Last news in Fakti

7 Май, 2023 16:00 3 253 69

В какво състояние е българската армия днес?

  • гергьовден-
  • парад

Технологии и въоръжение България може да закупи, но офицери и войници ще трябва да си произведе сама, пише Емилия Милчева

В какво състояние е българската армия днес? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"

България има за президент генерал от запаса, който е политикът с най-висок рейтинг, почти десетилетие я управляваше човек също с генералски лампази, но професията на пазители на родината така и не стана по-атрактивна. Приетият наскоро доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2022 г. констатира проблемите, които вместо да се решават, се задълбочават - технологично изоставане и недостиг на кандидати, най-висок при офицерите и войниците.

Първият парад от три години насам

Българската армия посрещна професионалния си празник 6 май с парад на почти цялото си въоръжение - от старата съветска техника до последните придобивки като италианските бойни машини Freccia. В последните три години паради нямаше, но тази година освен демонстрацията няма кой знае колко добри новини.

В парламента предстои да бъде внесена програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г. В началото на годината почти всички партии в 48-ото НС (без "Възраждане" и БСП) задължиха изпълнителната власт да я изготви, прецизирайки предишната ѝ версия. Тя включваше 13 проекта за над 6,6 млрд. лева и препоръките на депутатите бяха проектите под 100 млн. лева да бъдат обединени по пакети от способности, а тези над 100 милиона, които се гласуват от парламента, да бъдат описани разделно.

Докъде стигнаха проектите?

Докато 49-ият парламент приеме бюджета за 2023 г., годината ще бъде преполовена, а големите инвестиционни проекти в областта на отбраната - намалени. Планира се придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб, основна бойна техника за Сухопътните войски, както и плащанията по дейности, свързани с новите изтребители F-16 Block70.

Служебният кабинет обаче отново върна проекта за нова бойна машина за пехотата на ниво оферта. Плановете за тази техника датират още от 2018 г., но ги изпреварваха ту кораби, ту бойни самолети.

За отбрана проектобюджетът предвижда 3,413 млрд. лева или 1,85% от БВП и тези средства едва ли ще бъдат увеличени. Причината е, че в година на предстоящи местни избори, а може би и парламентарни, служебният кабинет е планирал голяма дупка в разходите от 6,4%. От политиките на правителството, ако се сформира такова, и подкрепящото го парламентарно мнозинство зависи дали ще намалят двойно този дефицит, чието числово изражение е 12 милиарда, или ще запазят разходите на това високо ниво.

Необходимо е превъоръжаване и въвеждане на нови технологии

"Превъоръжаването няма алтернатива", заяви вчера в предаването “Панорама" по БНТ адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната. Двамата експерти и бивши военни министри, с които ДВ разговаря, също са единодушни, че най-голямото предизвикателство пред българската армия е технологичното изоставане, констатирано и в доклада за състоянието на отбраната.

"Този дефицит пречи да бъде постигната необходимата оперативна съвместимост с нашите съюзници от НАТО и да се възползваме от възможностите, които членството в Алианса ни дава", посочва Тодор Тагарев, номиниран за министър на отбраната в проектокабинета на ПП-ДБ. Основен проблем е превъоръжаването, което се забави изключително много, добре, че вече имаме сключени договори за превъоръжаване, за покупка на изтребители и строителството на два патрулни кораба, заявява Тагарев. "Фокусирани сме върху големите проекти за превъоръжаване и това не ни дава възможност за въвеждане на нови технологии и системи, които не са толкова скъпи, но, както показа войната в Украйна, са много необходими”.

Велизар Шаламанов, военен министър в служебното правителство на Георги Близнашки, също изтъква неспособността на България да приеме инвестиционна програма и съответен фонд, който да гарантира устойчиво финансиране. "На парада беше изкарана и старата съветска техника, която има някаква стойност само ако с нея подпомогнем Украйна да извоюва свободата си и прекрати бруталната агресия на Русия. Така ще отворим истинския път за бърза и радикална модернизация", казва Шаламанов. Според него бавенето на този процес демотивира военнослужещите и им пречи да реализират пълните си възможности.

Дефицит на офицери и войници

Президентът, който също настоява за превъоръжаване, е на противното мнение. "Недопустимо е част от партиите да гледат на армията не като гарант за сигурността, а като донор на Украйна", беше заявил Радев през февруари. Но за старите съветски МиГ-ове парадът може да бъде и последен, тъй като още не са известни резултатите от двете обществени поръчки за ремонт на двигателите им и за закупуване на шест ремонтирани. Ако не се намерят, натовски съюзници може да пазят въздушното пространство на България, тъй като няма как да се оставят по-дълго във въздуха.

