Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 06:00 4 420 143

Хамас и Кремъл няма да успеят да спрат цивилизацията

  • израел-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • русия-
  • терористи-
  • сократ-
  • кремъл

Колко див трябва да си, за да тръгнеш да изтребваш публиката на музикален фестивал?

Хамас и Кремъл няма да успеят да спрат цивилизацията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

В последните няколко хиляди години човечеството напредна съвсем мъничко по пътя, водещ от убиващата себеподобните диващина към мирното цивилизовано съжителство. Съвсем мъничко, но и това е добре.

Никак не е добре обаче, че периодично се намират хора, които с помощта на дивашки кръвопролития се опитват да обърнат резултата от диалога на Платон "Държавата", писан преди 2 400 години. Видяхме този опит в руското нахлуване в Украйна. Виждаме го отново тия дни в кървавите жестокости, които ислямистите от Хамас отприщиха против населението на Израел.

Колко див трябва да си, за да тръгнеш да изтребваш публиката на музикален фестивал? Колко глупав трябва да бъдеш, за да нападнеш именно Израел, който осигурява на твоето население тока, водата, горивата и храната? Колко трябва да презираш собственото си население, за да провокираш върху него контраудар от страна на една от най-мощните военни машини в света?

Колко ли? Точно толкова, че без да си и чувал за Платон се опиташ да докажеш, че в диалога "Държавата" прав е не Сократ, а Тразимах.

Тразимаховците пак се опитват да унищожат нашата цивилизация

Припомням. Първите страници на "Държавата" представят спор между философа Сократ и някой си Тразимах, който е, както подразбираме от текста, нещо като главната мутра на пристанището Пирея. "Що е справедливост?" пита Сократ. Тразимах отговаря: "Справедливост е онова, което е от полза за по-силния" - за онези, които са като него, а не като някакви си слабаци от типа на Сократ. В крайна сметка, въпреки периодичните заплахи от насилие, Сократ побеждава Тразимах с думи и го притиска да се откаже от тезата си за справедливостта като закона на джунглата.

Цялата последваща цивилизация, онова мирно заедно живеене, в което битуваме днес е пряк резултат от това, че в този спор Сократ побеждава Тразимах. Човечеството постепенно прие, че справедливостта не е правото на силния да насилва слабите, а е правото на слабите да си живеят живота, без да бъдат насилвани. Това положение обаче не устройва наследниците на Тразимах и, мине се, не мине някакво време, те се опитват да вземат реванш. Да докажат, че Тразимах е бил прав, като разрушат Сократовата ни цивилизация.

Обикновено това се случва точно в момента, в който цивилизацията е на прага на някакъв нов свой успех - на някакво по-нататъшно разширяване на онази територия, на която слабите не са насилвани от силните и си живеят живота.

И Кремъл, и Хамас се опитват да спрат Сократ

В Украйна всичко започна през 2014 година с опита на украинското общество да даде заявка за присъединяване към ЕС, който е днес една от главните арени на цивилизацията. Тогавашният президент Янукович се опита да спре това присъединяване, подписвайки ангажимент да прикачи Украйна към алтернативния Путинов Евразийски съюз, основан върху тезата на Тразимах за правото на силата. Украинците се вдигнаха на протест. В отговор руснаците нахлуха в Донбас и Крим, за да не допуснат "братски народ" като украинския да даде лош пример на Русия, а именно, че е възможно дори народи, в които голяма част от населението говори на руски, да живеят по правилата не на Тразимах, а на Сократ.

Осем години по-късно руснаците решиха да опитат да унищожат из корен украинския народ, тъй като самото негово същестуване разколебаваше вярата на руснаците в правото на силата.

Атаката на Хамас срещу населението на Израел е от същата поредица. След десетилетия, през които арабите отричаха правото на еврейската държава да съществува, напоследък водещи арабски държави тръгнаха да установяват дипломатически отношения с Израел, т.е. преметнаха се от страната на Сократ и на цивилизацията. Предстоеше завършекът на този процес: стартирането на дипломатически отношения между Израел и най-важната арабска държава - Саудитска Арабия. Другата най-важна държава в региона, люто мразеща Саудитска Арабия и твърд последовател на тезата на Тразимах, а именно Иран, веднага активира своите марионетки от Хамас да нападнат Израел, да го провокират отново "да убива араби" и така да торпилират цялата работа. Да спрат, две и половина хилядолетия по-късно, нахлуването на Сократ в територията на Близкия Изток.

"Силните мъже" губят позиции

А изобщо че отново се стига до истински варварски войни против мирни населения, това е следствие от започналата преориентация на цялото човечество.

В продължение на две десетилетия ужасно много хора и народи се заиграваха с Тразимах и следваха политически "гангстери" като Доналд Тръмп, Владимир Путин, Виктор Орбан, Себастиян Курц, Бойко Борисов. В последните няколко години дойде изтрезняването. Все повече хора разбраха, че не е удобно да се живее в света на силата и че предлаганото от Сократ е по-добро.

И "силните мъже" започнаха да губят позиции. Както в диалога "Държавата", ако това положение бе оставено да се развива в рамките на цивилизования спор, тезата на Сократ щеше да печели все повече срещу тезата на Тразимах. В диалога Тразимах не осъществява заплахата си да фрасне Сократ и накрая губи. Днешните Тразимахови наследници усетиха накъде отиват нещата и решиха да фраснат. Прибегнаха до най-кървавия, втрещяващ, ужасяващ вариант на насилие. Целта е ясна - с внезапното отприщване на най-бруталния възможен вариант на сила да стреснат, уплашат и откажат слабаците, т.е. наследници на Сократ, които предпочитат да решават споровете с диалози, а не с рязането на глави.

