Last news in Fakti

24 Юли, 2023 17:19 3 174 74

„Русофили” като фактор за дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в Европа

  • русофили-
  • украйна-
  • русия

Начело на Международното движение на русофилите беше българският политик Николай Малинов

„Русофили” като фактор за дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От самото начало на идването си на власт, руският президент Владимир Путин играе както на стереотипите и предразсъдъците на обикновените руснаци (имперско величие, съветски постижения, непобедимостта на руската армия, изключителна руска култура и др.), така и на различни форми на русофилство на значителна част от европейската интелигенция и политици.

За тази цел над 20 години Кремъл целенасочено финансира различни организации и лица в европейските страни, които трябва да помогнат за популяризирането на „руския свят“ в Европа.

Всички без изключение „русофилски движения“ се координират от руските специални служби и подкрепят радикални партии в европейските страни, чиято цел е да подкопаят ситуацията в обществото и доверието във властта. Мотивът за поведението на онези политици или „активисти“, които реално пренебрегват националните интереси на държавата, е личната им зависимост от Кремъл.

За да мобилизира хората, лоялни към Русия, през март тази година Москва създаде Международното движение на русофилите. Чрез тази организация Русия иска да извършва деструктивна дейност в Европа, насочена към разцепление на политическите елити на европейските страни и тяхното по-нататъшно разделение. Всъщност русофилството сред европейските политици се превърна в епидемия, която унищожава имунитета на държавите и техния суверенитет.

Путин вижда разпространението на хаоса в Европа като начин за постигане на руски националистически цели и в това той намира помощ у русофилските десни популисти, които са представени в почти всяка европейска страна.

Прави впечатление, че начело на Международното движение на русофилите беше българският политик Николай Малинов, който през февруари тази година беше включен в санкционния списък на САЩ и Великобритания за "широко участие в корупционни дейности в България" и подкуп на съдия.

Според Министерството на финансите на САЩ през октомври 2019 г. Малинов „е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на Русия, забранено му е да пътува в чужбина. Той получи медала за приятелство от Владимир Путин, който беше придружен от награда от 2,5 милиона руски рубли.

Членовете на Международното движение на русофилите са тясно свързани с руските ЧВК, в частност с групата Вагнер. Така сръбският крайнодесен националист, представител на Руско-сръбския културен център и сътрудничество "Орли" Зоран Лекич, както и лидерът на движението "Народен патрул" Дамнян Кнежевич участваха в откриването на ЧВК "Вагнер" в Белград "център за приятелство и сътрудничество". След посещението си в центъра "Вагнер" Княжевич каза, че вижда необходимостта от осигуряване на възможно най-тясно сътрудничество и помощ от Русия и руската армия в случай на нов конфликт в Косово.

Ръководителят на сръбската радикална организация "Сръбски вълци" Александър Синджелич призна, че именно той е помогнал на руските военни да подберат сръбски четници за участие в окупацията на Крим. Скоро след това беше разпространена информация за участието на проруски сръбски радикали в планирания от Москва опит за преврат в Черна гора и доказателства за връзките им с руски дипломати.

Иван Костич, член на сръбския парламент от дясната опозиционна партия Двери, има много близки връзки с Русия. Той многократно се изказваше в подкрепа на Русия и дори беше награден с медал "За вярност към клетвата" в Москва.

Балканите традиционно са регион, уязвим за руска пропаганда и всякакви антизападни наративи, по-специално конспиративни теории. Това е свързано както с исторически обусловени русофилски и славянофилски традиции, така и със скептично отношение към НАТО и предразсъдъци към САЩ. Затова Москва се фокусира върху популяризирането на „Руския свят“ през България и Сърбия, където сега се намират значителен брой „русофили“. Но в днешните реалности, свързани с агресията на Русия срещу Украйна, пропагандата на русофилските идеи е враждебна и опасна.

Владимир Ростоцки
руски политолог


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 59 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    37 76 Отговор
    Това се предатели на Родината.Платени агитатори ва който им е обещано да колят и бесят след нахлуването на Русия.Украйна им е хванала цаката на такива колаборационисти в окупираните територии.

