Last news in Fakti

13 Май, 2023 17:11 4 585 55

Калина Андролова: Борисов ги проби в главозамайването

  • бойко борисов-
  • иван гешев-
  • преговори-
  • герб-
  • пп

"Борисов отстъпи Гешев, но не на вътрешния терен, защото ПП/ДБ настояват. Той обмени Гешев срещу нещо по-голямо"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В политиката побеждава реализмът. Не личните фантазии, не идеологическите съюзи, не популизмът за промяна, не измислиците пред електората, не инатът на неподготвените. В политиката побеждава този, който прилага принципите на реализма. Същият реализъм, чийто най-значителен изразител през изминалия XX век беше Хенри Кисинджър в областта на международната политика. Същата доктрина, според която държавите са просто билярдни топки. Доктрината, известна като realpolitik, представлява политика основана на безмилостна прагматика, а не на идеали, етични съображения и морални оценки.

Може да се каже, че лидерът на ГЕРБ практикува до безупречност тази доктрина, но адаптирана за вътрешнополитическия терен. При realpolitik най-важното е да действаш съобразно разпределението на силите. Не според това кой ти е симпатичен и близък по идеология или кого мразиш и си обявил за враг. Ако във външната политика основното съображение е военната сила, то в политиката на национален терен фундаменталното основание е с каква електоралната мощ разполага партията-опонент и колко устойчива е тази мощ във времето. Ако ПП/ДБ следваха тази доктрина, щяха да получат абсолютно устойчив коалиционен кабинет с четиригодишен мандат, който нямаше да е толкова мотивиран да освети политиката на безстопанственост, на неизгодни сделки и злоупотреба с власт на хора от кабинета „Петков“ и щеше им даде време и ресурси да изграждат местните си структури. Вместо това днес ПП/ДБ протестират, че ГЕРБ нарушили джентълменското споразумение и няма да им предоставят председателството на правната комисия. Те не виждат голямата греда, а се занимават с клечката. Продължават с този стил, невиждан досега в нашето партийно пространство, да губят всичко, което могат да загубят, да губят дори това, което безспорно са спечелили. ГЕРБ обаче, както казах, действат според правилата на реализма. Дали ще подарят правната комисия на ПП/ДБ няма особено значение, след като се постигна управленско мнозинство в парламента. Това мнозинство ще определя кое действие може да бъде джентълменско, кое ще бъде грубо мачкане, кое ще мине в правната комисия и кое няма да мине. Тоест джентълменството е пожелателно, а справедливостта, както ако си спомняте се изразяваше Тразимах на Платон, не е нищо друго освен полезното за по-силния.

Всъщност Стою Стоев, който ПП предлагат за шеф на правна комисия, е много удобен за ГЕРБ. Това е най-важната комисия в парламента за каузата на ПП/ДБ и те я връчват в ръцете на човек с несъобразена подготовка, без никакъв опит, със спорна компетентност. Подобен факт няма логично обяснение. Освен че ПП не работят за същото като ДБ. Изглежда така, сякаш „Продължаваме промяната“ саботират задачите на ДБ. Нека не забравяме, че отново ПП провалиха в предишния парламент гласуването, свързано със съдебната реформа. Тогава ПП предпочетоха да се занимават с Фейсбук отколкото да гласуват в пленарна зала. Оттук нататък коалицията ПП/ДБ ще върви надолу. Защото са нерационални и вземат алогични решения. Борисов е много по-силен политически играч от тях. Не защото държи местната власт, както често и БСП, и ПП/ДБ подчертават, а защото е политически много по-умен от тях.

Борисов в момента отнема всички аргументи на своите опоненти. Първо, изваждайки Мария Габриел за премиер, той отряза приказките, че много искал ПП/ДБ, за да се изпере през тях. Защото с Мария Габриел ГЕРБ се легитимира напълно през подкрепата на евроатлантическия фактор. Второ, Борисов им отне най-силния инструмент, възможността за жълтопаветни протести. Той буквално получи доверие от технолозите на цветните протести. Трето, Борисов унищожи и аргумента на ПП/ДБ за съдебната реформа. Начинът, по който това се случва обаче, толкова подредено, показва, че Борисов е с много по-мащабно влияние, отколкото неговите опоненти считат, насочвайки нападките си само срещу Гешев. А и не само това, думите на Габриел за „уронване на престижа на съдебната власт“ представляват вече взето решение на ГЕРБ на поставената задача отвън. Тоест Борисов отстъпи Гешев, но не на вътрешния терен, защото ПП/ДБ настояват. Той обмени Гешев срещу нещо по-голямо, срещу възможността ГЕРБ да управляват устойчиво, докато ПП рязко бъдат подпомогнати да се самоприключат. На Христо Иванов ще му се наложи да се разкачи от ПП по някое време, когато нарастващата им политическа загуба, дължащата се на тежка алогичност и непродуктивни ходове започне да му пречи.