И този път сократовците ще победят тразимаховците

Само че този път следовниците на Сократ имат на своя страна не само диалектиката. Те разполагат с най-голямото население, най-мощните икономики, най-страховитите армии. И този път, както много предишни пъти, резултатът ще си остане същият като преди 2 400 години. Сократовците ще победят тразимаховците, макар не само с диспути. Но пък ще победят с помощта на онова, което тразимаховци ценят най-много - силата.

А знаем от историята на последните стотина години, че когато Сократ излезе на сцената въоръжен до зъби и попилее Тразимах, резултатът е поне две поколения мир.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 143 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 С танка

    237 38 Отговор
    Мисля, че г-н Дайнов иска да убие света с тъпота.

    Коментиран от #68, #82, #112

  • 3 В.В.П.

    202 32 Отговор
    Ама и ти ли ревеш за ционистите ,??.Войната е от хиляди години .Не е от Путин и Хамас ..Спри ракията ,чичка..!!.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Верно ли бе

    188 33 Отговор
    Отрано ни облъчват с тъпотийте на евГЕЙний Лайнов.
  • 6 Варварите

    184 32 Отговор
    Сащ, които подпалиха всички войни от 1950-те насам със стотици милиони жертви и които хвърлиха атомните бомби над мирно население, не могат да са цивилизацията!
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    100 21 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ВЪЗНИКВА
    ОТ КУЛТУРАТА ЯМНА ( ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ)
    .... КОЯТО Е БИЛА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСКИТЕ СТЕПИ ДО ВОЛГА, ДЕЛТАТА НА ДУНАВ И ДНЕШНА
    БЪЛГАРИЯ
    ...
    КОЯТО ПЪК ВЪЗНИКВА
    СЛЕД ПОТОПА В ЧЕРНО МОРЕ ( РАБОТНА ХИПОТЕЗА)
    . .
    ТАКА ЧЕ ДНЕШНИ РУСИЯ , РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ
    СА СИ БАШ СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА
    .....

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не се сърдете

    117 13 Отговор
    Тя(простотията)не оди по гората
  • 11 пешо

    100 18 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    в краварника ги убиват по улиците
  • 12 Всички

    95 12 Отговор
    винаги са говорили за мир , а са рязали глави ! От както свят светува..... Това е горчивата истина !
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    111 15 Отговор
    ДОЙНОВ
    .. МАЙ В АНГЛИЙСКАТА ГИМНАЗИЯ НЕ СТЕ УЧИЛИ ЗА ВОЙНИТЕ НА ЦЕЗАРИТЕ С ВАРВАРИТЕ
    :) .

    Коментиран от #89

  • 14 фен

    134 21 Отговор
    Цивилизацията, не я мисли! Виж, твоята нова религия, атлантизмът, е в предсмъртни конвулсии...
  • 15 DW и Евг Дайнов Простотии!

    119 15 Отговор
    Фейкове и маниполации!! Не се чете!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 то па дайнов

    97 11 Отговор
    един цивилизован м ай мун.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Буааа

    17 38 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Пак не познахте
    Първата уседнала цивилизация разкопана е при чанак кале..вземи се образовай че си смешен
  • 20 Ахахахаха

    76 14 Отговор
    Ако, Кремъл не беше спрял "цивилизацията", нямаше да има нужда от Хамас ... жалки, сервилни негодници !
  • 21 Ундердог

    69 7 Отговор
    Сократ хубаво е защитил думата справедливост, но за съжаление не е така. Думата справедливост е красива, но празна дума. В реалността има хранителна верига и всеки папка каквото му в по силите, храни си или тялото или егото или и двете.
  • 22 вор

    76 11 Отговор
    Аз тоз не го чета .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 от известно време

    81 11 Отговор
    Дайнов прави всичко възможно да се компроментира като филосов, та вече се чудиш как може слаб и неподготвен човек да бъде преподавател.
    В исторически план, тя цивилизацията е напредвала именно заради войните, чрез които различни разбирания за света са се налагали върху народите, ама на умника му е удобно да се сети за тая истина. Ако е искал да разсъждава защо в 21 век човечеството не може да реши мирно и дипломатично своите проблеми, то да започне да подлага на дисекция политическите нрави и правила на кумира си САЩ.
    Най-вече, преди да етикира определени страни като цивилизация, всъщност да провери значението на думата, че да не се окаже криворазбрана и да е брандирал така баш най-големите диваци
  • 25 Провинциалист от провинция Тракия

    79 9 Отговор
    Съгласен съм с другаря Дайнов с едно уточнение - след петата водка другаря Дайнов не знае дали говори за Хамас или за Камаз, а преди петата няма значение за какво говори.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Урюрвкос

    51 6 Отговор
    Хамас е рожба на Щатите като обратното на ООП курирана от СССРето. Същото стана и с други техни създания като Братя мюсюлмани, АлКаида, ИД и др
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Уайнов съм

    39 6 Отговор
    В диалозите не пишеше дали трябва да се изкъпя и приведа в по-хигиеничен вид, така че не се проведох.
  • 33 За протокола

    13 29 Отговор
    Много добра статия.
    Дайнов е добър, но май прекалява с чашката и тогава пише и глупости.