Шаламанов изтъква, че именно членството в НАТО е огромното предимство на българската армия спрямо предишния ѝ труден период, тъй като дава възможност да бъде част от въоръжените сили на развитите и технологично най-добре осигурени държави. Той отбелязва и приноса на хората, "направили свободния избор да бъдат част от армията".

Тагарев обаче е обезпокоен от данните в доклада за състоянието на въоръжените сили: "25% от войнишкия състав и матросите ги няма и една от причините е, че липсва модерно въоръжение, което да повиши престижа на професията. Определено този некомплект се дължи и на това, че армията търси кадри на един конкурентен пазар на труда, а не може да предложи конкурентни условия", казва той пред ДВ.

Технологии и въоръжение България може да закупи, но офицери и войници ще трябва да си произведе сама.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    58 72 Отговор
    Армията е в умряла кома .Живеят добре само стотиците генерали с по три хил. лв. пенсии !!
  • 2 Сталин

    56 72 Отговор
    Няма такова нещо като българска армия,за 30 години западна демокрация всички правителства унищожаваха армията под ръководството на нашите предатели в парламента и нашите западни "партньори", само да си спомним оня мръсен чифутин Пасито наряза модерните ни ракети и самолети като условие да влезем в НАТО,и сега Турция може да ни превземе само с 10 Байрактари

    Коментиран от #17, #42

  • 3 Пучо Капучо

    35 64 Отговор
    В плачевно, в какво друго да е?
    Ма нали сме в НАТО, бре?
    Айсун и Пейти ще ни пазят...
  • 4 За начало върнете казармата!

    43 63 Отговор
    С меки китки, армия не се прави!

    Коментиран от #10

  • 5 Българин

    63 46 Отговор
    Докато Румен Решетников е президент, нищо няма да се промени, Масква не дава!

    Коментиран от #36

  • 6 ХАХАХА

    35 52 Отговор
    В същото ,в което се намират и бомбоубежищата. Едно време във всяко училище имаше такова ,което се поддържаше в идеално състояние, сега са разбити и разграбени и нищо не става от тях ,а спасяването на българите ще бъде всяка коза за свой крак.,та такава е и армията ни.
  • 7 БГ армията има

    18 60 Отговор
    стари руски консервни кутии и конци!
  • 8 Що така бе, Миме?

    23 45 Отговор
    Нашите "загрижени" "патрЕоти", "българи", " родолюбци", само "минуси" ти слагат!
    Не искат да ходят в казарма!
    Що така бе, Миме?
  • 9 да де

    35 43 Отговор
    Армията ни е много вожд малко индианец.
  • 10 Що така бе, Миме?

    15 44 Отговор

    До коментар #4 от "За начало върнете казармата!":

    Нашите "загрижени" "патрЕоти", "българи", " родолюбци", само "минуси" ти слагат!
    Не искат да ходят в казарма!
    Що така бе, Миме?
  • 11 Мишел

    38 44 Отговор
    Състоянието на българската армия днес се характеризира добре с това, че най голямата единица е гвардейската духова музика.
    Ако някой ни нападне, ще го срещнем само с музика.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 45 Отговор
    за какво ни е армия? нали нато ни пази? а европа ни храни

    аре тия генерали с големите пенсий и заплати да ги съкратите, файда от тях няма никаква
  • 13 Варна

    36 42 Отговор
    Армия?- Добре, че не ни се налага да воюваме!
    Нито техника, нито личен състав, нито резерв! - Пълна трагедия!
    Виновни са за това всички управлявали страната от 89 година насам! - От онези мухльовци, които нарязаха ракетите до селянина от Банкя, които докараха страната до абсолютния колапс, висока смъртност и обезлюдяване.
    Преди 89 година в корабостроителния завод във Варна на всеки 3 месеца излизаха кораби от 20 до 48 хил. тона. Сега 2 кораба за флота по 2хил. тона не можем да произведем и за 4 години!
    Ние уважаеми сме в кома и тази държава вероятно няма да я има в следващите 20 години.
  • 14 Тома

    22 33 Отговор
    Нашата армия е куче влачи рейс
  • 15 Българин

    38 29 Отговор
    В България е традиция генералите да са руски агенти и да работят за интересите на Русия. Много "натовски генерали" наредиха имената си до тези на Радко Димитриев и Владимир Заимов, за които руските интереси бяха над всичко. Всички от генералите като Радев, Янев, Шивиков са учили във военни колежи в САЩ и са направили кариера в структурите на НАТО. А сега, когато трябва да се защитават интересите на евроатлантическа България изведнъж стават пацифисти и дефакто застават на страната на Путин и руският агресор.
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 35 Отговор
    След 1989 Година Нямаме Истинска Бна
  • 17 Българин

