Last news in Fakti

27 Юни, 2023 11:30 811 3

Политическият анализатор Дмитрий Дризе „Нито Изтокът, нито Западът се нуждаят от хаос в ядрена държава“

  • русия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • политическият анализатор-
  • дмитрий дризе

Идеята за частни военни компании е заимствана от Запада и не съответства на руската военна и политическа култура

Политическият анализатор Дмитрий Дризе „Нито Изтокът, нито Западът се нуждаят от хаос в ядрена държава“ - 1
Снимка: Комерсант FM
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Външни врагове биха могли да се възползват от въоръжения бунт в Русия", каза президентът Владимир Путин в телевизионно обръщение на 26 юни вечерта. Той каза още, че след инцидента бойците на ЧВК "Вагнер" имат следния избор: да подпишат договор с Министерството на отбраната, да заминат за Беларус или да се върнат при семействата си. Междувременно американският лидер Джо Байдън заяви, че колективният Запад няма нищо общо с бунта. Той отбеляза, че специално е разговарял за това с основните съюзници на САЩ и те са потвърдили подобна позиция. В същото време Вашингтон и Брюксел се съгласиха за необходимостта от засилване на военната помощ за Киев. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че светът е сериозно разтревожен от случилото се.

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън от името на целия колективен Запад излезе с изявление, че общността не е замесена в събитията, случили се в Русия и всички обвинения в тази насока са неоснователни. Според него бунтът на ЧВК "Вагнер" е елемент от борбата в руската вътрешна система. САЩ от своя страна ще продължат да подкрепят Украйна, независимо от ситуацията в Русия.

Позицията на Белия дом беше доведена до вниманието на президента на Украйна Володимир Зеленски по време на последния телефонен разговор – консултациите с него ще продължат. Байдън заяви още, че е инструктирал своя екип по национална сигурност да „докладва ежечасно“ за ситуацията в Русия в светлината на събитията около групата "Вагнер". Освен това в тази връзка беше инструктирано Западът да се подготви за "различни сценарии". Въпреки че е твърде рано да се правят окончателни заключения докъде ще доведе всичко това.

Междувременно в Люксембург се срещнаха външните министри на Европейския съюз. Основният въпрос в дневния ред е същият - ситуацията в Руската федерация. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви след резултатите, че в случай на политическа нестабилност в Руската федерация е необходимо да се подготви подходяща стратегия за действията на обединена Европа, но това не е въпрос за един ден . Междувременно е необходимо да се удвоят доставките на оръжия за Украйна. Вече е решено да се разшири обучението на украински войници в Европа.

Особено внимание привлича позицията на Китай. Случилото се, разбира се, е вътрешна работа на Русия. В същото време китайското външно министерство не може нито да потвърди, нито да отрече факта на телефонен разговор между лидерите на двете страни по този въпрос. В същото време Пекин отдава голямо значение на въпроса за защитата на ядрените съоръжения в Украйна, като например Запорожката атомна електроцентрала. В Киев казват, че тя е минирана. Москва отрича, и казва , че това са глупости.

Но като цяло бих искал отново да отбележа позицията на източната дипломация. Има много различни фрази и комплименти към руската страна като страхотен партньор, но при всичко това се забелязва, че китайските другари са притеснени, особено за горепосочения ядрен фактор, всъщност, без да го крият. И като че ли те ясно дават да се разбере, че биха искали да получат подходящи уверения. Западът също е много загрижен. И преди всичко са обеспокоени от същото – глобалната сигурност.

Всичко това потвърждава една и съща теза: нито Изтокът, нито Западът се нуждаят от хаос в една ядрена държава – това е първото.

Политическият анализатор Дмитрий Дризе „Нито Изтокът, нито Западът се нуждаят от хаос в ядрена държава“
Снимка: Комерсант FM

Второ, все още никой не говори за последствията, но бившите и настоящите партньори на Руската федерация не изключват нова ескалация в зоната на конфликта или около него.

Е, сеге вече можем да завършим с фразата на Владислав Сурков по темата на деня: идеята за частни военни компании е заимствана от Запада и не съответства на руската военна и политическа култура. Следователно те може да не са замесени в тази конкретна ситуация, но общо взето те са ни виновни - те насадиха всички тези неща наведнъж. Така че ще продължим да се отърваваме от всичко това. Вървим по правилния път.

Източник: Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Офф..

    4 0 Отговор
    Тоя суетен пуяк нищо ново не каза..
  • 3 Свиленски

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Твоя колега с черпака вече е сготвен ! Путин го изпрати в кочината за угояване и само чака картофите и целината да поотраснат за да стане вкусна манджа че това 63 годишно много жилаво ще стане ако само се пече!