Last news in Fakti

9 Май, 2023 09:05 4 410 33

Андрей Ковачев пред ФАКТИ: В Северна Македония нямат право да променят идентичността и езика на починали хора

  • андрей-
  • ковачев-
  • евродепутат-
  • севелна македония-
  • граница-
  • не пускат-
  • честване-
  • ес-
  • еп-
  • мацола-
  • вебер

Още докато бяхме на граничния пункт, запознах със случая комисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархей, казва евродепутатът

Андрей Ковачев пред ФАКТИ: В Северна Македония  нямат право да променят идентичността и езика на починали хора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Говорителят на МВР в Северна Македония Тони Ангеловски заяви в свое изявление, че на евродепутата Андрей Ковачев и председателя на фондация "Българска памет" Милен Врабевски не е разрешено влизане в страната "поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония". "Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата", каза Ангеловски.
Андрей Ковачев и Милен Врабевски, както и още трима български граждани, бяха спрени на 6 май на ГКПП Златарево, пътувайки към българските военни гробища край Ново село, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия – 6 май. Ето какво сподели за случката Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

- Г-н Ковачев, колко са добри българо-македонските отношения, след като евродепутат не може да влезе в Република Северна Македония?
- От наша страна ние искаме да имаме добри отношения, да има приятелство между страните. За съжаление, виждаме, че от другата страна управляващите и опозицията се съревновават кой по-остро да се изкаже срещу българите, за да покаже, че по-силно брани и защитава идентичността и езика на Северна Македония от лошите българи. Тази постъпка не я разбирам, нелогична е, неадекватна е и не отговаря на желанието за европейска интеграция. Просто няма аргумент, който да води към някакво логично обяснение. Първото нещо, което чухме от Министерство на вътрешните работи на Северна Македония в лицето на Оливер Спасовски, е, че потенциално ние сме можели да нарушим някакви правила. Това е изключително нелогично. Всеки човек на тази планета може потенциално да наруши нещо. Да не пуснеш някого, защото си смятал, че той потенциално може да наруши нещо, не е никак адекватно обяснение. След това чухме и друго нещо от Вътрешното министерство на Северна Македония, че сме ги обидили с нещо. Аз не знам с какво и кого съм обидил, защото аз нямам цитат, свързан с македонската идентичност и с македонския език, в който обиждам някого. След това се каза, че за нашето недопускане е било взето решение. И го аргументираха, че няма да допускат нито сега, нито в бъдеще, човек, който не признава македонската идентичност и език.

- Какво се случи на самата граница?
- Всяка година традиционно отбелязвам Деня на храбростта на военното гробище край Ново село, Струмишко, което се намира в Северна Македония. На това честване аз присъствам неотлъчно през последните може би 13-14 години. Честването е организирано от българското посолство в Скопие и от Фондация „Българска памет“ на д-р Милен Врабевски. На самия граничен контролно-пропускателен пункт ние не бяхме допуснати да влезем в Северна Македония, защото учтиво граничните служители ни обясниха, че са получили информация, че пет души от нашата делегация не могат да влязат в Република Северна Македония, включително аз, но без да ни обяснят защо. Те просто казаха, че изпълняват решения на някой друг. Може би Вътрешно министерство на РСМ е взело такова решение, разбира се, подкрепено и от позицията на президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски.

- Ако приемем, че по някаква причина Северна Македония може да не допусне обикновен български гражданин, то Вас - в качеството си на евродепутат, как и защо Ви спират?
- Аз не смятам, че да се налага такава санкция срещу когото и да било - без никакво обяснение, е нормално. Още повече да виждаме такова отношение от страна, която е кандидат за членство в Европейския съюз, която да не допуска членове на Европейския парламент. До този момент не е имало такова нещо, това е прецедент. В миналото нито в Босна и Херцеговина, нито в Косово, нито в Сърбия съм чувал – изобщо някъде в Западните Балкани, да има такъв прецедент. Има такива случаи в Китай, в Северна Корея, във Венецуела… Но това са все държави, за които изобщо не говорим, че са демократични и отговарящи на нашите ценности.

