Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юни, 2023 13:30 1 680 7

„Малко хора вярват, че г-н Пригожин се е изчерпал и отново ще продава хот-дог“

  • русия-
  • украйан-
  • ростов-на-дон-
  • чвк вагрен-
  • пригожин-
  • евгений пригожин-
  • метеж-
  • бунт-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • белорус-
  • александър лукашенко

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, който не се стеснява от изразите си, очевидно отива невредим в Беларус. Най-вероятно обаче той се превърна в основна мишена: „Путин не прощава на предателите. Дори Путин да каже „Пригожин, отиваш в Беларус“, той все още е предател и не мисля, че Путин някога ще прости това“, каза Джил Доуърти

„Малко хора вярват, че г-н Пригожин се е изчерпал и отново ще продава хот-дог“  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бурното развитие на събитията РФ отново принуждава световните медии да следят активно случващото се в Русия, а не само да го анализират. Повечето от тези, които се осмеляват да излязат с анализ, припомнят 1991 г., и казват, че ситуацията всъщност далеч не е приключила, посочват заплахите, които дейността на ЧВК "Вагнер" създаде в Русия и нейната политическа система. Освен това се обсъжда и съдбата на самия Евгений Пригожин.

Още новини от Украйна

The Sunday Times (Лондон, Обединеното кралство)

С бронетранспортьори по улиците на Москва, два руски града под контрола на бунтовнически наемници и въпроси относно лоялността на собствените си сили за сигурност - президентът Путин е изправен пред най-голямата заплаха от 23-те си години на власт. Въпреки, че непосредствената криза е разрешена - благодарение на намесата на беларуския президент Лукашенко, щетите са нанесени. Най-поразителното в това е, че именно Пригожин издига знамето на въстанието. Човек, който всъщност е създаден от Кремъл.

The New York Times (Ню Йорк, САЩ)

Размириците в Русия могат да доведат до прекъсване на нейните военни усилия точно в момента, когато украинските войски започват дългоочакваното си контранастъпление ... Въоръжената конфронтация по пътя към Москва беше най-драматичната (напр. - "Комерсант") борба за власт в Русия след провала на консервативния пуч срещу Михаил Горбачов през 1991 г. и конфронтацията между Борис Елцин и парламента през 1993 г. За разлика от тези епизоди обаче Вашингтон няма фаворити в тази битка. Г-н Пригожин не е повече приятел на Америка, отколкото г-н Путин... За Украйна - вътрешното напрежение в Русия се превърна в добре дошъл балсам, след като нейната собствена контраофанзива започна по-бавно от очакваното. За голямо съжаление на Украйна, въстанието на Пригожин приключи преди големите руски сили да бъдат изпратени от фронтовата линия, за да защитават Москва... Малко хора вярват, че г-н Пригожин се е изчерпал и ще се върне към продажбата на хот-дог, откъдето е започнал в младостта си. Американските служители очакват, че той все още има карти за игра.

Bloomberg (Ню Йорк, САЩ)

Изобщо не е очевидно, че въстанието на Пригожин е пътят към една по-добра Русия. От началото на войната най-сериозната заплаха за... режима идва не от демократично настроени либерали, застрашени видове, а от десни националисти... Сега сме свидетели на борба за власт между Путин и човека, който направи името си от "мръсната работа" за Русия... Независимо кой ще спечели, едва ли може да се очаква (поява. - "Комерсант") в близко бъдеще една политически по-отворена, геополитически умерена Русия ... Вместо това можем да предположим по-голяма нестабилност в големи области на бившия Съветският съюз... И накрая, безредиците в Русия са причината за силно стратегическо главоболие за Китай. Войната в Украйна донесе известни предимства на Пекин. Отвличането на вниманието на Америка е едно от основните... Президентът Си Дзинпин се нуждае от приятелска, относително силна Русия, за да предизвика американската мощ в Европа, докато Китай разширява влиянието си в Азия. Той има какво да губи, ако Русия се плъзне към гражданска война или ако бъде унизена в Украйна.

