Last news in Fakti

21 Юли, 2023 16:00 2 055 19

Борислав Цеков: Контрареволюцията на Държавна сигурност

  • дс-
  • червена олигархия-
  • софия-
  • община

Фамилии, крепили дори с кръв тоталитарния режим, вече посягат към политическата власт чрез своето потомство

Борислав Цеков: Контрареволюцията на Държавна сигурност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управлението на София няма нужда от либерал-прогресистки експерименти. Нито от хунвейбини без вратовръзки. Още по-малко от наивизма на поколението на “снежинките”, което мечтае за град на птички и пчелички, към които ние, “натрапниците” - т.е. хората, трябвало да се приспособяваме. А пък съвсем няма нужда от хора с нулев опит в политиката и управлението, които тепърва да се учат на наш гръб. Но има и нещо друго – София няма нужда от управление, което е лоботомирано откъм политически ценности. Онези политически ценности, които не са просто “булети” в поредната Power point презентация, съчинени с помощта на Google и сричани с изкуствен (и най-често посредствен) TedX патос от политически кандидат, който е “взел сделката” да се цани за кмет или за общински съветник. Защото София не е просто голям европейски град и нейното управление не се свежда само до междублоковите пространства и детските градини. Спор няма - такива урбанистични въпроси са много важни, но са само част от голямата картина на управлението. Защото София е освен всичко друго и политически организъм. Град, който в най-висока степен определя политическата физиономия на нацията. Това не омаловажава другите градове, а е обективна реалност. Така е не само у нас – Марсилия и Единбург са прекрасни градове, но политическите физиономии на Франция и на Обединеното кралство се определят от Париж и Лондон.

С края на Студената война София се превърна в катализатор на Свободата и Демокрацията. В мощен политически символ – свалянето на петолъчката от Партийния дом, огромните митинги, под чийто натиск тухла по тухла започна демонтажът на тоталитарния режим през 1989 г.-1991 г., студентските ни стачки, които шефката на Съюза на ТКЗС, чугунената комунистка Радка Налбантова, щеше да мачка с трактори и комбайни. София беше центърът на широкото и разнородно в идеологическо отношение народно движение за демокрация. След романтиката на демократичната революция дойде грубата прагматика на всекидневието, разочарованията, разцепленията, враждите и политическото сектантство, което воюваше с другите демократични хора, които не маршируват в строя на съответната партийна секта, по-ожесточено дори отколкото с комунистите.

През цялото това време мрежите на Държавна сигурност и на стария режим бяха включени на настройка: “оцеляване и трансформация“. Извадиха на преден план за “пушечно месо“ отделни доносници и агенти, а шумотевицата около справедливото им заклеймяване послужи като димна завеса, зад която “отговорни другари“ под методическото ръководство и с известно ресурсно и информационно обезпечаване от кремълски служби да се впишат, да регулират и да участват в двете големи трансформации, които предстояха на нашето общество. Едната беше свързана с контрола върху икономическите ресурси, външнотърговските контакти и собствеността. Легитимните политически канали за нормативно и административно влияние върху този процес вече не бяха изцяло под техен контрол и затова те разгърнаха мощни криминални конгломерати, адаптирайки моделите, прилагани в постсъветска Русия – силовите групировки от “охранители“, префасонирани после на “застрахователи“, които да блокират нормалната стопанска инициатива, да акумулират бизнеси, капитали и собственост, които на следващ етап да бъдат изпрани и превърнати в новата стопанска инфраструктура на държавата от мрежите на стария режим и техните наследници. Част от децата на номенклатурата и заварените от промените през 1989 г. по-нисшестоящи номенклатурни кадри от комунистическите служби, посолства и комсомолски комитети успяха да се имплантират на възлови места в демократичните институции и в звената, които формират общественото мнение – партии, фондации, медии, академични катедри и пр. Едни пренаписаха автобиографии, други се снишиха в бурните години на борба за демокрация и стремеж към интеграция към Свободния свят чрез ЕС и НАТО.
Другата трансформация беше свързана с оформянето на новата социална структура и йерархия в демократичното общество. Част от старите мрежи без особени идеологически скрупули предложиха “услугите“ си на западните партньори. Мнозина от тях обаче запазиха “отворена линия“ с Москва, макар и дълбоко под повърхността.

След тези трансформации мрежите на миналото преминаха в режим “Контрареволюция”. Потопени под обществената повърхност, с целия икономически и комуникационен ресурс, който натрупаха, те изучиха децата и внуците си в чужбина и се насочиха към инсталирането им във властта. Така фамилии, крепили дори с кръв тоталитарния режим, вече посягат към политическата власт в демократичното общество чрез своето потомство. Да, това потомство не носи отговорност за деянията на своите фамилии и има право на своите стремежи и достижения в частната сфера. Но когато става дума за публичната власт и политиката, морално-политическото бреме на тези фамилии е неизбежно. Навсякъде в демократичния свят е така.

