Last news in Fakti

22 Април, 2023 21:39 2 699 42

Има ли шанс вторият мандат? Отговорът е НЕ!

  • калина андролова-
  • мандат-
  • правителство-
  • бюджет

Не е проблем, че ПП/ДБ са загубили изборите. Проблем е обаче, че предложението за бюджет е с дефицит от 12 млрд. лева и необходимост от нов дълг от 13 млрд. лева

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обичайните кръгови политолози и цялата грантова общност се изреждат по студиата на медиите да внушават как единственият шанс този парламент да излъчи редовна изпълнителна власт е ГЕРБ да подкрепят кабинет предложен от ПП/ДБ с втория мандат. Забележете, те не призовават ПП/ДБ да се съобразят с резултатите, а изговарят абсолютно неприемливото: ГЕРБ, първата политическа сила, да подкрепи онези, които са загубили изборите. При това загубата на избори не е грях, не е порок, не е нещо нечувано. Виждали сме много падащи от небето директно на асфалта партии, които повече не се завръщат в политиката.

Така че не е проблем, че ПП/ДБ са загубили изборите. Проблем е обаче, че предложението за бюджет е с дефицит от 12 млрд. лева и необходимост от нов дълг от 13 млрд. лева. Проблем е, че около 5 милиарда от програмата за капиталови разходи безотговорно се пренасочиха към щедри социални политики, а все отнякъде трябва да се възстановяват. Проблем е, че НЕК беше потопена и източена с около милиард. Проблем е, че печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ беше рязко приключена, за да се покриват непланирани разходи в други сектори. Проблем е, че дружеството „Булгаргаз“ беше докарано до невъзможност да си заплаща газовите доставки. Проблем е, че за две години инфлацията е 28%. Проблем е, че олигархията почувства бездържавността и скочи да източва държавни ресурси, да отстранява държавата от стратегически за националната сигурност сфери, да лансира пряко свои министри във властта, да подготвя лобистки закони и решения. Всичко това е резултат от дейностите на ПП, когато обитаваха държавния апарат. Затова е съвсем логично ПП/ДБ да загубят изборите, а следващият път да ги загубят още повече. Но не е логично отново да искат да управляват, при това без контрол от страна на коалиционен партньор. Не е логично след всичко, което надробиха, да се опитват те да налагат дневния ред в държавата.

Поведението на ПП е едновременно хем хлапашко, хем неподправено хищническо. ПП/ДБ подценяват Борисов и надценяват своите възможности в политическия шахмат. Борисов без съмнение е най-добрият политически стратег сред фигурите на политическия терен. Той непрекъснато поставя ПП/ДБ в невъзможност да оправдаят в реалността тезата, че те изобщо са някаква смислена алтернатива. Позицията на непрекъснато несъгласни, на изнудващи другите партии и на неприемащи обективната истина девалвира ПП/ДБ.

Реализиран втори мандат няма да има! ГЕРБ и Борисов правилно запитаха с кого ПП/ДБ ще управляват, използвайки втория мандат. Имат ли идея, или ще поискат от всички останали в парламента да подкрепят партийния им кабинет без коалиционни ангажименти, понеже те са „crème de la crème“, и щом „лошите“ не искат, ще идем отново на избори. ПП/ДБ си въобразяват, че като излъчат свой кабинет, Борисов няма къде да ходи и ще подгъне крак. Само че това няма да се случи. На следващите избори резултатът за ПП/ДБ ще е много по-лош, а мерникът на американската тактика ще се коригира съобразно тяхната неспособност да участват във властта.

Защо ПП/ДБ толкова упорито не искат да подкрепят дори експертен кабинет на ГЕРБ? Вярно е, че партиите от т.нар. градска десница са партии, които в най-драматична степен са заложници на своя електорат. Тяхното твърдо ядро е протестно ядро, то е силно подвижно, емоционално, претенциозно, това са хора, които често са недоволни от завишените си очаквания за морално чистофайничество и от несъвършенството на света. Дали те самите отговарят на критериите, които изискват от всички останали, е отделен въпрос. Става дума за това, че симпатизантите на жълтопаветните градски партии са способни да излязат на протест с домати и риби и срещу собственото си ръководство, ако фрустрацията го налага. Но въпреки това силно подозрително е, че ПП/ДБ отхвърлят работеща коалиция с ГЕРБ/СДС само заради електората си. Един силен водач трябва да може да обясни на електората си резултатите от изборите, какво те означават, какво може или не може да се конструира.

Най-вероятно някакво задкулисие, което има интереси, свързани с промяната на енергийните трасета, с изработването на нов ребрандиран механизъм на доставки, с опита да се преформатира икономическата структура в България щедро подкрепя ПП, за да могат партийните им органи някак изпреварващо бързо да вземат решение за неучастие в какъвто и да е кабинет. Всъщност момчетата от ПП не са политици, те са брокери. А иначе в политиката компромисът е основно средство за случване на политическата дейност, за постигане на резултати. И тук не става дума за компромис с личното достойнство, а става дума за компромис с обществените варианти за това, какво е възможно.

