Last news in Fakti

1 Август, 2023 13:00 1 009 1

Политическият наблюдател на "Комерсант" Дмитрий Дризе: „Все още се провеждат някои задкулисни споразумения“

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • сделка-
  • реджеп тайип ердоган

В края на миналата седмица влиятелният The Wall Street Journal съобщи, че Реджеп Тайип Ердоган се опитва да се свърже с Владимир Путин, но безуспешно – те не искат да говорят с него. И буквално на следващия ден самият президент на Руската федерация всъщност отрече тези съобщения

Политическият наблюдател на "Комерсант" Дмитрий Дризе: „Все още се провеждат някои задкулисни споразумения“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че руският лидер Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще проведат телефонен разговор в най-скоро време. В същото време прессекретарят на президента на Руската федерация не е запознат дали посещението на държавния глава в Турция ще се състои през август. По-рано Ердоган многократно заявяваше, че чака колегата, по-специално, да уреди проблемите около сделката за зърно. Политическият наблюдател на "Комерсант" Дмитрий Дризе смята, че все още има шансове за разреждане на ситуацията около Черноморската инициатива.

По отношение на сделката със зърно има някои малки размествания. Трудно е да се каже дали има основание да се надяваме на положително решение на въпроса, но събитията продължават да се развиват и не само в негативна посока, да кажем така. Президентът на Турция, основният бенефициент на Черноморската инициатива, от първия ден на нейното прекратяване се въздържа от всякакви подробни коментари по този въпрос, ограничавайки се до рутинни фрази, по-специално, че продължава да се надява на най-доброто.

В края на миналата седмица влиятелният The Wall Street Journal съобщи, че Реджеп Тайип Ердоган се опитва да се свърже с Владимир Путин, но безуспешно – те не искат да говорят с него. И буквално на следващия ден самият президент на Руската федерация всъщност отрече тези съобщения. Путин даде да се разбере, че не е против разговорите, но всеки си има работа - или е зает с нещо, или турският му колега не може да се доближи до апарата, но изглежда, че са се разбрали за 2 август.

Тоест руската страна по всякакъв начин дава да се разбере, че този въпрос далеч не е от първостепенно значение за нея. Но ако има желание за разговор - моля, защо не? Всичко, което трябва да направите, е да коригирате графика. Скоро Дмитрий Песков потвърди, че наистина е планиран телефонен разговор между двамата лидери за сряда.

В същото време прессекретарят на президента на Русия също беше възможно най-кратък, като по този начин потвърди позицията на своето ръководство - не ни е нужно наистина, но все пак сме готови. Освен това е ясно, че ако е планирано - това не означава, че ще се състои. Общият смисъл е следният: имайте предвид, скъпи турски партньори, ние сме настроени максимално твърдо, ще постигнем изпълнението на всички наши изисквания, не очаквайте никакви отстъпки.

Междувременно турският президент неведнъж е казвал, че чака Путин през август. И ето, че август наистина дойде. Рано е да се правят изводи, но теоретично може да се предположи, че има някакви задкулисни договорки. Това обяснява мълчанието на Ердоган. За всичко си има време, нека не бързаме. Аз - президентът на Турция - обещах да разреша проблема, така че ми се доверете.

Факт, косвено потвърдил и Путин. Все пак се договориха за телефонен разговор, това не става с медитация, тук е нужен някакъв диалог. Освен това, следвайки елементарната логика, ако вече сте решили да говорите, тогава в детайли - позициите на страните трябва поне донякъде да съвпадат, иначе няма смисъл от телефонна комуникация. Това само ще влоши вече трудната ситуация.

Допълнителни разсъждения са излишни. Трябва само да се каже, че събитията, които се случват в момента, не дават много надежди за възобновяване на сделката. Но натискът върху Кремъл също се засилва, включително от партньорски съюзници, например африканските държави. Междувременно в Украйна започна изграждането на завод за производство на турски ударни безпилотни самолети Bayraktar. Но това няма нищо общо със зърното, разбира се.

Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дмитрии

    0 0 Отговор
    Политиците шикалкавят щото чакат счетоводителите да пресметнат плюсовете и минусите от различните политически ходове. Кое е неясно?!