Global Times (Пекин, Китай)

Въпреки че китайските експерти не виждат доказателства, които да свързват откритата конфронтация между Вагнер и руската армия със западната намеса, те предупреждават, че западните медии може да използват вътрешния конфликт на Русия в своя полза. „Западните медии трудно могат да опишат контранастъплението на украинската армия и нейното бавно напредване като „победа“, но те ще се възползват от възможността да преувеличат вътрешното разделение на Русия и да намекнат, че с Русия е свършено“, пише... бившият журналист и блогър Минг Цзинвей. Вдигането на шум около „бунта“ на Пригожин, създаването на илюзията, че в Русия има много вътрешни противоречия, че „сградата се руши“ е най-новият подход в западната преса за очерняне на Русия и опит за подкопаване на единството на руското общество.

Liberation (Париж, Франция)

Военни анализатори са потънали в предположения за последиците от неуспешния метеж на ЧВК "Вагнер" и нейния лидер Евгений Пригожин. Въпреки че заключенията им се различават, мнозина са съгласни... че победителят... от този луд ден... беше президентът на Беларус Александър Лукашенко, който имаше много да губи в случай на евентуален крах на Владимир Путин и който пострада в краткосрочен план: Путин, Руските военни действия в Украйна и други наемници на "Вагнер", които не са били с Пригожин и които сега трябва да са част от редовните войски на руското министерство на отбраната. Освен това всички са съгласни, че си струва да научите повече за споразумението, сложило край на въстанието, и по-специално за това какво получи Пригожин в замяна.

Millyet (Истанбул, Турция)

През този дълъг юнски ден и дълга нощ лидерът на група наемници Евгений Пригожин прави опит за преврат, като изпраща войските си в Москва. Самият опит постави под въпрос властта на Владимир Путин... И въпреки че никой не вярва, че тази история ще приключи толкова лесно, очевидно е, че тези събития бележат края на пътя на Пригожин както във войната, така и в Русия като цяло. Беше доста странно, че лидерът на Беларус (Александър Лукашенко. - Комерсант) се оказа спасител в тази ситуация. Все пак Русия го спаси от протести през 2020 г.

СNN (Атланта, САЩ)

За изключителен ден и половина Русия беше в опасност от въоръжен преврат и президентът Владимир Путин обеща да накаже бойците на "Вагнер", които се придвижват към Москва и окупират един град след друг по пътя. И.... изведнъж едно внезапно споразумение с Беларус сложи край на кризата толкова бързо, колкото бе възникнала. Много обаче остава неясно, а експерти предупреждават, че самото въстание едва ли ще остане без последствия. Владимир Путин ще трябва да се справи с последствията от най-сериозното предизвикателство за властта му, откакто дойде на власт през 2000 г., след поредица от главозамайващи събития, които целият свят следеше внимателно - и нервно, а Украйна ликуваше.

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, който не се стеснява от изразите си, очевидно отива невредим в Беларус. Най-вероятно обаче той се превърна в основна мишена: „Путин не прощава на предателите. Дори Путин да каже „Пригожин, отиваш в Беларус“, той все още е предател и не мисля, че Путин някога ще му прости това“, каза Джил Доуърти, бивш шеф на московското бюро на CNN и дългогодишен експерт по руските въпроси .

Източник: Коммерсантъ / Кирил Сарханянц, Николай Зубов

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    8 1 Отговор
    Да бе..... точно хот- дог ще продава на атлантиците !!! Кренвирши с вертикално излитане , и опипване на място , при кацане на натовска територия !!!
  • 2 Сила

    3 8 Отговор
    Страхливото джудже скоро ще поеме един голям Хот дог....... може и Биг Мак
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИРОНИЧНО🤔

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    АМИ КОНКУРЕНЦИЯ ОТ УКРАЙНА,А...
    МИ ТО СЛЕД ВОЙНАТА
    ВСЕКИ ВОЮВАЛ УКРАИНЕЦ
    ЩЕ МОЖЕ ДА СИ СЪЗДАВА
    ЧАСТНИ ВОЕННИ МИЛИЦИИ...
    НЕЩО КАТО....Е.Т. ..ЕООД....😁😁😁...
  • 5 Дим

    4 2 Отговор
    Пригожин след като атакува Киев и ликвидира бандата на зеленчуците ще отвори ресторант на Крешчатик и ще продава хот док.
  • 6 Ген. Жуков

    0 1 Отговор
    " Руските бабы други ще народят"
  • 7 …….

    0 0 Отговор
    Как така да продаваш хотдог е срамно, а да убиваш гордост?