Това, което се случи на границата, е много тежко провинение и много голяма грешка, която направиха премиерът Димитър Ковачевски и министър Оливер Спасовски.

Това тяхно емоционално решение да покажат колко са строги с българите, тази интерпретация на историята на индивидуално ниво, че нямаме право да влизаме в Република Северна Македония... Аз нямам нито едно изказване, в което да твърдя, че не признавам човешкото право на всеки сам да се самоопределя. Многократно, може би десетки пъти, дори и в македонските медии, съм казвал, че е човешко право на всеки жив човек да се самоопредели като германец, като българин, като белгиец, като етнически македонец. Всеки човек има право да назовава своя език, да го използва както иска в днешното съвремие. Но по същата логика хората в Северна Македония нямат право да променят идентичността и езика на починали хора. Тук е голямото разминаване, че интерпретацията на историята за тях е някакъв спор, че води до дискриминация, до говор на омраза. Ако тяхното Вътрешно министерство смята, например, че, фактът, че Гоце Делчев, Дамян Груев или братя Миладинови са етнически българи, след като те самите са се самоопределяли като такива въз основа на всички исторически данни, представлява обида към съвременните граждани на Република Северна Македония, значи имаме огромен проблем. Имаме проблем, че над 99% от българските граждани няма да могат да пътуват в Република Северна Македония, защото надали някой преди да отиде там ще декларира, че смята Гоце Делчев за македонец. Нещата отиват в абсурдна посока. Не знам, честно казано, как македонските власти ще излязат от този кръг на противопоставяне, който започна с приемането на един дискриминационен закон, който има много рестриктивно действие и забрани имената на български културни клубове в Северна Македония. Последваха обвиненията към българските председатели на клубовете в Охрид и Битоля, стигна се до побоя над Християн Пендиков. Създава се атмосфера на дискриминация, на омраза. Какво да кажем за това, че в Северна Македония се възпрепятства всякакво кариерно развитие на македонски граждани, които открито заявяват своята българска идентичност? Защо няма нито един македонски гражданин с българско самосъзнание в държавната администрация на Северна Македония, в местната власт, в полицията, в прокуратурата, в академичния свят, сред журналистите? В същото време има всякакви хора от други различни общности. С тях няма никакъв проблем, но е огромен проблем, ако някой каже, че е българин! Това за мен означава, че настоящите етнически македонци не са сигурни в своята идентичност и се опитват да продължат репресията от времето на Титова Югославия за недопускане на открито самоопределящи се като българи хора в обществения и политическия живот на страната.

- Ще повдигнете ли въпроса в европарламента?
- Той вече е повдигнат. Още докато бяхме на граничния пункт, запознах със случая еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархей, обадих се на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Ню Йорк, говорих с хора от нашето правителство, чух се с външния ни министър, с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, с председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер, с представители на социалистическата ни група. Очаквам още днес да има официална позиция на българските власти по случая. Комисарят по разширяването Оливер Вархей, както и председателят на ЕНП – Манфред Вебер, излязоха вчера с позиции, че този акт е неприемлив за страна, която е кандидат за член на ЕС и поискаха обяснение от правителството на Северна Македония за случващото се. В началото на пленарното заседание в Страсбург вчера беше повдигнат също този въпрос. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола се изказа, че членовете на европарламента не могат да бъдат спирани. Също така каза, че и тя ще поиска обяснение от правителството на Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Убав

    5 15 Отговор
    перчемче си си посадил , бе , другарьо !

    Коментиран от #7

  • 2 гробар

    31 4 Отговор
    вие също не направихте нищо по въпроса, една измислена държавица се подиграва с нас

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стигнахме до там

    37 3 Отговор
    жалките македонци да ни правят на палячовци с нашата българска толерантност и търпение ! Какво толкова има за обяснение с тези зооекземпляри, казват им "БАСТА" и толкова, никога ЕС и всичко приключва ! Един файтон човешки експеримент се опитва да показва съществуване, ба.ти политиците които имаме, без достойнство и самоуважение ?

    Коментиран от #33

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ццц

    10 18 Отговор
    Истинските български политиц (дето ги няма) щяха да намерят друг подход, а не репчене и провокации на всяка крачка!

