Last news in Fakti

27 Август, 2023 13:00 3 444 35

Кремълска вендета: За какво си плати Пригожин?!

  • атентат-
  • пригожин-
  • вагнер-
  • русия-
  • кремъл-
  • путин

Самолетът му се разби вечерта на 23 август, а на 23 юни започна метежът на „Вагнер“, когато Пригожин заяви, че Шойгу и Герасимов са заповядали удари по тиловите лагери на наемниците

Кремълска вендета: За какво си плати Пригожин?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО, Apostrophe.ua

Общувайки с протежето си в окупираната част от Донбас Денис Пушилин, Владимир Путин сякаш случайно си спомни за Евгений Пригожин и неговата „сложна съдба“.

„Познавам Пригожин от много отдавна, от началото на 90-те. Той беше човек със сложна съдба и направи сериозни грешки в живота, постигна нужните резултати – както за себе си, така и, когато го молех, за общото дело, както през последните месеци“, – цитираха Путин кремълските пропагандисти.

Само с това изявление той потвърди, че Евгений Пригожин вече не е между живите. Версиите, че вместо собственика на „Вагнер“ е загинал негов двойник или че това е инсценировка на самия Пригожин, имат право на съществуване, но сега изглеждат като чиста конспиративна теория.

Няма абсолютно никакво значение дали Пригожин е загинал в авиокатастрофата или е бил неутрализиран на друго място, а падането на самолета е било използвано като публично прикритие и операция по замитане на следите. Второстепенна техническа подробност е и въпросът в резултат на какво се е разбила машината – дали от ракета земя-въздух, или от взривно устройство на борда, както твърдят представители на западните разузнавания.

Важен е самият факт – че Путин сравнително бързо реагира на инцидента, разказвайки за „сложната съдба“ на главатаря на бойците и неговите грешки, като изрече и „съболезнования“ на близките на загиналите. Ако трябва накратко да обобщим думите на руския диктатор, то посланието би звучало така: Пригожин беше талантлив, умен, но сбърка сериозно и вече е мъртъв.

Ясно е, че под „сериозни грешки“ се има предвид най-вече бунтът, който Пригожин вдигна точно преди два месеца. Самолетът му се разби вечерта на 23 август, а на 23 юни започна метежът на „Вагнер“, когато Пригожин заяви, че Шойгу и Герасимов са заповядали удари по тиловите лагери на наемниците.

Символиката с датите – запазена марка на извънсъдебната саморазправа на Кремъл – подтикна мнозина наблюдатели към версия №1: че смъртта на Пригожин е пряко свързана с отмъщението на Путин. Никой досега така публично не е унижавал кремълския диктатор и не е поставял под съмнение способността му да контролира ситуацията. Тук си струва да припомним известната фраза на самия Путин, че с враговете се преговаря, а предателите се убиват.

„Ако говорим за предатели, то това са хора, които са били заедно с теб, а сетне неочаквано са ти забили нож в гърба. Към тях нямам никаква милост, нито съжаление“, – каза Владимир Путин преди няколко години.

От гледна точка на кремълския диктатор бунтът на Пригожин е именно най-жестокото предателство, за което не може да има никаква пощада.

Появи се и версия №2 – че зад ликвидирането на Пригожин стоят Шойгу и Герасимов, които „готвачът“ успя сериозно да раздразни. Но и този вариант би бил възможен само със съгласието или санкцията на Путин. Крайно съмнително е руският министър на отбраната и началникът на генералния щаб на руската армия да предприемат подобна операция без съгласуване с висшестоящия.

А защо беше избран именно такъв криминален вариант за отмъщение, а не публичен арест, следствие и съд? Путин се страхува от публичност. Официално разследване и съдебно дело гарантират медиен шум и разгласяване на опасни или просто ненужни подробности. Освен това не е ясно как биха се държали бойците на „Вагнер“ в подобна ситуация. Путин се страхува от открит конфликт с онези, които имат силов или политически ресурс.

Дори и репресиите срещу терориста Игор Гиркин, който няма своя частна военна компания, бяха разгърнати постепенно. След всяка стъпка в Кремъл анализираха ситуацията, като не изключваха и възможни резки действия от страна на феновете на този герой.

Вариантът със самолетна катастрофа е удобен по доста причини – можете да я припишете както на „терористичен акт“ от определени сили, така и на банална техническа неизправност.

И така, отмъщението е извършено. Ала успя ли Путин да измие от себе си срама от собственото си малодушие, когато на 23-24 юни избяга от Москва в един от бункерите си? Не, тази история още дълго ще тегне като сянка върху политическия му образ.

Сега към всички руски елити и потенциални „бунтовници“ е изпратен сигнал, че никой няма да избегне наказанието, тъй като Путин никога не прощава „предателствата“. На жителите на Руската федерация ще бъде показана поредната пропагандна картина как редът и стабилността се възстановяват. Обикновените привърженици на Путин ще повярват, а пък върхушката само още повече ще се страхува за бъдещето си.

