Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 08:24 4 821 37

Балотаж "Терзиев-Хекимян" е свирен мач, съспенсът се крепи на Ваня Григорова

  • местни избори-
  • софия-
  • ваня григорова-
  • васил терзиев-
  • балотаж-
  • антон хекимян

Кандидатът на ПП-ДБ си остава най-реалният победител на местния вот в столицата

Балотаж "Терзиев-Хекимян" е свирен мач, съспенсът се крепи на Ваня Григорова - 1
Колаж: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напълно възможно е, а и се очертава, глупавата среща на Антон Хекимян с Цветанка Ризова, да е най-любопитното събитие, поне за сеирджиите, до края на предизборната кампания в столицата. Политолози и социолози масово отчитат тягостна скука, а отегченият и изнервен от предстоящата скъпа зима народ видимо обърна гръб, както на местния вот, така и на случващото се в Украйна. Скоро ще остане равнодушен и към ставащото в Близкия изток, до което води всяко медийно преяждане, но това ще е съвсем добра новина, тъй като ще означава, че напрежението там може да се е уталожило поне в рамките на обичайното отпреди атаката на Хамас. Дано.

Какво може внезапно да възбуди интереса към местните избори у нас и по-специално в столицата. Не казвам да го върне, защото кой знае какъв не е имало, така че няма нищо за връщане. Известен съспенс имаше около номинациите и кандидатурата на ГЕРБ за столицата. По-скоро нервно нетърпение. И толкова.

Ясно е, че нито компромати от всякакво естество, дори от сорта на секс играчките на "половинката", каквито видяхме не толкова отдавна, нито някакво чутовно изказване, което преди години би могло да плени масите с майсторска риторика, би вляло живец у публиката. Времената са други, трудно нещо би трогнало обръгналия на всичко електорат, полегнал отегчено на диванчето на скепсиса.

Единственият шанс за активиране на известна тръпка в столицата би бил един балотаж с участието на Ваня Григорова. Очертава се най-сигурният участник във втория тур да е Васил Терзиев. Ако срещу него се изправи Антон Хекимян, в кметския стол безпроблемно ще седне кандидатът на ПП-ДБ. Влезе ли като втори на балотажа, бившият тв водещ трудно може да разчита на допълнителна подкрепа от негласували или дали вота си на първия тур за някой от отпадналите мераклии. Тук мачът свършва със скучно доиграване. Гласове на втори тур за Хекимян със сигурност не биха дошли от феновете на Ваня Григорова и Вили Лилков, възможна е символична подкрепа от Възраждане и ИТН, които се очертават като най-шумните критици на управлението на "програмистите с тротинетките". Подкрепа от тази посока ще се отчете, но ще бъде крайно недостатъчна.

От другата страна също не се очаква някакво разширяване на електоралната подкрепа. Антон Хекимян не е дразнителят, който би активирал масов негативен вот срещу себе си. А в удобната си роля на пасивен участник в управляващата сглобка, партия ГЕРБ не би нанесла кой знае какви "репутационни щети" върху издигнатия от нея кандидат, каквито той нанесе на бившето си работно място, поне според Ризова.

Така че, както споменахме, при такъв вариант на балотажа "мачът е свирен", както казват в интелектуалните среди.

Ако кандидатът на БСП Ваня Григорова успее да стане втора на първия тур, ситуацията става по-различна. Но едва ли чак толкова драматично, че да торпилира успешно предварителните прогнози за краен триумф на дебютантите в местния вот от ПП.

За да се повтори чудото от "Парк де Пренс" на изборно ниво, Григорова трябва да консолидира зад себе си истински Отечествен фронт от избиратели на отпадналите кандидати. А това е твърде утопично, но не пречи да поразсъждаваме, кои други биха подкрепили дамата от "Подкрепа".

Най-близо до отговор "да" са привържениците на "Възраждане", а след това тези на ИТН, въпреки непрестанните задявки на шоумените с Корнелия Нинова. Да включим в групата и привържениците на Контрера и ВМРО. И някъде тук Отечественият фронт приключва с мащаба си. Привържениците на Вили Лилков "посмъртно" няма да гласуват за кандидат на "бившите комунисти", дори при търсене на хигиенист за зоопарка. Феновете на Лилков не биха дарили рамо и на "внучето на ДС" Терзиев, който на всичкото отгоре май се оказа и сродник на Петър Младенов - онзи същият, с танковете, когото титуловаха като председател/президент/ в зората на крехката ни демокрация.