    Коментиран от #26

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 5 Отговор
    На ви сега френски споразумения!
    Подготвят Македония за следваща окрайна ли?
  • 9 СМ да си се прибира

    17 3 Отговор
    в Югославия

    СТИГА КРАЖБИ НА ЕЗИК - ИСТОРИЯ - ИДЕНТИЧНОСТ

    СТИГА ТЪРПЕНИЯ НА ТЕЗИ КРАЖБИ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БЮРМ/FYROM

    22 2 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 12 филип немтур

    7 22 Отговор
    Уважаеми г-н А. Ковачев , вашите твърдения са несъстоятелни , голословни , недоказани и не корелират с истината , изкривяват информацията и са откровена манипулация. За вас като политик историята е хлъзгав бизнес , миналото е пейзаж , който мутира според аргументите и мнението . Вашите мнения , твърдения и внушения са субективни ,спорни и нямат общо с реалността , действителността и истината такава каквато е !

    Коментиран от #13

  • 13 Йо Несбьо

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "филип немтур":

    А каква е истината, че и на мен ми стана интересно? Гоце Делчев се самоопределя като българин, учи в България, част е от българската армия.

    Хубаво, нека се смятат за македонци, имат право да изразяват личното си предпочитание и виждане. Проблем настава обаче, когато върху паметника напишат, че загиналите македонски българи уж са етнически македонци, а те приживе са се смятали за българи.

    Кой променя историята?! България или РСМ?!

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 "1984"

    3 0 Отговор
    Днес е 9 май - ден на подменената история!
    Лъжата ражда насилие и войни! Истината, истинската истина ще ни направи свободни и мирни!
  • 17 филип немтур

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Йо Несбьо":

    Георги Чорба македонец - кръщелно свидетелство от Вселенската Патриаршия ЙОРГОС ЗОРБАС , в България Георги Чорбов , в Румъния Георгие Чорбеску , в Сърбия Георги Чорбич , починал в Скопие Царство България - прототип на Зорбас гъркът ( Алексис Зорбас ) на великият Никос Казандзакис !

    Коментиран от #21, #23, #24

  • 18 Момчил

    17 1 Отговор
    Има едно решение - затваряне на границата с Македония и скъсване на дипломатическите отношения с тези самозабравили се о.глу.пели българи ,смятащи се за различни от нас. Всички имащи български паспорти отново официално да бъдат питани потвърждават ли българските си корени. Ако не ги потвърждават -амулиране на паспортите им. Към 150000 са. Македонската икономика ще бъде много по-тежко засегната от всичко това от българската и ще ни се молят на колене да отворим границите. Не знам дали знаете ,но доста сектори от икономиката на Македония са силно зависими от стокообмена с нас. Туризмът също. Време е ние да поставим условия на тези измисляняци с български дядовци и баби.
  • 19 СЗО

    9 0 Отговор
    ".....да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие....." A нещо за презумция за невинност дали са чували северните макета?
  • 20 Търновец

    2 0 Отговор
    За пръв път хора като Лев Тротцки - Лейба Бронщайн и Бранислав Нушич - Алкавиад...- официално предлагат чрез 4 тия интернационал въвеждането на т.н. Балканска Нация, но вътре в България за пръв път тази идея се предлага от Димитър Благоев който в допълнение пред 17 Народно събрание заявява че не бил Българин а Славянин от Македония. В допълнение Благоев прави обидни и неверни за нас Българите твърдения. Тук можем да поясним - неотдавна край Симитли беше разкрито старо Тракийско селище на повече от 6000 години - с каменни къщи и улици. Т н "Славяни" са дошли в област Македония след отмяната на робството преди около 1400-1500 години, интересно защо Дядото смята че Славяните са първи в областта, според Британска Скопие е основано от друго Тракийско племе - Панония - преди повече от 6000 години, след това там идват Илирийци
  • 21 Баш Македонеца

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "филип немтур":

    Прави ми впечатление че не само си изключително начетен , а и отлично владееш книжовният български език! Браво! Сигурен съм че си добре платен , както съм сигурен че си чисто породен българин и можеш да проследиш родословието си поне три поколения на ред! Между тях има ли други освен българи?!:) Знам че няма да ми отговориш. Но, всичко е за пари , нали?! :)
  • 22 Голям страх ги тресе