    39 22 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    На руската подлога демокрацията му е виновна! Я не руските агенти във властта, които за 20 години направиха чудеса армията да си остане със съветските музейни експонати да чиито ремонти наряха на Русия милиарди.
  • 18 Да, бе

    25 38 Отговор
    Не беше парад, а траурно шествие в памет на българската армия и освен цялата техника присъства и почти целият остатък от някогашната ни армия. С такива "съюзници" кой ще си търси врагове...
  • 19 без имена

    37 6 Отговор
    а дали тези дето критикуват , са готови да се отделят по 10 млрд лв на година ? нали ще питат за здравето, образованието , пенсиите....? как да стане? като не храниш своя армия ,...

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Да, бе

    40 11 Отговор

    До коментар #19 от "без имена":

    Да ги откраднат, като парите за магистралите и ефките, ли? Не, мерси! Парите за офшорните попривършиха.

    Коментиран от #22

  • 21 Истината

    42 14 Отговор

    До коментар #19 от "без имена":

    Преди 1989 година, за която въздишат хормоналните носталгици разходите за отбрана са били 12%, днес са под два. Какъв ли вой ще се нададе ако стане 5%?

    Коментиран от #38

  • 22 Само питам

    9 35 Отговор

    До коментар #20 от "Да, бе":

    И за ефките как ги откраднаха бе приятелю?

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Само питам

    35 12 Отговор

    До коментар #23 от "Да, бе":

    На русофилите изобщо не ви трябват ефките, искате да ги размахвате като антинатовска пропаганда. Ще дойдат, не се безпокой, и другите 8 ще дойдат. Но е елементарно са говориш за кражба.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Плашимир

    13 30 Отговор
    Една дума! Трагедия!
  • 26 Булпсихопат

    14 33 Отговор
    Ама пък пълно с военнолюбиви джендъри ,а? Виждали са пушка в ЦеЕс.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Булпсихопат

    8 32 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Като доат ще са с огледалце и комплект гримове! А в другите 8 освен климатик ще има и биде!

    Коментиран от #30

  • 29 Коко

    7 36 Отговор
    На такава статия се казва глупости на търкалета.Харчене на милиарди за оръжия и войници пълно безумие както и клишетата който нямал армия щял да храни чужда.Всичко се постига с дипломация и неутралитет.

    Коментиран от #31

  • 30 Само питам

    32 5 Отговор

    До коментар #28 от "Булпсихопат":

    Бъркаш, русофилопсихопат си!
  • 31 Не си прав

    38 1 Отговор

    До коментар #29 от "Коко":

    Дипломацията и отбраната не са взаимозаменяеми. Поотделно всяка една от тях ще претърпи неуспех. Както е казал Ал Капоне :"С блага дума и пистолет в ръка човек може да постигне далеч повече отколкото само с блага дума"!
  • 32 Русоробски фронт

    30 5 Отговор
    Да и все погледите на русфилтаците са втренчени в автобус 76.Това им е най -омразния рейс защото в него се возят истински патриоти които обичат България
  • 33 Русоробски фронт

    32 5 Отговор
    И Русофилтаците са готови на национално предателство и ако трябва ще съберат нужната информация колко ракетни дивизиона имаме за да подготвят нахлуването на Путларах Акбар в България
  • 34 Путин

    6 34 Отговор
    Поддържайте още санкциите и няма и да има какво да ядете,а армията ви е леш.
  • 35 ПРИ БАЙ ТОШО ИМАХМЕ

    32 9 Отговор
    150 000 армия и пак лошия капитализъм ни победи....
  • 36 абе българино,

    9 31 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    един читав коментар нямаш на месец бре! какви са правомощията на президента по обезпечаване на армията бе, умник?!? виновни за състоянието на армията са всички от изпълнителната и законодателната влост от 30 години насам!
  • 37 до загрижените

    11 27 Отговор
    за състоянието на армията - вие защо не сте в армията бе, хубавци?!?
  • 38 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    6 30 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Преди 1989 година, за която въздишат хормоналните носталгици разходите за отбрана са били 12%, днес са под два. Какъв ли вой ще се нададе ако стане 5%?
    16:47===================================================================================== Да наистина в някои изследвания се посочва тази цифра от 12%,но се оказва,че това е било главната причина за бедността в НРБ(народна република българия).Или с по прости думи все едно от 3,5млд лева военните разходи на страната да станат 20 -22 млд лева. ГОДИШНО в сегашно време.Може да си направите сметка какъв глад ще ни гони ако сега имаме подобен вовнвн бюджет.Същевременно тези 12% ,ако са верни показват,че соц.икономиката е била много силна за да си позволи соц .държавата такъв разход и пак горе долу бяхме добре по времето на социализъма. За сравнение САЩ най развитата икономически държава си позволява ДА ОТДЕЛЯ 4-5% от БПВ за военни цели.
  • 39 ХА ХА ХА

