Last news in Fakti

31 Август, 2023 19:01 2 065 51

Ще проработи ли "рублата робот" на Путин?

  • русия-
  • рубла-
  • владимир путин-
  • елвира набиулина

На 15 август централната банка увеличи основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12 процента, опитвайки се да спре обезценяването на рублата и да ограничи преминаването на обменния курс през инфлацията

Ще проработи ли "рублата робот" на Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Августовското проклятие" пощади Кремъл тази година, но същото не може да се каже за централната банка на Русия. Месецът периодично беше място за политически изненади в Русия, но руският президент Владимир Путин очевидно разби всяко съмнение, че запазва пълната си власт, пише Atlantic Council.

Масовият срив на обменния курс, предизвикан от по-ниските приходи от износ и по-високото изтичане на капитали, обаче, направи месец много по-тежък на няколко километра северно от Кремъл, в централата на руската централна банка. На 15 август централната банка увеличи основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12 процента, опитвайки се да спре обезценяването на рублата и да ограничи преминаването на обменния курс през инфлацията.

И все пак, в същия ден, банката продължи с плановете си да пусне пилотната версия на собствената си цифрова валута на централната банка (CBDC). Три седмици по-рано дигиталната рубла беше добавена към списъка със законни безналични методи на плащане в поправка, подписана от Путин. Покритието на 15 август беше засенчено от повишаването на лихвените проценти, но "рублата робот", както някои започнаха да я наричат, се радваше на значително внимание оттогава, както в Русия, така и извън нея. Интересът към цифровата валута изглежда се фокусира върху два въпроса: Какво се опитва да постигне Русия със своя CBDC? И дали ще работи?

Какво се опитва да постигне Русия със своя CBDC?

След почти три години проучване и от руската централна банка, настоящите пилотни програми ще се осъществят в партньорство с тринадесет търговски банки в единадесет руски града и имат за цел да тестват основните операции на CBDC. Русия се присъединява към Индия, Китай, Япония, Турция, Иран и петнадесет други страни, които са в пилотната фаза на тяхното проучване на CBDC. За първи път руските граждани ще могат да използват цифровата рубла, докато правят покупки в тридесет магазина за търговия на дребно. От 15 август Промсвязбанк позволява на потребителите на нейното приложение да плащат на участващите фирми за стоки и услуги също в цифрови рубли срещу такса от 0,3 процента.

Има няколко интересни предупреждения, за които централната банка оповести публично. Анатолий Аксаков, ръководител на руската парламентарна комисия по финансовите пазари, заяви, че функцията за интелигентно договаряне на портфейлите може да се използва за ограничаване на нежелани плащания. Освен това, макар че законопроектът, който Путин подписа, не предвижда ограничения или тавани за разходите, той дава правомощия на централната банка да го направи. Русия вероятно ще последва други централни банки, които имат ограничения за това колко пари могат да се държат и харчат в тези сметки. Централната банка също се стреми да разшири пилотния проект до края на 2023 г., като се стреми към пълно стартиране през 2025 г.

Потенциалът му за използване при трансгранични плащания беше изтъкнат като фактор за ускоряване на бързото развитие на цифровата рубла. По време на дискусия за цифровата рубла в края на юни Николай Журавльов, заместник-председател на Съвета на федерацията, каза:

"В настоящата среда е важно да имаме независими платежни инструменти и канали за финансова информация, които могат да се използват като част от нашата търговия с чуждестранни партньори, което може да помогне за увеличаване на скоростта, прозрачността и достъпността на международните трансфери."

Аксаков каза през юли, че цифровата рубла трябва да може да се обменя с други чуждестранни CBDC, идентифицирайки цифровия юан като успешен модел.

Служителят на руската централна банка, отговарящ за проекта за дигитална рубла, Олга Скоробогатова (чието благоприятно фамилно име буквално означава "скоро ще станеш богат"), подчерта необходимостта от двустранни споразумения между страните, които биха позволили всякакви трансгранични плащания действително да се извършват. Досега нито една държава не е изразила публично интерес и значими играчи като Китай и Индия е малко вероятно да го направят в обозримо бъдеще. Дори наскоро обявените планове за разширяване на групата БРИКС от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка е малко вероятно да стимулират действия в близко бъдеще. Скоробогатова цитира и възможността за замяна на системата за съобщения SWIFT като мотивация за разработките.