Либерал-прогресизмът, нео-троцкизмът, нео-марксизмът са едно от новите убежища на тези “нови лица” на миналото. Другото е идеологемата “няма ляво, няма дясно”. През всички тези повече от три десетилетия София запази своята физиономия на град, който помни политическото минало. На град на Демокрацията, който не допуска до властта БКП/БСП, фамилиите на ДС и стария режим. Въпреки зловещите братоубийствени войни между демократичните хора, насъсквани от тесногръдие, сектантство, политическа незрялост и откровена глупост, или от мрежите на стария режим, за които стана дума. Въпреки всевъзможни ситуационни или политически неизбежни индивидуални или партийни колаборации и коалиции с бившите комунисти, компромиси и грешки. Въпреки идеологическите различия. София е град на демократичните хора, които знаят, че тоталитарното минало има значение и трябва да се познава, ако не искаме да се повтори под една или друга форма.

Предаването на София в ръцете на фамилиите на стария режим ще унищожи този дух. За да не се случи, е нужна консолидация именно около тези ценности в предстоящия наесен избор на столичен кмет. След 24 февруари 2022 г. – началото на варварската руска агресия срещу Украйна, вече нищо не е същото. Това налага демократичните хора да бъдат, ако не друго, то поне толерантни към своите политически различия по други теми и минали работи. Защото “Контрареволюцията на ДС” неслучайно се активизира именно днес, когато всички про-кремълски мрежи, от които е проникнато българското общество, са активизирани до краен предел за ерозирането на българската принадлежност към Свободния свят и за глорификацията на прашасалите евразийски тирании. Това е един и същи процес. Дадем ли София на фамилиите на стария режим, значи диригентите на този процес са успели. Именно в такава ценностна рамка и с воля за обединение, а не със сектантство, трябва да се разгърне програмата за управление на София. Всичко останало е от лукавия. И ще покаже, че нищо не сме научили от времето, когато се пееше онази песен по текст на Кирил Ампов – за деветте милиона мишлета и котараците от ДС.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    13 9 Отговор
    Тъпанар.
  • 2 ХАХАХА

    17 6 Отговор
    Поредният соросоид с институт от двама души !
  • 3 цървул

    20 5 Отговор
    Ама и ти си закърмен с червено мляко , БЕЕЕ!!
  • 4 Типично

    16 1 Отговор
    Скрупули нямат и не са имали , само чутовна лакомия за грабене , за пари !
  • 5 Тома

    19 3 Отговор
    Комунизмът никога не си е отивал спете спокойно деца защото президенти министри и депутати които минаха и в момента са на власт са от това котило.За това винаги ще бъдем най бедната държава в ЕС
  • 6 Софийски

    14 6 Отговор
    Ем че вили Лилков с какво е по различен - същия комсомолец е, а днес е “десен”
  • 7 Хххххххххх

    8 8 Отговор
    Някой разбра ли какви ги дрънка?

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Пак ДС-манипулация

    18 3 Отговор
    Статията на Борислав Цеков е абсолютна дезинформация и манипулация! Защо същият премълчава, че и в момента деца на червени величия и генерали от ДС като Фандъкова и Барбалов оглавяват кметство София!

    Коментиран от #19

  • 9 Изработените

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хххххххххх":

    Ще не ще е казал и верни неща - прогресизмът, нео-троцкизмът, нео - марксизмът,зеленият талибанизъм самооо...,че манипулативно ги свързва с Русия. Днес центърът на марксизма е в Западна Европа и университетите от Бръшлянената лига в САЩ. Комунизмът се роди в Запада през 19-ти век и днес се е върнал в родното си място. Над 90% от всички разпенявени адепти на либерализма са все бивши кадри на БКП,Комсомола или ДС или техни наследници.За тях това не е никакъв политически или морален проблем защото те пак работят за марксизма, този път тунингован и ъпгрейтван. Ако тръгнем да изброяваме поименно само най-врещящите няма да ни стигне цяла страница.Колизията е за наивните и последователни антикомунисти-те пак са маргинализирани и изработени да подкрепят отвратителни ренегати и колаборанти.

    Коментиран от #10

  • 10 Хххххххххх

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Изработените":

    За марксизма е ясно, но се чудех на брътвежите на автора.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не е спал

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Умен по цялата глава":

    Не е спал а чисто просто е прогресистки манипулатор защото от години се развява като всичкознайковец.

    Коментиран от #14

  • 13 оФцъ

    5 3 Отговор
    Овцете блееха 33 години докато милиционерите от ДС го стрижеха.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Броих,броих...

    3 3 Отговор
    Броих,броих и не съм сигурен към колко партии се е прилепвал Борислав Цеков - СДС,НДСВ,Кунева,Новото време,БСП...???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Маринов

    1 2 Отговор
    Смятам
    че и тази персона
    не е нищо повече
    от съвременен
    НЕОНАЦИСТ!!!
  • 18 Марков

    0 1 Отговор
    Г-н Цеков, много дълга статия, не се чете. Но нишката е ясна: трябва да управляваме "ние", а поколенията на управляващи от преди 30 години нямат право. Да попитам: вие как се появи те з политическия свят по времето на царя? Нещо да кажете за задкулисието, което дърпа конците? Този център, който ви праща заплата, кой го финансира? Всъщност вие за какво получавате заплата? Кому служите, съветвате, какъв продукт произвеждате? И къде пише: в Конституция, закони, подзаконови актове, че ще има разделение на обществото по права, в зависимост произход, политическа дейност или принадлежност? Много сте зле! И вие се нареди те в редиците на рушителите на България
  • 19 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пак ДС-манипулация":

    Защо да не премълчава? Той самият произлиза от тези среди.