Last news in Fakti

4 Юли, 2023 19:00 2 425 54

Ще върне ли победа на Украйна крилете на Запада?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Усилията все още не са дали резултат, а предложенията за мир на развиващите се страни са по-скоро благоприятни за Москва

Ще върне ли победа на Украйна крилете на Запада? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна разби мита, според който голяма част от страните на Юга, особено в Африка, Азия и Латинска Америка, винаги са се присъединявали в големи международни кризи, към визията за света и стратегията на западните демокрации. Около 40 страни, включително огромните Китай и Индия и много африкански държави, се въздържаха при гласуването в ООН, осъждащо руската агресия в началото на войната. Това пише в анализ за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Войната разкри мащаба на промените в света за няколко години. Тя ускори преконфигурирането на съюзите в новия международен ред, изграден след Втората световна война през 1945 г. Тя породи, като антипод на западния свят, един "Глобален юг", който играе все по-голяма роля на международната арена и който въпреки своята политическа и икономическа разнородност, отказва да следва възприетата от Запада стратегия за изолиране на Русия. Страните, които го съставят, не искат да вземат страна във война, която е чужда за тях, но от която те понасят последствията, поради експлозията в цените на енергията или зърнените култури.

Разглеждайки конфликта в Украйна като разчистване на сметки между европейците, страните от Юга заклеймяват "двойните стандарти" на Запада, който масово помага на Украйна, отваря вратите си за бежанци, но според тях "губи интерес" към конфликти, които разтърсват техните региони, в Африка или Близкия изток.

Това силно политическо понятие за "Глобален юг", разпространено за първи път от антиглобалисти и специалисти по "деколонизация", обхваща страни, които релативизират агресията на Москва, но които генерално се противопоставят на "господството над света, упражнявано от Запада от 1945 г. насам.

Модерна и по-ангажирана версия на старите "необвързани" държави, страните от "Глобалния юг" обвиняват френската колонизация в Африка и американската инвазия в Ирак през 2003 г. Те прокламират края на "западната хегемония" и се оставят да бъдат съблазнени от Китай и Русия, които поеха водеща роля в тази тенденция и им предлагат алтернативен модел, смятан за по-привлекателен. Индия на Моди, Бразилия на Лула, френскоговорящите африкански страни и много други западни съюзници се дистанцираха от Запада.

Оттук и идеята на Емануел Макрон и няколко западни лидери да се опитат да мобилизират допълнително страните от "Глобалния юг", "за да им попречат напълно да преминат на страната на Русия", да ги убедят да се включат в нови форми на сътрудничество и да ги помирят със западните демокрации.

В продължение на няколко месеца френският президент полага многобройни усилия за сплотяване на страните от Юга, като организира международни конференции, отправя двустранни покани или като предлага, както скоро направи, да отиде на следващата среща на върха на БРИКС в Южна Африка.

Срещата днес и утре в Париж, на която са поканени около петдесет лидери, за да проучат нуждите на развиващите се страни, е част от тази перспектива. От своя страна това прави и Владимир Зеленски, като умножава разговорите с лидерите на страните от Юга в опит да ги приобщи към украинската кауза.

Усилията все още не са дали резултат. Предложенията за мир на развиващите се страни са по-скоро благоприятни за Москва. Никой от тях все още не е променил политиката си под влияние на френското и европейското отваряне. Toчно обратното, ако вземем случая с Алжир. Докато президентът Абделмаджид Тебун няколко пъти отлага посещението си в Париж, той наскоро отиде в Москва при Владимир Путин.

Страните от "Глобалния юг", които като цяло не придават голямо значение на човешките права и западните ценности, все още изглеждат съблазнени от китайското предложение за "нов модел на модернизация", замислен като алтернатива на американския модел, който според Пекин, се е "провалил". Посочвайки Съединените щати и Европа като главни виновници за световния безпорядък, те забравят да споменат, че много от тях също са били колонизатори, понякога дори в Европа, като Турция, че войните, които водят, са по-насилствени и разрушителни от западните намеси , че някои са се облагодетелствали до голяма степен от глобализацията и че на вътрешно ниво нямат урок, който да дадат на Запада...

Възползвайки се от американското завъртане към Азиатско-тихоокеанския регион, което остави вакуум в Близкия изток и в част от Европа, развиващите се държави налагат своето предимство все по-силно и по-силно, ускорявайки "деозападняването" на света, което води до заместване на влиянието на Запада с това на Русия, Китай, Турция или Иран.

Особено емблематичен е случаят с Франция. За няколко години тя загуби голяма част от влиянието си в Близкия изток и беше изгонена от някои от своите африкански крепости, като Мали или Централноафриканската република, за да бъде заменена от руските милиционери на Вагнер.

Дали обаче в действителност залозите са окончателни? Ако автократичните лидери на страните от "Глобалния юг" клонят повече към Москва и Пекин, това не винаги е така за населението, което изисква повече демокрация, както видяхме например през 2022 г. в Иран. Колко време ще отнеме на африканското население, за да осъзнае, че заместителите на французите - руснаците и китайците, са там, за да експлоатират политическите им гласове в ООН и техните суровини, но също и да подкрепят диктаторите, които ги държат в бедност?

