Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 09:03 6 139 42

Нотариус Иван Дахтеров пред ФАКТИ: Причините за проверката на собствеността на руската църква са политически

  • нотариус-
  • дахтеров-
  • руска-
  • църква-
  • крепостен-
  • акт-
  • иван

Идването на документите при мен да оформя акта е напълно случайно, казва той

Нотариус Иван Дахтеров пред ФАКТИ: Причините за проверката на собствеността на руската църква са политически - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руското посолство в България има акт за собственост на Руската църква. Това потвърдиха от Агенцията по вписванията. На 27 юли 1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агенство на Посолството на Руската федерация, казват от Агенцията. Актът е подписан от нотариус Иван Дахтеров след приложени писмени доказателства, като е признат за собственик Посолството на Руската федерация. Как се е стигнало до изготвянето на акта за собственост. Пред ФАКТИ говори нотариус Иван Дахтеров.

- Нотариус Дахтеров, някога мислил ли сте си, че може да се стигне до такъв обществен дебат относно собствеността на руската църква. Става въпрос за документ, който е оформен преди 26 години?
- Не съм мислил, защото документите за мен са ясни. И по онова време, и сега, разглеждани през призмата на времето, те водят в една и съща посока и смисъл.

- Църквата е собственост на руското посолство – ясно и категорично?
- Да.

- Това, че депутати в момента искат проверка да се извърши от прокуратурата за нещо, което е оформено преди 26 години, нещо притеснява ли ви?
- Не. Причините за проверката на собствеността на руската църква са политически. Идва време за избори и това е поредната тема. Дали ще е от тази сфера, или от друга - няма значение. Важното е да има повече шум.

- Какво си спомняте от преди 26 години за цялата сделка. Как стигна тя до вас?
- В случая не говорим за сделка, говорим за констативен нотариален акт, който се изготвя въз основа на предоставени документи. През 1997 година работих в стария държавен нотариат. Там на първи етаж имаше регистратура, на която се записваше час при един от 20-те работещи по това време нотариуси. Де факто идването при мен е абсолютно случайно като разпределение. Имало е същата възможност да отиде при всеки един от другите 19 колеги. Представените документите са стар крепостен акт, който вече го има публикуван в общественото пространство. Първият, свързал се с мен и интересуващ се от казуса журналист, бе вашата колежка Генка Шекерова. Разпита ме подробно за съхранението на старите документи и аз споделих с нея къде може да се търсят стари документи. Явно го е открила, защото вече крепостният акт го има публикуван от нея в изследване за Свободна Европа. Този нотариален акт е в полза на Руското посолство по начина, по който е записано в новия акт. Единствената разлика е времето, което ги дели, и това, че царска Русия се е превърнала, чрез правоприемство в СССР и после в Руска федерация.

- Това вече са исторически събития, при които е нормално за такъв период от време да има някакво развитие. Появи се информация, че липсват документи за платени такси, липсват имена, които да са в основата на вписването. Сега как гледате на това. Някакви притеснения…
- Нямам никакви притеснения, защото това не определя същността на акта като такъв, който признава право на собственост. В случая подробностите, на които се акцентира, се отбелязват, защото сега се гледа всичко под лупа, но те нямат правен характер и не се отразяват на собствеността. Имайте предвид, че, когато говорим за такси и квитанции, това са неща, които минаваха през деловодството на нотариата. А деловодството не е нотариусът, а служителите, които подпомагат неговата дейност. Нотариусът не разглежда всичко в тези подробности, които в случая се повдигат.

- В няколко интервюта казвате, че получавате заплахи. Как ги приемате. Да, темата е актуална, но все пак не е много приятно. Вие, лично, обръщате ли им внимание, или ги пропускате да минат покрай вас?
- Политиката е свързана с емоции. Тези емоции понякога са крайни. Когато има крайни емоции, се забравят фактите и обстоятелствата, а де факто се използва концентрация на една човешка енергия, която може да върви в различни посоки.

- Приемате ли ги сериозно или общо взето заплахите минават покрай вас в пейзажа на целия информационен поток…
- Вижте, моята работа е свързана с хора. Когато една работа е свързана с хора, аз съм приемал и потупвания по рамото, и обиди понякога. Да, старал съм се винаги работата, която върша, да я върша най-добре, да се усъвършенствам. Заради това седя и по 10 часа на работното си място и работното ми време започва в 8.30 часа и приключва обикновено в 19,30 или към 20 часа. Въпреки това е възможно понякога да има недоволни хора. Все пак аз съм нотариус от 30 години, работил съм със стотици хиляди хора и със сигурност не мога да бъда угоден и приет добре от абсолютно всички, защото това е практически невъзможно.

