Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 10:30 3 719 58

Бомбардировките ще подкопаят международната подкрепа за Израел

  • израел-
  • ивицата газа-
  • палестина-
  • бомбардировки-
  • хамас-
  • цивилни жертви

Принципът на пропорционалност в международното право изисква от Израел да избягва прекомерни цивилни жертви

Бомбардировките ще подкопаят международната подкрепа за Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел може да продължи да бомбардира Газа, но това няма да допринесе за отслабване на властта на Хамас. Нещо повече, въпреки че международното (и особено американското) мнение сега симпатизира на Израел, всеки ден бомбардировки, който минава без сериозен отговор от страна на Хамас, ще подкопава международната подкрепа за операциите на Израелските отбранителни сили, пише De Re Militari, цитирайки Foreign Affairs.

Едно от най-големите предизвикателства за Израел ще бъде как да възстанови възпирането - да убеди Хамас и други врагове, че не трябва да нападат Израел отново, защото цената, която ще платят, ще бъде твърде висока - и как да направи това морално приемливо и да си осигури подкрепата на други държави, особено на САЩ. Израелските официални лица ще се опасяват също, че мекият отговор на сегашното насилие ще насърчи Хамас да нападне отново, както и че Хизбула, Иран и други врагове ще възприемат Израел като слаб.

Принципът на пропорционалност в международното право изисква от Израел да избягва прекомерни цивилни жертви и по друг начин да смекчи военния си отговор, за да се съсредоточи върху прекратяването на заплахата от Хамас. От друга страна, логиката на възпирането често включва непропорционално големи жертви от палестинска страна.

Тъй като Израел е много чувствителен към жертвите, еднаква размяна на смъртни случаи в очите на израелците е загуба за страната им. Всъщност Хамас, Хизбула и други т.нар. съпротивителни групи се гордеят с това, че могат да жертват повече от Израел, вярвайки, че еврейската държава е "мрежа", която изглежда силна от разстояние, но всъщност е крехка. Според тази логика възпирането изисква толкова високо ниво на жертви, че дори Хамас се страхува от него.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНЖ

    23 81 Отговор
    Ами да стоят евреите като добитък на заколение??? Както ние в Бг чакаме татаро-монголските пълчища от РФ да ни "освободят"???

    Коментиран от #25

  • 2 прочистване

    23 79 Отговор
    Всичко свързано с терористите от росия и Хамас трябва да бъде унищожено!

    Коментиран от #58

  • 3 Мир да има

    24 7 Отговор
    Любов правете,не война.
  • 4 Aлфа Bълкът

    47 9 Отговор
    Чърчил:
    "Отчасти самите те (евреите) са отговорни за антагонизма, от който страдат."
    – антигонизъм имайки предвид завоалирано антисемитизъм.
  • 5 МЕЧО ПУХ 🐻

    8 17 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ....👍

    Коментиран от #29

  • 6 Гласът на България

    72 21 Отговор
    Отделна независима палестинска държава веднага ! Израел са окупатори и нацисти извършващи апартейд и геноцид над палестинският народ . Борбата на палестинците е справедлива и на всеки разумен българин това е ясно....Независима палестинска държава веднага и слагане край на еврейската окупация

    Коментиран от #33

  • 7 Маро

    14 2 Отговор
    Какво е това тъпо заглавие?
  • 8 Да подкрепяш окупатор като Израел

    68 12 Отговор
    Категорично не е морално. Независима Палестинска Държава отдавна трябваше да бъде призната от ООН с граници от преди окупацията която извърши Израел. Да подкрепяш окупатор като Израел е срамно и гнусно и хората подкрепящи Украйна срещу Русия сериозно трябва да се замислят за двойният си морал и шизофренно поведение.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Истината е че :

    63 11 Отговор
    международната подкрепа за Израел НЯМА ! Има подкрепа единствено от Нацисткият елит на някой държави само
  • 11 Някой

    3 1 Отговор
    Те и в момента се гърмят там
  • 12 Пак ме триете, защо?

    40 15 Отговор
    За палестинците съм и против евреите, които от хилядолетия унищожават света и си играят с човешките съдби. Не ми е жал за тях, радвам се, заслужават си го.
  • 13 Набор в Хамас

    37 5 Отговор
    Остави международната подкрепа, а сега Хамас имат довод с който всеки палестинец може да се съгласи и да се присъедини към тях. Хамас са терористи, защото убиват цивилни за отмъщение, а евреите не са терористи, макар да го правят в пъти повече.
  • 14 Харон

    11 28 Отговор
    Лоша новина за хамсиите. Маркирани са за смърт. Така, че да почват да блеят сурата на загиващите....Ще бъдат избити всичките, независимо къде живеят...А сградете които имат нещо общо с тях сринати до земята празни или пълни хора. Независимо от това какво са. Президентът предупреди цивилните да напуснат....
  • 15 Само луд човек

    37 8 Отговор
    Може да подкрепя нацисти извършващи апартейд и геноцид над палестинският народ .