Това е един от парадоксите на войната в Украйна: в същото време, когато Западът е критикуван от всички страни, той се укрепи, като остана единен срещу Русия на Владимир Путин.

Ще му върне ли победа на Украйна крилете?


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    50 5 Отговор
    По-вероятно Франклин Рузвелт да възкръсне и даже да проходи, въпреки че е бил инвалид.
  • 2 ПОБЕДА САМО В ГЛАВИТЕ

    54 5 Отговор
    На шоршнята !! Нали видяхте с контранастъението какво се случи ! Няма танки и патриоти има само трупове и жязо
  • 3 Победа на окраина ?

    52 5 Отговор
    Таратанци !!!
  • 4 ПАРИС ХИЛТЪН

    52 5 Отговор
    Победа за Окраина ? Ха ха ха та те останаха без мъжко население!!

    Коментиран от #25

  • 5 Сменям си ник-а

    27 2 Отговор
    Бля бла
  • 6 Зеленски съм - ай лав кака Ина.

    46 4 Отговор
    Самият факт, че Китай за пореден път унизиха високопоставен западняк (Борел), говори предостатъчно за състоянието на западната цивилизация.
  • 7 Нашите

    41 3 Отговор
    Козяшки подлоги ще ни вкарат във войната

    Коментиран от #11

  • 8 Извод

    48 2 Отговор
    Африканците не искат да бъдат колония, за разлика от българите.

    Коментиран от #15

  • 9 Урюрвкос

    2 19 Отговор
    Само два-три «Little Boy» ще оправят работата
  • 10 Укропат

    32 2 Отговор
    Каква победа? Та ние превзехме Москва преди два месеца. Превзехме и Рим и Париж. Сега е ред на Залужни да хвърля зарчета. То Монополи не е проста игра.
  • 11 нннн

    26 5 Отговор

    До коментар #7 от "Нашите":

    Всички знаехме кои са партиите на войната, но болшинството гласували ги предпочетоха. А негласувалите - те са съгласни.

    Коментиран от #12

  • 12 знаем знаем

    3 46 Отговор

    До коментар #11 от "нннн":

    Войната я почна Русия. Така, че партиите на войната са проруските партии Възраждане и БСП.

    Коментиран от #16

  • 13 Така така

    31 1 Отговор
    Това заглавие някой в детската градина ли хо е измислил . Българският куца ли куца на българските журналисти срамота
  • 14 пиер

    32 2 Отговор
    Франсетата да си гледат арабите.На тях вече им пораснаха криле
  • 15 Казуар

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Извод":

    Африканците не искат да са колонии, но гладни тълпи от Африка ежедневно напират към Европа, и към САЩ от Южна Америка.
  • 16 Войната

    28 4 Отговор

    До коментар #12 от "знаем знаем":

    Я предизвика Украйна с неспазване на минските споразумения.

    Коментиран от #21, #41

  • 17 Олесия 🇺🇦

    20 1 Отговор
    ВСУ и НАТО са нахуйбляд..ьь

    Коментиран от #27

  • 18 Интересно

    20 1 Отговор
    Значи сега ЗАПАДА не може да лети!Което значи,че е паднал.
  • 19 ЕВРОТО

    12 0 Отговор
    Който разбира - China cancels planned trip by Europes top diplomat Josep Borrell - според РОЙТЕРС.
  • 20 Проста и фалшива пропаганда

    17 1 Отговор
    Нас този конфликт не ни касае, който го касае да вади пари от джоб или да ходи на фронта!
  • 21 Казуар

    1 16 Отговор

    До коментар #16 от "Войната":

    Ти да не би да смяташ, че според минските споразумения Русия щеше да се изтегли от Донбас. Тя беше дала руско гражданство на 400000 донбаски граждани, и щеше да прави референдум подобен на този в Крим.
  • 22 БАБА ВАНГЯ

    6 1 Отговор
    Надайте се
  • 23 Това е положението

    5 16 Отговор
    Ако Русия спечели в Украйна, това е края на Запада. Така, че или Русия ще капитулира за да има мир или целия свят ще изгори в третата световна война. Това са двата избора.
  • 24 Яне Сандански

    22 2 Отговор
    Който не е разбрал ,че с Европа ,Украйна и господството на Сащ е свършено ,явно живее на някоя планета която не се казва Земя .