    Коментиран от #143

  • 34 Артилерист

    68 7 Отговор
    Категорично съм против убийството на мирни граждани, но точно нравствени ренегати, като Дайнов, да се правят на морални стожери, е цинично. Не вярвам в прераждането на човек, който е писал дисертация за вековната роля на комунизма за прогреса на човечеството, по поръчение на ЦК на БКП, сега да изживява катарзис и да се изявява като яростен антикомунист и с удвоена страст да слави капитализма -така де, прехода към демокрация. Такъв индивид просто се нагажда в новите условия, защото е израснал и е свикнал на охолство и комфорт. Между другото, социализма се провали и заради децата на предишните властници, защото те бяха УРЕЖДАНИ на високи управленски позиции, но бяха глезени лигльовци и нямаха представа що е това борчески оцеляващ. Не злобея и не завиждам на такива като Дайнов. Просто не съм съгласен да се толерират, защото те вече са предали една кауза и гарантирано ще предат всичко и всеки. А не се ли питате защо Дайнов не афишира своите дисертационни постижения? Ами защото трябва да оповести темите им-за задължителната и непременна победа на комунизма (което наистина ще стане, но не с такива като Дайнов)- което хич не пасва на обзелия ги сега антикомунизъм...
  • 35 горкото кисело зеле

    35 7 Отговор
    ех това дойче зеле пак пише небивалици !!! думата е ДЕМОКРАЦИЯ а не цивилизация …
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сивия

    38 5 Отговор
    С конспирация и без конспирация светът се управлява от евреи във всички страни. Вижте Америка, Русия, Украйна, Англия, Франция и др. във властта колко много евреи. Насилие поражда насилие, даже този срив закъсня. Не може да се отрече геноцид над арабските страни Сирия, Ливан и Палестина. Жалко за невинно пострадалите, не може да се оправдава жестокост, но всеки се бори за свободата си.
  • 38 Твърде опростена теза,

    37 5 Отговор
    прикрита зад витиевати разсъждения за "Държавата" на Платон. Единственото "попиляно" в случая са мозъчните клетки на т. нар. професор. Опитът за философска защита и за неизбежната победа на "демокрацията" над "мрачните сили на Изтока" е твърде слаб и измъчен. Немалко професори на Запад, от т. нар. "цивилизован свят", имат съвсем различни обяснения за случващото се.
  • 39 Дойче зеле

    24 6 Отговор
    Каква цивилизация бе продажник? Това ако е цивилизация, ЮЗУ - то ви е зоопарк.
  • 40 Гена,нещо не си разбрал

    53 6 Отговор
    Нещата тръгнаха ст Майдана където "цивилизовано" бяха избити от снайперисти на митинг( а не на концерт) мирни граждани. А други бяха запалени живи. За Майдана бяха намерени( забравени на пейка от някой цивилизован) 5 милиарда. А от философия нищо не разбираш. Не са мъчи да я разбереш. Не е за теб тая философия.

    Коментиран от #43

  • 41 Само факти

    41 5 Отговор
    Никой не може да спре пиеньето на Продайнов, както и злобата, която ще го затрие.
  • 42 Тити

    5 29 Отговор
    Хамас=Рашист
  • 43 После пис

    21 5 Отговор

    До коментар #40 от "Гена,нещо не си разбрал":

    Гена, вярно ли е че Слънцито изгрява от Исток и залязва на Запад. Малко философия за размисъл.
  • 44 Хахаха

    22 9 Отговор
    А дано Русия и Индия дадат оръжия на Палестина да се отбранява от агресора Израел та да видим каква песен ще пеете тогава хахахсха
  • 45 КРИТИК

    41 5 Отговор
    От статията единствено си личи си влиянието на алкохола върху мозъчната дейност на един компрометиран сидисар.

    Коментиран от #46, #57

  • 46 личен състав

    35 5 Отговор

    До коментар #45 от "КРИТИК":

    Единственото, в което Дайнов се е впил по-силно от бутилката е тетката на DW.
  • 47 Така така

    24 5 Отговор
    Ако цивилизация се маричат диваците ит израел сащ и нато не благодаря оставете су тази цивилизация за вас и не я разпространявакте като вирус по света жалки нечисти и подли сте

    Коментиран от #54

  • 48 пътник

    8 20 Отговор
    В 21 в. "демокрация" е синоним на "цивилизация"/това понятие още не е определено през епохата на елинизма/. Коментират написаното от Дайнов индивиди,които не вникват /или не искат да вникнат ,защото не им отърва/ по-дълбоко в съдържанието, индивиди,които пишат филосоВ и т.н. Чичо Ганьо не е излязал още от Ганковото кафене и бистри ли бистри политиката.Тежко на държава с такива индивиди!
  • 49 Пха ха ха ха

    23 7 Отговор
    Продайнов на това цивилизация ли му викаш
  • 50 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    27 7 Отговор
    джендър цивилизацията трябва да бъде спряна окончателно заедно с фащ
  • 51 Дойче веле

    28 8 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 52 абориген

    26 5 Отговор
    цивилизоваха ни , и сега се броим на пръсти
  • 53 Империята на Zлото

    14 8 Отговор
    Е заплаха за цялото човечество и тази заплаха трябва да бъде унищожена.
  • 54 Цивилизацията идва с правописа!

    9 17 Отговор

    До коментар #47 от "Така така":

    Ти си тотален дивак, затова стой си в оркистан, крепостнико.
  • 55 Гост

    24 3 Отговор
    Далеч по страшни са хора които спокойно и хладнокръвно вече 75 години погазват всякакви резолюции на ООН асимилирайки насилствено съседите си.
  • 56 Мишел

    8 27 Отговор
    Интересни същества са русофилите. Готови са да оправдаят всяко зверство или военно престъпление ако то е извършено от руснаците или техни приятели и съюзници. И в същото време се кълнат, че изповядват християнската вяра в православният и вариант и са за мир и разбирателство.

