Last news in Fakti

21 Август, 2023 15:00 3 610 6

„Като цяло не става въпрос за зърното“

  • русия-
  • турция -
  • катар-
  • татардстан-
  • зърно-
  • сделка-
  • сащ-
  • анкара-
  • унгария-
  • будапеща

Формулата за мир, между другото, изглежда също е обсъждана, но при F-16 явно има повече конкретика. Така че има два варианта: или по-нататъшна ескалация и увеличаване на ставките, или все още преговори. И тогава необходимостта от сделки със зърно отпада от само себе си

„Като цяло не става въпрос за зърното“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според западни медии Русия, Турция и Катар ще подпишат в Будапеща споразумение за доставка на руско зърно на световните пазари. Ръководителят на Татарстан Рустам Миниханов е в унгарската столица. По-рано Анкара заяви, че е готова да пусне кораби с украински храни в Босфора. Политическият анализатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе не изключва, че новият формат ще бъде вид компромис за решаване на проблема с черноморския транзит.

Нова сделка за зърно, включваща Катар, Русия и Турция, изглежда ще бъде сключена в Будапеща. Изглежда, че там се водят преговори. Информацията е неофициална. Според публикации на Bild (блокирани в Руската федерация), Катар ще финансира проекта, Турция ще осигури логистиката, а Русия всъщност ще осигури основния продукт.

Съобщава се, че ръководителят на Татарстан Рустам Миниханов е в столицата на Унгария. Защо точно той? И каква е неговата роля в целия този процес? Все още не е съвсем ясно. Или може би едното няма нищо общо с другото.

Съществува и тезата, че по този начин имаме опит за изтласкване на украинското зърно от световните пазари. И се предполага, че ще се спасят бедните страни изключително чрез руска храна. Въпреки, че изглежда, че това е по-скоро като определен компромис: Москва изисква да осигури износа на своето зърно - така че, моля, доставете го. Но нека и Украйна да продава своето. От това само ще спечелим - цените ще паднат, бедните ще се чувстват по-добре.

Прави впечатление, че Реджеп Тайип Ердоган явно печели от всичко. Неговата държава, без реално да инвестира нищо, получава дивиденти. Повече сделки, повече пари. Това означава транзитен статус. В същото време Министерството на националната отбрана на Турция заяви, че ще пусне кораби с украинско зърно в Босфора, ако, разбира се, успеят да стигнат до него. По-рано Анкара предупреди руските си колеги да не предприемат никакви агресивни действия срещу турските кораби за насипни товари - това е изпълнено с допълнително нарастване на напрежението.

Това обаче е още едно потвърждение, че украинските доставки ще продължат. И няма значение как ще се казват - Черноморска инициатива или по друг начин. Западът твърдо настоява за това, за него този въпрос явно вече е принципен. Като цяло въпросът не е в зърното, а в това, което се случва като цяло около Украйна. Пшеницата и царевицата са само част от един голям проблем.

Всъщност ние отново, трудно е да се каже колко, виждаме нарастване на напрежението във всички зони на конфликта, включително и в Черно море. Последното обстоятелство поставя под въпрос безопасността на корабоплаването. В такава ситуация явно не всеки ще се съгласи да носи храна.

Въпреки това, различни формули на мира продължават да се обсъждат активно, но това са само думи. Това се случва всеки път, когато искате да предотвратите нова ескалация. И сега виждаме как украинският президент Володимир Зеленски посети Холандия и лично инспектира американските самолети F-16. Тогава той обяви, че в Украйна ще бъдат доставени 42 машини и то само от една държава. Това няма да стане веднага, а след обучение на пилоти. Все пак става дума за съвременни ефективни оръжия, които, разбира се, ще променят ситуацията в театъра на военните действия.

Формулата за мир, между другото, изглежда също е обсъждана, но при F-16 явно има повече конкретика. Така че има два варианта: или по-нататъшна ескалация и увеличаване на ставките, или все още преговори. И тогава необходимостта от сделки със зърно отпада от само себе си. Но е трудно да се повярва в такъв сценарий.

Така, че новата зърнена сделка вероятно ще бъде тържествено обявена, а старата ще остане сякаш неофициална. Тоест корабите ще продължат да пътуват на свой собствен риск. Може би ще спрат някой друг, ще покажат красива снимка на кацането на смели руски момчета от хеликоптер. Но въпреки това зърното ще стигне там, където е необходимо. По-лошото е, че ако нищо не се случи, ще остане само ескалацията и минимален оптимизъм.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хляб и Вода

    20 3 Отговор
    Това е началото.Путин им каза че хайвера е последната грижа на човеците.Удриии...
  • 2 Сатана Z

    20 6 Отговор
    Пишете как Украйна изнася човешки органи ,роговици с очите в хладилни чанти на запад.Без жито никой не е омрял но без органи по—често му се налага
  • 3 ХаХаХа

    6 1 Отговор
    Хляб и вода дайте на новите чорбаджии и на 7 ден ще пукнат, няма да издържат коремите им надути 8 месечни
  • 4 Трудно е за разбиране

    14 2 Отговор
    Двете най-големи славянски държави които воюват повече от година и половина осигуряват храна за гладните държави по целия свят
    Защо това да не се прави от богатите западни държави
    Задавам си този въпрос и нямам отговор

    Коментиран от #5

  • 5 Да, ама не...

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Трудно е за разбиране":

    Русия не е славянска държава. Там малко славяни има само в околностите Москва, но и там са пълна каша от смесени бракове. Според преброяването от 2010 г. в Русия живеят 193 етнически групи. "Руснак" (россиянин) обозначава гражданството им, но ситуацията с етническата принадлежност. Всички се правят на славяни, но огромната част реално са фини, чуваши, татари, башкири, чеченци, авари, азербайджанци и много други. Освен руският език, който е официалният държавен и културен език за страната (заради което се правят на славяни), се ползват татарски, украински, белоруски, узбекски, арменски, азерски, грузински, башкирски, чеченски и други. От население общо 145 милиона имат 193 етноса. Къде им е славянската принадлежност?
  • 6 АБЕ ОЛЯ

    3 0 Отговор
    СДЕЛКА ЩЕ ИМА ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РУСКИТЕ УСЛОВИЯ НЯМАЙ ГРИЖА А ТЕ СА ОБЯВЕНИ ОЩЕ ПРИ ПЪРВАТА ЗЪРНЕНА СДЕЛКА ОФИЦИАЛНО ПОДПИСАНО СПОРАЗУМАНИЕ АМИ НЕ УМУВАЙТЕ А ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