А ще работи ли?

Предвид мащаба на финансовите санкции след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, премахването на много руски банки от системата SWIFT и спада на търговските потоци към Русия, разработването на CBDC, което може да отвори алтернативни канали за трансгранични плащания, е рационална мотивация от страна на руското правителство.

Но дори ако Русия успее да тества техническата осъществимост за трансгранични транзакции, това не означава, че ще има глобално търсене на цифрови рубли. Цифровите рубли ще бъдат обект на същите икономически условия като техния хартиен аналог, което означава, че падащите обменни курсове като цяло са лоша новина. За да може една валута да се използва в чуждестранни транзакции, тя трябва да бъде стабилна и свободно обменяна. Освен това трябва да предизвика доверие от страна на правителствата и големите финансови институции.

Рублата, в цифрова или хартиена форма, няма да замени долара, еврото, лирата или йената при трансгранични транзакции. Всъщност, докато Русия се стреми да дедоларизира икономиката си, вероятният път ще бъде използването на юана или цифровия юан. Миналия октомври Русия стана четвъртият по големина юан офшорен клирингов център в света и същевременно Китай беше част от първата действителна трансгранична транзакция с цифрова валута. Русия също се възползва от по-широката система за валутен сетълмент на Китай за транзакции с други страни, създавайки неразрешими зависимости в дългосрочен план. За момента рублите-роботи ще постигнат много малко за нарастващите икономически проблеми на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За рублата не знам-ама

    29 37 Отговор
    Важното е,че зеленият тапет наречен долар отива на бунището....

    Коментиран от #11, #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    30 18 Отговор
    хм. на нашите копей каджии ще им плащат вече с дигитални рубли
  • 4 Ще проработи!

    24 31 Отговор
    Стъпила е на Злато и Ресурси,доларът и еврото на кво са стъпили?

    Коментиран от #7

  • 5 Руснак робот казаха

    22 15 Отговор
    Навремето са печатали купони сега понеже технологията напредна направо стават невидими..
  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    16 20 Отговор
    Неолибералните капиталисти бяха жестоко разтърсени, капитала ще рухва навсякъде по света. Това къде идва ще е много по-справедливо и човешко и ще обхване всички искат или не искат!

    Коментиран от #9, #14, #16, #32, #44

  • 7 Хахахаха

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ще проработи!":

    На знанията за копаене на тези ресурси!

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Фори

    16 11 Отговор
    Защо на четирихилядниците плащат в евро а не в безналични рубли? Безналични означава да ти дадат празен плик.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хихихи..

    10 10 Отговор

    До коментар #11 от "Споко":

    Говориш ми за отпреди 80 годинки и отгоре.Вий смотаните бг фашаги сте все от времето на ген.Лукова Глава.Че посъбудете се малко де..
  • 16 Неустоимо предложение

    9 10 Отговор

    До коментар #6 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Мой ти си създаден да чукаш камъни за без пари
    Мога да ти осигуря униформа..чук и двеста калории на ден..сега ти е шанса да се почувстваш човек и ти
  • 17 Колкото

    17 6 Отговор
    Тридневното превземане на Киев
  • 18 ⚜️Просветен⚜️

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Това че знаеш как се готви и сади боб , това далеч не означава , че някога ще отгледаш и сготвиш боб ако на земята ти не се хваща!

    Коментиран от #31, #45

  • 19 петрович

    18 12 Отговор
    Цифровата рубла е като пръдня във вселената.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    19 4 Отговор
    Путлер залъгва стадото. Peaлнo вcичĸи ĸpeдитни и дeбитни ĸapти ca цифpoви вaлyти. Aĸo нямaш физичecĸa бaнĸнoтa, тo пapитe ca ти цифpoви. Oтдaвнa бaнĸитe нe пpexвъpлят физичecĸи пapи мeждy дъpжaвитe cи. Πapитe ca виpтyaлни в ĸoмпютpитe нa бaнĸитe. Toвa ĸoeтo мacoвo ce лee пo мeдиитe, e чe цифpoвa вaлyтa би тpябвaлo дa e нeщo paзличнo. HE E.
  • 22 мост

    21 4 Отговор
    Сигypнo и тaĸa нaшият ĸoпeйĸин щe cи пoлyчaвa зaплaтaтa eлeĸтpoннo вeчe, пpeз aмepиĸaнcĸa тexнoлoгия нo ĸaĸвo пъĸ и бyĸвa Z нe e pycĸa нo cи я пoлзвaт …

    Коментиран от #26

  • 23 Да ми обясните, моля.

