Last news in Fakti

28 Април, 2023 08:54 4 296 8

Какво трябва да знаем за сънната апнея? Пред ФАКТИ говори д-р Петър Калайджиев

  • д-р петър калайджиев-
  • исул-
  • сънна-
  • апнея-
  • сърдечна недостатъчност-
  • хипертония

Какви са симптомите, на които трябва да обърнем внимание…

Какво трябва да знаем за сънната апнея? Пред ФАКТИ говори д-р Петър Калайджиев - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше единственият презентатор от България, който взе участие с постер в Европейския конгрес за остри сърдечно-съдови заболявания преди около месец. Българският кардиолог представи пред престижната аудитория своята работа в областта на сънната апнея и острата сърдечна недостатъчност, както и опита на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в мениджмънта на тези заболявания. Различават се най-общо два вида сънна апнея – обструктивна и централна. Разликата между тях е в механизма, по който се случват характерните за болестта спирания на дишането по време на сън или т.нар. „апнеи” (в превод от лат. „липса на дишане”). Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Д-р Калайджиев, какво трябва да знаят хората за сънната апнея. Колко човека преминават годишно през Клиниката по кардиология на ИСУЛ?
- В България сънната апнея е сред заболяванията, които се подценяват в известна степен. Със сънната апнея се занимават различни специалисти от различни области, а това заболяване бе част от моята дисертация. В нея изследвах пациенти с остра сърдечна недостатъчност и нарушение на съня. В клиниката на ИСУЛ около 100 пациента годишно минават със сънната апнея като съпътстващо заболяване. В по-голяма степен преобладава обструктивният тип сънна апнея. Анализирах данните на сънната апнея в аспекта на сърдечно-съдовите заболявания - как повлиява върху основното заболяване, работата на сърцето и кръвоносните съдове.

- Какви са симптомите, какви са неприятните последствия от сънната апнея…
- Говорим за състояние, при което се нарушават нормалните цикли на съня. Здравият сън - имаме четири фази, като в първата фаза т. н. фаза на „бързи очни движения“ вместо да почива организмът има повишване на сърдечната честота, покачване на артериалното налягане и т.н, след това в останалите три фази се извършва активната почивка на организма. При сънната апнея поради спиране на дишането и намаляване на притока на кислород по време на съня се нарушават тези цикли. Създават се условия за изливане на стресови хормони и натоварване на автономната нервна система. Когато това се повтаря неколкократно всяка вечер, общото състояние на човек страда, появява се дневна сънливост, покачване на пулса и на кръвното налягане, както и всички негативни последствия от тези проявления.

- Можем ли да говорим за възрастово ограничение на болестта. Хората в каква възраст най-често страдат от сънна в нея…
- Сънната апнея е заболяване, което се развива дълги години. Много са редки случите, при които засяга деца. В повечето случаи сънната апнея започва да се развива след 25-30 годишна възраст и постепенно нещата се задълбочават с годините. Респективно, ако не бъдат предприети мерки, се стига до тежки форми, когато вече се наблюдават и клиничните прояви. Говорим за дневна сънливост, заспиване зад волана… Това са най-опасните неща, с които е известна сънната апнея. Притеснителни са също така умора, общ дискомфорт, често заспиване в ежедневието - дори на масата при хранене, докато се почива пред телевизора.

- Изследване доказва, че при около 40% от случаите със сънна апнея хората развиват и артериална хипертония. Има ли зависимост…
- Зависимостта се крие основно в изливането на стресови хормони и активацията на симпатиковата нервна система. Това се случва при тези епизоди на събуждане и задушаване по време на сън. Това води до стесняване на артериалните съдове и нарушване на собствената регулация. Трябва да знаем, че хипертонията много бързо се овладява с терапията за сънна апнея. В моята практика аз се занимавам основно със сърдечната недостатъчност и връзката ѝ със сънната апнея. Така че е добре пациентите със сърдечна недостатъчност да се тестват и за сънна апнея, а особено е важно това при хората с наднормено тегло. Това е така, защото при хората със сърдечна недостатъчност и наднормено тегло имаме до 60% съпътстващо заболяване - сънна апнея. При обструктивна сънна апнея, добавянето на апарат, с който пациентите да спят нощно време, съществено влияе на симптомите на сърдечна недостатъчност, подобрява се работата на сърцето, намаляват хоспитализациите и като крайна цел се подобрява качеството на живот на тези болни.

- Как се тестват хората за сънна апнея. Какво представлява изследването?
- Поставя се холтер, който има няколко сензора, отчитатщи дишането, сатурацията, пулса, движението на гръдната клетка. Слага се апаратът, вечерта се спи с него в домашни условия – а след това се анализират данните. Това е доста по-олекотеният вариант, защото при предишните форми на тест пациентът спи в тиха стая в болнично заведение, а това е доста по-дискомфортно за него. Сега пациентът спи вкъщи, в позната обстановка, като така се доближава максимално до нормалното му ежедневие и нормалния сън.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    Благодаря за Полезната Инфо и Съвети Доктор Калайджиев
  • 2 опит

    20 1 Отговор
    Моя съвет е всеки който има съмнения че има сънна апнея да посети специалист.Лично аз след като почнах да спя с апарат за сънна апнея станах друг човек.Изчезна умората и следобедното успиване което ми пречеше да шьофирам.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 по-малко

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "опит":

    кахъри,тревоги и повече спокойствие,движение
  • 6 1234

    3 1 Отговор
    Сънната амнея е резултат от препиване и преяждане. Ако човек си легне, без да е ял нищо, или изпие едно уиски преди лягане, ще спи прекрасно, дори и да има симптоми на сънна апнея.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 А кат го изпиеш тва уиски

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Няма ли да ти се прияде малко?Т.е.от стомаха бе зависи ли?
  • 8 Опасна болест...

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    ....задължително преглед и терапия с машина, иначе ,живота става прекалено , опасен и къс!
    Датата на погребението също идва много скоро и без предупреждение!
    Алкохола не помага ,напротив , забавя реакцията при спиране на дишането , тоест самата " апнеа"
    което може да е фатално, при всяко едно повтаряне на това действие ,а то си повтаря 80 пъти на нощ!
    От което се стресира тялото и ходене по тоалетната е 3-4 пъти нощно!
    Вече съм 3 месеца със машината , и се родих на ново, плуване и ходене е единствено, това което помага!
    Плуване 1-2 километра на ден и 7000 крачки ежедневно!
    Изпитвам подобрение при намаляване на дневните ми дажби храна, и на излишните килограми!
    Това не е боледуване само при мъжете ,жените имат същите проблеми и хъркат до несвяст, от този
    сънен недостатък!
    Има различни машини , и е нужно компетентен лекарски екип, за да настрои машината , спрямо теглото
    а и височината на тялото ти, смених първата машина с втора нова такава и съм много по-добре!
    Първата машина ,вкарваше повече въздух от необходимото и се получаваше," изтичане",
    поради високото налягане , което се образуваше в маската!
    Успех на всички , тук нуждата е еднаква и за бедни и богати , както в тоалетната!
    Много е важно да имате интернет ,за да може екипа в болницата да следи вашето състояние
    чрез интернет- връзка , постоянно!
    Споделяйте и вие вашите впечатления!!!!