- Темата за собствеността е интересна за обществото и какво развитие очаквате. Ще се отвори ли скоро църквата? Казусът е собственост срещу богослужения…
- Едното няма общо с другото. Ние живеем в светска държава. Така че у нас има превес гражданското право, това няма нищо общо с хората, които извършват служби в храма. Чия е собствеността няма общо с казуса кой ще отслужва служби вътре. Доколкото разбрах от хора, които са запознати много повече с църковното право, те казват, че, когато църквата е една и съща – православна, няма възможност за размяна на посланически постове, да ги наречем така, от една църква към друга. Всичко в храма се случва под шапката на българския патриарх и спрямо правилата на общата дейност на Българската православна църква.

- Покрай всичко това, което се изписа около църквата, вашето име се свърза с бизнесмена Христо Чепишев и Христофорос Никос Аманатидис – Таки. Това са отношения с хора извън вашата професионална работа… Какво можете да кажете?
- Съвсем простичко. От двете споменати имена познавам Христо Чепишев, другото име нищо не ми говори. От Христо Чепишев закупих сто процента дялове от едно дружество, регистрирано в Банско и което притежава един имот в Банско. Работата ми, в крайна сметка, основно е била свързана с недвижими имоти и парите, които изкарвам от трудовата си дейност, пак влагам в недвижими имоти. И така реално придобиването на дялове от това дружество е било, за да придобия този недвижим имот в Банско. Не съм се занимавал с осъществяване търговска дейност, дружеството има управител, и имотът е отдаван под наем. Нищо повече от това. Законът не забранява това на нотариус, забранява му да бъде управител, да управлява търговска дейност, но не и да притежава дружествени дялове. Това е.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъ

    13 16 Отговор
    Както е тръгнало, въпросът ще отпадне от самосебе си- по военни причини!
  • 2 Петър

    21 2 Отговор
    Какво е мнението на камарата на нотариусите в България да отпадне задължителното участие на нотариус при сделки с МПС? От цяла Европа, България е една от малкото държави в която задължително трябва да участва нотариус при покупко продажба на МПС.
  • 3 Хахахаха

    18 27 Отговор
    Политически??? А след като църквата е в България, не трябва ли да се провери, защо е руска собственост и кой я е направил? Имаме ли българска собственост църква в Москва?

    Коментиран от #6, #7, #9, #10

  • 4 Киро Пикото Петков

    21 13 Отговор
    Е престъпник
  • 5 честен ционист

    6 20 Отговор
    28 год изтича 150 год наем и новият наемател се нанася. Така че си обирайте крушите и беш у Щатско като паднат визите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 На тия

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Въпроси ако не знаеш как да си намериш сам отговорите, директно чупи телефона и живей свободно.. В живота мн по трудни неща те чакат, момче
  • 8 Нотариус Дахтеров!! Политици и Атлантици

    22 17 Отговор
    Рият за Руската църква!! Търсят под вола теле!!
  • 9 Псевдоним

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    А защо само църквата? Тези палати и имоти, дето наникнаха през последните 20-30 години, явно са спестявани от закуски.
  • 10 Имаме

    26 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Църква в Турция, на същия принцип. Какъв е проблемът?
  • 11 !!!?

    30 17 Отговор
    Държавата е харизана ! НАРОДЕ !!!?

  • 12 Политическа

    18 19 Отговор
    беше заръката ти като нотариус на една година да узакониш сделката с Руската църква , за което преди дни дори беше казал , че дори не я помниш ! После някакви 2 - 3 версии изсипа......
  • 13 Абсурдистан

    19 18 Отговор
    Самото издаване на нотариалният акт е съмнително и с политически подбуди. Имам въпрос: Защо нотариалният акт за земята е издаден 1898, църквата е поснроена и чак след 100 години се издава нотариолен акт за нея? Нещата вонят! Ежедневно нотариуси са вкарвани в престъпни действия, така че няма нищо странно в проверката на акта!
  • 14 Демократ

    19 23 Отговор
    Пълен мошеник и далавераджия, хванат от службите да лъже в полза на КГБ и полковник митрофанова. " В регистъра на Нотариалнатата камара се води като нотариус от 1 септември 1998 г. - т.е. 1 година и 5 месеца след създаването на тази хартишка, наречена "констативен акт". Такова лизачество на българин на руски задни части ,свързано с вярата, е ужасяващо.Българските предателски служби са готови на всичко, за да пазят руския интерес срещу България.
  • 15 Поп - разбойник

    24 2 Отговор
    Чия собственост е Руската църква?! Арменската? Еврейската синагога, Турската джамия... А чия собственост е българската държава? Май не е на българския народ, но това е маловажно.
  • 16 плюс минус

    23 11 Отговор
    Вече станаха много досадни българомразците, риещите под вола.
    Българската държава в края на 19 век с благодарност за Освобождението е дарила това парче земя за руска църква.
    Подобни малки, но изящни и приличащи се в архитектурата църкви, има в доста европейски държави.
    Във Веве, в Швейцария, съм посещавала такава руска църква - "Света Варвара",
    където в православието са се венчали Симеон Сакскобурготски и Маргарита.

