Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юли, 2023 18:24 3 634 78

Спирането на Украйна за НАТО е политическа катастрофа за Запада

  • украйна-
  • нато-
  • европейски съюз-
  • война-
  • русия

Заплахата за Европа от Русия ще съществува дори ако режимът на Путин рухне

Спирането на Украйна за НАТО е политическа катастрофа за Запада - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на romaniainform.ro

Още новини от Украйна

Мащабното нахлуване на Русия в Украйна оказа неотменимо въздействие върху света – руската агресия накара много държави да подобрят способността си да реагират на новите предизвикателства за сигурността и отбраната. Старият пацифистки подход към изграждането на архитектура за сигурност е не само неефективен, но може да стане разрушителен.

Русия многократно е мотивирала атаката си срещу Украйна с желанието да избегне разширяването на НАТО близо до нейните граници. Украйна все още не е член на НАТО и през февруари 2022 г. беше далеч от присъединяване, но въпреки това Русия нахлу насилствено. Междувременно, по време на войната срещу Украйна, североизточните граници на НАТО се разшириха с 800 мили – с присъединяването на Финландия към Алианса, както и с очакваното присъединяване на Швеция. През 2008 г. беше допусната фатална грешка с Украйна – усещайки липсата на консолидация сред държавите-членки на НАТО, Русия нахлу в Грузия, след това атакува Източна Украйна и анексира Крим през 2014 г., преди да започне пълномащабна инвазия през 2022 г. Несигурност относно статута на Украйна в НАТО дава възможност на Путин да продължи войната си и да се надява на успешно териториално превземане.

В настоящата ситуация, в която Русия все повече отслабва както военно, така и политически, Путин има все по-малко лостове. Присъединяването на Украйна към НАТО няма да доведе до ядрена война – и присъединяването на Финландия също няма да доведе до отговор от Русия. В момента Русия е твърде потънала в поредица от вътрешни проблеми, които я разрушават и подкопават властта на Путин. Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че ръководителят на Русия Владимир Путин е отслабнал "недвусмислено" след опита за преврат на частната военна компания "Вагнер".

„Той губи войната в собствената си страна. Той стана парий по целия свят. И не става въпрос само за НАТО, не само за Европейския съюз, но и за Япония“, добави Байдън. Запитан отново дали Путин е слаб днес в сравнение с миналата седмица, Байдън каза: „Знам, че е".

Сега имаме отлични условия за укрепване на отношенията между Украйна и НАТО. Философията за „особено партньорство” или „задълбочено сътрудничество” се изчерпа в новите военнополитически реалности. Навременният отговор на европейските държави на настоящите заплахи включва не само увеличаване на разходите за отбрана, но и разширяване на отбранителните блокове чрез привличане на нови членове. Трябва да се гарантира, че отношенията между НАТО и Украйна ще доведат до нейното присъединяване към Алианса. Украйна се нуждае от доверие в атлантическата интеграция не само за себе си, но и директно за всички страни от източноевропейския регион. Позицията на мнозинството източноевропейски страни по отношение на присъединяването на Украйна към НАТО е недвусмислено положителна.

Президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че НАТО трябва да се възползва от вътрешната нестабилност на Русия след опита за преврат на "Вагнер", за да доближи Украйна до Алианса. Литва се надява членовете на алианса да постигнат споразумение във Вилнюс през юли за ясна визия за членството на Украйна в НАТО. Според Науседа дискусията в НАТО относно перспективите за присъединяване на Украйна сега е най-трудна във всички отношения, но „не можем да оставим Украйна в сива зона, давайки обещания, но без да посочим много ясен алгоритъм за това как ще бъдат изпълнени. Да повтаряме речника от Букурещ в сегашната ситуация е просто неуместно“, каза Науседа, имайки предвид изявлението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., според което Украйна един ден ще стане член на Алианса.

Следователно сегашната европейска сигурност зависи пряко от възможно най-скорошното присъединяване на Украйна към НАТО. Украйна е важна отбранителна граница за Източна Европа и като възпира руската агресия на своя територия, осигурява спокоен живот на своите западни съседи. Въпреки широкия спектър от вътрешни проблеми Москва няма да се откаже от политиката си на агресия и милитаризация на страната. Заплахата за Европа от Русия ще съществува дори ако режимът на Путин рухне. Следователно опасността от отмъщение винаги ще застрашава демократичните страни. До 2026 г. руската армия почти ще се удвои до 1,5 милиона войници и ще бъдат създадени два нови военни окръга близо до балтийските държави и Финландия. Ето защо е важно източният фланг на НАТО да бъде подсилен сега, защото утре може да е твърде късно.