    Коментиран от #140

  • 57 чичо Тончо

    29 3 Отговор

    До коментар #45 от "КРИТИК":

    Дайнов е с такова мощно и ярко червенеещо потекло и минало! И толкова да е посинял?! Това пребоядисване само ДС го може!
  • 58 Някой

    38 3 Отговор
    Ашкулсун на ДВ! Откриха и посочиха главните и единствени врагове на цивилизацията! На коя цивилизация - не казват.
    Да не е на онази цивилизация, дето изтреби коренното население на цял един континент преди 2-3 века? Или пък онази, дето заспива де що може с обеднен уран, в името на демокрацията им? Или пък, онази цивилизация, дето организира цветни революции в държави, дето не ѝ играят по свирката? Или пък, дето може да краде ресурси от по-слабите и по-безащитни страни, за да живеят нейните олигарси добре?
    Не, благодаря! Такава цивилизация не ми трябва наблизо. Ама, хич!
  • 59 Анонимен

    21 5 Отговор
    Защо продължавате да ни унижава с лицето Дойнов?Защо?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Наблюдател

    6 27 Отговор
    Мечтаният от психопата Путин "многополюсен свят" е с полюси на Злото, Русия, Иран, Хамас и Хизбула.
  • 62 Механик

    10 30 Отговор
    За никого не е тайна, че Русия и Иран стоят зад терористичните атаки над Израел. Русия от десетилетия финансира и координира ислямския и всякакъв друг тероризъм и го използва за свои цели.

    Коментиран от #66

  • 63 Буха ха

    27 6 Отговор
    "Справедливост е онова, което е от полза за по-силния"
    Ако някой допуска, че САЩ и Израел не се ръководят от този принцип, то той трябва да е много пиян, много глупав, или и двете.
  • 64 Кой е Дайнов

    27 3 Отговор
    През 90-те години работи за фондация Отворено общество на Сорос, като през 1998 г. става шеф във фондацията.4
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Некой си

    29 5 Отговор

    До коментар #62 от "Механик":

    А, бе, тенекеджия опърпан, Каква Русия и каъв Иран?
    Подготовката е повече от година и Израелските служби, които контролират ВСЯКА доставка и ВСЕКИ телефон в Палестина, не били забелязали и били изненадани.
    Къде ви намират?
  • 67 резервист

    29 4 Отговор
    Събуди се драги професоре. Не е добре да се правят публични изказвания под влиянието на алкохол. Кога в човешката история правото не е било на страната на силния? Остави костите на Сократ на мира. Той е бил философ. Човешката история е кървав разказ за конфликти с всякаква интензивност. В най- добрия случай споровете са се решавали "Со кротце, со благо и со малко кютек". Дори в името на висши християнски ценности като любовта и взаимното уважение са пролети реки от кръв. Така че стига си плямпал!

    Коментиран от #92

  • 68 Напреднал

    26 5 Отговор

    До коментар #2 от "С танка":

    Ах, да, според дойчетата Израел се е грижил за палестинците от присвоената територия Газа. Ми те и в Белене и Гулаг са им осигурявали на лагерниците ток, вода, горива и храна.................

    Коментиран от #79

  • 69 Петър

    6 18 Отговор
    Ислямът е религия на Дявола. Не случайно Израел, единствената демокрация на арабския полуостров, му е трън в очите. Докато не се приключи веднъж и завинаги с всички недемократични режими, мир на света няма да има.

    Коментиран от #75

  • 70 горски

    22 2 Отговор
    Абе спонсорите на НПО -тата ,не четете ли "произведенията" на отрочетата.До такава степен са деградирали,че вече работят срещу вас,погнусявайки читателите....
  • 71 ДАЙНОВ

    19 2 Отговор
    какво общо има с цивилизацията?
  • 72 Този клакьор

    14 3 Отговор
    Всеки ден пише тук.Явно му плащат.
    Синът на активни борци,преподавател в АОНСУ сега е
    заклет антируснак и антикомунист.
    Цялото ръководство на турските снахи от ПП ,ДБ и Герб е такова.
    Подобни посолствени слуги са и гласуващите за тях антибългари
  • 73 Кочо

    16 2 Отговор
    П.о.з...но е да давате трибуна на този д.е.г.....рат!

    Коментиран от #80

  • 74 Я СТИГА

    14 2 Отговор
    Тоя селски професор вече не е професор, защото това е длъжност шеф на катедра. Застинал във времето на хипитата поне да беше възприел възгледите им за войната, а това мазнене на Оня от Белия дом е отватително
  • 75 горски

    19 1 Отговор

    До коментар #69 от "Петър":

    Още един бисер....
    1,5 милиарда хора на тази планета изповядват Исляма.Кога ще се включиш в редиците на тези, които ще ги унищожат.
    Радикализирането на Исляма започва от първите кръстоносни походи,където едни хора от западна Европа,са решили че една територия в областа в Близкия изток им принадлежи.И междо другото са изтребили и ограбили всичко по пътя.На връщане взели че решили ,че и България трябва да им стане васал....
    Прочети какво е ставало м/у Калоян и Балдуин...или това е скучна материя...за хора които ще унищожават 1,5 милиарда хора....

