Last news in Fakti

25 Септември, 2023 04:50 2 449 33

Русенският митрополит Наум обясни статута на храма „Св. Николай” в София

  • митрополит наум-
  • руска църква-
  • собственост

Руската църква е построена с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), казва духовникът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Относно отправени към нас запитвания за статута на храм „Св. Николай Мирликийски” в София, познат като „Руската църква”, бихме желали да споделим с обществената аудитория следната информация, с която разполагаме за този молитвен дом.

Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”.

Осветен е на 11 ноември 1914 г. от нашия приснопаметен предшественик и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата в която БПЦ се е намирала.

Припомняме, че руски архиереи не са участвали и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 г. по същите причини.

След 1917 г. храм „Св. Николай” е обслужвал богослужебните нужди на руската емиграция в София, начело с архиеп. Серафим Соболев, а от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква, под омофора на Софийския митрополит (1).

През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия, а в него през следващите години са назначавани различни български свещенослужители-ефимерии, а заедно с тях са служили и руски духовници-белоемигранти, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.

Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква (2).

Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи, а през 1981 г. по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава, е позлатен и интериорът на храма (3).

През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен.

Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него.

Бележки:

1. БПЦ от Освобождението до настояще време, Годишник на Софийския университет, том 16/6 от 1938/1939 г., с. 183, 191.

2. Протокол на Св. Синод, пълен състав, № 16/25.06.1953 г., § 5.

3. „Църковен вестник”, бр. 3/21.01.1984 г., с. 4.

Текстът е публикуван във Фейсбук-профила на русенския митрополит


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми тогава да играе

    13 7 Отговор
    ъглошлайфа и да отваряме.
  • 2 Кочо

    31 22 Отговор
    В Руската църква трябва да служят руски свещеници! Тя за това е Руска църква! Изказващите друго мнение казват с други думи, че Руска църква не трябва да има!Това е акт на нейното унищожаване! А кой стои зад този акт е очевидно, американското посолство и жалките марионетки от т.н. правителство които с този скалъпен и бутафорен шпиоски скандал се стремят да вкарат колонията България във война с Русия! Истинските шпиони и врагове на България са в нейното колониално антибългарско и предателско правителство, които с този позорен акт срещу Православието и България я бутат към бездната на вайната!

    Коментиран от #5, #6, #13, #15, #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Варварите на Козяк

    23 12 Отговор
    За втори път се пуска същия манипулативен текст. Защо ли?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отивай

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "Кочо":

    да плачеш в ъгъла, ко пей чице.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кочо

    14 10 Отговор

    До коментар #5 от "Прочети статията първо, провинциьо":

    Явно си от жълтопаветния планктон щом споменаваш за провинцията! Но маниера и самодоволството ти издават че си от хората на които Алеко е създал събирателен образ! И понеже си много компетентен по духовните въпроси да ме осветлиш да не би Св. Николай Мирликийски Чудотворец да е български светец и запазена марка за името на български храмове!
  • 9 Истинските врагове

    21 8 Отговор
    на България са в американското посолство с марионетките им Петков Борисов!

    Коментиран от #14

  • 10 Изкукуригал

    10 3 Отговор
    И нашите попове са слуги на управляващите ни слуги и чакат подаяния от баце за да си сменят скъпите часовници и коли с още по скъпи. Българската православна църква се превърна в ООД
  • 11 Който плаче последен

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Отивай":

    Плаче най-добре

    Коментиран от #31

  • 12 Карл Маркс

    7 12 Отговор
    Религията е опиум за народите а
    руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кочо,

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кочо":

    една и същс опорка с този ник въртиш, друга - с друг ник. Голям си хибридчик, само дето в постовете ти отдолу винаги прозира крепостният geбuл!
  • 16 Кирил

    8 7 Отговор
    Чудно ми е, как руското посолство може да си позволява да затваря българска църква. Ние, руска колония ли сме и митрафонова губернатор ли е

    Коментиран от #19

  • 17 Богослов

    2 1 Отговор
    Да, но Софийският митрополит, т е. патриархът мълчи, защото тези свещеници без разрешението му не могат да служат там!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дедо ти

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кирил":

    Американска компания сме и управляващите са наведени на посолството
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 12345

    8 3 Отговор
    Посолството на Руската Федерация в Република България е собственик на сградата на храма „Св. Николай Чудотворец” в София (Руска църква), а също така и парцелът, върху който тя е построена, разположени на адрес: гр. София, бул. „Цар Освободител” №3.
  • 22 Наско

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Морския":

    Не от Съединението, а още от турско време, когато Русия започва да изселва българи в Бесарабия. Затова Раковски пише брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите". Руският генерален консул кара българската про-руска организация "Добродетелна дружина" да изкупи целия тираж и да го унищожи. Левски, Каравелов и Ботев също са критикували Русия, но националните предатели като "историка" Костадинов удобно премълчават тези факти. Истинските ни възрожденци са осъзнавали, че Русия идва да изгони турците само за да ни вкара в нейната империя. Планът й е бил чрез пропаганда да ни подлъже сами да го поискаме. Българите тогава не са били прости и са се съпротивлявали, но през 1944 г. в крайна сметка падаме под руско робство.

    Коментиран от #25, #29, #30

  • 23 Аййййй

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "пламен":

    Че ес е пред разпад и скоро никой няма да иска да е европеец и БРИКС ще диктува правилата
  • 24 И така

    7 5 Отговор
    Бясната денонощна антируска пропаганда показва кой лъже. Светът се събуди от кошмара на американския неоколониализъм.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Е.С.

    4 3 Отговор
    Този владика е върл вартоломеист. Това обяснява неговата позиция. Та нали вартоломеистите имат опит по превземане на храмове. Всичко това сме го гледали в Украйна.
  • 27 до Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кочо":

    Руски свещеници, не руски шпиони.
  • 28 Урюрвкос

    6 2 Отговор
    не разбрах кой силно е повредил храма през 1944г и "предполагам" същия прави втори опит и сега
  • 29 Мнение

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Наско":

    Много си зле.Бесарабските българи сами бягат,за да се спасят от репресиите.А ако руснаците са искали наистина да ни направят колония щяха да го направят и даже нямаше да питат.Други не питат въобще.Директно взимат територията и не питат местното население какво иска.
    Чудите се как да окрадете църквата.Иконите сигурно вървят доста скъпо на Запад.А може и злато да има.Ама Господ гледа....
  • 30 Дядя

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Наско":

    "още от турско време, когато Русия започва да изселва българи в Бесарабия", я пак пробвай!
  • 31 а на вас

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Който плаче последен":

    Има кой да ви брои греховете...
  • 32 резервист

    3 0 Отговор
    Лошото е че всички действия на правителството имат показен, а не професионален характер. Такъв тип действия не решават никакви проблеми, а само ги задълбочават и пораждат нови. Не знам какъв шпионин е бил руският свещеник, но ако са събрани съответните доказателства, следваше да бъде съден по българските закони. Ако пък няма достатъчно доказателства но има основателни съмнения, можеше да го изритат без много шум и след като бъде обърнато внимание на съответните руски власти. Вместо това имаме еди ненужен скандал, който дълго ще ни трови живота.
    Прави ли ви впечатление, че сигналът и материалите идват от Македония?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.