

    4 0 Отговор
    Соршоидни капацитети не мъ вълнуват....
  • 10 Зелков Дойчо

    3 0 Отговор
    Шопов явно добре усвоява гранта,като сее страх и хвърля огън жупел.Диляна Гайтанджиев а наскоро обяви сумата раздадена от амбасадата за подобни писания,и критиката от проверяващия ,че нямало строга отчетност.
  • 11 Хххххххх

    0 0 Отговор
    Руснаците ако бяха като китайците, досега нямаше да има Европа. Не дразнете дракона, защото неговите оръжия са по-жестоки.
  • 12 катран

    0 0 Отговор
    Още един соросоиден пулитолог..и куРтуролог..На глава на населението сме на 1място по тези вредни организации..Орбан ги изгонил от Унгария , а в БГ стават все повече, имат си институти и групи за заличаване на България..вече 30 години...https://fakti.bg/mnenia/775637-vladimir-shopov-pekin-ot-dosta-vreme-se-opitva-da-razdeli-sasht-i-evropa
  • 13 Надига

    0 0 Отговор
    Се много по голяма заплаха , Индийската . Англия от отдавна е завладяна , щатите са на път а също така и Европа. По същество индийците успяват като бивша колония на Англичаните да прескачат ред имиграционни закони и да отнемат работни места . Не е тайна че тази раса е силно инвазивна , нагла лъжлива и най - вече мързелива и с фалшивите си дипломи завземат все повече мениджърски места след което докарват още и още .... Факт е , че единствено Русия е защитена от тази божия напаст , поради естеството на климат и най вече мизерията .