Last news in Fakti

29 Септември, 2023 16:00 2 027 39

Български свещеници служат ли в подворието ни в Москва?

  • руска църква-
  • българска църква-
  • москва-
  • подворие

Храмът "Успение на Пресвета Богородица" е предоставен за подворие на Българската патриаршия през 1948 г

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Българското подворие в Москва, в църквата "Успение на Пресвета Богородица" на Таганка, няма български свещеници. Службите се извършват от четирима руски свещенослужители - протоиерей Владимир Голубцов, свещеник Алексей Себелев, свещеник Алексей Матвеев и дякон Сергей Калабин. Това заяви в профила си във фейсбук Милен Вълчев, уредник на Регионалния исторически музей в Хасково.

Милен Вълчев е историк, възпитаник на Великотърновския университет, изучавал история и журналистика в Пензенския държавен университет. Главен уредник на отдел "Нова история" в Регионален исторически музей - Хасково. Мнението му бе цитирано и от специализирания сайт Християнство.бг

Той посочва, че службите в храма се водят на руски език, а празниците се отбелязват според календара на Руската православна църква. По думите му настоятелят на българското подворие - архимандрит Теоктист (Явор Свиленов Димитров) няма право сам да служи нито на български, нито на руски език. Позволено му е да води служби само в изключителни случаи, заедно с руските свещеници в храма, изтъква Вълчев.

Историкът посочва, че Българското подворие няма дори самостоятелна банкова сметка. Даренията за храма се събират чрез банковата сметка на подворието на руския патриарх Кирил, който заедно с българския патриарх Неофит са предстоятели на църквата.

Храмът "Успение на Пресвета Богородица" е предоставен за подворие на Българската патриаршия през 1948 г. На сайта на църквата се посочва, че тя е част от Московската епархия на РПЦ.

Професор Делян Николчев изтъква, че в диоцеза на автокефална православна църква действат само нейните правила. Според него това е причината службите да са от руски свещеници и според руския църковен календар.

По думите му посланик Елеонора Митрофанова се е отказала от реципрочни действия, защото наред с българския представител е трябвало да бъдат изгонени и двама руски свещеници. Така щеше да стане ясно, че "българската църква" в Москва спазва правилата на РПЦ, но руската в София нарушава Устава на БПЦ, добави Николчев.

Припомняме, че напрежението между България и Русия се нажежи през последните дни след решението на страната да експулсира трима духовници, сред които е предстоятелят на Руската църква в София. Според ДАНС свещениците са извършвали шпионаж. В следващите дни се появи спора чия собственост е църквата "Свети Николай Мирликийски" и има ли прави руското посолство у нас да я затваря. Русия нарече казуса провокация и привика посланика ни в Руската федерация за обяснение. Политици дори призоваха главняит прокурор да се заеме с въпроса за собствеността на църква.

В същото време българският патриарх Неофит назначи български свещеници, които да възобновят службата в храма.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стършел

    28 23 Отговор
    А в България, посолство начело с мутрафона си мисли, че може да си прави каквото си иска, руската наглост няма граници.😒😒😒
  • 2 какво са шпионирали

    22 34 Отговор
    в циганска софия ? чиста антируска поръчка от козяк

    Коментиран от #5, #37

  • 3 Истината

    24 21 Отговор
    Абе, какви църкви, какви свещеници ???!!!!
    Това са явочни квартири и чекисти в расо. И това не е от сега, а още от времето на Ленин и Сталин.
    Всички свещеници са избити, всички църкви осквернени, на тяхно място са назначени чекисти-сатанисти и това е до ден днешен.

    Коментиран от #9, #36

  • 4 Град Симитли

    9 5 Отговор
    В Аскуу "всико" знаят!
  • 5 Елементарно

    16 16 Отговор

    До коментар #2 от "какво са шпионирали":

    Броили са, колко екземпляра за останали от животинския вид руZофил .
  • 6 007

    19 19 Отговор
    Нормално за Путлеристан! За кучета и котки може за прасета не може!!! Най противния и неблагодарен народ на земята!!! 🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 7 Хихихи..

    10 15 Отговор
    От ганьовец поп колкото от охлюв луканка.Аре че ми се доспа..