    Коментиран от #35, #55

  • 2 имперски амбиции

    32 77 Отговор
    Чечня, Грузия, Крим, Украйна, Полша........ колкото по рано бъде спрян агресора,, толкова по добре за Европа
  • 3 За размисъл

    58 5 Отговор
    Позорно е да сме някакви фили освен български.

    Коментиран от #24

  • 4 Провал на КГБ

    34 14 Отговор
    Никой не задава въпроси как прокуратурата на Бойко скалъпи на Малинов процес а после го изпрати при Путин за медал.Класическо мероприятие на КГБ за политеческа легитимация.Ама Малинов и чеп за зеле не става от него и едва взе 8 хил глас.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Европа

    76 29 Отговор
    Цяла Европа е с Русия обаче петат колона на, Сорос в Европа иска да не е така
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Родолюбие

    71 30 Отговор
    Всеки българин знае, че българския народ
    когато е бил близо до Русия винаги е бил добре!
  • 9 🤍💚❤️+🤍💙❤️

    39 13 Отговор
    Неразделни винаги заедно 💕💞💓💓💞💞💞
  • 10 Естествен Интелект

    34 3 Отговор
    На калпава ракета всико й пречи...
  • 11 гост

    52 7 Отговор
    Всяка държава , особено големите се стремят да наложат своето влияние в света по различни начин Създаване на културни центрове, обучение на млади хора, финансиране на лобистки НПО, реклама на собствените постижения и "ценности", осмиване на другите,пряко купуване на политици. В Тези дейности са ги измислили в Англия, но в момента САЩ са царе. Да престанем да мерим с двоен аршин, защото тези които плонжираха преди пред СССР /И.Инджев, Евг. Михайлов, А. Агов и др./ СЕГА ЩЕ СИ СЧУПЯТ НОСОВЕТЕ ПРЕД посолството.
  • 12 Българин

    24 50 Отговор
    Русия приключи,друзя

    Коментиран от #25, #56

  • 13 Българин

    20 45 Отговор
    ватенките са бита карта

    Коментиран от #29

  • 14 Да живее Русия !

    42 14 Отговор
    посолството ще яде бой !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин

    16 40 Отговор
    копейките навсякъде са под прицел
  • 17 МХтоМХто

    39 8 Отговор
    Абе това много прилича на работата на чичо ми Адолф през 30те години в Германия. Различни идеи, раси, език, култура, сексуална ориентация и тн. са били преследвани под предлог,че разрушават немското общество. Сега, видиш ли, русофилите клатели Европа.
  • 18 катран

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    на кого му пука..твоя рев..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 честен ционист

    37 8 Отговор
    Обикновено в България най-големите реваншисти и русофоби са първи в редиците по посрещането.
  • 21 НЕЕ ТОВА НАПРАВО Е ФАШИЗЪМ

    30 4 Отговор
    Май ще има нов НЮРНБЕРГ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 българка

    14 37 Отговор
    Тези мизерници, които искат да върнат диктата на Кремъл над суверенни държави, трябва да бъдат съдени за противодържавна дейност! Знае се кои са, какво още трябва да направят? Търпимостта е слабост! Демокрацията не е зона за закрила на предатели!
  • 24 Защо да е позорно?

    32 8 Отговор

    До коментар #3 от "За размисъл":

    Я ги виж американофилите в правителството.
    Еврофили нямаме, самата Америка чрез фон дер Лайен, дедо Йоско и ония oligoфер Мишел прецака Европа яко.

    Коментиран от #31

  • 25 катран

    19 8 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    хубаво..сега отивай на козяк...
  • 26 Реалист

    37 9 Отговор
    Фашистите почнаха да слагат етикет,, русофили " на инакомислещите. Който не обича фашистите глобалисти значи е русофил!
  • 27 честен ционист

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "За размисъл":

    Аз не съм ти слагал нищо, но да ти кажа, че националният интерес на България винаги е бил да се сниши, колкото се може по-назавед.
  • 28 Българин

    13 25 Отговор
    Путин изкара наяве,колко зле е руската държава и колко са нелепи имперските и амбиции
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БСП на Бунището

    22 4 Отговор
    И какво стана с Николай Малинов след повдигнатите обвинения 2019 та за Шпионаж....????!!!!
  • 31 За размисъл

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Защо да е позорно?":

