Last news in Fakti

4 Май, 2023 17:08 1 265 26

Путиновите “играчки”. Деца в Украйна и Азербайджан загиват от руски мини

  • украйна-
  • мини-
  • мерки

По $37 млрд. ще струва на Киев и Баку разминирането на териториите в следващите 30 години 

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

15 деца от Азербайджан и Украйна са загинали от взривовете на противопехотни мини на Руската федерация от 2020 г. насам, става ясно от данните на официалната статистика, предоставена от властите в Баку и Киев.

Пълномащабната война на путиновата Русия от 24 февруари 2022 г. превърна Украйна в най-минираната държава в света. От дружествените страни с аналогичните проблеми се сблъсква само Азербайджан. Под прикритието на т.нар. “мироопазващ” контингент на Руската федерация, арменските войски продължават да залагат мини на азербайджанските територии в Карабах.

Черната статистика на загиналите деца

След началото на пълномащабната война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, в страната са загинали 6 деца, стъпили върху мини.

“От началото на инвазията, от мини в Украйна са загинали 124 души, сред които и шест деца”, обяви на 22 април началникът на Управлението за екологична сигурност и противоминна дейност към Министерството на отбраната на Украйна Руслан Берегуля, цитиран от “Хромадске”.

По време на Четиридесетдневната война от 2020 г. в Карабах между Армения и Азербайджан от руските мини са загинали 9 деца. “В резултат на минновзривния тероризъм на Армения са загинали или получили тежки наранявания до 300 граждани на Азербайджан”, обяви през април президентът на кавказката държава Илхам Алиев.

През ноември 2022 г. министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов алармира в писмото си генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че от ноември 2020 г. жертвите на арменските мини руско производство са станали “9 деца и непълнолетни”.

С какво ще се запомнят децата

11-годишният Данило Харченко от Черниговска област на Украйна е учил в пети клас преди пълномащабното руско нахлуване. “Той бе жизнерадостен, обичаше да рисува, да спортува, да измайсторява разни неща”, припомня си с болка дядото на загиналия от мина Данило.

През март на 2022 г. заедно с майка си и 14-годишния си брат Богдан, те са се опитали да се спасят с кола от озверелите руски окупатори, завладели по-голямата част от Черниговска област.

Данило Харченко

На скоростния път Чернигов - Киев автомобилът им се взривява на руска мина. Двете момчета изгарят, а майка им загива от взривната вълна, която я изхвърля от колата.

Богдан Харченко

Година по-рано, през юни 2021 г. още едно 11-годишно момче, Гисмет Байрамов от село в Келбаджарски район на Азербайджан, излиза от вкъщи да търси разбягалите се коне на баща си. Той израства във фермерско семейство, затова е наясно какво трябва да прави.

Но този път момчето не се прибира у дома. Издирват го почти три месеца. Едва в края на септември 2021 г. сапьорите се натъкват на фрагменти на тялото на изчезналия Гисмет в планинска местност до селото. Местността е била минирана от арменските войски при отстъплението им от района през ноември 2020 г.

Гисмет Байрамов

Тогава при Втората карабахска война Азербайджан успява да освободи основната част от суверенните си територии, които 30 години са се намирали под арменска окупация при бездействието на претендиращата за “посредник” между Ереван и Баку Руска федерация.

Но в Келбаджарски район не е имало боеве - войските на Армения отстъпват доброволно след като претърпяват загуба във войната. “Мините са били инсталирани по време на извеждането на въоръжените сили на Република Армения от Келбаджарски район…”, информира представителят на Азербайджан Яшар Алиев по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН през декември 2022 г.

“Тези действия бяха насочени към това да се попречи на провеждането на широкомащабните работи по възстановяването и реконструирането на освободените азербайджански територии и да не се даде на стотици хиляди преместени лица да се върнат в домовете си след 30 години на окупация и етническо прочистване”, коментира външният министър Байрамов в посланието си към Гутериш.

Капаните на руските войници

По същата тактика на опожарената земя както арменските войски залагат мини на тези територии, напускайки Карабах, са действали и путиновите агресори преди бягството си от Буча, Ирпен и др. населени места в Киевска област.