    10 31 Отговор
    АБЕ ИМАМЕ ЛИ ИЗОБЩО БЪЛГАРСКА АРМИЯ ? КОГАТО БЯХ ВОЙНИК АРМИЯТА НИ НАБРОЯВАШЕ 120000 ХИЛЯДИ РЕДОВНА НАБОРНА ! СЪС ЗАПАСНЯЦИТЕ СТАВАШЕ НАД 700000 ХИЛЯДИ ! А СЕГА ДА КАЖАТ КОЛКО Е ?

    Коментиран от #61

  • 40 Българин

    4 30 Отговор
    Само да поясня. Президентът не е офицер от резерва, а генерал на служба. Според ЗОВС след прекратяване на мандата му на избираема длъжност се връща на редовна служба.

    Коментиран от #45

  • 41 дядото

    7 26 Отговор
    е,щом жена,па дори и милчева се захвана да коментира,наставлява и оправя тази армия,чудо ще стане
  • 42 Реалист

    13 27 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Вчера цялата армия беше на парада:))
  • 43 Гледната точка

    12 25 Отговор
    Изостаналост е много силно казано. Виж несъвмстимост със стандартите на НАТО твърдо да. Ама това не е болка за умиране. Тия които сме били свързани с армията, па даже и за кратко време, виждаме ясно, че нямаме толкова морално остаряло оръжие, колкото, че е фатална липсата и желанието за подръжка. НАТО гледа да ни набута тухника произведена от западни фирми и ние да си плащаме като попове, па даже и да получим само чертежи. На Парада на 6-ти май (не разбрах как се казва презентиращия военен по БНТ) евала, че признаха, че мощ нашите оръжия макар и само за нашия регион си остават №1 и проблема е в подръжката. Човека има смелост и го каза ! Включително и за МИГ-овете по които се плюва толкова много и основно от хора които не са помирисвали барут, да не говорим за С 300, градовете и др.
    Така че оценка едностранчива която да ни зароби да плащаме за по слаби но по скъпи оръжейни системи е ненужна !!!

    Коментиран от #50

  • 44 Фъшо

    7 30 Отговор
    Армия няма благодарение на продажните евроатлантици
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Търновец

    10 25 Отговор
    За пръв път сериозен удар на държавата нанесоха Соломон Паси и Ахмед Доган - тежки въоръжения и ПВО бяха унищожени без да се заменят с нови, дори и ограда по Турската граница
  • 47 Миг 29

    10 26 Отговор
    Тагарев-Шаламанов, Шаламанов - Тагарев...... А престанете. Това са хората, които не искаха да има армия! Поне сто пъти мога да ги цитирам през годините. Дърдорковци.
  • 48 Възраждане

    9 25 Отговор
    Дойче Веле. Най-антибългарската редакция у нас!
  • 49 патриот

    21 8 Отговор
    Генерал от ВВС, който вместо обезопасения с изкуствен интелект и с множество други технологични предимства Ф-16, искаше Грипен, и който не се чувства засегнат от това, че съседните ни вече, си купуват Ф-35, буди съмнение за реалността на рейтинга му!
  • 50 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    23 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гледната точка":

    регион си остават №1 и проблема е в подръжката. Човека има смелост и го каза ! Включително и за МИГ-овете по които се плюва толкова много и основно от хора които не са помирисвали барут, да не говорим за С 300, градовете и др.============================================================================ Никой не ,,плюва,, по МИГ-29 и С-300,но както и вие правилно изтъквате проблема е в поддръжката на тази техника .За да отговори на съвременните изисквания на армията и трябва минимум 40-50 съвременни самолета.толкова хеликоптери около 300 танка от ново поколение,около 10 морски съда, ново ПВО и др. И най важното качествен човешки ресурс който може да се влее в армията при добро финансово обезпечение(заплати),или по просто казано около 20 млд.евро само за техника.МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА СПОРЕД МЕН.СЕ ПОЛУЧАВА СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ СПРЯМО ДОХОДИТЕ НА БЪЛГАРИНА И ЕВРОПЕЕЦА,,НИЕ ЩЕ СМЕ ВЕЧНО ДОГОНВАЩИТЕ,,.
  • 51 Некой си