    Коментиран от #88, #90, #103

  • 76 Исторически парк

    11 4 Отговор
    Евгений майнов еврейският терорист
  • 77 шпион

    5 3 Отговор
    името му е неадекватко
  • 78 Механик

    4 15 Отговор
    Русофилчета, внимавайте какво пишете за евреите. И Олга Скабеева говореше като вас, но сега реве като карпатска мечка.
  • 79 С танка

    9 0 Отговор

    До коментар #68 от "Напреднал":

    След безценното им мнение за енергетиката, евро-атлантизма и руското влияние у нас, с нетърпение чакаме и експертното им мнение за новия ковид и ваксинацията.
  • 80 Ана кой, бе?

    1 3 Отговор

    До коментар #73 от "Кочо":

    На Скабеева ли или на Симонян?
  • 81 какво неясно има

    3 11 Отговор
    русофилистик=тразимаховец
  • 82 ами явно

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "С танка":

    си се разпознал , като тразимах
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Перо

    15 0 Отговор
    Съветският възпитаник Михайлов си знае само “диалектиката”! Едно си баба знае, едно си баба бае и така 30 г. Тоя още ли не изкара пенсия от чичко Шорош или му иска вече 80 г. възраст и 60 г. стаж?
  • 85 Чичо Сам

    10 1 Отговор
    Ами да! Светът не може да спре американската цивилизация. Имам голяма бухалка и верни пудели.
  • 86 Кочо

    7 6 Отговор
    РАДЕВ Е ПРЕДАТЕЛ!!! ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗНАЯТ ПРЕКРАСНО ТОВА!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Петър

    6 9 Отговор

    До коментар #75 от "горски":

    Ислямът е дяволска религия. Вяра, в която жената е по-нисша от мъжа и съдбата й е да му слугува е от Дявола. Това е религия на разделението и неравенството. Тя е отговор на Дявола срещу вярата в равенството и любовта. Не случайно се е появила последна от големите религии и е нанесла най-много страдание на човечеството и на нас българите в частност. Преди да ме поучаваш ти прочети за петвековното османско робство - най-черният период в нашата история.

    Коментиран от #98

  • 89 ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Само дето сега вие сте варварите. Идолопоклонници!
  • 90 Градски

    3 8 Отговор

    До коментар #75 от "горски":

    Горски, историко шумкарски! Откъде реши, че тия земи, за които са се водили кръстоносните войни, пък принадлежали на арабите? Когато европейците са цивилизовали тези земи, араби е имало само под формата на няколко племена в пустините на Азия. Близкият Изток е люлката на Хтистиянството много преди Дслечният Изток да стане люлка на Исляма.
  • 91 Старец

    10 3 Отговор
    Ако това американското е цивилизация, не я ща.
    г-н Дайнов явно не е гледал "Криворазбраната цивилизация"
  • 92 Българските турци

    14 2 Отговор

    До коментар #67 от "резервист":

    Подкрепям те от всесърце и искам да допълня : - Всички "висши" демокрации парадиратe с хуманизъм и човешки права !...Парадиратe с цивилизованост , с култура , с технология и със своите научни и военно-технически постижения и усъвършенствани методи !...
    Къде ви са техниките и методите , къде ви са хуманизмът и ултрацивилизованите човешки права ?... Вие заблуждавате човечеството !?... Вие лъжете и безпощадно рушите и убивате !!!...Като започнем от Хирошима и минем през Лондон , Дрезден , Волгоград и София . през Ханой и Сайгон , през Багдат и Кабул и стигнем до Киев и Газза , сеете бомби , смърт и развита техника и технология над сгради с цивилно население , над болници и училища ... стига да има заблудени или измамени шепа маниаци , за да ви подхвърлят някой манипулиран или изкусно инсцениран повод за това !?... Плюем ви на прецизните разузнавания и на прецизните ви космически технологии, щом не можете да констатирате , кой е цивилен и невинен , кой е виновен , кой е въоръжен и злонамерен... , само на педя пред очите Cи !!!...

    Коментиран от #97

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Що триеш бе

    4 1 Отговор
    Това ли ти харесва? Арогантността на тая винарка, едра като врабче?
  • 95 Факти

    2 1 Отговор
    Шмрък
  • 96 Задунаец

    1 17 Отговор
    Сценариите са писани от един стратег. В Украйна тъкмо Минските споразумение започнаха да дават симптоми за нормализиране на ситуацията в Източна Украйна и Путлер реши да раздава правосъдие. В Израел нормализацията на отношенията с арабския свят тъкмо започна да дава признаци на мирно развитие и аятоласите, верни другари на путлер нахлуха в Израел. Съюз на сатрапите!

    Коментиран от #102

  • 97 Истинските български турци

    3 8 Отговор

    До коментар #92 от "Българските турци":

    А вие не заблуждавате никого! Влизате на чужда територия и колите съвсем откровено наред!
  • 98 Българските турци

    8 11 Отговор

    До коментар #88 от "Петър":

    25 патриот

    9 8 ОТГОВОР
    Преди две вечери, в една от българските телевизии, беше гост наш преподавател по история, който показа една сравнителна таблица за правата на българите, за времената, когато сме били под турско робство, през 1861 год. и когато сме били под руско робство, сто години по късно, през 1961 год.! От нея се вижда, че само, докато сме били под турско, сме имали право да: пътуваме зад граница, да изповядваме религията си свободно, да учим без да бъдем цензурирани от държавата, да притежаваме частна собственост, да учим където си искаме в чужбина, да работим в която си страна искаме, да притежаваме чужда валута и да развиваме частен бизнес! И въпреки, че беше крайно не човешко, да сменяме турските им имена с български, (за което не зная, дали им се извинихме) те не проявяват антагонистични настроения към нас, и даже се отнасят съвсем гостоприемно, когато посещаваме Турция! Не знам с какви чувства от партия "Възраждане", гледат тия данни, но това са научно доказани факти, които би трябвало да ги накарат да преустановят използването на фалшиви внушения, в риториката си!
    Коментиран от 36, 28, 27

