Last news in Fakti

22 Август, 2023 13:00 1 339 8

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: „Само да не обичаме Запада очевидно не е достатъчно“

  • брикс-
  • сергей лавров-
  • руският президент-
  • владимир путин-
  • бразилия-
  • русия-
  • индия-
  • китай -
  • южна африка-
  • йоханесбург

Според министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров акцентът на участниците е засилването на ролята на националните валути и разширяването на организацията. Няма съгласие по всички въпроси, но като цяло настроението е положително

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: „Само да не обичаме Запада очевидно не е достатъчно“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Открива се срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург. Русия е представена лично от външния министър Сергей Лавров, руският президент Владимир Путин ще участва чрез видеовръзка. Според министъра на външните работи акцентът на участниците е засилването на ролята на националните валути и разширяването на организацията. Няма съгласие по всички въпроси, но като цяло настроението е положително. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че при цялото желание все още не е лесно да се победи хегемонията на Запада.

Външният министър на Руската федерация Сергей Лавров написа статия за южноафриканското списание Ubuntu. Смисълът на материала се състои в това, че БРИКС не се стреми да стане нов колективен хегемон, а полага основите на един справедлив свят. Bloomberg току-що подготви аналитичен преглед, в който се казва, че Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка в сегашните реалности могат да устоят на Съединените щати и техните съюзници. За това обаче е необходимо да се развиваме – да укрепваме икономическата мощ.

Въпреки това между страните от БРИКС съществуват определени противоречия, включително в две ключови области - разширяването на самата група и въвеждането на единна валута. В първия случай срещу Бразилия, във втория - Индия. Досега не беше възможно да се сложи край на монопола на долара (този процес не е лесен), както и да се създаде алтернатива на "седемте" - това също е трудно. Всеки има своите интереси и нищо не можеш да направиш.

Както знаем, отношенията между двата основни участници - Китай и гореспоменатата Индия - не се развиват по най-добрия начин. Имаше дори съобщения, че премиерът Нарендра Моди изобщо няма да отиде в Южна Африка. И всъщност Русия се представлява лично само от шефа на външното министерство, което не е съвсем добре. Така бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва се оплака, че, разбира се, уважава изключително много Лавров, но би искал лично да се срещне с руския си колега. За съжаление той няма да получи тази възможност.

Да, такива събития са предимно задкулисна комуникация в неформална обстановка. Там можете да решите, ако не всички, то много въпроси, да говорите сърце в сърце. Пленарните сесии и дискусиите за един справедлив свят са, разбира се, интересни, но, както виждаме, е много, много трудно всичко това да се преведе в нещо конкретно.

Какъв е основният проблем? Вероятно трябва да има коренна обединяваща идея - основата. Неприязън, насочен към Америка и западния свят не е достатъчен за ефективна интеграция. Приятелството срещу някого и играта на нервите му, разбира се, носи морално удовлетворение, но нищо повече.

И какво точно е справедлив свят? И какво е хегемонията на САЩ? Какви ценности предлагат уважаваните страни от БРИКС вместо западните? Или справедливият свят е този без Америка?

И с кого ще търгува Китай за 760 милиарда вражески долара годишно? Между другото, миналата година САЩ станаха основният търговски партньор на Индия. Търговският оборот между САЩ и Бразилия е почти 10 пъти по-голям от обема на търговията между републиката и Руската федерация. Това е вид икономика.

Както и да е, в Южна Африка има голям празник - барабани, песни, танци, радост на лицата на гражданите. Никой не оспорва, че светът трябва да е справедлив. Просто с този не става. Но отново, това не е причина да се откажете - трябва да опитате, да положите подходящи усилия.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еалиста

    12 5 Отговор
    Бъдещето е на БРИКС - МИР , без агресията на САЩ и запада!!!!!
  • 2 Госあ

    1 1 Отговор
    Новата дъвка, на кратуните като гризе, валутата 😅 Искрено се забавлявам. На първо време е достатъчно въпросните държави да се разплащат със собствените си валути, а пък по нататък варианти - много, има си специалисти, които да ги обсъждат. Включително и варианта на Хитлер за девалвиралата марка.

    Коментиран от #8

  • 3 АУУУУУ

    3 3 Отговор
    ООО НЕЕЕЕ НЕ ПИПАЙТЕ БРИКС......КОПЕЙКИТЕ ЧАКАТ ДНЕС ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕН .... .УТРЕ ФАЛИРВА. САЩ И ИЗБУХВА КЪРВАВА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.......КОЛКОТО ПО-КЪРВАВА ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ.....НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ФАЛИРВА ЕВРОПА.....ОТНОВО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.....НАТО СЕ РАЗПАДА И ЗАПОЧВА ВОЙНА МЕЖДУ ЧЛЕНОВЕТЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #4

  • 4 Шпеки Леки ще има за всеки

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "АУУУУУ":

    Тя Европа е превзета бе ,само ще има лек спор за новото и име......Европейски Халифат или Европейски Емирства.
  • 5 Обяснявам

    6 6 Отговор
    Зеленкси се среща с 11 еврпейски лидери в Гърция (Резидентът Крадев не е поканен!!!)
    Коня не знае в кой бункер му е шефа и в кой двойниците...

    Евалата, безаналогови фашисти кремлянски!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ал Бунди

    1 0 Отговор
    Сдве думи---нещо като селски панаир ще излезе тая среща на БРИКС- апнАли, пийнАли, разказали си по някой и друг виц и после- който от къде е... Що ни занимавате с глупостите на тия КЛОУНИ.../ каква обща валута ще правят тия мизерници бе..само златните резерви на САЩ, Германия, Италия и Франция са около 18 500 ТОНА МА, ОЛЯААААА..Ай спри с глупостите вече/
  • 8 Някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Ше търгуват със собсТвените си валути....умрех от смех, голяма веселба ше пада..Да речем, примерно... Русия си купува домати от Турция на цена 1 турска лира...докато пристигнат тез домати, турската лира девалвирала три път, демек- килото домати станало вече по три турски лири.. решава Русия да направи реекспорт в ..Иран да речем..и решили да ги продадАт по 1 рубла килото... Иран , за да купи евтино доматите, смъква курса на рублата два пъти..абе не знам дали си даваш сметка каква какафония ше настане. А да речем че Русия въведе житената рубла...ма догодина, вследствие на суша, пожари или набези на египетски скакалци реколтата е десет пъти по-слаба от тазгодишната, ко праим..ша девалвираме рублата, или ще оставим толкова рубли в обращение, колкото тона жито има налични в силозите..оопс..лапсус...в банките..;.абе да ти имам акъла па на тебе..АЛОООУУУУ..ВЕЧЕ СЕ ИЗТЪРКАЛЯХА 23 ГОДИНИ ОТ 21 ВЕК БЕ !!!!!