    18 5 Отговор
    Цифровата рубла се харесва на Централната банка. Някой друг харесва ли я? Да сте чули някой да иска да му плащат в ЦР? А да иска да плаща в ЦР?

    Коментиран от #46

  • 24 реру

    27 7 Отговор
    Освен цифровата рубла, ЦБР е подготвила и нова банкнота, която да замени старата ...

  • 25 Илю

    14 5 Отговор
    Хартиените рубли стана хещо като тоалетна хартия, а новата цифрова рубля - нещо като пръ.ня.

    Коментиран от #27

  • 26 Хареса ми

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "мост":

    Ще си открадна тоя коментар
  • 27 Русофил

    18 4 Отговор

    До коментар #25 от "Илю":

    И хартиени рубли нет. Финландците спряха хартията, а швейцарците - машините.
    Вече ги печатат на китайски ментета. Появиха се мноооого фалшиви.

    Коментиран от #40

  • 28 ФАКТ

    8 20 Отговор
    Идва Есента и Ганьо ще разбере що е мизерна Зима.

    Коментиран от #29

  • 29 Русофил

    23 6 Отговор

    До коментар #28 от "ФАКТ":

    Колкото миналата зима разбра. Ново обучение ти трябва боте, ама денги нет
    и глупости навред.

    Коментиран от #48

  • 30 Ха-ха-ха...

    9 3 Отговор
    Ще проработи..., ама друг път.
  • 31 Хахахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "⚜️Просветен⚜️":

    Както и обратното! Не означава, че ще ядеш боб, ако го произведеш, но незнаеш как да го готвиш!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 007

    11 6 Отговор
    Има потенциал ако всички рубли фили освен да приказват започнат да си обърнат доларите и еврото в супер рубли!!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Много е смешна тая държава путлерландия!!!!🇧🇬🇺🇲🇪🇺🇺🇦🇧🇬 Слава Украина!!!

    Коментиран от #36

  • 34 Бесния софеянец от Кузлудуй майна

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "За рублата не знам-ама":

    За рублата или добро или нищо! Като за пусин! Затова нека отдадем минута мълчание! 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    Коментиран от #38, #39

  • 35 1234

    6 7 Отговор
    Оня русофил мунчо Банкя с прякорите тъпира ,чекмеджето и тоя Костов синия венец харизаха милиарди на господарите си русия

    Коментиран от #37

  • 36 Копейката

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "007":

    Да бе!??Да не съм луд.
  • 37 Това е безспорен

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "1234":

    Факт
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Аййййй

    6 9 Отговор
    Брикс е бъдещето фаш и ес са в колабс
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Русофил

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Отговарям: С швейцарски машини на финландска хартия печатеха
    рублите в СССР.
  • 44 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Не си бях изпил жълтите хапчета, и затова съм писал тия простотии. Извинявам се! Като премине действието на илачите ми ставам неузнаваем /психично отклонен/ и дори мога да напиша нещо хубаво за ватенките.
  • 45 007

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "⚜️Просветен⚜️":

    Без р0дник0 ти да не гледаш 24 китчън или нешенъл джеографик. Квото и да пишеш си оставаш п0дл0га на масовия убиец пусин!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇲🇧🇬
  • 46 Ама

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Да ми обясните, моля.":

    Обяснете ,тез ЦР по теливизора ли ще ги дават
  • 47 ТрампЛин

    4 0 Отговор
    Като стана въпрос за “цифровата рубла” 😂😂😂😂😂 какво стана с опорките на Копейкин за цифровото Евро? Рева като странджанска мечка, че ни се готви пладнешки обир, как сме щяли да осъмнем без “златното ни левче”.

    Коментиран от #49

  • 48 Е убуу де

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Русофил":

    А нощната тарифа що се дигна със 100%? Ти у колибата мое да се топлиш на съчки...
  • 49 реру

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "ТрампЛин":

    "... как сме щяли да осъмнем без “златното ни левче”."


    Дa... левът е бил лев до 1944 г... Със златно покритие и с Пенсионен фонд в българската хазна,
    равен на $5 милиарда... Обаче с Пенсионен фонд, който до 1947 г. е източен от Русия....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.