    Коментиран от #30

  • 8 Майна

    16 7 Отговор
    Има едно хубаво видео на ,,бесогон,, в мрежата , на Никита Михалков.., гледайте го

    Коментиран от #31

  • 9 ТаУмВзе

    16 14 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Имаш Руски шпионин в расо под леглото! Внимавай, защото е мнооого Опасен. За по сигурно си резваш 2 Резки шамара пред огледалото и си Легаш!
  • 10 Последнее софеянец

    17 16 Отговор
    То в РПЦ няма и един поп вярващ в Бог. Това е филиал на КГБ в расо!
  • 11 На Ганьо

    3 10 Отговор
    не му става истински писката от 1989.Преди ч,в спокойните времена беше железен рудник.Психологията обяснява физиологията..
  • 12 свети Мукавей

    23 12 Отговор
    Първи украинците почнаха да гонят поповете , да затварят манастирите и да продават иконите .
    Сега почваме и ние .
  • 13 тц тц

    15 12 Отговор
    И аз не съм чул Байдън да ходи за инструктаж в българското посолство в САЩ, но Денков час през час е на Козяк!

    Коментиран от #26

  • 14 Айде у лево, моля

    19 16 Отговор
    Абе какви свещеници ще назначава нашия патриарх в чужда църква ? Не вижда ли, че и самият сайт на тази църква е на чужд език ? Да назначи тогава свещеници и в Софийската Синегога . Тя също е в Софийската епархия !
    Епархия е административно - териториална единица, на чиято територия може да има храмове под ръководството на различни църкви .
    Служители в църквата “ Св. Николай Мираклийски” може да назначава единствено Патриарха на Русия !

    Коментиран от #23

  • 15 почнахме да се оливаме

    16 11 Отговор
    Патриарха още малко ще назначи и кой да играе Христос.
  • 16 Огледайте се

    14 13 Отговор
    В ход е Украинският сценарий за разделяй и владей
    Още две-три стъпки и ще трябва да събирате оръжие за България .
  • 17 Има решение

    15 7 Отговор
    Хекимян като стане кмет ,да я направи тая църква арменска.
  • 18 Всичко московско е бokлyk и менте

    12 13 Отговор
    Малко факти за изгонените "духовници":
    .Преди да пристигне в България през 2018 г. Васиан Змеев е бил от 2004 до 2015 г. – проректор по възпитателната дейност в Московската духовна академия и семинария (там се обучават предимно сирачета), откъдето през 2015 г. е отстранен след разразил се в РПЦ… сексуален (педофилски) скандал."
    Тогава на сайта на вестник "Альтернативная газета" е публикувано писмо на студенти и ученици, уличаващо в сексуални посегателства определени преподаватели и възпитатели в семинарията и в което писмо, наред с другите, се споменава и името на Васиан, като един от най-бруталните.
    Това, вероятно може да навреди в известна степен на имиджа на Сидеров и Копейкин, но определено обяснява присъствието на лорд Евгений Минчев след защитниците му.
    По-интересното е, че македонските служби имат доказателства, че лицето Змеев се е занимавало с раздаване на подкупи в средите на македонската църква и с педофилия.

    Както и да е, воят в защита на Змеев е обясним и основателен. Всеки би защитавал касиера, който раздава кинтите.
    Българските служби отдавна трябваше да прекъснат тази пъпна връв между четрихилядниците и руската ведомост, но кой знае, може и те да се подписват на нея. След като се черкуват.
    Една от причините, поради която службите не дават информация е, че сред родните "герои" има такива с тежки нелицеприятни зависимости, с които ги държат и активират при разни протести, за поръчкови статии и други гнусотии.

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Калин орелът

    10 6 Отговор
    И след разкола между църквите на Украйна и Русия, се намеси и Гръцката църква, заставаща на страната на Украинската. Нашите подлоги побързаха и те да покажат евроатлантизъм (нали оше помним пасито за православието!), демонстрирайко тотално и дълбоко невежество - нити един не можа да вдене разликата между институция и имот
    Оказа се, че в бившия "дворец на пионерите", служат само пионерчета!!!
    И на всички и за всичко им била виновна държавата, която де факто е неудушевен субект!
  • 20 На подлогите честито

    13 6 Отговор

    До коментар #18 от "Всичко московско е бokлyk и менте":

    Изгонени от Северна Македония, защото са казали, че Охридската епархия е към Българската ПЦ!