Животинският страх пред диктатора е нож с две остриета. Съветската върхушка, висшите партийни чиновници се страхуваха от Йосиф Сталин до такава степен, че им трепереха коленете. Но когато диктаторът остаря и отслабна физически, неговото близко обкръжение – според една от версиите – намери начин да ускори смъртта му.

Никой не му гарантира на Путин, че когато започне да остарява или да показва други признаци на слабост, някой в Кремъл няма да реши да предприеме драстични действия срещу него. Именно поради този страх. Бунтът на Пригожин е потушен, самият „готвач“ е мъртъв, но последствията от метежа ще останат болезнен белег върху политическата и държавна биография на Путин.

---

ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО е украински политолог, директор на Центъра за приложни политически изследвания „Пента“. Коментарът му е поместен в интернет изданието „Апостроф“, посочи Драгомир Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бургазлия

    12 11 Отговор
    За нищо не си е платил,даже може и да е жив,а вие с тая дезинформация лъжлива информация пропаганда,промиване на мозъци,кога ще си платите?или може би всички мислят,че ще минат метър?

    Коментиран от #21

  • 2 оня с коня

    5 3 Отговор
    всеки се упражнява върху смъртта на Пригожин!!!
  • 3 Aлфа Bълкът

    16 5 Отговор
    Плати си, че тръгна да се договоря с дявола.
    Имаше момент в който можеше да пренапише историята, но избра начинът по който е живял цял живот. Кражби и сделки, мислеше си, че взел толкова колкото иска, и че няма да плати с живота си, след като се е договорил.
  • 4 Хаха

    15 8 Отговор
    Путин нареди го убият

    Коментиран от #32

  • 5 Системата, каквато и да е,

    7 2 Отговор
    военна, корпоративна изисква подчинение. Слушаш и изпълняваш, спинкаш и папкаш. Опитай да кажеш истината, да се разбунтуваш и си аут, че и по-лошо.
  • 6 Е не може

    8 4 Отговор
    Путин да хвалиПригожин, че бил много умен, а той. да не се бои за живота си,за това, че накара Путин да напълни г....е и избяга в бункера.
  • 7 И все пак

    7 15 Отговор
    Уби го ЦРУ. Фащ и укроклоунът имаха интерес...

    И се отклонява вниманието от загубите на смешните колективни укроатлантици с допотопното им въоръжение! Едногодишните обещания и лъжи за победа на укрите потънаха в месомелачката заедно с лъжепропагандата им...
  • 8 Българка

    9 3 Отговор
    Не разбирам защо за откровени престъпници се говори като за хора със "сложна" съдба, "противоречива" биография. Кому е нужен тоя миризлив парфюм?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    2 2 Отговор
    1. Пригожин, ЧВК Вагнер

    Виж, с Пригожин и ЧВК Вагнер нещата не са толкова семпли?!
    Но малко предистория, основателят на ВТБ Банк в момента живее във Франция, за разберете начинът на Бизнес Рейдерство който се практикува в Руссия и по точно Путин е добре да гледате интервюто на същия на ВТБ Банк с Гордон, (итервюто е близо час) тоа пич е бил в изключително приятелски отношения с В. Путин и семейство, той също е бил от тесният политически кръг около Путин и Йелтсин, има заслуги за издигането на Путин, да направим дългата история кратка?
    Владимир Путин му предлага “сделка”, (основ. на ВТБ Банк) тоест активите които Президента прибира са на стойност близо 15 милиарда долара, като му оставя ВТБ Банк, как се случва това, много просто, с един разговор и предложение на което основателят на ВТБ Банк не може да откаже?!
    И така стигаме до Бизнес, Политическото и Военно Рейдерство на
    ЧВК ВАГНЕР Пригожин, В. Путин и ВПК на Русия?!
  • 11 Оракула от Делфи

    6 3 Отговор
    Истината е една и тя е такава, каквато е описана в тази статия!
    Но тук има " сигнали" и към тези, които не обичат Путин ,че начина той да бъде премахнат ,
    не е с надеждата, че той ще се откаже доброволно, да управлява Русия ,
    а чисто и просто, че той трябва да бъде премахнат , с неговите собствени методи!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    2 3 Отговор
    2. Пригожин

    Заплахата за Президента Путин тук много векторна?
    Русия губи войната с Украйна през Лятото на 2022, ЧВК ВАГНЕР е в Сирия, Пригожин или е бил помолен да помогне на Фронта в Югоизточна Украйна или е волунтирал със свойта Частна Военна Компания ВАГНЕР да помогне, по всяка вероятност и двете?!