    08:14 13.04.2023

    Коментиран от #101, #120

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 да ама не

    11 1 Отговор
    напълни се Европа с цивилизовани Афганистанци, Араби, Северно Африканци... и затова са виновни не руснаците а американците които разбиха режимите в Северна Африка и Близкия Изток и предизвикаха емигрантска криза в Европа
  • 101 Иван

    13 5 Отговор

    До коментар #98 от "Българските турци":

    Написал си пълни глупости, ефенди! В Османската империя от българите са вземали кръвен данък и са избивали цели семейства. Вижте какво пище Софроний Врачански - съвременник на събитията.
    Що се отнася до извиненията - Боко Тиквата - участник, по неговите думи в преименуването, облиза и задника на Ердоган.

    Коментиран от #111

  • 102 отворко,

    8 1 Отговор

    До коментар #96 от "Задунаец":

    ти изобщо чел ли си минските споразумения, че дрънкаш глупости?!?
  • 103 Българските турци

    8 5 Отговор

    До коментар #75 от "горски":

    Подкрепям те от все сърце и искам да допълня : - Тинята от1300 години е на този"полуостров,който има орисията да се намира точно на пътя на световните раздори ! С Иван и Петър и куманската присадка идва Второто Българско Царство,което е пълно с религиозни войни (кръстоносци -православни),културни войни - (елини,славяни и източното преселение)...етнически геноцид c родови кавги и междуособици , борба за власт и оцеляване !... Идва ятаганът на османците и кръвополитието,кошмарът и хаосът на Балканите секва !... Настъпва дълъг период на покой и летаргия не само на полуострова , но и на Божи гроб, и на Мекка и пред Стената на риданията !... Колониализмът и апетитът на промишленния капитализъм отново отприщиха бента на сатаничната експлоатация на човека от човека и хилядолетните религиозни и етнически кръвополития !...Историята не е художественна литература или свободно съчинение , а е научна съвкупност от доказани и датирани факти и истини , подредени в своята категорична хронологичност !...За съжаление докато човечеството не изтрезнее и не започне да си взема поуките , целият хаос с кръвополитието на войните и човешкия егоизъм , ще продължават да се повтарят със своята безмилостна хронология !!!

    Коментиран от #114

  • 104 Дори не сива би

    13 1 Отговор
    Ето това е типична на. 101% фалшива,лъжлива и манипулираща информация ! И САЩ, и Израел години наред използваха Хамас за прокси да им воюва срещу Башар Асад в Сирия - отвратителна черна, дори не сива , пропаганда и нескопосана манипулация.
  • 105 За грант продавам майка си

    20 2 Отговор
    Явно тоя грантаджия нарочно е пропуснал един период около 1947-48, когато ционистите заселват евреире в Палестина, окупират и заграбват земите им, като извършват (и до ден днешен) геноцид над палестинският народ, изселват и набутват в една ивица под техен контрол.
  • 106 ........

    14 1 Отговор
    Кисинджър има една книжка,в която се разиграва сценарий да се подпали световна ядрена война точно там като победител излиза познайте кой.Само че стигне ли се до световна ядрена война няма да има после човечество,което означава и цивилизация,а най-вероятно и планета няма да има.От ядрените взривове като се расместят тектонските плочи и бункерите няма да ги спасят.
    Според тази книжка,за да стане всичко това трябва Иран по някакъв начин да се въвлече.Видите ли,че иранците са се вързали пишете "КРАЙ" на света.Откачалките по тази книжка искат да докарат ТСВ на човечеството.Превъртяли са от наркотиците.
  • 107 комунистическото изчадие

    12 2 Отговор
    пак бълва простотии.Спрете му алкохола на този скункс.
  • 108 Чети бе

    10 3 Отговор
    Израелският посланик в Москва Александър Бен Цви- Може би никое друго време не е било толкова богато на теории на конспирацията. Днес в социалните мрежи и някои медии се разпространяват теории за възможното участие на Русия в случилото се в Израел. Те казват, че това е в неин интерес - сега вниманието и ресурсите на Съединените щати ще бъдат пренасочени от Украйна към Близкия изток. Какво мислите за това?

    - Това е пълна глупост. Първо, ние не вярваме, че Русия е замесена в това под каквато и да е форма. Второ, тези, които смятат, че САЩ ще трябва да пренасочат сериозни ресурси към Израел, много грешат. Да, САЩ са наш стратегически партньор; те са ни доставяли и ще продължат да ни доставят оръжия. Между другото, това се случва и в обратната посока. В този смисъл нищо няма да се промени. И Русия разбира това. Така че горните твърдения наистина са чиста проба конспиративни теории.
  • 109 Абе

    13 4 Отговор
    що евроатлантиците са против "окупаторите" в Украйна, а подкрепят окупаторите в Палестина ?
  • 110 Анонимен

    1 10 Отговор
    За Христо Ботев.......колко глупав трябва да бъдеш, за да нападнеш именно ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, който осигурява на твоето население тока, водата, горивата и храната? Колко трябва да презираш собственото си население, за да провокираш върху него контраудар от страна на една от най-мощните военни машини в света?
  • 111 Българските турци