    За мен всички изброени от Вас са абсолютни нищожества и тяхното съществуване е позорно. Друг е въпросът , че такива като тях има навсякъде по света и че за такива целта оправдава средствата
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тов. Членин

    5 18 Отговор
    Таваришчи , пак изключително тежък ден , а ?
  • 35 Горкият

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Не си наред с главата.
  • 36 БЪЛГАРИТЕ СА РУСОФИЛИ

    18 4 Отговор
    А останалите какви са.....
  • 37 Русоробски фронт

    12 23 Отговор
    Русофренията е нелечима.Всякакви терапии и лекарства не помагат защото е засегнат ЦНС на мозъка от денонощната пропаганда на кремълската квачка и медведя.И за тази цел се праща в санаториум,въпреки че е малко вероятно да оздравее пациента и трябва да е под денонощни грижи на професионални медицнски сестри
  • 38 Така така

    25 7 Отговор
    Те самите европейски политици действат деструктивно и по този начин се самоубиват и хирата не им вярват. Лесно за всички проблеми да е виновен Путин, но някак си няма връзка с реалността и не се основава на здрав разум
  • 39 Стариа Софеанец

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Абе , чели сме за тебе ... Само Ити не познаваш .. Сега ще бъде Военен Народен съд , а ?
  • 40 Питане

    19 7 Отговор
    Авторката на хранилката на Сорос и американците ли е. Ако е срещу колко долари?

    Коментиран от #47

  • 41 Българин

    17 3 Отговор
    Уважаема Богданова, заща не съчиниш нещо за имотния пазар а се буташ в политиката. Толкова ли загуби потенциал там където списваш разни небивалици.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 да питам

    10 12 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Костя , ти ли си бе ?
  • 44 Хихихи..

    12 7 Отговор
    Некадърниците само с това ни занимават,гейове,трети пол и русофили,щото рухнаха отвсякъде! Мислят си че празните приказки ще ги спасят и занапред,ихууу..
  • 45 Защо

    16 8 Отговор
    И защо авторката е русофоб, българофоб и американофил? Мотиви или сребърници?
  • 46 Факт

    12 8 Отговор
    Русофобите са много по-гадни.
  • 47 Чети първо ,

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Питане":

    После питай .. Под статията пише ... Ама чукча само пише
  • 48 Ветеран от Протеста

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "За размисъл":

    Аз ти сложих един голям (+),обаче искам да ти обясня,че е Наивно да очакваш само такива.Ако бяше така,то нямаше да има Държавна измяна..Нали така??!

    Коментиран от #63

  • 49 Ненормални кравари не търсете причината

    10 6 Отговор
    За собствения си провал при другите!
  • 50 Руски еничари, мекерета

    11 12 Отговор
    Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!
  • 51 Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов

    7 12 Отговор
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский
  • 52 007

    7 14 Отговор
    За щастие света видя истинското империалистическо лице на московия!!! Остават 15 ина % зомбирани малкомозъчни п0дл0ги от които нищо не зависи!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 53 Козяк мрази 3-ти март

    13 8 Отговор
    "Балканите традиционно са регион, уязвим за руска пропаганда". Неее, в балканските държави краварите наливат милиарди за пропаганда
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Платени

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Са агитаторите на скоростите НПО и козяшката политическа мафия. Загубата на суверенитета ни им излиза евтино на краварите

    Коментиран от #62

  • 56 Фащ

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    БаНкрутират. 34 трл.

    Коментиран от #58

  • 57 Фалит

    5 3 Отговор
    Бай пън погребва фащ - злото, от което не се нуждае света!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 тука е така...

