Last news in Fakti

7 Май, 2023 06:00 19 618 21

Жената, която се превърна в кошмар за Османската империя

  • османска империя-
  • жена-
  • турци-
  • османци-
  • история-
  • империя-
  • ласкарина-
  • ласкарина бубулина-
  • гърция

Тя командва своя собствена флота, притежава огромно богатство и се превръща в истински кошмар за Османската империя

Жената, която се превърна в кошмар за Османската империя - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя е героинята на гръцките освободителни борби - Ласкарина Бубулина командва своя собствена флота и първа развява флага на независимостта на остров Спецес, където живее. "При това в онези времена тукашното общество е доминирано само от мъже", ще разкаже векове по-късно един от нейните потомци - Павлос Демерцис-Бубулис.

Пътят на Ласкарина

Ласкарина произхожда от моряшко семейство. Първите ѝ двама съпрузи загиват като капитани на кораби, преследващи пиратите. А баща ѝ Ставрианос Пиноцис намира смъртта си в османски затвор, след като участва в предишно въстание срещу османското господство. Майката на Ласкарина е в напреднала бременност, когато го посещава в затвора, за да се опита да го откупи по някакъв начин. И именно там, в османския затвор, през май 1771 година се ражда бъдещата героиня, която ще се превърне в истински кошмар за Високата порта.

Когато започва гръцката революция, Ласкарина вече е 50-годишна, родила е седем собствени деца и гледа още три от първия брак на втория си съпруг Димитрис Бубулис. Тъкмо от неговото фамилно име произлиза нейният гален прякор Бубулина. Съпрузите ѝ са богати мъже, в резултат от което Ласкарина наследява значително имущество и става съсобственичка на няколко кораба. Тя построява и три собствени, най-известният сред които е "Агамемнон" - 33-метрова корвета с цели 18 оръдия. "Агамемнон" е регистриран като търговски кораб, за да се заобиколят строгите ограничения, които налагат османските власти. Тъкмо с този кораб Ласкарина атакува крепостта на Нафплион на Пелопонес, която османските войски пазят с 300 оръдия и с метални заграждения в пристанището. Ласкарина вече от доста време тайно събира оръжие и боеприпаси, които складира на сигурни места. През пролетта на 1821 година, 12 дни преди официалното начало на гръцкото въстание, тя издига флага на независимостта на главната мачта на "Агамемнон" и поема в морски битки срещу Османската империя. Но на гръцките въстаници ще им трябват близо две години, докато превземат Нафплион.

Освободителната война се води с брутални средства и от двете страни, отбелязва в своя статия по темата германският "Зюддойче Цайтунг". Въстаниците например избиват до крак турското население в Триполица на Пелопонес, а в отговор османските войски организират касапница на остров Хиос. Едва в последните години гръцките историци обръщат сериозно научно внимание на издевателствата в онези години, включително на избиването на цивилни мюсюлмани и османски евреи, пише "Зюддойче Цайтунг". На Пелопонес обаче Ласкарина извършва нещо много достойно: тя спасява харема на пашата, след като години преди това майката на султана лично ѝ помогнала в беда. Когато през 1816 османските власти искат да конфискуват имуществото ѝ, защото покойният ѝ съпруг е подпомагал със своите кораби руската флота, Ласкарина първо търси помощ от руския посланик граф Строганов, а после и от майката на султана. Тогава Русия взима нейните кораби под свой флаг, а самата Ласкарина е изпратена на сигурно място в Украйна. В същото време майката на султана се застъпва за нея и успява да убеди сина си да издаде декрет, който в крайна сметка спасява имуществото на Ласкарина. Само пет години по-късно тя ще се превърне в героиня на гръцкото въстание срещу Османската империя.

Историците смятат, че без помощта на корабовладелци и капитани като Ласкарина Бубулина гръцката революция е щяла да бъде обречена на неуспех. Ласкарина поддържа собствена малка армия, която въоръжава, храни и заплаща. Същото важи и за нейната флота. В битките за Нафплион и Триполица Ласкарина влага толкова много пари за прехрана, оръжие и боеприпаси за въстаниците, че само за две години изразходва цялото си богатство.

Краят

След превземането на Нафплион Ласкарина Бубулина остава да живее там - в къща, с която е възнаградена за заслугите си в освободителната борба. По-късно обаче една политическа интрига я принуждава да се върне в Спецес, където живее в бедност. През 1825 година загива по нелеп начин - синът ѝ и неговата любима искат да се оженят против волята на родителите на момичето, става престрелка и един куршум поваля героинята Ласкарина Бубулина.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тя велика бе!

    22 19 Отговор
    Нещо кат нашия Импекс требе да е била май?
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 21 Отговор
    Жена Герой

    Коментиран от #4

  • 3 КОТарАК

    37 22 Отговор
    не се сърдете на турците , а на себе си -даже и не сме дали бой като хората / съединението прави силата

    Коментиран от #6

  • 4 Споко де

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Още от първи петли ти е забоботил реактора,кротко!
  • 5 Дупничанин

    35 15 Отговор
    "Съпрузите ѝ са богати мъже, в резултат от което Ласкарина наследява значително имущество и става съсобственичка на няколко кораба."

    Нататък не го и дочетох.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОТарАК

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    вие не спите ли бе , келеши?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да бе да

    10 6 Отговор
    Трън в очите - може би.
    Кошмар - едва ли.
  • 12 Бачо

    29 10 Отговор
    Ква робиня пък да притежава осемнадесет кораба?Или аз не разбирам думата РОБ или някой много му е кеф да се унижава

    Коментиран от #14

  • 13 Гневен бургазлия

    10 7 Отговор
    Поклон !

    Коментиран от #16

  • 14 ДДРОнег

    18 15 Отговор

    До коментар #12 от "Бачо":

    Само бг-населението се унижава мазохистично с "робство" !!! И обиждат по този начин Раковски, Ботев, Левски и целия Български народ
  • 15 Оао

    3 2 Отговор
    Турски сериял или не се е случило
  • 16 копи пейст

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гневен бургазлия":

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
    Гръцкия историк Трикупис пише: "Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко от Охрид с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв."

    Коментиран от #18

  • 17 Тоалетна хартия

    15 2 Отговор
    Дрън дрън..Ако не бяха участвали българи, още щяха да носят фесове!!!!Гърка, освен за далавера, за нищо не става.Храни куче да те лае!!
  • 18 ПРИПОМНЯНЕ

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "копи пейст":

    Само от Пловдив са установени имената на 27 доброволци. Най-изявеният от пловдивчани е Янко Стоян Българин.Той започва войната с чин капитан и умира в края на 1825 година като генерал от гръцката армия. Той не е единственият генерал измежду нашите сънародници. До такъв чин достигат още четирима българи: Хаджи Стефан Българин от Одрин, Кара Георги Българин, Ангел Гацо от Воденско и Хаджи Христо Българин. Ангел Гацо оставил след смъртта си двама сина, единият от които - Мицо Гацо, също взел участие във войната с турците и по-късно също достигнал до чин генерал.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ундердог

    9 3 Отговор
    Значи богати корабовладелци християни са се борили срещу мюсюлманската власт. Това значи че мюсюлманската власт не е била подтисническа по онова време! Иначе християните щели са имат само лодки или нищо. Не съм мюсюлманин. Само си правя извод от историческите факти.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.