    6 7 Отговор

    До коментар #101 от "Иван":

    Не съм ги писал аз ! Не ги е писал и Софроний Врачански , който знаеш какво е и казал в писанията си за българи като теб , просмукани с робска психика и надъхани с хъшовска злоба !...Все още има свестни и трезви българи като линчувания "Горски" , които се открояват сред вредните плевели и сухата плява !!!
  • 112 С танка

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "С танка":

    Чакаме го този умник и крепител на статуквото, да се озове на блокадите и да се разправи лично с "енергитиците", както беше обещал.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Комшу,

    13 4 Отговор

    До коментар #103 от "Българските турци":

    в злобата си, си объркал темата, тук става въпрос за евреи и палестинци

    Коментиран от #115, #119

  • 115 Българските турци

    11 4 Отговор

    До коментар #114 от "Комшу,":

    Подкрепям те от всесърце и искам да допълня : - Всички знаем че са "богоизбрани" !... Всички знаем , че всички знаменити учени , като започнеш от Блез Паскал и стигнеш до Нийлс Бор и Алберт Айнщайн , са евреи !... Всички знаем ,че всички пророци избрани от всевишния за свой посланик в земния ни живот освен последния , пак са само евреи !... И всички знаем , че са жертва на всевишно проклинание , което ги е осъдило на вечно изгнание и преследване , и че и каквото и да струват "Обещаните им Обетовани земи " никога няма да им станат Родина , защото се отвърнаха от клетвата си и изневериха на Бога !!!...
    Почти във всяка глава(сура) на Корана има поне едно изказване ( аят) в което става дума за евреи !...И тези изказвания не са "приказки от 1001 нощ "... бъдете сигурни !?....
  • 116 Тоз Дайнов

    9 4 Отговор
    Тоз не е добре!Какви глупости говори имам чуството че мозъка му се е стопил.Никой не одобрява стрелбата по муз фестивал.А истината е че и Израел постъпва по същия начин.Вижте как бомби наред.Или аз бъркам?Освен това този инцидент не е станал тази седмица ами си има предистория.И на всичкото отгоре - вече е ясно че част от ракетите на Хамас са от Украйна. Ееееееееееее - остава и БТР от Тагаренко да отиде в Украйна и оттам в Газа.И после-що така бе Миме

    Коментиран от #124

  • 117 Крас

    9 3 Отговор
    Слаб (2) Двойнов!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Българските турци

    13 2 Отговор

    До коментар #114 от "Комшу,":

    Палестинците не са араби... те са генетични роднини с евреите ! Когато Давид се изправи с прашка в ръка срещу Голиат, на бойното поле един срещу друг бяха пак палестинската армия с Голиат и израелтяните с невзрачния Давид срещу тях !!... От хилядолетия вече са един срещу друг !... Но днес Голиат е различен и е застанал на страната на потомците на Давид и Соломон , които все още бленуват древната мощ и блясък на поразените от Божия бич , свои деди и праотци !!!... Явно е че историята се повтаря , но този път в обратна версия ! Отново Давид е с прашка в ръка !... Въпросът е, кой ще е поваления Голиат ?!...Май наистина Бог е решил да поправи Предишната си версия ?!..
    Въпрос е и - Има ли хора в България , които четат и тълкуват Библия или каквито и да са свещени писания?!... И ако има ... Защо са толкова злобни !?!...
  • 120 Пере

    11 2 Отговор

    До коментар #98 от "Българските турци":

    Едва след като Русия побеждава Наполеон през 1812 г.тя започва да говори със Султана за правата на християнските народи в империята.
    Разрешават строителството на църкви,чиято камбанария е по ниска от чалмата на турчин върху кон.
    Това принуждава българите да рият земята ......
    Преди това почти няма манастир или църква които да не са сривани и палени.
    Повечето джамии са построени върху църкви.
    Много арабски имена са от библията и евангелието ,защото корана е по млада религия.
    При съдебен спор турчинът винаги е оправдавам като господарски народ
    Двама български премиери се извиниха за колко убити турци през Възр.процес?
    Турция 140 г.не се извини за хилядите убити жени и деца в Батак,Перущица и пр.А ДПС защо не се извини?
    Понеже правилно пишете,че историята е факти lще ви преведа абзац от Митхад паша, 34 г.валия на Туна вилаети, два пъти велик везир,създател на Младотурското движение
    " През моите дълги години на управление, стигнах до извода, че в България турци няма.Има потурчени българи и арнаути."
    Спомени, издание на Сорбоната
    Според вас и потурчването е интелигентно и доброволно, но откъде са песните Чер арапин бял кон язди ,мъжки деца сбира и т.н.
    Защо е имало маса въстания от неправилните българи?