Част от избирателите на ГЕРБ не разбират защо е нужно да се водят дълги, отстъпчиви преговори с ПП/ДБ, защо Борисов им дава аванси и се заиграва с техния политически наивитет. Отговорът е: защото следва политиката на реализъм. Той непрекъснато ги поставя в позицията да бъдат неспособни на политически отговор. Същевременно Борисов изкушава Асен Василев с предложения за финансовото министерство, знаейки, че този психолигически трик разпада ПП отвътре. Асен истински се раздвоява, защото има страст по този пост, вътрешно се колебае и претегля възможността дали не е по-добре да бъде финансов министър за четири години, отколкото да упорства по надолнището заедно с Кирил Петков и Лена Бориславова. Ако приеме, разкъсва партията, ако не приеме – разкъсва себе си, губейки златна възможност.

Не може да се отрече, че Борисов е добър познавач на политическото изкуство и практик на реализма. Той побеждава чрез щедрост, опитвайки се да намалява интензитета на конфликта, а не чрез враждебност. Ако се замислим в какво състояние беше ГЕРБ преди две години, колко нелепо Кирил Петков разпореди да бъде арестуван Борисов, като искаше прибързано и неумно да доминира ситуацията. ПП са класически пример за провал чрез самозабравяне. В същото това време ударите тласнаха ГЕРБ да използва целия си ресурс. Както поучават мъдрите: не прибягвайте към унижение или елементарно отмъщение, то създава отново врага, събира неговата сила. ГЕРБ употребиха фино оръжие – пробиха главозамайването и глупостта на своя политически противник. ГЕРБ принудиха ПП сами да се разкажат, да се развенчаят, да се изложат. Не чух на разговорите вчера Кирил Петков да иска да пенсионира Борисов. Всъщност Борисов пенсионира ПП, но те още не са схванали този факт.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еха

    46 32 Отговор
    Днес във Факти дефилират всички мудрейши путинисти.
  • 2 Гепард

    71 22 Отговор
    БМБ не е Реалист а е Фантазьор мутра лъжец крадец рекетьор изнудвач Манипулатор Съсипал много Човешки Съдби но има и Видов Ден

    Коментиран от #45

  • 3 нагледен пример

    44 20 Отговор
    Този сайт е пълен с фантазии, които чакат някой да им се върже.😄
  • 4 чакаме каскетът да запее

    55 18 Отговор
    Тази пикаджийка до последно май ще се държи за чекмеджето

    Коментиран от #32, #44

  • 5 Ами не

    61 17 Отговор
    Предстои "реалистът" Борисов да влезе в затвора! Само гледай и си трай!
  • 6 Бамбука

    49 12 Отговор
    Колко много Мата Хари платени има у нас !
  • 7 пожелание

    43 16 Отговор
    Калинка да си смени снимката ,защото е от преди 30 години !!
  • 8 Реално си руски парцал

    28 15 Отговор
    Ушанките как се хващат и за сламка..другари дръжте се за Борисов задължително ще познаете
  • 9 интересно

    36 16 Отговор
    Калинките на боко са много жалки и долни ,и се чудя като влезе в затвора ,дали ще му ходят на свиждане !!
  • 10 Андролова и ти ли Брутовице?

    28 15 Отговор
    Вярно парите не миришат, ама засрами са, ма ! Накрая хитрата ББ сврака и с двата крака. И ББ ще го отсвирят, като Пешев, онези, нали ги знаеш кои са ?
  • 11 това е положението

    28 22 Отговор
    Ндаа . В общи линии - Андролова показа нещата в цялост . Кики/Коко са сбогом ,а Ици/г-н Омчо имат някакъв шанс (да останат в политическият цирк) само ако избягат навреме . Това е положението (без значение какво ще пишат тук фанатизирани "променкаджии" и колко минуси ще натракат).
  • 12 Тома

    31 15 Отговор
    Како каскета е в Америка и пее.Тиквата е пътник при бай Ставри

    Коментиран от #43

  • 13 Комунделата

    26 12 Отговор
    агитира за комунделите!
  • 14 пътник

    24 31 Отговор
    Най-после един изключително разумен анализ, в който обществените дела не се поставят на лична основа и тъпа злоба !!!
  • 15 ПСР

