Last news in Fakti

29 Август, 2023 08:55 7 957 27

Колко струва животът на охранителя? Пред ФАКТИ говори генерал Тодор Коджейков

  • тодор-
  • коджейков-
  • алексей-
  • петров-
  • охрана-
  • убийство

Според мен няма да се намери извършителят на убийството на Алексей Петров, защото доста време мина, казва експертът

Колко струва животът на охранителя? Пред ФАКТИ говори генерал Тодор Коджейков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От третия път! След два неуспешни атентата Алексей Петров бе убит при третия опит. Какво е да си охранител – частен или на държавна служба... Ще се открие ли извършителят на убийството на Алексей Петров… Пред ФАКТИ по темата говори бившият шеф на НСО генерал от резерва Тодор Коджейков.

- Генерал Коджейков, колко струва вашия живот?
- Всеки живот е безценен.

- Питам ви не за друго, а защото ще си говорим за убийството на Алексей Петров. И какво означава да охраняваш такова лице. В този смисъл един човек, който се занимава с охранителна дейност, каква преценка трябва да направи за себе си, за да реши да пази такова лице…
- Работата на професионалния охранител се състои именно в това да не се допусне да се стигне до най-лошото за охраняваното лице. За това се изискват години подготовка - както физическа, така и психическа. Човек трябва да е подготвен с много знания и умения, за да може да се справя във всяка ситуация. Охранителната дейност е много комплексна и не се свежда само до това да застанеш и да се разхождаш важно до дадено лице.

- Какъв стимул може да има човек, за да си каже аз заставам до лицето „Х“ с ясното съзнание, че може да се стигне до някаква критична ситуация насочена срещу този, който се охранява. Въпрос на пари ли е…
- Охранителите много приличаме на наемници. Ние пазим определена личност, независимо коя е тя. Но в процеса на охраната има и един друг важен момент. Какво прави охраняваното лице? Ако то не иска да спазва определени правила, няма как да бъде спасено каквито и усилия да полага охраната – тактически, технически, физически… И в световен мащаб няма 100% защита. Всичко е възможно да се случи. Въпросът е да се направи така, че да се сведат всички рискове до минимум. И ето за това много важна роля играе и самото охранявано лице. То трябва да осъзнае, че има риск за него, че има охрана тя е там, за да бъде защитаван, но и той трябва да спазва определи норми и правила за поведение и действия, които са свързани с целия процес на охраната.

- Каква е разликата да охраняваш политик и да си частен охранител?
- Разликата е голяма. В единия случай отговорност носи държавата. Визирам цялата дейност на всички институции, всички държавни структури, които работят заедно за осигуряването на безопасността на дадено лице. Докато в частния бизнес е друго. Частната охранителна дейност е по друг закон, по други правила, липсва пряката ангажираност на държавата в охраната, липсват огромните сили и средства, които държавата отделя при държавната охранителна дейност.

- Въпросът ми е свързан с това, че често ваши колеги от държавната служба минават в частния сектор, най-вече заради по-добро заплащане…
- Всеки си преценява сам за себе си. Един минава в частния бизнес за пари, друг за нови възможности, трети за тръпката, четвърти не се чувства оценен в държавната структура. Много са мотивите, които карат един охранител да се премести от държавния в частния сектор, но най-често се случва заради по-ниското заплащане в държавните структури.

- Как гледате на това, което се случи с Алексей Петров. Виждате ли пропуски от страна на охраната, или пък много добро планиране от страна извършителя…
- Пак ще се върна на това, че охраната се разпростира до там, докъдето ѝ позволява охраняваното лице. Със сигурност той дава често конкретни указания за определени дейности и за определени случаи. Нямам представа охранителите, които са били до Алексей Петров в онази ситуация, какви инструкции са имали, какво се е искало от тях и как са си вършили работата по принцип в ежедневието, за да мога да коментирам детайли. След като се е стигнало до най-лошото, явно хората не са били толкова близко до него, за да могат да реагират. Но вероятно това е пропуск в организацията на охраната, който е продиктуван от охраняваното лице. Не съм запознат със ситуацията и няма как да вляза в детайли.