    4 1 Отговор
    Проблема е много стар, но до скоро всички които имат информация за това се правеха, че не го виждат. Най вече в научните среди. С оглед на режима до преди 30 години е напълно обяснимо, но да продължаваме да си заравяме главата в пясъка няма да оправи нещата. Истинския проблем е, че у нас продължава да се преподава българска история измислена и писана от чужденци, изучена от българските им последователи и възпроизвеждана в учебниците до ден днешен. Става въпрос за австро-унгареца Йохан Кристиян фон Енгел, шведа Йохан Ерик Тунман,, руския славист и историк Александър Александър Фьодорович Хилфердинг и много други, както и словака Павел Йосиф Шафарик и племенника му Константин Йосиф Иречек с дейното участие на Васил Златарски, а след него всички негови колеги и последователи. За сметка на това от българските източници единствено се споменава Паисий Хилендарски и неговата история, но освен заглавието от повечето българи се знае само едно изречение и то не от всички цялото: " О, неразумний юроде..." Нищо не се споменава за Раковски, Зографската история, Спиридон Габровски, поп Йовчо от Трявна, архимандрит Кирил Рилски, а да не говорим за информация за българи от гръцки, византийски, сирийски, арменски и много други източници. Така днес по голямата част от българите, познаващи историята само от български източници, вярват в една измислена история, обслужваща най вече чужди интереси. Има много други, които и тази не знаят. Един народ, обработван над век и половин
  • 60 Дългият

    6 3 Отговор
    Къде е държавата да ги сложи в списък тези....вредни за България и Европа елементи....Малинов защо не е в затвора за диверсия срещу БГ...Конски вагони и всички русофили към МаЦква.....нямат място в БГ..която е поела пътя към ЕС и НАТО...
  • 61 Урюрвкос

    3 2 Отговор
    Русофили от всички страни, съединявайте се!
  • 62 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #55 от "Платени":

    Какво краварите та краварите...добре че гледат крави иначе ще ми ядеш................
  • 63 ха, ха, ха

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Ветеран от Протеста":

    Те само троловете се занимават с плюсове и минуси. Аз нито слагам, нито гледам какво са ми сложили. Който носи глава на раменете си ще разбере и ще оцени мисълта ми.
  • 64 браво бе

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    откровенно те стега главата до там ли стигна само с иформацията та русите са на вратата ти
  • 65 ИВАН

    6 3 Отговор
    Хората по света виждат къде е нормалноста - не искат да им сменят половете, да ги чипират и да ги превръщат в стадо роби и донори на органи за свръхбогаташите.
  • 66 мале, мале

    2 0 Отговор
    тука има много любители на факти за освидетулстване .четем за последно бащата казваше ако простотията ходеше по гората резчката и резане ,да ама са съжаление броди по хората!
  • 67 Хорхе

    2 2 Отговор
    Абе, евнуси, покрай руските олигарси в Англия, Германия, Франция и Белгия се хранеха буквално милиони хора. Сега ще се подредят на съответната "социална хранилка" и "някой трябва да им бере гайлето"!
  • 68 кат Русия няма друга...

    2 4 Отговор
    Русия е несъстояла се алтернатива на САЩ и Европейския съюз. Да, тя има всички природни богатства, които предполагат да бъде такава ПРИВЛЕКАТЕЛНА алтернатива през последните 100 години, но тя дори не се е приближавала то това! Напротив, тя тъпо и упорито играе ролята на самоизолираща се империя на злото, която се сърди на останалия свят, че не я одобрява и не ръкопляска на простотиите й. Кой й е крив? САЩ, Европа, ционистите, Космоса, международното положение? Враговете й нямат край - все някой я заплашвал, все някой искал да я нападне, да я разкъса… А всъщност Русия е враг на себе си и е тази която е агресор спрямо близки и далечни съседи (и как иначе, нали е империя). Тя никога не търси причината за собствените си неудачи в себе си, в собствения човешки материал, в отношението на държавата към индивидуалния човек и правата му, в доминирането на азиатщината, в нежеланието за развитие, не-вземане на поуки от грешките си, не-приемане на чуждестранния опит във всички сфери…
  • 69 има си хора за всичко

    2 2 Отговор
    Най-странното е, че сякаш част от българското население е напълно заслепено. То не разсъждава, не прави сравнения, не черпи от спомените и опита дори на собствените си роднини от по-старото поколение… Абсурд е това население да чете и сериозна научна литература, особено историческа такава. Зомбиращите руски опорки са едни и същи от десетилетия, няма нищо качествено ново в тях като тематика. Но аз изумявам как все още има кой да им се хваща, включително младежи родени през настоящия век. Интензитета на тези опорки просто се усили откак почна войната в Украйна. Познавам даже хора които са пострадали много сериозно през комунизма, буквално животите им бяха провалени (както и на техните бащи и дядовци). И въпреки това някои от тях като чуят Русия са готови да се хвърлят в огъня. Абе странно нещо е човешката психика…
  • 70 приноса на Русия?