    Успешно представяне на ЧВК ВАГНЕР на бойното поле, по специално Бахмут е нож с две остриета, честите пререкания с Главният Щаб, и близоста на Пригожин до Путин са проблем за ВПК на Русия и огромната (military network) състояща се от Генерали който са главните (Beneficiaries) на система изградена да се ползва от Брутният Вътрешен Продукт на Русия в много голяма степен.
    Пригожин с политическите си намерения и най добрите Подразделения на ЧВК Вагнер не пожела да се раздели със своят
    Бизнес - ЧВК ВАГНЕР който трябваше според Путин, Шойгу и Герасимов да бъде на разположение на Генералният Щаб, тоест да бъде подписан Договор с Армията?!
    Тук трябва да отбележим че няма Частна Военна Компания в света която да не е на разположение на Генералният Щаб на Съответната Държава.
  • 14 Сатана Z

    0 3 Отговор
    В случай на смърт, в която Пригожин беше твърдо убеден, той отдавна беше подготвил план за действие както за своите военни, така и за бизнес и политически активи. Бизнесменът, по собствените му думи, се е разделил със съпругата си преди няколко години, въпреки че е поддържал нормални отношения с нея, а Павел Пригожин е трябвало да поеме делата на баща си.
  • 15 Малки палавници

    7 4 Отговор
    Туземците не могат да решат кой ще е шефчето
    Показателно е колко струва медала герой на Русия обаче
    Руснаците на улицата вярват че губят войната..но до световен конфликт няма да се стигне
    Просто ще излезем един ден от Украйна и всички ще мълчат-цитат
  • 16 Ами да

    8 4 Отговор
    Така свършват глупаците! Ред е на путин!

    Коментиран от #31

  • 17 РЕАЛИСТ

    11 3 Отговор
    Пригожин си отиде по същата причина, по която и Алексей Петров- алчност. И двамата имаха пари , но искаха и политическа власт. Баба ми викаше " Лаком гз кръв се-ре "

    Коментиран от #25

  • 18 Аве

    4 4 Отговор
    yкpoпски размисли и страсти не ми се четат, но пък ми е интересно, кога българската прокуратура, ще разпита Пригожин за връзките му с Черепа и търговията с доматени консерви за Путин?
  • 19 Блогър от Москва🇷🇺

    6 8 Отговор
    Само пълен идиот Може да мисли,че Путин ,след Като веднъж е освободил Пригожин от отговорност и е дал дума ,ще му посегне Ако той сиди мирно,то ест и той си спазва думата,а Пригожин Каза че е за Путин и Русия.Пригожин е убит от мръсните англичани,зареди Африка.Вьзможно е и да е ГУР укро.И заедно също
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да да жив е

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бургазлия":

    Като Елвис
  • 22 Роза

    4 4 Отговор
    Пригожин в никакъв случай не беше човек, достоен за уважение.Неговата смърт не беше неочаквана.Единствената полза от трагичната му гибел е това,че до известна степен обедини и солидаризира враговете на Путин!
  • 23 Няма нормален човек

    7 2 Отговор
    Който да не се сеща кой сготви готвача хи хи хи
  • 24 Не е лесно да си русофил

    7 1 Отговор
    Трябва да си създаваш алтернативна вселена всеки ден и да се насилваш да вярваш в нея.

    Коментиран от #27

  • 25 Боклук

    5 10 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Пригожин е първият главен готвач с Света ,който със своята армия от затворници и наемници превзе отбранявания от НАТО Бахмут,в който зарови над 45000 укронацисти.

    Коментиран от #26

  • 26 Там зарови

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "Боклук":

    И над 60 хил орка

    Коментиран от #33

  • 27 Не само да вярват,

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Не е лесно да си русофил":

    налага им се да живеят в нея!
    После откъде идвал тежкия им когнитивен дисонанс на крепостните...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А Кенеди и още колко президенти на САщ

    2 2 Отговор
    За какво си платиха !
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 5 Отговор
    Каквото и да си говорим капитулацията и разпада на Русия са неизбежни, а онова страхливота с ботокса ще си плати за всичките убииства и злини които е причинило на света❗
    А продажните русораби ще гният по сметищата където им е мястото❗
  • 31 Така е

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ами да":

    Байдън вече пукна
  • 32 Казал

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Безказарменик розов жълтопаветник
  • 33 Боклук

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Там зарови":

    Готвачът Пригожин и неговият ЧВК Вагнер е унищожил над 110 000 укро нацисти във всички сражения и превърна Бахмут и Соледар в нацистко гробище.

    Коментиран от #34

  • 34 русия НАЦИСТ И ТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "Боклук":

    Украинските герои до момента са дали 150 хиляди жертви,а русофашистките терористи около един милион,като и Русия вече остана без въоръжение и без военна техника ?! Русия малко по-малко е денацифицирана !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.