Очертава се повечето гласоподаватели на "Синя София" да идат за сърнели - още излизат прилични екземпляри на Витоща, а т.нар. "по-съвестни", за които упражняването на вота е граждански дълг, да изберат своето по-малко зло между Ваня и Васил. Тук везните леко отиват в посока ПП-ДБ. Друг е въпросът каква пък точно "комунистка" е Ваня Григорова, идваща от синдикат "Подкрепа" - най-влиятелният антикомунистически съратник на СДС от началото на Прехода.

Гласувалите за Хекимян също трудно биха харесали някого измежду Григорова и Терзиев за "закъсняла любов".

При всички положения основният фаворит за кметския стол в столицата си остава Васил Терзиев. Като абсолютен дебютант в политиката той няма как да предизвика протестен вот срещу себе си. Дебютант на местни избори е и издигналата го политическа сила от "Продължаваме промяната", колкото и спорно да се представя като управляваща държавата, а другата половинка от коалицията - "Демократична България" - се чувства в свои води в жълтопаветна София.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бонев

    52 5 Отговор
    Герб и ппдб започват все повече да си приличат. И кандидатите им са еднакви.

    Коментиран от #36

  • 4 ррррр

    24 2 Отговор
    пак си сложете послушник на АП пък после се питайте защо
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Основният фаворит

    36 0 Отговор
    Терзиев много иска, а дали може? Щото едни такива "искаме защото можем " вече бяха управляващи известно време
  • 7 Ангеларий

    46 10 Отговор
    Да изметем фашизираните либерали и обратни. Гласувайте за Ваня Григорова.
  • 8 цербер

    11 2 Отговор
    Ако е очакване,а не съспенс,какво ще стане?
  • 9 Ветеран от Протеста

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Зад Ваня Григорова като ракета Носител очакват нахлуване в Столична Община и СОС БСП ,Левицата - Мая Манолова Татяна Дончева и една камара комунисти бивши БСП ари.......Коалиция "Неутрална България "зад която са се скрили вижте сами - 1. ПП „АТАКА“
    2. ПП „БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ“
    3. ПП „ПАРТИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ“
    4. ПП „РУСОФИЛИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО“
    Социалистическа Партия " Български път" на комуниста Ангел Димов..
    Ти в коя партия членуваш от изброените Софиянец...???
  • 10 Само питам

    7 14 Отговор
    Ванчето Григорова платила ли си е за рекламата, която ГЛАВНИЯТ РЕДАКТОР и прави ?
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    3 0 Отговор
    Изборите печелят ДС Бригадите към бкп/бсп, към пп/дб, към герб, към дпс, към възраждане и още шестдесет ДС клонинга, Изборен ДСкалипсис който може да бъде само с бутилка квалитетно whiskey в Изборният Ден, пред ТВи и компа но никога на Избори.
  • 12 Наблюдател

    6 12 Отговор
    Григорова винаги е способна да направи "съспенс".

  • 13 нерегистриран

    17 0 Отговор
    много педита, че да се чуди човек кой да избере
  • 14 Само да питам

    9 0 Отговор
    За практикуване на много професии се изисква съответно образование. За кмет, което е длъжност с много отговорности, трябва ли образование, опит в нещо или не?
  • 15 Айде

    8 20 Отговор
    Стига вече с Григорова! Тя изразява безсилието и безплодието на БСП! Нищо повече! Много отдавна ми е писнало от псевдо политика и корупция в България! Как пък не се намери един да каже истината, че 35 годишната ни политическа система е порочна форма на псевдо демокрация, която гарантира единствено ограбването на България! Сегашните в парламента не стават! Необходима е истинска значителна промяна, иначе България си отива!

    Коментиран от #20

  • 16 Голям избор. Е нема що

    5 5 Отговор
    Комунде и шарен. Нека наддаването започне сега
  • 17 Ветеран от Протеста

    7 11 Отговор
    А зад коалиция БСП Заедно заБългария пък са се скрили още едни компрометирани комунисти
    "Споразумението е подписано от лидера на БСП Корнелия Нинова и председателят на "Съюз за отечеството" Васил Точков, Росица Златанова от СЕНКО, Велизар Енчев, председател на движението "Българска пролет", Минчо Минчев от ПП "Нова зора", полк. Цанко Цанков от КООСО.
    На срещата е присъствал и Добромир Задгорски от Обществения комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ).
    Съюз на Отечеството е ОФ - клали Българи заедно с Руския Окупатор
    "Българска Пролет" партията на Черепа с вездесъщия Велизар Енчев..
    Тактиката е да се крият зад коалиции с нови имена старите и компрометирани Комунисти,Путинисти и Русофили...