    2 2 Отговор
    Една от най-старите руско-съветски опорки я знам още от времето на зрелия социализъм, и тя не спира да се бълва до ден днешен. Тя гласи горе-долу следното: „Ако не беше великия Съветски съюз (респективно Русия като сегашен наследник), ние днес щеше да сме изостанала страна от третия свят, без електричество, автомобили, промишленост и т. н., точно както бяхме през годините преди 1944-та“. Никой не се е постарал да прочете обаче, че споменатите постижения на научно-техническия прогрес от началото на 20-ти век не са залели изведнъж цялото население на света, понеже това просто е невъзможно да стане като с вълшебна пръчица. Като винаги, от тези благини са се възползвали първо най-богатите страни и най-богатите хора и това е било чак до Втората световна война. Чак след нея тези постижения на човечеството вече стават масово достъпни. Ето някои примери от водещите страни на 20-ти век. Само около 30% от населението на Великобритания през 30-те години на миналия век е имало достъп до електричество. Леките автомобили в цяла Европа тогава са били екзотика за богаташи. Единствено в САЩ е съществувало понятието личен/семеен автомобил, но и там на тази придобивка са се радвали по-малко от 50% от населението. Та какво очаквате от България през 30-те години, да притежаваме летящи чинии ли??? Просто цялостното развитие на света е било на доста ниско ниво.
  • 71 приноса на Русия?

    2 2 Отговор
    След Втората световна война в света настъпва масов крах на всякакви деспотични режими, света се движи по-свободно и по нови правила. Тогава всички тези постижения стават реалност за масовото население, и то в изключително ускорени темпове. Разбира се, не и в Източна Европа, и особено в България. Купонната система и недохранването тук са масови през 50-те години. Болести като рахит и туберкулоза (познати като болестите на бедните и гладните) върлуват масово до 60-те години. Пълната електрификация на България приключва през 60-те години, като електричеството често не достига, има и прекалено много аварии. Автомобилите станаха масови чак след началото на 80-те години на миналия век. Телефонизацията за частни абонати в селата стана масова също чак през 80-те години. За сравнение – масовото навлизане на научно-техническия прогрес в бита на всички хора в Западна Европа приключва успешно преди 1960 година. Оттам нататък при тях е само напред и нагоре. А при нас?? Да живее Съветския съюз? Ами не, мерси! Гледали сме тоя филм до втръсване и няма да допуснем да се повтори!
  • 72 Европа и Русия

    2 3 Отговор
    Европа се заигра с Русия в последните десетилетия основно на принципа „мирно съвместно съществуване“. Мисленето на европейските политици за Русия бе от типа „Те нямат демокрация, не ни харесва какво става там, но си е тяхна вътрешна работа - те са си при тях, ние сме си при нас. Я по-добре да въртим някаква взаимно изгодна търговия с тях и всичко ще си е наред“. Това работеше десетилетия наред, и като че ли наистина мечката бе спокойна. Много хора забогатяха от това и от двете страни. Сякаш имперското в Русия не съществуваше. И сега изведнъж из Европа се възмутиха: „Ужас, война! Как така, толкова неочаквано империята стана агресор?!“ Тук правя зловеща и неприятна аналогия с колегата на Путин – Адолф Хитлер. Когато Хитлер започна да става все по-лаком за съседни и не дотам съседни държави, всички в Европа си казваха: „Какво пък толкова, може би той има право след несправедливия Ньойски договор, пък и в един момент ще се насити и ще спре. А и великия немски народ също ще го спре, няма да допусне да стигне далече.“ Е както знаем от историята, немския народ не се оказа на необходимата висота и никак не го спря. Даже фанатично го подкрепяше почти до края, за което сега продължава да бере срам. Вие как мислите, великия руски народ ще спре ли съвременния аналог на Хитлер?
  • 73 Е то Ивропа се разпада и без руснаците

    2 2 Отговор
    Добре, че има европейци, а не масово пакистанци, индийци, турци... Европа)))
  • 74 АУУУУУ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    ТИ ОТ КОГА СМЕНИ ЧЕРПАКА С АВТОМАТ? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