Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Юли, 2023 16:00 2 789 16

Още малко за Алексей Арестович

  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия-
  • алексей арестович-
  • николай слатински

И е възможна ситуацията, когато просто ще престана да следя изявите му

Още малко за Алексей Арестович - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В свой предишен статус споменах Алексей Арестович.

И предизвиках поток реакции:

Едните ме ругаят за това, че

съм критичен към него.

Другите – ругаят него.

Това коментира във "Фейсбук" Николай Слатински.

Веднага да кажа – Алексей Арестович направи и продължава да прави много, за да се повдига духът на Украйна, за да се съпротивлява тя в абсолютно неравните условия на Войната.

В последно време, обаче, той започна постоянно и под път и над път да говори за Бъдещето след Войната и да очертава страховитите рискове, които ще връхлетят украинското общество тогава.

Особено го тревожи това, че в нормалния живот ще се върнат десетки хиляди воювали украинци, които ще са озлобени, които ще дават приоритет на правото на силата над силата на правото, които ще презират не-воювалите и ще смятат, че на тях, воювалите, Украйна им дължи много, ако не и всичко и трябва да им се отплати в пълна мяра за това.

Като човек, който се занимава с прогнозиране (курсът по стратегическо прогнозиране и сценарийно планиране бе най-новото, което започнах да чета на студентите във Военна Академия, преди бруталното ми пенсиониране там), аз съм ЗА вглеждането в и замислянето за Бъдещето.

Когато ти се вгелждаш в и се замисляш за Бъдещето, ти вече започваш да го променяш. Защото има едно Минало и едно Настояще, но много Бъдеще-та и ние можем да се опитаме да дадем шанс на възможно по-добро Бъдеще или да минимизиране последиците от едно възможно по-лошо Бъдеще.

След колонизацията на Пространството, сега започва борба за колонизацията на Времето (т.е. на Бъдещето) и дори в тази жестока Война на Рашистката Фашизация срещу Украйна има отггласи от борбата за колонизация на Времето.

Какво мен ме смущава във философските усилия на Арестович?

Смущават ме две неща. Защото според мен той смесва два вида по две различни нива на анализи и прогнози.

Първият вид е свързан с нивата "или-или" и "и-и".

Когато проблемът е от ниво „или-или“, то там се гони изключително осъществяването на Главната цел! А за Украйна това значи абсолютна мобилизация и максимална консолидация на обществото в името на Главната цел – Победата.

И ако ти волно или неволно очерняш бъдещото поведение на тези, които се бият ежедневно и които ежеминутно рискуват живота си, ти ги деморализираш, ти ги сочиш с пръст и ги набедяваш като потенциално Зло за страната след Победата, като универсално обяснение за трудностите тогава.

Мислиш ли, че по този начин ти ги мотивираш още повече да се бият за Украйна, да загиват или стават инвалиди?

Даваш ли си сметка те какво мислят за твоето философстване от дивана или при многобройните ти пътувания из широкия свят на конференциите – уникални машини, направо перпетуум-мобилета за производство на думи?

Вторият вид е свързан с нивата на целевите аудитории (таргет аудиториите).

Другата целева аудитория е Обществото. А на него не му е сега до дълбокомъдри философски разсъждения на тема Бъдещето - то няма сили да мисли постоянно и за това, да се страхува и от това, да страда и поради това. Защото то оцелява, то вижда как пред очите му се съсипва и замира държавността на Украйна, съсипва се и отмира икономиката на Украйна, съсипва се и умира природата на Украйна. И се инвалидизира или загива прекрасно поколение креативни украинци – децата на Украинското общество.

Каква е ползата от това да плашиш украинското общество, че на трудното и опасното не му се вижда краят, че сега е лошото, а после, след Войната ще дойде по-лошото!?

Това са моите несъгласия с Алексей Арестович. Да, той не подозира за тях и едва ли би дал и пет стотинки за тях.

