Last news in Fakti

20 Октомври, 2013 12:33 1 079 4

Кристалина Георгиева: Финансовата помощ за бежанците е потвърдена

  • кристалина георгиева-
  • бежанци

Европейската помощ е вече факт. Финансовата помощ е потвърдена, материална помощ е на път към България. Това увери еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева.

„Получихме молба за съдействие от българските власти на 16 октомври. Вече една от страните-членки е пратила своя принос – легла, завивки, за да могат хората, пристигащи в страната ни, да получат веднага най-необходимото”, каза Георгиева пред БНР.

Тя не се ангажира с точна сума за финансовата помощ. „Но със сигурност тя ще бъде значителна. България ще получи и се работи по това за 2014-2015-2016 г. да се коригират нещата за България предвид обстановката в страната. По-големият проблем на комисията е как България ще усвои средствата за спешна помощ. Техническата помощ дойде по-бързо. Наистина е много важно как ще ползваме първите няколко милиона. Сесилия Малмстрьом и вътрешният министър на Българя работят за това да транслираме европейската солидарност в реална помощ и за сирийците, и за страната ни. През 2013-а България е получила 15 млн. евро от ЕК за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение. Това се отчита от българските власти. Имам увереността, че помощта от Европа ще бъде усвоявана добре”, коментира още еврокомисарят.

Георгиева заяви, че сирийската криза няма да свърши скоро. „Това значи да се готвим не да приемем бежанците за месец-два, а да им помогнем да живеят и да се издържат по възможност сами в страната ни”, увери тя.

Еврокомисарят по кризисните ситуации е изрази безпокойство от факта, че се „яхна темата за бежанците по вредящ начин за обществото”.

„Една от най-големите лъжи е, че имаме най-много бежанци в България. Да казваме на нашите хора - ние сме най-бедни, ама на нас ни ги натресоха, е да създаваме настроения. В нашата страна живеем заедно от векове християни и мюсюлмани. От тези сирийци, които идват, ще се намерят двама-трима, които ще се окажат с наклон за престъпление, но в огромното си мнозинство това са хора, които бягат от ужаса на войната, много е лошо да се политизира този проблем”, категорична е Кристалина Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Бежанците ще останат с пръст в ...... , а депутатите ще се облажат доволно. На човек се падали по 1100 лв. , а едва 60 лв. им се дават за месец. Смятайте какво крадене ще пада.
  • 2 Vladimir Yosifov

    1 0 Отговор
    НИЕ нямам какво още да им дадем .
    НИЕ нямаме нищо защото арабските държави заедно с нашите продажни политици са ни взели всичко което сме създали през последните 50 години ...
    Колко милиарда долара дължат на бедна България държавите, от които идват бежанците?
  • 3

    2 0 Отговор
    Какви бежанци, бе, та това са нелегални имигранти , които използват случая че ги пускаме без документи, и им сигуряваме храна и подслон, без да ги питаме какви са , а сред тях може да има и престъпници и какви ли не.
    еййй, що сме толкова прости и все гледаме да се предложим, пък накрая с нашите камъни по нашите глави.
    тези "бежанци", що не бягат от България , и да идат по на запад примерно, защото там няма как да ги пуснат без документииии, а тука може, и давай юруууш всички към България.
    Вече почнаха и претенции да имат, нямали храна, вода, същите са като нашите цигани. Утре ще почнат да претендират и за равни права с бълг.граждани.
  • 4 Бай Иван

    1 0 Отговор
    А колко достойни стари хора има които довечера ,ще си легнат под звездите без да са лапнали и залък хляб. И на никой не му пука за тях. А сме тръгнали да берем дерта на емигрантите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове