Last news in Fakti

28 Юни, 2023 14:00 6 728 39

Морето не вярва на сълзи

  • море-
  • плаж-
  • летен сезон

Сезонът на българското Черноморие е петдесет дена. Това не е саботаж. Всякакъв плач за сезон от май до октомври е мокър несебърски сън.

Морето не вярва на сълзи - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Плажовете са празни, алармират тези, които притежават територията на изток от Айтос. Безпокоят се. Замерват водата за бактерии и мъртви крави всеки ден и размахват сертификати за чистота издадени от кого ли не. Уверяват, че са жертва на лоши хора - агитатори. В същото време рекламите по телевизиите учтиво ни съветват как да стопираме диарията си без да ходим по доктори. Иди и разбери кой лъже.

Добрата новина е, че морето не вярва на сълзи. То чака. Дори и да върлува холера курортите ще се напълнят. Но ще се напълнят за кратък период.

Сезонът на българското Черноморие е петдесет дена. Това не е саботаж. Той винаги е бил толкова. Смятайте - от началото на юни до двадесети август. Това е. Наречете го географска особеност, ако щете. Всякакъв плач за сезон от май до октомври е мокър несебърски сън.

Плажовете за тези петдесет дни ще прелеят не защото са изключително примамливи. Хубавите ни плажове са с по десет реда чадъри в дълбочина. Нещо като Кръстова вада, ама на пясъка. Софиянци ще ме разберат. Хората ще ходят на плаж и ще псуват. Ще си плащат за седми ред девета колона и ще псуват. И ще си тръгват с псувни натоварени от глупавите печалбарски схеми гордо наричани на изток от Айтос бизнес решения.

Надутите цени по заведенията се крият зад клишето, че не се продава стока, а и обслужване. Само че доброто обслужване там където водата е солена е рядкост. Там се разчита на сезонни работници от близките села, прецакани младежи с обещания за незабравимо лятно преживяване и още по-прецакани наивници, че така ще спечелят пари. Не се гневете на бармана и сервитьорката. Те толкова могат. Тоест, не могат. Като обобщение ще отбележа, че подовата настилка в заведенията винаги е по-сериозно капиталовложение от персонала.

Затова хич не се безпокойте - през сезонната петдесетдневка на морето ни ще има хора. Разочаровани, прецакани, вбесени но все пак хора, които близо до солената вода няма да се назовават хора, а клиенти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НямаСтрашно

    33 6 Отговор
    Държавата сега ще пропагандира малко тук там, колко е съпо в Гърция и всичко ще се оправи. О забравих рушлята ги няма а пък българина не се вързва на приказките за съседите ... май сете прецакани
  • 2 Коментар

    50 21 Отговор
    Укрите,които храним по морето правят кличета в момента,качват ги и говорят как не били хотелите нищо особено,а очаквали повече.Снимат мръсната вода и казват да не се ходи там заради Каховка.Пишат нецензурни неща на българите и се заяждат.Искат хотелиерите да фалират,за да им купят на безценица хотелите и имотите и така да се уредят с хубави жилища.Храни куче да те лае...
    А ние си нямаме пари.Много скъпо стана по магазините.Ако ще се ходи на почивка ще е нещо скромно.

    Коментиран от #11

  • 3 хмм

    12 40 Отговор
    И защо толкова груб и просташки език?
    Ако няма изрази като "диария" няма л ида е интересно четивото?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдаа

    13 44 Отговор
    "Смятайте - от началото на юни до двадесети август.Това е." Тоя явно е рузки тролей, щом твърди, че сезона по Черноморието приключва на 20 август. Има ли някой, който да приема насериозно такива?

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 В съседна Гърция,

    21 8 Отговор
    говоря за Атина, платен плаж означава - заграден, за който се плаща от 10 до макс 15 евра, което включва - чадър, шезлонг и порцион (бира, кафе с водичка, или безалкохолно) до 5 евра. Има и не-заградени, а там си плащаш от 2 до 5 евра за шезлонг и чадър, но те обикновено са пълни с пакистанци и гръцко-албански роми - гифти (мизерия). И между тях има свободни безплатни, които са без шезлонги, но на някои има общински безплатни чадъри. Порцион евтин на самоход (бира и безалкохолно) от близката бутка (периптер), непосредствено до всеки плаж безплатен - има! В България 50 лева (25 евра) за шезлонг и чадър, дори по-малко си е пладнеши обир на чисти бантити. За храната няма да говорим. Тук е в пъти по евтина.

    Коментиран от #39

  • 9 Хахаха

    32 10 Отговор
    "Сезонът на българското Черноморие е петдесет дена... Смятайте - от началото на юни до двадесети август." Къде ги намирате такива.🤔🤔🤔

    Юни: 30 дни
    Юли: 31 дни
    От август: 20 дни

    Общо: 81 дни

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Истината

    18 35 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Това същество винаги е било задно колело и се е правило на интересно и оригинално. А това включва и това да защитава руските интереси.
  • 11 Българин

    18 37 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    На крив русофил украинците му пречат!
  • 12 Тирето

    9 19 Отговор
    Тоя някой ден ще се задави от злоба...
  • 13 Попов

    25 8 Отговор
    Само да напомня на автора-този виден "столичанин"
    ,че това на изток от Айтос се нарича МОРЕ(а както е казал Хемингуей -"Всичко което не е на море е провинция").Относно цените-70 %от заведенията по морето се държат от "бизнесмени"раждани и отглеждани далеч от морския пясък.Относно персонала важи същото(тоест няма как да си браншовик след като си завършил дървообработване във родната си Враца напр.).Така,че господин автора да си стои там където е и да не идва при нас хората родени и израснали с поколения на брега на Черно море.
    Поздрави от кореняк бургазлия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мдаа

    15 28 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    90% от русофилите са неграмотни, тъй че даже няма да им направи впечатление, а след като им бъде посочена "грешката" ще скочат да обясняват, че това "не е толкова важно". Друг е въпроса, че всеки, който НЯКОГА е ходил на море в България знае, че сезона е до средата на септември, че и отвъд.

    Коментиран от #23

  • 16 бетономор

    26 3 Отговор
    печатна грешка .....сезона наистина е 50 дни от началото на юли до 20 август ........през социализима беше 80 дни.К ато юни имаше така наречените нулеви смени ( ученически лагери )..

    Коментиран от #18

  • 17 Георги

    12 4 Отговор
    Добре, интересно, правдиво и смислено написано, но къде са редакторите да поговорят с автора на тема "Пунктуация"? Все пак това е медия, а не имитация на килийно училище.
  • 18 Мне

    15 9 Отговор

    До коментар #16 от "бетономор":

    Сезона НИКОГА не е бил 50 дни на българското Черноморие, независимо какви соц глупости някой помни.

    Коментиран от #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Плажовете не са празни

    24 5 Отговор
    Набучени са с мутро - чадъри през 5 м. , чак пясъкът не се вижда отгоре. Неприятна гледка !
  • 21 айтозлия

    11 7 Отговор
    Сезонът е около 90 дни - юни, юли и август. Най- приятно е през ЮЛИ, през август идват софиянци и започва давенето ! Май и септември е off-season, не е лошо.

    Коментиран от #31

  • 22 Лаврентий Берия

    12 14 Отговор
    Емил Йотовски е от новата генерация путинофили - хейтещи България "интелигентно" и "изискано". Това е Next Level - т.н. "общественици" които лееекичко насаждат путинофилията. Не грубо, а с някаква превзета интелектуалност, която обаче неизменно води да анти-българското. Изчетете "изригванията" му и сами ще се убедите в това което казвам.

    Коментиран от #37

  • 23 Стършел

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мдаа":

    Прав си, така е.
  • 24 Лудия касапин

    20 3 Отговор
    Абе, сезона винаги бил 50 дена...Сигурно е така,ако си роден след 2000-та година. Едно време като ни зачешеха с руски и чешки групи от 20 май,та чак до 10 октомври сме стоели...Аман от разбирачи.