“Има потвърдени данни за това, че руските войски инсталираха мини - капани и самоделни взривни устройства в Украйна от февруари 2022 г. на много места преди отстъплението си и изоставянето на бойните позиции”, отбелязва се в ноемврийския доклад на групата международни организации Landmine Monitor 2022.

Трагичните съдби на 11-годишния Даниил и връстника му Гисмет са поредното сърцераздирателно потвърждение за общото между Украйна и Азербайджан - противопоставянето на външната агресия, заплахите на руския сепаратизъм и минновзривния тероризъм.

Междувременно, на сайта на проруската арменска онлайн медия Oragir.news е публикувано видеото от обучението на шестокласниците за инсталиране на противопехотни мини. “Мината е инженерен боеприпас, предназначен за поразяване на живата сила”, обяснява на видеото началник-щабът на военнопатриотичната организация “Атан” Епрем Маргарян.

Същият арменски “патриот” Маргарян е заместник-командирът на т.н. отряд на смъртници на “Орлите 30 Арарат”. Съдейки по публикациите на Facebook страницата на отряда, те са партньори на проруската арменска организация “Международен съюз на казаци миротворци”. На 23 февруари 2023 г. (преди - Денят на съветската армия, днес - Денят на руските военнослужещи - б.р.) те публикуват и поздравлението си към руските “колеги”, придружено от знаме на Руската федерация и петолъчка.

30 години и над $30 млрд. за разминирането

Мините руско производство остават сериозна заплаха за гражданите и екологията на Украйна и Азербайджан. “След пълномащабното руско нахлуване, Украйна се превърна в най-замърсената от мини, бомби и снаряди държава в цяла Европа”. Това констатира на 4 април 2023 г. министър-председателят на Украйна Денис Шмигал.

На свой ред и азербайджанският държавен глава Илхам Алиев миналия месец застъпи тезата, че страната му три години след войната с Армения все още “влиза в списъка на най-замърсените от мини страни в света”.

“За пълното прочистване на страната от взривоопасни предмети могат да потрябват до 30 години”, обяви шефът на украинското отбранително ведомство Олексий Резников, цитиран от “Интерфакс Украина”. Според данните на президента Алиев, от също толкова време се нуждае и Азербайджан за разминиране на териториите си след войната в Карабах.

Аналогичен е и размерът на необходимите инвестиции за разминиране на териториите в двете страни.

“Според разчетите на Световната банка (СБ), разминирането ще струва на Украйна 37,4 млрд. долара”, заяви на 5 април 2023 г. премиерът на страната Денис Шмигал. Оценката на СБ е почти аналогичната и с данните на миналогодишния доклад на Програмата на ООН за развитие (UNDP) относно необходимите средства, които трябва да похарчи Баку за обезопасяването от мини на териториите в Карабах - 37,3 млрд. долара.

Ереван и Москва отричат злоупотребите с мини

През януари 2023 г. министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян очаквано не отрече Ереван да залага и транспортира мини, но това се правило извън азербайджанските територии в Карабах.

"Бих искал още веднъж да подчертая, че Република Армения е осъществявала минирането само на суверенната територия на Република Армения и го е направила с цел самозащита, тъй като през май и ноември 2021 г. и септември 2022 г. е била подлагана на военна агресия от страна на Азербайджан”, заяви тогава Мирзоян, цитиран от ТАСС. Според арменския първи дипломат, Баку “с пропагандна цел излага тези мини на показ и заявява, че те са произведени през 2021 г. и наскоро са били транспортирани от Армения до Карабах”.

В началото на годината се наложи да се оправдава и руският външен министър Сергей Лавров - той заяви, че руските военнослужещи проверяват получените от Баку разузнавателни данни, че Армения транспортира мини през Лачинския коридор в посока Карабах. Според него руските миротворци щели да проверяват по-обстойно транспортирането на всички товари по маршрута.

При положение, че и през двете войни в Карабах - през 1993 г. и през 2020 г. Армения е закупувала всичките си въоръжения от Руската федерация, не е ясно как Кремъл ще спре оборота на същите боеприпаси, вкл. мини, за доставката на които съюзническият по Организацията на договора за колективна отбрана (ОДКБ) Ереван му плаща по официален път от години.