    Коментиран от #33

  • 18 Айде

    2 1 Отговор
    Не е съспенс! Подкаст е, съчетан с рехабилитация!
  • 19 Васил

    20 7 Отговор
    Новият кмет на София ще се казва Ваня Григорова! Твърда, борбена, неотстъпчива, интелигентна и симпатична и не на последно място с визия и идеи! Всички ще бойкотират сглобката, която се занимава само с паметници, празници, свещеници и ликвидация на всичко българско!
  • 20 Умен по цялата глава

    4 9 Отговор

    До коментар #15 от "Айде":

    Аз съм Единия и много пъти съм го казвал.Необходим е Закон за Лустрация на Комунистическите партии и членувалите там Управляващи комунисти в ОПГ.
    Няма кой да го внесе и гласува в НС...На кой му пука за България!?

    Коментиран от #26

  • 21 Бай Благой

    20 5 Отговор
    Не знам защо ни навирате тия двамата идиоти...
    Ваня Григорова отписахте ли я...??
    Това е най-достойния кандидат...
  • 22 Сос

    13 4 Отговор
    Автора не е разгледал варианта Ваня като стане първа как ще зяпат всички от сглобката...
  • 23 бай Вангелий

    19 4 Отговор
    Ваня Григорова ще новия кмет на София. Ще има скъсани от мъка розови ППрограмистки прашки.
  • 24 любител

    7 4 Отговор
    според мен ваня ако е умна ще се откаже от стола защото ще трябва да заличи всички мръсотии сътворени от герберите и то без бюджет защото париците са окрадени и раздадени на наши фирми. който и честен човек да заеме сега поста само ще се мъчи и накрая ще бъде оплют от крадливата сглобка.
  • 25 милчо левиев

    15 2 Отговор
    избираш хекимян получаваш боко,избираш терзиев получаваш сглобката или все у нашия
  • 26 Има!

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "Умен по цялата глава":

    кой! На критериите,които си посочил, отговаря единствено проф. Вили Лилков. И той нееднократно го е заявявал!
  • 27 Анонимен

    2 0 Отговор
    От ПП щом е племенник на Др. Петър Младенов, танковете да дойдат или Станко да дойде, то щом дпс управлява цяла България чрезПеевски, едва ли ще допуснат горе управляващите. Петър Младенов е учил с наша близка от Хво, но бе се омъжила за пиян илия ел техник в енергото и животът й мина ад и всякавеерходеше в махалата да ги проверява, бе учител др добрева тянка по история и руски език, на годините на Петър Младенов, за нея отзивите за Младенов бяха, че е добър и не би си позволил да изрече танковете приживе, а станко а дойде. Както и да е дпс никога, както и арменеца също. Може Лилов на костов човека или ваня на нинова. Лично мнение.
  • 28 Анонимен

    0 0 Отговор
    След 1989 едно образование бе, резили. С чантите бабите им казваха носели пари. Полет над кукувиче гнездо от Кен Киси. Бог да го прости Кен Киси.
  • 29 Веско

    1 3 Отговор
    Терзиев, Хекимян, Ваня Григорова - класическа шведска тройка!

    Коментиран от #37

  • 30 Бибитко

    7 1 Отговор
    Ваня Григорова може да бъде отстранена единствено с любимия на Бойко Борисов похват: много недействителни бюлетини и купени цигански гласове. Най- компетентният, а и най- харизматичният кандидат за кмет на столицата е Ваня Григорова. Ако гражданите, които са омерзени от мафиотската сглобка на ГЕРБ, ПП и ДБ, гласуват наказателно, Терзиев, а още повече Кикимян, са обречени.
  • 31 Пенсионерка

    1 1 Отговор
    Ама Ваня както се е опрела и лежи на длани на РЕКЛАМИТЕ, където я гледа половин България, представям си какво ще върши, когато не я снимат
  • 32 Крали Марко

    3 0 Отговор
    Айде бе ! Не набутвайте това нещо ! ВАНЯ ИЛИ ДЕЯН ! ВСИЧКО ДРУГО Е ПОМИЯ !
  • 33 Крали Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ветеран от Протеста":

    Ти идиотизъм ли си ?
  • 34 Ваня

    3 0 Отговор
    ще ги отвее като куцо пиле...развален ДС домат и арменски блажил поп..
  • 35 Дедо

    0 0 Отговор
    Кмета Кикимян.
  • 36 днес

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Да, прав си - неориентирани в семейно пранилна посока - живеят с еднополови партньори....
  • 37 2020

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Веско":

    Не си прав - една жена с два аммбрияжа - Ванчето остава на Сухо...
    Гласувайте за Ваня - единствената атернатива на Сглобката - единствена се бори със злото ГРОБ и Програмисти на тротинетки....