- Очаквате ли убиецът да бъде разкрит?
- Според мен няма да се намери извършителят на убийството на Алексей Петров, защото доста време мина. Мястото е избрано много добре, в гората, където няма камери, няма видеорегистратори, а в същото време има много места, през които извършителят спокойно може да излезе от София, а след това и от страната. Не е много голям шансът да се стигне до разкриване на убиеца. Това може да случи, ако разследващите са събрали достатъчно следи от извършителя и е получена значима за разследването информация от източниците на правоохранителните органи, от които да се разработят работещи версии. Има и още една вероятност да се разкрие това престъпление – ако извършителят или неговите съучастници допуснат някаква фатална грешка, която да позволи да ги хванат.

- Прекалено добре познавате държавните структури в сектор охрана, а скоро станахме свидетели на поредната голяма въртележка, защото редица шефовете на полицейски управления в страната бяха сменени. Идва нов министър и започва рокади, излизайки с мотива, че назначава хора, с които искат да работи. В този смисъл къде остана доверието в системата…
- Колкото по-далеч стои политиката от системата за сигурност, толкова повече ще може да се гарантира нейната независимост. Ако всички ръководители на държавни органи се назначават по професионални качества, а не на принципа “… аз познавам този политик“, ако не се прескачат нива в кариерата, мисля, че тогава системата за сигурност ще работи. Човек трябва да има предвидима кариера. Когато човек разчита на професионализма и на качествата си, когато той е оценяван по тези критерии, тогава ще може да се говори за действително държавническо отношение към системата за сигурност. Но, за съжаление, реалността не е такава и това се отразява негативно на функционирането на системата.

- Вие, а и много ваши колеги, споделяте една идея за въвеждането на мандатност на шефовете на службите, която да прескача по години тази на парламента. Шефовете на служби да имат 5-7 години мандат, за да не зависят от всяко ново правителство. Това постижимо ли е?
- Ако има политическа воля, ако искаме да направим службите действително работещи професионално, а не политически зависими, е възможно. За целта е нужна воля от Народното събрание, от Министерски съвет и от президента да седнат и да се разберат. Да се изгради една тристранна връзка президент, министър-председател и парламент. Народното събрание избира, Министерски съвет предлага, президентът издава указ. Така ще има по-голям контрол и тогава няма да се стигне до еднолични назначения, продиктувани от статуквото.

- Това ли е големият проблем - едноличните назначения…
- Нямам против всеки да си избира хората, с които иска да работи, но, когато човек не е свързан професионално със сектор сигурност, как може да избере най-добрия човек… Ако работите в МВР, вие познавате системата и ще изберете този, който е добър професионалист. Когато министър-председателят никога не се занимавал със сектор сигурност, как може да прецени кой е най-подходящ примерно за шеф на дадена служба. Това трябва да се прецени от хората от самите служби, от хората в системата. Няма как човек да управлява дадена служба, след като е бил на ниско ниво - на три или на четири години служба, но познава подходящите хора и те го издигат поради тази причина. Ето така вече говорим за явна намеса на политиката в службите и нарушаване на принципите за разделение на властите. Службите са особен държавен инструмент и те трябва да са изградени по ясен начин – да има кариерна стълбичка, има кариерно развитие и всеки един служител, когато показва своите възможности, да върви напред, да има реална възможност да стигне до нива, включително и да заеме управленски длъжности. За да стане това, той трябва да се развие професионално, да е подготвен и да бъда правилно и безпристрастно оценен. А в сегашната ситуация се наблюдават вмешателства вътре в самата система от извънсистемни фактори. Професионалисти трябва да развиват системата за сигурност, а политиците имат други неща за решаване. Те трябва да дават общата рамка на функциониране на правоохранителните органи и да им поставят задачи, които са свързани с реализирането на държавната политика и просперитета на народа.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 0 Отговор
    мафията Следи не Оставя Никога а и Килърите Също Стигат до Летален Край
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 0 Отговор
    Няма Нито Едно Разкрито убийство Поръчково
  • 3 Мафия облечена с власт!