    Коментиран от #122, #125, #127, #133

  • 121 ЗЕЛЕНСКИ

    5 2 Отговор
    ДАЙНОВ МАЙНОВ ДА КОМЕНТИРА В КВАРТАЛА
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Българските турци

    4 5 Отговор

    До коментар #120 от "Пере":

    Чели недочели се нахвъляте за да се погаврите с някого ! Типично е за всички комплексрани криви глави ! И когато спорът опре в неизбежния си логичен финал, пак безпомощни и жалки ,се гърчите с фантасмагории за извинения и лъжи за някакви политически аутсайдери от ренегати о османско време осъдени и екзекутирани в изгнание и какви извинения за какво очакваш без да си доказал нито едно от твърденията ! Злобата на българските туркофоби е капка в морето от жлъч и гной на Европейската туркофобия и ислямска параноя ! Всичката оная литература и свободна пропаганда е само мастурбация на злобни мозъци и фанатизирани кръстоносци,които вече Хилядолетие и половина търсят пукнатини в исляма и Корана за да я изстрият от лицето на земята и тъй като до ден днешен нищо не са открили , могат само да му палят копията по улиците и площадите на Европейските градове !... Възможно ли е да съществуват все още хора, които да вярват в това ,че някой от милосърдие и благородни чувства ще избавя турците и Турция от мизерия ?!... Откакто ни има в историята на планетата, те се мъчат да ни унищожават и затрият от лицето на земята !...Това е факт, който е известен на всеки, който се е самоопределил като турчин в днешното ни настояще и в очакващото ни бъдеще Драги !...Кой знае кое е и къде е "границата на възможното" ?...А граница на невъзможното дали съществува ?!...Дали има някой,който да се е допрял и до там ?...
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Рашавия

    1 2 Отговор
    С една дума - ЕВОЛЮЦИЯ.
    "Шимпанзетата" не могат да управляват и да лежат на гърбът на съвременните хора.
    Ще изчезнат като ТИРАНозавърът рекс.

    Чакам да преброя колко шампита има в сайта...
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Вирус

    5 2 Отговор
    Прокиша и Дайнов лика прилика хаха
  • 131 УМЕН

    13 2 Отговор
    Колко ли продажен и прост трябва да си като Дайнов за да свързваш Хамас с Кремъл и да се правиш че не знаеш че евреите са окупатори в Газа
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Каква еврейо-амерска цивилизация,това е кошмар и тотална фашизация,мракобесие и йезуитщина.Щатите,вътрешно доминирани от евреи-супермилиардери се стремят да подчинят целия свят и да го поробят,за да съкратят населението от 8 милиарда на половин милиард,над който да установят тотален електронен контрол,наблюдение и подчинение.Юдеите побесняха ,когато палестинците се одързостиха да ги предизвикват и са на път да предизвикат Армагедон,както е предсказано,вероятно в долината Мегидо,където ще се сблъскат силите на доброто и злото.
  • 137 АПОКАЛИПСИСА ИДВА

    6 1 Отговор
    ДАЙНОВ БЛАТНИТЕ ОРКИ С ПЛЕСЕНЯСАЛИ РЕДКИ ЗЪБИ И КАЛНИ КРИВИ НОКТИ
    ИДВАТ ОТ СЕВЕР ПРЕЗ АВДЕЕВКА

    КЪРВАВИТЕ ПАЛЕСТИНЦИ С ОЦЪКЛЕНИ ОЧИ И НОЖОВЕ МЕЖДУ ЗЪБИТЕ ЗАХАПАЛИ ПО ЕДНО БЕБЕ ИДВАТ ОТ ЮГ

    ОТ ИЗТОК СЕ ЗАДАВА САМИЯ ДАРИЙ ИРАНСКИЯТ/ ПЕРСИИСКИЯТ/ КРЪВОЛОК ОБГРАДЕН ОТ ВОЙНИЦИ БЕЗ ЛИЦА НОСЕН ОТ ЕВНУСИ

    ДАЙНОВ ТИ И ШЕПАТА ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ ОКОЛО ТЕБЕ СА ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА НА ЦВЕТНИЯТ СВЯТ НА ДЪГАТА НА ПЕПЕРУДИТЕ И ДВУПОЛОВИТЕ ОХЛЮВИ. ДРЪЖ СЕ ДАЙНОВ ЗА ПАЛЦ....ТЕ ЗАЩОТО СЛЕД ТЯХ СА МИЛИЯРД МОНГОЛОИДИ ВОДЕНИ ОТ ИМПЕРАТОРА СИ ЯХНАЛ ВЕЛИКИЯТ ДРАКОН /ДРАКОНА Е ДИЗЕЛОВ БЕЗ КАТАЛИЗАТОР/
    ДА НЕ ЗАБРАЙШ ЗЕЛЕНСКИ АКО НЕ СЕ Е ЧУПИЛ ВЕЧЕ
  • 138 Цял вол

    6 1 Отговор
    Тоз тъмноцървен изтърсак ни дава нагледен пример за лансиране на фейк. И то не фейк новина,а фейк манипулативен анализ. Израел с одобрението на САЩ лансираше Хамас хем да разединява палестинците,хем да се бие в Сирия с Башар Асад. Нерде Русия,нерде израело-американското прокси Хамас..! То бива гьонсуратщина ама цял вол за мезе не бива.
  • 139 Мнение

    2 0 Отговор
    Затова пък янките ще я спрът окончателно! Апропо,няма да се размине и на ционистите! Жална ни майка!
  • 140 Татьяна

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Мишел":

    Интересные существа русофобы, готовы оправдать любое зверство, совершенное американцами или их союзниками и, в то же время клянутся, что исповедуют христианство и т. д.
  • 141 И така

    2 0 Отговор
    Сащ, които за 70 г. подпалиха всички войни с милиони жертви, и Израел с продължаващия десетилетия геноцид над палестинците не са цивилизацията. За тях има само едно определение: Варвари!
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Кака ти

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "За протокола":

    Точно така.Дайнов уж тръгна да защищава словото на Сократ,а накрая реши,че Сократ трябва да се превърне в Тризимах.Да излезе ,,въоръжен до зъби на сцената" и да наложи справедливост с по-голяма сила.Без да се усети опроверга собствената си теза Явно не много на ясно що е то цивилизация.