Трябва да можеш да се смиряваш и да приемаш резултатите от изборите. А не да обясняваш света през оптиката на личното си нереалистично преувеличение. Ако не си способен на компромис, не си способен да бъдеш политик. Един политически лидер може да се нарече наистина умен, ако ясно осъзнава, че всеки враг на терена днес е бъдещ съюзник в една друга война утре, която той все още не може да предвиди, нито с кого, нито защо, нито кога би се случила. Това е, което изгражда един политик до смисъла му на държавник. Своенравни, некомуникативни, инфантилни и безкомпромисни ръководители виреят само при монархиите и тоталитарните режими, където няма механизъм за отстраняването им. Демокрацията, дори с всичките си недостатъци, не търпи безкомпромисни лидери, те сами се отстраняват, като се представят неконструктивно и стресово. Именно това прави Борисов с ПП, кара ги да се представят неконструктивно. Те се оказват формация, а сега и коалиция ПП/ДБ, която не е достатъчно отговорна и загрижена за държавата в криза, която не оправдава направените в нея инвестиции. Освен ако... налагането през ПП на една необичайно продължителна служебна власт в крайна сметка не оправдава тези инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор
    защото Политиците са Алчни за Власт и не ги интересува как Живеят повечето Българи

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Мда

    41 14 Отговор
    Аве Борисов! Той е ненадминат! Другите са маскари. Горе-долу това съдържа поредния герб ПР в тази статия.

    Коментиран от #14

  • 3 Сатана Z

    14 14 Отговор
    Когато изчезне храната в магазините друга песен ще запеете.Среднатанзаплата в София може да се изравни с тази по времето на Виденов :3 щатски долара $.
    Пари няма.Това е.
    Кризата дойде.Първо е политическа ,после финансово-продоволствена.
    Z

    Коментиран от #17

  • 4 Ей дефектен

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти все ревеш че пенсията ти е малка! Ама я виж за 63 години колко държавна пара е потрошена за теб! А полза НУЛААААААА!
  • 5 вижда се

    35 10 Отговор
    Калинките в територията ни , са повече от малинките по храстите !!!Много е грозно когато боко е обожаван от такива милинки !!
  • 6 Лоста

    18 3 Отговор
    Лично мнение. Едно от хилядите. Доста предположения и малко връзка с практиката. Кой казва, че въобще ще се стигне до втори мандат?
  • 7 Фалшиф герой

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Българите не излизат от кръчмите.Ковто е добре.Значи имат 💰.
    Който има свободни време дори ходи на работа.
    Не разбирам вашето черногледство,колега?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Говедо

    37 12 Отговор
    Благодаря на Факти,че редовно ме осведомява за сънищата на тази проститутка.
  • 10 Това е

    32 9 Отговор
    Скапана мисиркя!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха

    19 6 Отговор
    Не дилъри, а обикновени наместници на Давос. Още като наложиха терора със зеления сертификат и зелената енергия, нещата блеснаха.
    И е добре нашите разбойници да внимават със зеления хайвер, защото преди 5 години 60% от хората са вярвали, че климатичните промени са причинени от човешка дейност - сега са 40%. Прозорецът на Овертон бързо се затваря за климактериците и ще прищипе на някого пръстите. 75% от американците не са склонни да дадат повече от $2,50 за климатични промени на седмица. На Давос скоро ще му бъде обяснено, това което хората в Източна Европа обясниха на куманизма - хладилникът винаги побеждава телевизора.
  • 13 пожелание

    32 10 Отговор
    Сменете снимката ,защото е от преди 30 год. , и покажете истинското лице на тази баба !!
  • 14 ха ха

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Бокич не е ненадминат, просто имаше няко умен да го посъветва да изпрати Цвък по градове и паланки да изгради структури. Тогава беше на власт и местните от ДПС и БСП се на.... от страх в провинцията и позволиха на Герб да създаде структури. Оттам нататък герберите прилагат същите методи. Опитай да си намериш работа в град под 100 000 без да си партийно протеже на гореспоменатите...
  • 15 Жоро

    25 14 Отговор
    Много злобно фиксирана срещу ПП е тази застаряла журналистка. Дане би някой млад либерал да й е отказал ласки и тя си го изкарва срещу ПП и ДБ всеки път при Волгин. Нейните анализи са пропагандаторски, което е недопустимо за националното радио. Стига вече руски слугинаж!!!
  • 16 Хохо Бохо

    23 8 Отговор
    Борисов краде държавата 15 години, но проблемът е в ПП/ДБ, които управляваха шест месеца...
    Уточнение: Защо 15 години, а не 12 години -
    защото Борисов и сега продължава да краде с изградените от него схеми...
  • 17 А бе

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Може, когато един долар стане 300 евро!
  • 18 Еми сега

    15 12 Отговор
    То вече стана ясно, че си оцапаха гащичките. И на какво отгоре още тропат с крачета да стане на тяхното. Подкрепа за ПП и ДБ по - скоро вече е равно на политическо самоубийство.