Демократичният свят трябва да приеме по-сериозно заплахата от ненавременното присъединяване на Украйна към НАТО. Ранната атлантическа интеграция на Украйна не е стъпка напред, а вече закъсняло решение, което можеше да осигури силна защита на Източна Европа преди 15 години. Вилнюс 2023 трябва да бъде решителна стъпка за обновяване на политиката за сигурност на Европа, без да се повтарят грешките от Букурещ 2008.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    98 4 Отговор
    Няма по - ненужен военен компот от нато. Те защитават интересите само на англо- саксонците. Нато вън от Източна Европа
  • 3 Хихихи..

    36 4 Отговор
    Ние сме точно по средата.Колкото сме Запад,толкова сме Изток.Бай Ганьо беше с панталони и пояс.Е,пак е същото..

    Коментиран от #29

  • 4 Гацо

    69 2 Отговор
    Тая статия ми звучи като оня, вкарахме 3 гола и паднахме 2 на 1
  • 5 Бойко Борисиенко

    65 2 Отговор
    Рецесия, поголовна в ЕС и гражданска война. Кво нато, кви пет лева?
  • 6 фен

    69 2 Отговор
    Западът/НАТО, се срина! Тя, Украйна, вече си е в НАТО, ама кво от това!?
  • 7 Слаб, слаб, Путин

    64 3 Отговор
    пък все Русия ви е в устата…
  • 8 плещи радио букурещи

    57 1 Отговор
    По-жълто от това не намерихте ли?
  • 9 България е късметлийка, че граничи

    6 51 Отговор
    с Румъния, иначе отдавна да е станала задунайская губерния!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 уйнардз

    69 2 Отговор
    Мръсни лъжци и манипулатори, напразно бълвате поне по 100 статии на ден пълни с лъжа и "грижа" за украинските бандера фашисти. На всеки човек дето има поне малко мозък в главата му е ясно че Русия в случая е на страната на правдата и съвсем с основание се зае да изкорени фашистката хунта на Запада внедрена в Украйна. Западните фашисти и лъжци, си мислеха че като направят майдана и внедрят послушни фашисти във власта,ще ги въоръжат и ще нападнат и ограбят Русия, само че тоя път получиха ритник. Няма да има ограбване на руснаците а хунтата на фашисти ще бъде ликвидирана. Свикавайте западни лисици.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да, бе

    46 1 Отговор
    "Демократичния сват" може да приеме Украйна само в общата фашистка гробница... Краят наближава, а местата намаляват.
  • 15 Русофил

    3 43 Отговор

    До коментар #12 от "уйнасьз":

    БГ най-много е грабена от руснаците и техните БГ слуги.

    Коментиран от #16

  • 16 едийаз

    53 3 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Ти не си от най умните българи. Само си помисли че след 89 г. разпродават само каквото е построено до тогава, и освен да крадат и лъжат не са вдигнали един цех дори. Само АЕЦ дето ти дава тока с помоща на руснаците само той да беше пак те са помогнали и на него дължиш ниски цени на тока. За други придобивки дори не ми се пише. Кога българите станаха най простите в света? Само те лъжат бре. Казват ти че си голям демократ и ти ограбиха живота, не го ли разбираш?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гошко

    40 1 Отговор
    Два тона румънски лъжи и дезинформация, платени от ФАЩ 🤮
  • 19 Гошко

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Научи се поне на някакъв език да говориш и пишеш преди да цапаш коментарите

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Mиcиpkи!

    18 6 Отговор
    Сценарии:
    Украйна влиза в НАТО.
    Задействаме чл5.
    Пращаме масивен контингент на НАТО срещу руснаците.
    Контингентът е съставен основно от американци, британци, германци, французи и поляци.
    Руснаците панически бягат обратно в Русия.
    Филмът е:
    А) Комедия.
    Б) Трагедия.
    В) Документален.
    Г) Фантастика.
    Д) Екшън.
    Е) Музикален.
    Ж) За възрастни.
    З) Образователен.
    И) Романтичен.