    9 17 Отговор
    Изобщо не ми пука за тия клоуни.По добре да сме роби,каквито сме в момента.Аз военен не съм срещал от 20 години ! Една паразитна шайка,която не е полезна на България.
  • 52 Тити

    8 17 Отговор
    България има армия това вече е новина????
  • 53 Ами

    6 17 Отговор
    Военните паради трябва да се забранят със закон! Възпитават войнолюбци!
  • 54 Абсурдистан

    5 12 Отговор
    Накратко - какъвто е главнокомандващия, такова е и състоянието на армията!
  • 55 Търновеца

    5 12 Отговор
    Преди да ратифицира Българското присъединяване към НАТО Турция постави условия - тежко артилерийско и ракетно въоръжение да бъде унищожено както и някои ПВО, или правителството на НДСВ го стори, разрушена беше и оградата на границата с Турция и Гърция, а две-три години след това се появиха първите нелегални мигранти, а Паси и братовчедка му спряха работещи ядрени реактори
  • 56 Виц на деня

    3 10 Отговор
    Та ние армия ли имаме ?!
  • 57 На световна ниво е армията ни

    4 10 Отговор
    На глава от населението имаме най-много генерали и полковници. И тук таме няколко солдати.
  • 58 Госあ

    0 10 Отговор
    В каквото цялата държава.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Знайко

    4 0 Отговор
    "25% от войнишкия състав и матросите ги няма и една от причините е, че липсва модерно въоръжение..."

    Дрън, Дрън... хората, независимо дали са войници, магазинери, учители, чиновници... ги интересуват само 3 неща
    1. Каква е заплатста
    2. Сигурно ли е работното място за дълги време в бъдещето
    3. Свободното време.
  • 61 Зевзек

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "ХА ХА ХА":

    Заминавай пак да си войник червен... такъв.

    Който не може да мисли, отива в армията, където нео разовани фурашкаджии мислят вместо него. Когато някой друг мисли вместо теб, познай дали го интересува, познай дали го е грижа за теб или го е грижа за собствената му кожа и джоб.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Под

    2 0 Отговор
    тази статия много минуси за мненията!Не им изнася истината!
  • 66 Младеж

    0 5 Отговор
    Много ме кефят митоманските разкази на "стари кучета" за "великата казарма от едно време" 😆
  • 67 За какво е този парад?

    1 0 Отговор
    И какво показваме с него.Че нямаме армия ли?Че те службите на заинтересованите държави вече отдавна го знаят и без да им го навираме в очите.Особено смешно и жалко беше това с учебните самолети турбовитлови тъкмо като за 21век.Като нямаш каво да показваш не показвай нищо,Само се излагаме и помпаме самочувствието на една шепа лампазлии,дето не са и сънували какво е една модерна армия и какво е съвременна война.В Щатите паради няма.....но има силна армия,а не ПАРАДНА
  • 68 В киреча

    0 1 Отговор
    Днес мирновременната армия е в недокомплект от 20-25% с личен състав ,най-новите оръжия са на по 35-40 години нооо... най зле е военновременната армия защото запасняците са на свършОк. Голяма истерия беше да се премахне наборната служба и сега вече близо 20 години не се произвеждат запасняци - най-младите са на по 40 години,а тези произведени по тошово време са от 55 години и ногоре. Днешните жендъри и меки китки няма как да бъдат военно задължени защото не са военно обучени и няма сила която да ги задължи да се обучат , колкото и да го докарват на войнствени приказки евроатлантиците - домочадието и родАта им веднага с космическа скорост ще фъсне навън ако се зададе война. Събитията в Украйна за пореден път показаха и доказаха,че мирновременната армия,оръжия и боеприпаси за 3-4 до 6 месеца дават фира...,така чееее теориите за малките високотехнологични професионални армии отидоха в киреча. С малки технологични армии може да са сплашват само бившите колонии и то само малките по размер и население.
  • 69 наблюдател

    1 0 Отговор
    България беше безоръжена вследствие изискване на Русия в лицето на Михаил Горбачов който постави условие на няма въоръжени държави по западните им граници. Така вероломно беше разоръжена и Украйна. Но България поради оставането на комунистите на власт двадесет години след 10 Ноември тя беше допълнително деморализирана. В момента пРезидент е бивш летец който положи много усилия за спъване на модернизацията. Той стана печално известен със скандалите които предизвика и противопоставянето на закупуване на нови изтребители за българската авиация. И докато съседите полагаха усилия, настаняваха НАТО вско ПВО и използват войната за модернизация, той бави, протака и всячески спъва процеса на превъоръжаване. Очевидно целта е да ни направи лесна мишена за амбициите на Путин.