    Коментиран от #22

  • 21 инж. Ганчо Илков

    10 7 Отговор
    Защо Историците не разглеждат въпроса - как са се водили религиозните служби в България, непосредствено след Освобождението от Турско Робство. Или, откога се наблюдават разлики в Религиозните Църковни Служби на Руската и Българската Православни Църкви? С оглед Отношенията между Болшевишката Партия и Религията и по подобие в Съветската Армия - До всеки Редови Офицер, ЗКПЧ (Заместник Командир по Политическата Част), в Руската Православна Църква - до всеки Свещеник Агент от КГБ. Същият Модел бе наложен и в България. Ако Съветски Ръководител кихне, Българските Управници ги втриша. Така беше, особено в Периода след 09.09.1944 до 10.11.1989 година. А и сега синовете и внуците на поклонниците на Болшевизма продължават Традицията.
  • 22 Българин

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "На подлогите честито":

    Не лъжи, вата!
    Господ гледа!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 смях в залата

    9 3 Отговор
    Не само нашите политици нямат топки, но и поповете ни. Извинете ме, но както е отбелязано Храмът "Успение на Пресвета Богородица" в Москва е предоставен за подворие на Българската патриаршия, т.е. никой не пречи да се служи от български свещенници и на български. Ако са правени спънки в тази посока, защо досега нашият патриарх не е направил нищо? Или за пореден път се сърдим на изправените, че са изправени, но иначе ние сме наведени. Все чакаме някой друг да ни даде, това което ни се полага (сякаш е милостиня!)
    Ами след като са подворие на РПЦ, нормално е руската църква в София да спазва Устава на РПЦ. Това, че ние не си знаем правата, не означава, че и руснаците не си ги знаят. Ако поддържането на нашата църква там е оставено на руснаците, защото нямаме средства да го правим ние, то проблема си е наш.
  • 25 кирливи ризи

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Всичко московско е бokлyk и менте":

    излизат за още по-влиятелни кардинали! Никой не е застрахован от греха - нито католици, нито православни.
    Май е общ подход да изпращат провинилите се в други държави, т.е. по-далеч от скандала.
    Но гейския скандал какво общо има с шпионажа? Или така, за удобство да смесим темите! Ми, да бяха ги изгонили заради гейските им наклонности, но тогава точно от поръчителя щяхме да получим шамарче, че скверним ЛГБТ общността.
    И що за шпиони са поповете без местна агентура! Източниците на информация към поповете къде са? Как все гониме руски шпиони, а нито един българин не е задържан за работа с тях!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кресна

    6 6 Отговор
    Кажете истината на хората и стига лъжи .Статуса в Москва не е същия ,българския свещеник не желае да води службата сам и има причина за това и потърсете мнението му както и на миряните там .Имало е запитване от руската църква поне 3 пъти до сега защо българската църква не изпраща свещеници в Русия .Казвайте истината и стига лъжи .
  • 28 Богослов

    5 1 Отговор
    Не е така. В България в румънската, гръцката и руската църкви се спазва техният календар и богослужение. Вероятно е въпрос на договорености.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1111

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    От комунист поп още по-малко, зАспи!
  • 31 чудесно

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Прати го на баба Слафка!
  • 32 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    добре за черквата разбрахме сега кажете има ли българска джамия в Москва

    Коментиран от #35

  • 33 Анатема

    4 4 Отговор
    Комунисти свещенници Анатема ,путин вярва в сатаната ,и няма кой да го изцели
  • 34 То взимането

    2 3 Отговор
    Не е като даването, руснак да спазва закони и правила, няма такова животно
  • 35 Урюрвкос

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Урюрвкос":

    в интерес на истината гугъл ни праща в град Казан където има българска джамия построена 1991-1993г архитект В.П.Логинов и Е.И.Прокофиев по повод 1100 години от помохамеданчването на Волжска България
  • 36 И за БПЦ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Важи същото
  • 37 антитрол

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "какво са шпионирали":

    Циганофилите като теб.
  • 38 Пит

    0 1 Отговор
    и какво излиза че църквата е нямала собственик от 1989 г до 1997 когато смел нотариус е признал за правоприемник царската църква и я хвърлил в краката на КГБ
  • 39 Ани

    1 0 Отговор
    По смешна и безумна статия не бях чел отдавна
    Поне се посмях
    На автора Господ да му прости, Православието не е да караш кола без да вземеш шофьорска книжка…поне малко се ограмотете преди да пишете по църковни теми