    24 2 Отговор
    Скед като пред закона всички са равни, да се закрият всички охранителни фирми!
    Колко сте хрантутниците живеещи на гърба на народа?
  • 4 Колко

    24 1 Отговор
    са изобщо всички охранители в България ? Цяла армия !
  • 5 Никой

    12 0 Отговор
    няма гаранция за живота си - било то охранител или чистачка по улиците ! Само , че цената , която държавата плаща че смърт на работа е с огромна разлика !
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    Истинските Ченгета Отиват На Небето При Бог
    а Лошите Си Ходят Навсякъде
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор
    А колко струва животът на един шофьор ❓❓❗❗
  • 8 Деса дулофска

    18 2 Отговор
    "Огромните сили и средства", които държавата отделя за охрана на политици, трябва да се сведат до президент, председател на НС и премиер, останалите - да се оправят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 бай Иван

    21 0 Отговор
    "Какво е да си охранител – частен или на държавна служба"
    90% от така наречените охранители не стават за нищо, просто защото са взети заради физиката си. Ако искате да се предпазите при сбиване в дискотеката или някой да не Ви удари шамар на улицата вземете си такива.А да, и ако искате да имате компания на масата в заведението. Това обаче не са истинските охранители. При много от знаковите убийства охраната е била формална без идея какво прави /освен като и прострелят обекта да го откара до болницата/.Само ще посоча последният пример с охраната на Петров. Охраната върви ОТЗАД зад обекта на 30 метра в гориста местност. Въпроса е той тях ли пази?Можели са да го охраняват и без да са на такова разстояние ,че примерно да чуват разговора на обекта. Излишно е да се обяснява как . Виждал съм охраната на Илиенски които бяха едни яки момчета, който му носеха торбите с покупки/даже и в двете ръце с торби/. Никога не съм ги видял да имат и идея от какво и как да го пазят, освен някой да не му удари шамар. Убийството на Илия Павлов е същото . Да допуснеш обекта т да излезе на осветени стълбища ,да стои и говори по телефона като на парад. Е после какво ти остава да викаш "убиха шефа" и да го караш към болницата. Същото и с Г.Илиев. В няколко изречения няма как да се обясни що е то лична охрана и какво трабва да прави тя. това се учи с години. И не най-здравите са най-добрите , а тези които ще елиминират всички предпоставки да се случи нещо с обекта им. А за тов
  • 11 бай Иван

    17 0 Отговор
    А за това трябва ум , не мускули.
  • 12 пари като

    5 1 Отговор
    взимат е добре - на къро , или на бай миле, а в клубовете сигурно по малко . Борческите години Спартак вземаха бизнеси и такса спокойствие . Работа с взрив и тайни нинджа убийства са от бивши спец . Криминална скрита и неосъдена престъпност - по американски - Групировка , света им - Ъндър граунд , Жените - кифли и мутреси .Ще го хванат убиеца и ще му дадат 8 години . Имал е причина да го затрие . Други убийства няма .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не можах да

    16 4 Отговор
    спя от вълнение, че ще чуя мнението на някакъв небръснат гавазин.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    13 0 Отговор
    значи и аз съм супер експерт защото още като чух за убииството и вече знаех че нищо няма да бъде разкрито защо ли - да се чуди човек
  • 18 Айде

    8 2 Отговор
    Поредният теоретик! И Петров, и той явно е бил същия! Видя се колко професионално са го опазили!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахаха

    2 1 Отговор
    Ач кюпек е на бб пкп красавицата на бб
  • 21 Шемет

    3 0 Отговор
    Браво ....
  • 22 Госпожица марчева

    2 0 Отговор
    000001 стинка на боби ипонеца и там неговите назначение, един от ипон 1950 месец септември инждд, военен пенсионер идр в данс, ще запазя в тайна.
  • 23 струва си

    1 0 Отговор
    един , а може освен за бодигард да го използваш за всичко . Къро е давал на фирма 3000 долара разходи - трансфер, храна, дрехи , заплата . Лично ако е наредил боксьора да изпълни мръсна поръчка му е платил 10 000 . Онзи мълчи и му плащат . Е в реална ситуация холивуд не помага . 9 нападателя - значи 22-24 отбранителя . 2 години следене никой не прави . е на практика може да е друго . Но мисля че не са спец а на ефедрин и стеориди или наркотици - по вероятно.
  • 24 тома

    2 0 Отговор
    България е с най много генерали и професори а пък винаги е на последно място по жизнен стандарт.Дали не е че всички са измислени за да лапат големи заплати
  • 25 Пенчо

    1 0 Отговор
    Ми кат гледам статистиката е дслече по-опасно да си охраняван, отколкото бодигард ...
  • 26 Пенчо

    2 0 Отговор
    Ми кат гледам статистиката е дслече по-опасно да си охраняван, отколкото бодигард ...
  • 27 краси

    1 0 Отговор
    Тоя е гнусен комуняга!