    Коментиран от #25

  • 19 След волгата

    14 6 Отговор
    Тази баба и следва другия със смененото име Мартин Кирилов Богданов, карбоната.
  • 20 копейка

    14 6 Отговор
    Калина Волгина.
  • 21 Град Симитли

    6 3 Отговор
    ".... Един политически лидер може да се нарече наистина умен, ако ясно осъзнава, че всеки враг на терена днес е бъдещ съюзник в една друга война утре, която той все още не може да предвиди, нито с кого, нито защо, нито кога би се случила. Това е, което изгражда един политик до смисъла му на държавник.... "
    ....... Другаря Сталин и хер хитлер биха лайкнали това
  • 22 Именно

    7 6 Отговор
    Тая тиква, не разбра ли, че всички са загубили изборите (освен може би Възраждане, ама те са чудо за 3 дни и искат само хаос да творят).
    Няма никакво значение кой е първи и кой втори. Никой в момента не може да направи кабинет.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Ще видим...
  • 25 скоро ще разбереш

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "Еми сега":

    Точно обратното е.
  • 26 Реалист

    15 11 Отговор
    Тази е напълно отказала. Правителство ще има и то само с втория мандат.Иначе Магнитски ще проговори с пълна сила.
  • 27 Ами не

    13 7 Отговор
    Много погрешно! ПП са в парламента с основната цел да се противопоставят на Борисов и Герб по всички възможни начини! Ако загубят гласове на следващите избори, причината ще е защото не са го правили! Демагогските танци на Борисов и Герб са без значение!
  • 28 Хохо Бохо

    13 1 Отговор
    Нещо не вдявам.
    Защо победителите, първата политическа сила, най-великите, с първия мандат не могат да направият правителство... но тези вторите, трябва и ще могат да направят правителство...
    Моля пояснете!

    Коментиран от #33

  • 29 Карбовски

    8 5 Отговор
    Андропова, Мартин е бил 100% прав!!! Скрий се някъде и не се показвай повече!
  • 30 Прокопий

    7 10 Отговор
    Я женското дрон на волгата... четрихилядници в действие, нефелни като всеки ватник...
  • 31 Макс

    7 7 Отговор
    Жалко, толкова добро "перо", а толкова поръчково!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 хе хе

    2 5 Отговор

    До коментар #28 от "Хохо Бохо":

    "Реалист" вече го е написал. Преводач ли ти трябва?

    Коментиран от #34

  • 34 Хохо Бохо

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "хе хе":

    Аха, разбрах!
    Ако ПП/ДБ не направят правителство с втория мандат,
    ще има Магнитски за Борисов.
    Само, че какво им пука на ПП/ДБ за Борисов?
    Имаш ли някакава идея?
    Благодаря ти предварително!

    Но продължава да не ми е ясно:
    "Защо победителите, първата политическа сила, най-великите, с първия мандат не могат да направият правителство... но тези вторите, трябва и ще могат да направят правителство..."
  • 35 Демократ

    6 8 Отговор
    Това пропутинско недоразумение пак дава акъл за оправията в България. Заедно с любимия си Волгин да отидат директно на работа в Кремъл в тяхната тв да пригласят на фашистите, вместо да сеят отровите си тук.Да си отидат при отровите на кремъл.
  • 36 Артилерист

    10 6 Отговор
    Чудесно написано! Умно, обективно, красиво и с изчерпателен доказателствен анализ. Това не е възхвала за тиквата Борисов. Първо, той е параван, зад който са скрити умни, високоплатени от мутренските мафии хора. Второ, Борисов в случая е еталон, мярка за крадене, който американските наложници Киро и Асан строшиха с близо 20-те милиарда(и точно изброените други ПРОБЛЕМИ, създадени от американските послушници), с които България заборчля за тяхното кратко управление. Трето, Борисов не само ще клекне и ще подкрепи ПП/ДБ за правителство, по заръка на мафията-за да имат хора в изп. власт-но и защото така ще му заповяда Козяк. Изобщо много мъдро изложено и наистина човек трябва да има солидна грамотност, за да го разбере...
  • 37 тъй-тъй

    8 10 Отговор
    Калина е от ДС глашатаите. Неприятна личност.
  • 38 СЗО

    4 4 Отговор
    Иииии какво да правим др. Андролова? Да дадем на Боко да продължи да краде?
  • 39 Алибаба

    4 4 Отговор
    А Борисов ,кога ще се смири...от тази журналистка лъха на ГЕРБ....в предаването ,в което участва"Политически Некоректно"да се говори за кражбите на Б.Б и Доган е табу,защо ли?
  • 40 89788

    5 1 Отговор
    ПП в канала при акитата
  • 41 Гошо

    2 1 Отговор
    Винаги съм твърдял, че у ПП има нещо гнило
  • 42 Казуар

    0 1 Отговор
    Герберке Андролова, защо Борисов не направи правителство с тези юнаци, с които свали правителството на Петков, а се е концентрирал върху ППДБ.