    Mиcиpkи!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 27 Отговор

    До коментар #19 от "Гошко":

    Скажи копейка, прибрахте ли се от сметището, хапнахте ли семейно‼️
  • 25 Али Турчинът

    17 0 Отговор
    Ааа..
    Да го разбера ли, като проба, от вашата американска демокрация?
    Или като провал, на всички ваши ценности?
    Вие...ценностните, какво искате?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Само си мисля ...!

    21 0 Отговор
    А влизането ....на Украйна в НАТО,няма ли да взриви тлеещият огън на трета световна война...?!
    Или ще ревнем в хор,като комунистите на времето:
    ,,Силни сме...,много сме...силни сме...,много сме ...!"
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вече дори сме ...

    30 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи..":

    ...и без панталони...!
    А само по долни гащи...!
    Но и тях Тагарев иска да ги хариже на Украйна...,че да останем по гол...за...к...!
  • 30 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Роздлав за Рашистан":

    хахаха
  • 31 Али Турчинът

    24 1 Отговор

    До коментар #26 от "Поздрав за Рашистан":

    Отлично демонстирате.
    Питам, колко метра сте влезли...от 1000 км?
    За да отблъснете руснаците ...трябва акъл.
    При вас го няма.

    Коментиран от #34, #39, #40, #48

  • 32 Урюрвкос

    8 6 Отговор
    УкССР събори СССРето та едно НАТО ли няма да гътне
  • 33 БройлериТЕ –щастливи кокошки

    23 1 Отговор
    Радвайте се, че е Путин на власт,
    че ако не дай Бог дойде някой силовак
    на негово място, след тези с0ц иал на поло ви
    номера на колективния западНАЛ
    може да видим, как слънцето
    изгрява от Запад.
  • 34 Славай Орком

    2 24 Отговор

    До коментар #31 от "Али Турчинът":

    Първо се неутрализира артилерия и подвижни складове. ПвО.. настъплението и прочистването на окопите е лесно. Колко ли време раша ще издържи да попълва унищожената техника

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Звучи като

    15 0 Отговор

    До коментар #26 от "Поздрав за Рашистан":

    Да е от Бесарабски фронт и сие.
  • 37 Али Турчинът

    0 13 Отговор
    И да отблъсквам и да не отблъсквам, аз съм неосъзнато руско гу..в.н, и цял живот ще си патя от тва.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Учи правилен български.

    3 6 Отговор

    До коментар #31 от "Али Турчинът":

    Мешаш го с руският.
  • 41 Али Турчинът

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Славай Орком":

    Направете го..
    Аз се чудя на акъла на Путин.
    До сега...от толкова глупости..Няма я украйна..
    Аз за 2 дена...много е 2 дена..
    За 1 час, ако не я взема,
    Нямам работа там.

    Коментиран от #50

  • 42 Али Турчинът

    0 13 Отговор
    Защо спряхте копейките бре?, кво ще ям?, как да викам...да живей русията и путин ага?

    Коментиран от #74

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 az #СВО

    16 0 Отговор
    С комбиниран ракетен удар руснаците са унищожили командния пункт на оперативно-тактическа група войски "Донецк" на ВСУ.

    Ударът е нанесен с високоточни средства с въздушно и морско базиране.
  • 45 Али Турчинът

    0 12 Отговор
    Незнам какво е това демокрация, но ако не ми платят тези десет лева дето ми ги дължат, няма повече да викам за русията и путин, на другите избори ще фърлям за демократите. Дайте парите..кво ще ям?, копейки смотани...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Али Турчинът

    0 13 Отговор
    Те цяла година Бахмут немогат да превземат, как са превзели Плевен и Лисабон..незнам🙉🙈😞🙊
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Али Турчинът

    10 1 Отговор
    Тази война, не е война.
    Затова се казва СВО,турците много пъти са го правили.
    Ако сте армия на Нато, влизайте..
    То само с бледен крик, не става.
    Да видя тогава...колко пари струва натю.
    Искам да видя, жива сила на Нато.
    Разбрахте ли?

    Коментиран от #51, #52, #54

  • 50 😆....

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "Али Турчинът":

    То и за час може и да те няма.
  • 51 Бреййй

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Али Турчинът":

    А девиците искаш ли да видиш?
  • 52 Баце,

    13 2 Отговор

    До коментар #49 от "Али Турчинът":

    До момента само поляците демонстрират желание, макар и само на думи. Останалите съвсем очевидно нямат kоxoнеc.
  • 53 Али Турчинът

    3 15 Отговор
    Абе да ви кажа честно, не съм турчин, българин съм, копейките и от руското посолство ме накараха да ползвам този псевдоним, платиха ми, и демек вижте и българските турци са за русията и убиеца путин, и го подкрепят, ама не..и един не го подкрепя.
  • 54 😆....