    Коментиран от #46

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Госあ

    11 1 Отговор
    Това е добра журналистика. Последните бастиони. В крайна сметка, обаче, не Китай се конфронтира с ЕС а ЕС с Китай.
  • 27 Румен Решетников

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Олесия 🇺🇦":

    Това явно е бойния вик на руските интердевочки!
  • 28 Павел пенев

    17 2 Отговор
    Умря Марко. Крилете на запада са пречупени
  • 29 Българин

    3 17 Отговор
    Слава на Украйна!
    Без военноморски и военновъздушни сили напредва и бие крепостните като магаре на мост!
  • 30 Птеродактил

    11 0 Отговор
    Те в Украйна не са на редбул, а на далеч по-твърди дроги.
  • 31 Пешко

    1 9 Отговор
    Абе това не беше ли "до Киев за три дни "! До къде стигна руското настъпление за 17 месеца срещу четири пъти по-малка държава?
  • 32 ТаУмВзе

    1 8 Отговор
    Джуджето с ботокса ще получи инфаркт от страх Вече и в бункера няма спокойствие!
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор
    Залужни пак е препарирал някакъв тикток козар, от втарая октаня само леш и скрап‼️
  • 34 Последния Софиянец

    2 6 Отговор
    Ботокса и готвача му ще правят ли още постановки, че тия поляци като ги гледам са умрели от страх, гениален и неповторим стратег е жужа, но другия път искаме повече екшън в небето над калния площад!
  • 35 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    2 7 Отговор
    Където е стъпил руския галош е глад, мизерия и терор, само бегекопейките им коленичат цял живот и са вечно най гладните и съдраните!
  • 36 Госあ

    2 9 Отговор
    Скоро ще карат онова с ботокса за Хага, ревете подлоги.
  • 37 Адам Хилтън

    2 4 Отговор
    Зеленски унищожи втарая!
  • 38 Реалист

    1 7 Отговор
    Само от млатене разбира ватника и копейката гладна!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гориил

    1 9 Отговор
    Руснаците на умряло куче нож вадят. Така са свикнали за три дни да установят чрез сила свое управление и да цоцат блага. Само в Украйна нещо не им се получи тридневната победа.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Делю Хайдутин

    3 3 Отговор
    Жужа и готвача защо не направят още една постановка, но тоя път пред ленинград, да видим как ще се уплашат Нато и Полша, тъкмо и ще забавят настъплението на Украина! Тази гениална тактика се видя, че работи успешно.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 5 Отговор
    Блатната вата е по чувалите, ребвете раби продажни!
  • 45 Ксаниба

    2 6 Отговор
    Зеленски унищожи блатная за 500 дена, браво Путин, гениален стратег си, Браво!
  • 46 Казуар

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "Яне Сандански":

    Икономиката на Русия е по малка от тази на Италия.

    Коментиран от #49

  • 47 Ха,ха,ха

    3 0 Отговор
    Победа! Сън ли бе и те има ....
  • 48 С канибали не може да се

    6 0 Отговор
    Съюзяваш или бъдеш приятел. Под формата на "съюзник" те те използват за храна. Нещо подобно на прасето в кочината. Купили са го, хранят го, лекуват го, живее на чисто и топло... Но животът му изцяло зависи от стопанина. Един ден влиза с ножа в кочината и .....
    Да си "съюзник" на западналите е същото. Украйна беше "приятел" и силно желаеше да си бъде "съюзник"! Ние също сме "съюзник" след 89-та г. Но вече помагаме безвъзмездно на Украйна, без народа да иска това. Почти всичко се прави, БЕЗ народа да го иска.
  • 49 Абе стига с тази

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Казуар":

    Икономика. Искаш.да кажеш: Ротшилдовите от над 100 години не са държали мотика в ръцете си, значи са "мързеливи и бедни"? Ха-ха-ха
    Те рисуват "пари" за милиарди хора по света и последните работят И за тях. Ако си имаш всичко, дали си "мързелив или беден"???
  • 50 резервист

    3 0 Отговор
    Публикувайте авторите си, моля!
    Когато Путин каза преди години, че светът вече няма "пъп" в лицето на САЩ и т.н. Демократична Европа, му се смяхте нали? Всичко е до време в този свят. Този икономически и политически модел вече се изчерпа. И ще бъде заменен от друг. Вече няма къде да отидеш и срещу мъниста, ром и сифилис да получиш остров като Манхатън. Който не се приспособи навреме ще отпадне. Лошото е че това едва ли ще стане без кръв. И както обикновено ще го отнесат магаретата.
  • 51 Кочо

    0 2 Отговор
    На снимката пленен руZки бронетранспортьор със задраскано Z.
  • 52 пенко

    1 0 Отговор
    АФРИКА - ЛАТИНИКА И АЗИЯ -СА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СДЪРЖАНИ И УЧТИВИ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 53 Миротворец

    0 0 Отговор
    Предлагам референдум за гео цивилизационната ориентация на България. Дали да продължи да бъде в Европа или да бъде в Евразия. И понеже аргументите и за двата варианта са диаметрално противоположни и непримирими, предлагам България да се раздели на две - Западна и Източна и всяка част да получи процентно толкова теритотия, колкото процента е получила на референдума. Западна ще остане в ЕС. Източна ще се присъедини към Евразия. Може и една стена да вдигнем. Има примери които показват, че едно такова разделение е полезно. И всеки който не попада в правилната част, си взема багажа и се мести в тази за която е гласувал.
  • 54 да да

    1 0 Отговор
    Да лапне на дългото....