Но моето доверие към него изтънява. И е възможна ситуацията, когато просто ще престана да следя изявите му. Те ми дават все по-малко позитивни знания и ме изпълват с все повече негативни емоции.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледам го тоя пич

    20 6 Отговор
    Щото е много забавен- лъже ги като Кашпировски. Като се съберат с Фейгин, и като започнат да разтягат едни локуми, стой та гледай. Обаче коментарите под предаванията са най смешни. Наивниците вярват във всякакви глупости.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Най добре

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Гледам го тоя пич":

    Да гледаме Гиркин .
    По Точно коментари от неговите няма
    Да не забравяме че беше начело на Руския терор чрез 2014.
    И Пригожин си позволяваше да храни Кремълските Плъхове но засега ще мълчи
    Но Гиркин ги прави Криви , даже оня Дърт Кукундрел .
  • 3 ИНЖ

    7 13 Отговор
    Ама те украинците не воюват пожелание!? Бяха вероломно нападнати!!!! Тъй че - щат/не щат, трябва да воюват, а оцеляват!!!

    Коментиран от #12, #13

  • 4 Вещерът от Пещера

    4 7 Отговор
    Арестович и особено Ермак са недолюбвани от украинците,които имат съмнения относно тяхната лоялност по отношение на Украйна.Вторият направо го подозират за връзки с ФСБ.В по-малка степен са критични към Кулеба и Подоляк.Всички те са от обкръжението на Зеленски,като самият Зеленски,част от украинците смятат за предател,заради някои негови решения и договорености с Путин.Всичко това в някаква степен се обяснява с политическите пристрастия на привържениците на Порошенко,който наистина направи много за възраждането на ВСУ,за разлика от Зеленски,който се занимаваше основно със строежа на пътища.
  • 5 Последния Софиянец

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гледам го тоя пич":

    Всичката вата е в чувалите, товарищ копейка, спират денгите!
  • 6 някой

    18 3 Отговор
    Тоя оправи България, сега се е заел да оправи и Украйна.
    "Но моето доверие към него изтънява. И е възможна ситуацията, когато просто ще престана да следя изявите му."
    Ах, ще се разплача!
  • 7 Гост

    3 7 Отговор
    И с право ветераните могат да претендират. Все пак те са на фронта на държавата. Те я защитават с живота си.

    Коментиран от #9

  • 8 Да, да

    12 2 Отговор
    На Сланинков му е свършила сланинката от Военната академия.
  • 9 да бе

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    въпросът е да имат правилно насочени претенции, а не че някой нещо им дължи пар екселанс. като свърши войната и кочината започне да изплаща репарации, ако започнат корупционните схеми в големи мащаби, дали ще стоят мирно и кротко тези момчета и момичета? но това, което се опитва да каже авторът на статията е, че не е сега момента тази тема да се вади в дневния ред

    Коментиран от #15

  • 10 Некой си

    14 1 Отговор
    От цялата бълвоч, най-забавната част е "брутално пенсиониране".
    Начи, екскомунистчето БРУТАЛНО е одъртял, т.е. е навършил пенсионна възраст, и съответно са го ПЕНСИОНИРАЛИ, а не съкратили.
    И той е брутално обиден.
  • 11 Реалност

    11 0 Отговор
    Доколкото разбирам Слатински е казал нещо против Арестович, но от Козяк са му издърпали ушите и сега се оправдава като първолак.
  • 12 Прав си

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    Украинците, които нямаха по 1 500 долара за да ги пуснат на границата, щат не щат ги ловят по улиците и ги пращат на фронта. На укрите толкова много им пука за Украйна, че 20 милиона емигрираха, а 10 милиона гласуваха за отделяне на референдумите.
  • 13 А бе глупако

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    украинците воюват от 2014 срещу руското население в Украйна,а нато ги подготвяха за войната с Русия от 2008! Та приказките за"вероломно" нападение са смешни!Никога Украйна няма да бъде в нато,никога!
  • 14 Малък весел гей

    6 0 Отговор
    Защо да не те пенсионират бе готин,ти да не си вечен?Всеки се пенсионира,кой брутално,кой нежно.
  • 15 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "да бе":

    То все е неподходящ "момента", според мен нещата трябва да са ясни. И при победа и при загуба какво ги очаква. Те леят кръв там. Имат право да знаят точно и ясно.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.