Last news in Fakti

28 Октомври, 2013 10:06 1 593 1

Студентски ренесанс

  • протести-
  • студенти-
  • софийски университет-
  • унсс-
  • правителство

Студентски ренесанс

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години се говори, че страната ни е в преход. Този преход за съжаление отне прекалено много време и от процес на промяна, сам той се превърна в своеобразно статукво – перманентно състояние на застой. Започналото миналата седмица раздвижване от страна на студентите в Софийския университет ясно показа, че макар вече да няма хиляди души пред сградата на парламента всяка вечер, обезверени и жадуващи да „свършим” прехода, това далеч не означава, че българите са навели глава, за да може „сабя да не я сече”.
Поколението „у”, за което се говори, че отдавна е загубило човешкия си лик благодарение на мощното технологично развитие,  постави основите на един нов по рода си процес. Процес на преход, но от друго естество. Едва ли ще е пресилено, ако се каже, че днес сме свидетели на зараждащия се студентски ренесанс. Възраждането не само на „институцията Студент” като такава, но и на укрепване на ценностни императиви и категорични морални и етични възгледи са свидетелство за зараждането на нова сила в пределите на гражданското общество.
След безуспешния край на протестите тази година, студентите подеха с нова сила инициативата за борба. Те вярват, че са крайната „инстанция”, на която делото ще бъде спечелено!  Много е важно обаче мотивът да бъде уточнен. Съвременните „бунтари” не ламтят за слава и победа заради самата победа. Те искат промяна. „Революцията (цитат , изваден от думите на някои от студентите) ще бъде тиха , но безпощадна” . Те ясно заявяват, че не застават срещу някого или нещо, а се борят ЗА някого и нещо – за „нормален живот, което ни е изконно право”, за „самите нас”.
Началото беше поставено.  Драматичните (ако мога така да ги оприлича , вкарвайки доза полезна ирония) събития в Софийския университет в столицата разбуниха духовете.  Но те отбелязаха само първия изстрел (препратка към Априлското въстание и първата пушка в Копривщица). Днес студентите от Университета за национално и световно стопанство се готвят да изиграят своята роля в подкрепа на своите колеги от другия ВУЗ. В социалната мрежа Facebook  има събитие, за което към момента „присъствие” са потвърдили близо 200 човека.  Осуетяването на студентската инициатива също беше факт. Първоначалната страница, която агитираше участието на повече студенти, незнайно по какви причини беше изтрита. Този жалък опит не успя да демотивира „бунтарите” и те създадоха нова. В своето обръщение към колегите си , те призовават за НЕполитизиране на техните протестни действия:  „Също така моля да освободите съзнанието си от политически пристрастия, да не носите партийни агитационни материали и пр. Това е протест на и за студентите и студентското общество. Студентите, които искат да живеят в нормална страна с нормално управление и нормални приоритети.”  Активистите призовават и всеки участник в „съпротивата” да носи своите документи, удостоверяващи, че е студент (студентска книжка), за да се избегнат провокации и набедяване в спекулации.

Протестните действия ще се състоят на територията на Университета за национално и световно стопанство. Учащите в СУ коментираха, че не е необходимо да има протести във всеки ВУЗ, за да бъде ясна позицията на цялото студентско общество – „Сградата не е от значения, важно е посланието”. Към потвърдилите присъствие близо 200 човека от УНСС се очаква да се присъединят и хора от други университети не само от София, но и от цялата страна.
Протестиращите са на мнение, че „когато студентите протестират, правителствата падат!” Вярват, че никой не може да противостои пред силата на младостта и настояването й за правда чрез промяна.

Събитието ще се състои на 29.10. 2013г. обедно време, когато семинарните занятия в университета са в разгара си, като конкретните действия още не са обявени. Не е ясно дали ще има окупирани зали или ще се действа по различен от вече познатия начин. Гарантира се, че събитията ще са мирни и цивилизовани, но категорични и безкомпромисни. Предполага се, че студентските протестни инициативи ще се разрастват, противно на очакванията на управляващите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор