Last news in Fakti

17 Октомври, 2013 13:23 1 936 1

Христо Монов: Кристалина Георгиева с нищо не е помогнала на страната ни

  • христо монов-
  • жельо бойчев-
  • кристалина георгиева-
  • бежанци-
  • мс-
  • кснс

Приюти за бежанци не се правят за месец-два, категоричен е депутатът от левицата

Христо Монов: Кристалина Георгиева с нищо не е помогнала на страната ни - 1
Христо Монов от Коалиция за България. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание проведе заседание, на което присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова, която изказа своите съображения, че проблемът с бежанците наистина е сериозен. Това заяви пред журналисти председателят на комисията Христо Монов от парламентарната група на Коалиция за България.

Той обърна внимание, че този проблем не е от два или пет месеца, а е отпреди 2 години и пропуските са на предишното правителство. „Приюти не се правят за месец-два, ако искаме да са по такива стандарти, които да удовлетворяват здравни и всякакви нужди на хората, които живеят в тях. Миналата година се говореше, че ние сме едва ли не „на една боя” от Шенген. Трябваше да се намаже само една стеничка и да влезем в Шенген. Явно, че тази любима тема на Цветан Цветанов беше подценена много”, допълни Монов.

Той бе категоричен, че „не може, ако наистина си правил анализи на ситуацията на света, в който живееш, а този свят е рисков, особено в нашия географски район, да закриеш едно министерство като това на  извънредните ситуации”. Народният представител от КБ смята, че само Агенцията за бежанците не е достатъчна, за да се справи с този проблем. „В изслушването в нашата комисия присъстваха три агенции и четири министерства. Явно е, че това е един сложен механизъм, по който не е направено нищо през тези две години”, обясни депутатът.

По неговите думи, Кристалина Георгиева - еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, не само в тази критична ситуация, а и през тези две години с нищо не е подпомогнала страната ни. „От началото на 2013 година, по времето на правителството на Борисов, Партията на европейските социалисти имаше специална декларация по проблема и вече 10 месеца никаква реакция в това отношение”, каза още Христо Монов.

„Загрижени от всичко това, ние искаме от министър-председателя Пламен Орешарски в рамките на следващата седмица да свика извънредно специализирано заседание на МС по темата. Смятаме, че там е добре да участва и Националното сдружение на общините в България”, заяви Жельо Бойчев, също народен представител от ПГ на КБ. Аргументите са, че този проблем не може да бъде само на една агенция или само на едно ведомство. Според Бойчев Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социална политика, Министерство на отбраната няма как да стоят настрани.

„Нуждаем се от съвместни и координирани действия на всички институции в България. Настояваме президентът на България да свика КСНС. Проблемът с бежанците поставя цялата страна в много критична ситуация и големи изпитания пред българското общество и институции. Там трябва да се направи този разговор и да се посочат решенията за излизане от тази ситуация”, заключи Жельо Бойчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васил василев

    1 0 Отговор
    А,нима Кунева да помогна с нещо.Всички докопали се до топло местенце,в дадена институция,получават амнезия към нуждите на народа си.Остават им фалша,позата и угодническото поведение към Европ.чиновници.