    Коментиран от #19

  • 17 Коалиция Ала-Бала

    24 14 Отговор
    Неофашистите, които управляват в момента държавата под заповедите на американското посолство утре ще ви почукат на вратата, за да вземат и вашите апартаменти чиито нотариални актове ще обявят за нищожни, защото са много стари , тогава ще се сетите за това какви процеси вървят в момента в България, но ще бъде късно.
  • 18 Поредната Кремълска Мастия!

    10 16 Отговор
    Продаващи България на азиатските сатрапи
  • 19 Мирослав

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "плюс минус":

    Има много голяма и красива руска църква и в центъра на Хелзинки - Финландия , нарича се Успение Богородично!
  • 20 ИНЖ

    7 8 Отговор
    СССР наследник ли е на Руската империя??? А РФ наследник ли е на Руската империя??? Изведнъж удобно забравихме съветския период!?!?!?
  • 21 АБВ

    7 11 Отговор
    Защо акта за собственост ме е вписан в агенцията по вписвания .Айде не ни правете на идиоти .Причината е само една .
  • 22 Айде бе,

    4 4 Отговор
    А какви да са, шпионажа не е ли политически?
  • 23 до номер 15

    16 7 Отговор
    След демокрацията в България се построиха доста джамии.
    Те чия собственост са?

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 24 Васил Левски

    7 1 Отговор
    За предателите на България Куршум
  • 25 Помияри

    4 19 Отговор
    Поредния маргинал поканен на интервю за поповете шпиони..Следващото интервю ще е сигурно с митрофанова...Причините били политически хахаха Е какви да са икономически ли?? Шпионска афера си е политически случей Който радевата данс проспа При това умишлено

    Коментиран от #36

  • 26 Тъпаци на рояци

    8 2 Отговор
    Тъпотията и невежеството са дълбоко вкоренени у нас! Всички считат, че Руската църква е сградата?! Повече няма да коментирам!

    Коментиран от #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Роналд Рейган

    2 8 Отговор
    СЪЩАТА Е СИТУАЦИЯТЯ С АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ, КОИТО СЕ Е КАЗВАЛ КИРИЛ И МЕТОДИ, КОВАЛЕНКО ОТ РКИЦ ПРАВЕШЕ ТИЯ КРАЖБИ ОТ БГ
  • 31 Приятел,

    2 2 Отговор
    малко са останалите хора в България като човека да ви кажат, че стойностните хора се обедняват около прагматичното, а остналите се разеднияват по емоционалното. Успех емоционалисти.
  • 32 колко ли имота

    2 5 Отговор
    е откраднал плешундера?
  • 33 Име

    0 2 Отговор
    Като видя "бизнесмен" от квотен бизнес(нотариус или чси), да се изказва като "експерт" и ми се пoвдига!
  • 34 ТрампЛин

    0 5 Отговор
    Причините за исканата проверка били политически!!! А какво се крие зад този бездарно съставен Нотариален акт?

    Коментиран от #35

  • 35 Антифашист

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "ТрампЛин":

    А какво теле се крие под вола?
  • 36 Виж си минусите

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Помияри":

    Шпионче
  • 37 Абсолютно вярно

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тъпаци на рояци":

    Ще продължават да бъркат и ще се насочат към нотариалния акт, а той няма нищо общо с църквата, а с имота! Има неща, които не могат да се оправят, те са завинаги и по рождение!
  • 38 Мишо

    0 0 Отговор
    ДЕДЕ ,стига се правил,че нищо не си знаел и разбирал.Язък ти за стажа
  • 39 А Земята под църквата?

    0 0 Отговор
    И тя ли е руска? Ако е така, това си е живо анексиране на територия от България към русия.

    Коментиран от #42

  • 40 Българин

    1 0 Отговор
    Под натиска на КГБ е подписал нотариуса наторалния акт

    Коментиран от #41

  • 41 Путин

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Лошо. Дето. Те. Е. Родила. Маикати
  • 42 Путин

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "А Земята под църквата?":

    Мисли. Със. Главата. А. Не. Със. Задникаси