    Коментиран от #25

  • 25 Лаврентий Берия

    6 14 Отговор

    До коментар #24 от "Лудия касапин":

    В случая, както вече писах по долу, основната тема - Черноморието - е само "фона" на който този "интелектуалец" развива основната си теза - антибългарската. Не познава Черноморието, но адресантите на този "изискан хейт" са непретенциозна публика. Не му придирят. Той просто подпомага ширещата се руска пропаганда целяща провалянето на българския и румънския сезон. Както казах, ново поколение путинофил. Но също толкова вреден и шумкарски насочен.

    Коментиран от #26

  • 26 Щиреща се пропаганда???

    8 6 Отговор

    До коментар #25 от "Лаврентий Берия":

    Както някои не вярват на сълзи,други вярват на опита си!....След безкрайните почивки по нашето неподражаемо море,сред приятелството с много хорелиери,след дългогодишният ми престой като жител на едно от градчетата.. . Философски погледнато,не е важна тезата която си изразил,как някакви агенти провалят сезона!Сезона започна да се провяля още преди години,като тази тенденция се ъвеличава и задълбочава...И ще продължи.Не е необходимо стая с тераса,плосък екран,самостоятелна баня,паркинг-да ти бъдат екстра.... Екстра наистина може да ти бъдат хапчетата за стомашбо чревен тракт....
    Има една разлика,за която агентите нямат вина.Тази разлика могат да е усетят тези,които са били 1,или повече пъти...А Турция или Гърция знаят как да не предлагат хапчета,тераси,баня,телевизори и паркинг.!
  • 27 Чай

    6 5 Отговор
    Вече бях в Гърция,за догодина да ме прощават за България.За 5 нощувки тук ми искат почти колкото в Гърция.
  • 28 Тити

    7 3 Отговор
    Как е празно в Гърция се пука по шевовете от Българи???
  • 29 Морето

    1 0 Отговор
    И това ще приеме ,и този път ще ви преглътне.
  • 30 бай Даньо

    2 4 Отговор
    Поредната глупотевина на тоя автор , тоя път с антибългарски нихилистичен привкус.
  • 31 бургазлия

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "айтозлия":

    Що така с тия шопи бе!? Идват подготвени уж пак глей кво става, на гарата в Бургас слизат от влака надянали шнорхелите и плавниците ... Май се давят в собствената си злъч шопите ,а !?
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Плажът на Варна е препълнен! Морската вода е невероятно чиста и топличка, гъмжи от пасажи с мънички рибки...Румънци, за учудване...и гърци и бели скандинавци на всяка крачка...Ресторантите вечер са препълнени...Цените за чадър и шезлонг са непроменени от години, 5 лева/ден.

    Коментиран от #33, #36

  • 33 бай Даньо

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В Бургас от няколко години са по 1.50 , но нищо не може да промени твърдата вяра на майношопа че "шезлонгите и чадърите навсякъде са по 10 лева"...
  • 34 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мне":

    Сезона мож ли го докарате майношопите до 20 дена!? .... на 1 юни откриваха официално плажа, в Бургас поне, имаше конкурс по културизъм и женска красота и нямаше къде да си сложиш хавлията на централния плаж ... а тинейджърите го откривахме сезона след манифестацията на 1 май и до септември по 100 бани ....
  • 35 Нели

    5 3 Отговор
    Този автор всяка година се старае да нахейти максимално нашето черноморие. Както и преди, ще кажа - нямаме нужда от врагове с такива български "доброжелатели". Всички софиянци се скъсват да пожелават на занимаващите се с туризъм в България да фалират. Това е похвално. Да започваме и всички живеещи и работещи по морето да пожелаваме същото на софиянци - да фалират и да си почиват у дома на терасата и да се поливат с "чиста" софийска вода.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Че то

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лаврентий Берия":

    Се знае че тоя е Червен Чаршаф.
    Само как не взе да вие ,че ги няма хубавите Руснаци или поне тези които имат жилища по Черноморието.
    Хаха
  • 38 Нивото на

    1 0 Отговор
    Писанията на автора
    Постепенно, но сигурно се
    Разстройва до ниво на стомашно разстройство.
    Жалко, но реалност.
  • 39 Ел Греко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "В съседна Гърция,":

    Дрън дрън-ярина..като не знаеш къде да ходиш, твой проблем. Глейте го па тоа...хакнал се в Атина на море да ходи...Божееее..прибери си вересиите...