    9 0 Отговор
    Сръбските копои в Северна Македония да не би случайно някой да размъти главите на хората и да им каже истината за това какво е характер населението на Северна Македония и като какви са мрели комитите по чукарите за да ги има днеска техните неблагодарни и зомбирани наследници....Със страх,терор и забрани нищо няма да промените скъпи ми "управници" на Северна Македония.Рано, или късно истината винаги излиза наяве!
  • 23 Йо Несбьо

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "филип немтур":

    Този човек е гъркоман. Даже не е грък, а симпатизант на гърците. Не е и македонец, а чист българин. Предател на чужда служба - който плати повече.

    Такива ги е имало много, но все пак основната част от населението е била за Екзархията и България. Примерно - в село Еди кое си 500 къщи български и 58 къщи гъркомани.

    Гъркоманите са хора, поддържащи контакти най-вече с гърци, ходели са на гръцка църква и са развивали търговия по морето.

    Дори и днес има хора от български произход в гръцка Македония, но трудно биха си признали, че са такива. Гърците колко народ са изтрепали по затвори и лагери, тъй като са българи. Още 1920 отказват да продават хранителни продукти на българи, а техният човеколюбив премиер Венизелос призовава земята хубавичко да се напои с българска кръв.
    Какво знаеш ти за историята?!
  • 24 Димитър Талев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "филип немтур":

    Псевдонима ти е много интересен!:) Явно си чел Железният Светилник!
  • 25 ньид

    1 2 Отговор
    Aбе, андро, ако знаеш какъв дебил си , немаше да се чудиш защо не те пускат!
  • 26 Перо

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "ццц":

    Прав си! Само че други български политици щяха да изпратят танковата бригада от Горна Баня и да се приключи за 2 часа с измислената държава и неетническа нация един път за винаги! Тогава щяха да видят какво е окупация, а не по времето когато не е имало помен от измислената държава! А тъпаците, като Желев, първи признаха чугунените глави като държава, която никога не е съществувала!
  • 27 Цирк

    0 1 Отговор
    А НА ЖИВИ ХОРА МОЖЕ?
  • 28 Панагюреца

    3 6 Отговор
    Оставете македонците на мира,ний Българите най много създаваме проблеми на македонците после нагло казваме че сме братя,когато разрешим на турците да почитат загиналите турци на Шипка и Плевен и да си правят паметници ,тогаз можем да искаме същото от македонците.!!!???
  • 29 Максим Загориченски

    6 5 Отговор
    А Ковачев, как ние променяхме имената на мъртвите турци? Как чупехме надгробни плочи? Как им забранявахме да говорят на майчиния им език, как им забранявахме ритуалите им. Аз бях един от забранителите... Боли,нали!?
  • 30 Минго

    2 0 Отговор
    Благо ще стигне и до работничка в дюнер! То и без туй мяза на дюнерджия.
  • 31 Г-ца каприз

    2 4 Отговор
    Путин ни показа начина за справяне с подобни ситуации.....ма ние сме си прости 😉
  • 32 Зевзек

    2 2 Отговор
    Ковачев,а защо подкрепяте украинците,които също като македонците създават нация на гърба на чужда история...и не само дискриминират рускоговорящите,но и ги избиват?
  • 33 Имат добри учители!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стигнахме до там":

    На нищо не ни правят те! Според евродепутатина Северна Македония нямали право да променят идентичността и езика на починали хора. Предлагам на същият да отвори Уикипедия и сам да види, колко германци, австрийци, французи, руснаци и т.н. са обявени от въпросната "енциклопедия" за АМЕРИКАНЦИ само защото са получили тяхно гражданство. Значи роден си и си живял 40 години в Германия, отиваш в САЩ да работиш, ставаш гражданин и бачкаш 15-20 години там, връщаш се в Германия, умираш там и те погребват, а СЛЕД СМЪРТА ТИ ТЕ ОБЯВЯВАТ в Уикипедия ЗА АМЕРИКАНЕЦ. Каква е разликата с това, което правят макетата питам аз и отговор не искам?