    30 18 Отговор
    Такава пламенна дитерамба във възхвала на Вожда и ГЕПП,като цяло,наскоро не бях чел.
    Браво на писателката.Паричките за една колица втора ръка стигат ли?
  • 16 Гепард

    12 3 Отговор
    Мария Габриел Едва ли има Вътрешно Политически Интерес 24 Часа Бг и Интернет
  • 17 А! Как така Борисов бил жертвал Гешев

    28 9 Отговор
    Нали главния прокурор е независимо избран.
    Каката с моливчето нещо се е объркала
  • 18 мдаа

    29 14 Отговор
    Калина Андролова - милиционерски рупор.
  • 19 Хмммм

    22 8 Отговор
    Последният хонорар.
  • 20 Агенция ПИК

    20 19 Отговор
    Волгин и Андролова вземи единия та удари другия.Креатури на Борисов.
  • 21 Къде ми е нощното шкафче?

    18 16 Отговор
    Голям хитрец е Борисов!Хубаво ги поставя на заслуженото им място тия от ПП.Да видим Асен ще се изкуши ли за министерско кресло.Става доста интересно!
  • 22 Русороб

    21 13 Отговор
    Калина Андролова:
    Невероятен отпадък !
  • 23 Реалист

    21 12 Отговор
    Тази фантазиорка ли е или екстрасенс. Пълни глупости.
  • 24 дедо Герчо

    10 5 Отговор
    ОТ ТАЗИ ТВОЯТА ПРАГМАТИКА,ГЛАДНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ОЩЕ ПО-ГЛАДНИ И ПОВЕЧЕ,ТАКА ЧЕ ВАШИЯТ КОМФОРТ И ПРАГМАТИКА ТАМ,ЗНАЕШ КЪДЕ...

    Коментиран от #26

  • 25 Сийка

    14 9 Отговор
    Коя е тази Андропова??
  • 26 Ицето

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "дедо Герчо":

    Дето слънце не огрява.
  • 27 Мамина златна

    16 11 Отговор
    Андропова, на лизинг ли си, та се възторгваш от глупостите на сикаджията комунист Буда?
  • 28 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    19 7 Отговор
    И тази " журналистка" само след 3-4 месеца ще пита - Борисов ? Кой беше този ?
  • 29 Моме Андропов а,

    12 8 Отговор
    Да не би Кюлчев да те ..., а. С пръст, де.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Леля Гошо

    14 5 Отговор
    Засега селският банкянски хитрец надхитря харвардските тарикати. Чакаме обаче Гешо Тротила за да разберем какво са му заповядали господарите от Вашингтон. То е ясно че той е изпял всичко което знае за задкулисието. Вероятно ще му наредят да си даде оставката и да замине някъде а компроматите ще бъдат пратени на Козяк. Ако решат да опраскат някого, това ще бъде възложено на новия главен прокурор, хем да демонстрира вярност, хем обществото да си въобрази че нещо се е променило.
  • 32 Даамм

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "чакаме каскетът да запее":

    Има да чакате Гешев да пропее! Да не си мисли някой, че е самоубиец, с претенции за народен герой. Гешев е прагматик, хищник като Борисов.
  • 33 Име

    13 9 Отговор
    Като са толкова умни, фини, силни от ГЕРБ - защо сме на последно място в Европа, има хора без пари и това е досадно.

    Никой не го интересува във Финландия кой е Премиер, даже не четат вестници, просто скучаят един вид.

    Тук само 1 дене достатъчен да се отчаеш, пълна бъркотия викат - работи.

    Бойко Борисов - извънземният гений ми казва - да отида да гледам агнета, щото много ги търсели в Арабските страни, глупости някакви.

    Истината е - че не стават за нищо, освен да се подиграват на другите.
  • 34 емо 73 канар

    9 8 Отговор
    Не разбрах !?!! Калина, или поредната калинка на герб и крадеца от Банкя ???
  • 35 Калинката

    5 7 Отговор
    е калинкова и както се писа се е
    нападнала към Меси.Но,тя бе нужно
    да стигне докрай.Да каже,че
    герестата Габи,бе чини пет пари.
    На въпросната сгледа,Томислав и
    сие изпаднаха в ступор ,от наивитета
    на хаджидимовката. Била
    евроатлантичка,да,да...
  • 36 хихи®

    8 9 Отговор
    Бойко направо ги такова с двеста....
  • 37 Бай Даньо

    6 7 Отговор
    Просто казано Бацо изкарва реконтрата. Ха честито промяната!
  • 38 Инж