    4 3 Отговор

    До коментар #49 от "Али Турчинът":

    Този плюс ти ли си го сложи бе българино?😆
  • 55 Али Турчинът

    5 3 Отговор
    Явно и още не сте разбрали.
    Абе влизайте с жива сила...да освободите украйна.
    Без турците..
    Тя и тъй, или иначе си гледа работата.
    Влизайте за демокрация, за вашите ценности.
    Вие сте тъпи същества.
    Даже Бог, не знае за какво ви създал.

    Коментиран от #57, #59, #61

  • 56 Али Турчинът

    2 9 Отговор
    Тире българина, малка продажна копейка, просто работеща против родината си за един хляб и два кренвирша, еми толкова си могат лузърите и ощетените от демокрацията😂

    Коментиран от #60

  • 57 Баце,

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "Али Турчинът":

    Няма кой да влезе с жива сила в Украйна. Турците няма да си мръднат пръста, останалите нямат kоxoнеc.
    Само вой на избелени aнуcи.
  • 58 Али Турчинът

    1 6 Отговор
    Еми кво да прая, пиша против волята си за някой лев, за да се нахраня.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Али Турчинът

    3 4 Отговор

    До коментар #56 от "Али Турчинът":

    Аз толкова мога..
    Вие,като население, колко можете?
    Аз искам война.
    Ама първо да влязат изгнилите, подир тях и всички, които имат ценности.
    Турците ще опрем пешкира.

    Коментиран от #62, #64

  • 61 Че мисълта ми беше...

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Али Турчинът":

    Че такива като теб, абе кой увреден ги е създал?

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Али Турчинът

    2 3 Отговор

    До коментар #61 от "Че мисълта ми беше...":

    Някакви хора.
    Мъж и жена, са се наибали.
    За теб това не е ценно.
    Отивай да раждаш от Харварда.

    Коментиран от #68

  • 64 Баце,

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Али Турчинът":

    Не схващат за какво говориш.
    За да те разбере избеления aнуc трябва да използваш думи като:
    евроатлантически ценности, цивилизованите страни, либерална демокрация, пазарна икономика и други подобни.

    Коментиран от #66, #69

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 шааа

    8 0 Отговор
    Излишно дълго заглавие. Предлагам по-кратък и много по-точен вариант:


    "Украйна е политическа катастрофа за Запада"
  • 68 ??????????....

    0 2 Отговор

    До коментар #63 от "Али Турчинът":

    Женати от Харварда ли роди?

    Коментиран от #71

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Али Турчинът

    5 3 Отговор

    До коментар #68 от "??????????....":

    Поради ценности, жена ми не ражда.
    Раждам аз.
  • 72 Али Турчинът

    2 3 Отговор
    Искам война.
    Какво не сте разбрали?
  • 73 факуса

    8 0 Отговор
    много драсканици значи безсилие,и кат пишете,че русия щяла да е заплаха за света и без путин,що се чудите,че искала да ползва ядрено оръжие,ще го ползва и още как,за какво е пътва ядрена сила за да се даде на едни п.. раси,с мания за величие
  • 74 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Али Турчинът":

    така ти било писано,пише го в корана,мектуб-писаното е писано
  • 75 Али Турчинът

    2 2 Отговор
    Нато, ако има сила, би трябвало да влезе.
    Ако нямате такава сила, руснаците с лопати ще избият украинците.
    Цялото НАТО, не знае.
    Тука ще ми пишат глупости.
  • 76 1111

    12 0 Отговор
    Да ми цитирате някакъв побъркан, изкуфял, склеротирал дъртак, който се ръкува с призраци, търкаля се по стълбите и се губи в градината на белия дом, какво е казал за Путин, е меко казано, нелепо. На тоя, ако му боядисаш белия дом зелен, няма да знае къде да се прибере.
  • 77 Коз Як

    8 0 Отговор
    за атантиците е нещо съвсем нормално да газят и преиначават законите както им е изгодно. Лицемерието е висша евроатланическа ценност
  • 78 ДАНО ВКАРАТ УКРИТЕ В НАТО

    2 0 Отговор
    САМО СЛЕД МЕСЕЦ И НАТО ЩЕ ВОЮВА С УКРАЙНА !