Източник на снимките: Архив на сп. IRS и www.victims.memorial

Източник: Николай Марченко / "Капитал" / "Бивол"


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    11 25 Отговор
    От 24 февруари когато джудже Путя нахлу в Украйна -
    Президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир.

    Той призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си и предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. И столицата на Украйна ще бъде превзета за 3 дни и режима в Киев ще бъде изправен пред Руски трибунал за военни престъпления...
    П.С. И така тези 3 дни станаха вече 533 а 67 километровата Руска колона тръгнала да превзема Киев си остана в Буча и Ирпин, предградия на Киев. Украинските войници не сложиха оръжие, напротив денацифицираха 220 хиляди клети орки изпратени нс смърт от джуджето и наторили Украинската земя...

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    27 10 Отговор
    Бягали от Чернигов за Киев . Руснаците са им зад гърба.Значи мината е украинска.

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Минимаркет

    6 3 Отговор
    Касетъчните и фосфорните бомби са далеч по яки.
  • 6 Я вижте

    12 1 Отговор
    и на Марс и на Луната няма ли?
  • 7 Сократ

    24 8 Отговор
    О да вярваме. Руснаците минираха плажа на Одеса, нали? Айде у лево.
  • 8 А децата от ДНР и ЛНР,

    14 11 Отговор
    загинали от украински мини? Защо не публикувате техните снимки? Да не говорим в колко пъти повече са. И за едно сравнение - в Лаос, която изобщо не е била страна във Виетнамската война, оттогава досега са загинали 30 000 души от противопехотни мини. Прочетох в книга от Ноам Чомски /да не каже някой, че е руска пропаганда/, че тогава американските самолети просто са пускали излишния си товар над Лаос на връщане от мисии. Но как може? Това е демократичният Запад, който пръска семената на демократичните си ценности по целия свят. Нека някой да ми каже коя война всъщност са спечелили САЩ, освен че се водят сред победителите във Втората световна. Виетнам, Ирак, Афганистан... Пълен провал с цената на много смърт, включително на немалко американски войници.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 КОНТРАТА

    8 4 Отговор
    Да благодарите окраинците на Барак Орбама и Джо Байдън за конфликта в Окрайна.
  • 12 Човек с очи

    8 3 Отговор
    Черните души на украинските лъжци и убийци ще горят в ада ! А също и на тези, които са си продали съвестта за зелено и подпяват на лъжите им. Невероятната наглост да се нарича черното бяло няма да ги спаси. Мир няма да има за техните подли души на този свят и на другия.

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    9 3 Отговор
    Айде сега допълнете материалчите си с данни за българските оръжия,изпратени на фронта,с които укронацистите убиват руснаци от всякаква възраст,пол и занятие!А ще направите ли разследване по твърденията на руски войници,че масово намират български спринцовки,с които укробойци си инжектират бойни наркотици?!

    Коментиран от #21

  • 15 Гръч

    3 2 Отговор
    Мините са руски,но поставени от укрофашагите

    Коментиран от #19, #20, #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 соломон предателят

    6 2 Отговор
    Когато Световното зло Наречена Америка уби повече от 500 хиляди Иракски деца когато само миналата година " изчезнаха повече от 80.000 деца от общо регистрираните 360 .000 които са влезели в Америка -- миналата година . Къде сте вие престъпни свине като проливате крокодилски лицемерни сълзи на чужд гроб когато тези деца - една част са продадени от мaфия занимаващ с търговия на човешки органи а друга част за секс роби а трета част като съвременни роби които работят по 14 часа само за прехрана и всичко това в най- цивилизованата демократична страна наречена Америка. .

    Коментиран от #23

  • 18 Последния Софиянец

    3 5 Отговор
    Няма по пошли и подли от ватниците, ибиват само деца и бабички, а на фронта пищят и бягат на където видят, това е калната могучая!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Абе какви тъпо

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "соломон предателят":

    Тии си измислил бе.Що не кажеш колко народ изби руската авиация в Сирия.
  • 24 Една Ватенка Чмобя

    2 2 Отговор
    Пленник седял три месеца в украински плен.Разменен при размяна на пленници.10 дни почивка и сега отново на фронта.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.