    11 4 Отговор
    Боко Т е минало!!!
  • 39 Волгина

    12 8 Отговор
    всяко нейно писание е пълен бълвоч. Също като на мъжа й.
  • 40 Пешо волгата

    16 7 Отговор
    Толкова простотии в такъв обем не съм чел скоро.За мен тази статия е манифестация на путинизма и вярност към статуквото.
  • 41 Подкрепещ промяната

    12 10 Отговор
    Госпожичке анализът ти е абсолютно погрешен и е насочен колко недалновидни и глупави са ПП и ДБ , това е естествено на всички вас анализатори които папкате от Мутрагеньо . Но тези млади хора колкото и да са неопитни в политическите игрички са честни и достойни млади образовани и надеждни и неопетнени в политиката хора . Те заслужават нашата подкрепа и адмирации че се опитват да променят мутренското еднолично управление на един самозабравил се и поставен не случайно от ДС и групировките създадени от службите за узурпиране на властта и финансово облаготетелствуване.Така че реално ГЕРБ трябва да се утече в канала

    Коментиран от #47

  • 42 Ихууууууууу

    4 9 Отговор
    Жив да си ни Бойко , цяла България на теб сега разчита , да ни извадиш от блатото на радевите шарлатани .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Надай се

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "чакаме каскетът да запее":

    И с това ще си останете,с чакането!Надай се жено на пияни к…ве!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Калин

    5 4 Отговор
    Калино Борисов май проби твоя джоб да пишеш тези глупости виш утре да не пишеш Гешев арестува Борисов
  • 47 Чичо дядко

    7 4 Отговор

    До коментар #41 от "Подкрепещ промяната":

    Тази хич не е госпожица, а стара мутрофилска печатарка на приказки за нейния възлюбен герой Тиквата. Има си мъж , който явно не я "закача" и тя пише такива вълнуващи хвалебствия за ментора от СИК . Със сигурност си мечтае да му го о ближе
  • 48 Артилерист

    6 2 Отговор
    Много логично! Не зная дали снимката на г--жа Андролова е актуална, но че е много интелигентна е безспорно. Не са малко тези, които подценяват мутрата Борисов, но забравят, че той е защитил дисертация и то не как се държи пожарникарския шланг, а как психо-физически се чувстват тези, които го държат. Защото има много умни хора, които не са практични, за разлика от простия Борисов, който с елементарна селска хитрина използва непрактичността на иначе умните. Обърнете внимание с какви плоски тарикатлъци, избраният за комунист още в милиционерската школа Борисов се представи и го приемат!!!, за десен чрез единия му дядо. После се освободи от праволинейния апартаметчик Цветанов, избра си себеподобна милиционерска мутра в лицето на Гешев за чадър, сдружи се персонажи от миналото като Ал. Йорданов, Паси, Плевнелиев и прочие, да го хвалят и да носят гласове от задкулисието за шайката му. Изобщо той е безнравствено гъвкав-вчера подарява на Путин кученце, а днеска го ругае, отива да прави темане на Ердоган и се кълне в ЕАЦ и във вечна вярност на американците. Урокът "Снишаване, братчета, снишаване
    му е майката", дето го е слушал, докато е разтривал ушите на Тато, успешно го прилага. Затова и мачка винкелираните американски послушници просто Киро и Асан...

    Коментиран от #54

  • 49 Не разбрахте ли

    8 1 Отговор
    Че Б.Б. няма повече място в живота на българите! Бил жертвал гешев и сийка милева да пожертва пак няма място! ако не се разкара много скоро хората ще излязат и ще го разкарат! Не сме забравили нито битите студенти, нито "ало ваньо" нито чекмеджетата... нито тези които питаха как тази информация е стигнала до нас! Бойко е и.д.и.о.т, маниакално болен з власт и сам за власт! Той обаче не създава работни места....не създава конфорт в живота, а подкрепящите го са разпознаваеми като крадливи и некомпетентни!
  • 50 апитам

    2 2 Отговор
    Калинке андролиш ли, андролиш ли на Волгата.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ха ха

    2 0 Отговор
    нов сезон на позната сапунка ? едва ли ще има развитие без външни режисьори
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Не е само това

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Артилерист":

    поддържа го комунистическият клан на бившата му съпруга, която се е омъжила за мъжа на Цветелина Бориславова, която е в българо- американска банка. Едните са в САЩ с умения, другите в България. Взаимно си пазят капиталите.

    Коментиран от #55

  • 55 Умения

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Не е само това":

    да се чете имения.