    Коментиран от #48, #52

  • 16 може да не прекаляват

    2 2 Отговор
    всеки път . тяхна работа . да ги санкцьонират . палестинци и изрелци имат обща култура, женят се някои помежду си . ще се омешат около газа . ако прекаляват много може и някой ятентат да направят . сложна е ситуацията . Египед, ако искаше да вземе 2,2 от газа , ама не . проблема е регионален . вече има и хуманитарна криза .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 16 години

    37 7 Отговор
    """"Света си затваря очите за геноцида в Газа. До кога ? До кога "елита" ще толерира нацизма и Апартейда осъществяван от Израел ? """" .....Това написаха в позиция от научната и студентската общност на Харвард вчера.... И а го дори на сайта им !

    Коментиран от #36

  • 19 хихихи

    2 1 Отговор
    Само някой тунел ще подкопаят
  • 20 Да не би пък

    5 2 Отговор
    Точно това и да е целта!.....Но тероризмът е задънена улица, не води към никъде!
  • 21 А в България

    13 2 Отговор
    Кога ще има въоръжени резервисти да питам като Израел когото Радев и Пеевски подкрепяли безусловно ? Страх ли ги е Атлантиците от нещо ? От въоръжени "резервисти" ????
  • 22 Страничен

    26 0 Отговор
    1982 - Мюсюлмански братя обявяват тотален джихад на светското сирийско правителство от джамиите в Хама.

    Хафез Асад ги смачква безмилостно. Световните либерални медии го обявяват за сатрап и диктатор.

    2012 - Мюсюлмански братя влизат във войната срещу правителството на Башар Асад, на страната на “умерената опозиция”.

    Световните либерални медии ги обявяват за герои. Всяка успешна атака срещу тях е оплакана в либералния мейнстрийм като “избиване на бунтовниците”.

    2023 - Мюсюлмански братя (Хамас) извършват дивашка атака срещу Израел. Световните либерални медии са в шок, мнозина призовават братята да бъдат изтребени до крак.

    В задачата се пита:
    1. Прав ли е бил Хафез Асад?
    2. Колко са глупави либералите от 1 до безкрай? И едните и другите с постъпките си правят голяма свинщина.

    Коментиран от #49

  • 23 Истината е че :

    29 3 Отговор
    Няма нито една логично и правно обоснована позиция която да е в полза на Израел. Поне 3 нобелови лауреати са се обявили до сега срещу нацистката политика на Израел.
  • 24 Това което четем в този форум

    22 3 Отговор
    В подкрепа на палестинците е 1/1 и в почити всички германски и австрийски форуми впрочем ! Жалко че не мога линкове да ви пусна хора....

    Коментиран от #47

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Подкрепата към политиката на Израел

    13 3 Отговор
    От страна на Радев и Пеевски е гнусна и неразумна. А думичката "безусловно" е и малоумна в случая !!!!....
  • 27 Турчин

    29 3 Отговор
    еднаква размяна на смъртни случаи в очите на израелците е загуба за страната им...

    Тоест един евреин е по ценен от един палестинец. Къде са толерантните анти - расисти? 3 милиона души в резерват без храна и вода. Без лекарства. Ако това не бяха палестинци а животни всички правозащитни организации щяха да ревнат за правата на животните. Хамас са терористи но Израел изобщо не е хуманна. Лицемерие. Снощи в София правили бдение за израелските жертви. Разбира се, че никой не подкрепя зверствата на Хамас над цивилното население но защо досега нямаше бдение за палестинците? Защо всяка втора новина е за Израел по медиите? Нещо много двойни стандарти и отношения. Единственото решение за палестинците да получат подкрепа от Западния свят е всички да се обявяват за транссексуални или джeндъpи.
  • 28 Някаква овца еврейска

    21 0 Отговор
    Сутринта по Нова Телевизия каза, че Научната Общност в Харвард била от "заблудени хора".....брей кви умници се навъдили в България, просто не е истина....

    Коментиран от #31

  • 29 прав си

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "МЕЧО ПУХ 🐻":

    Колкото повече палестинци избиват евреите, толкова повече ще се раждат, за да отмъщават. От десетилетия Израел отказва правото на палестинския народ да обособи своя собствена държава и да я признае, за да се постигне някакъв компромис и двете държави да си сътрудничат, вместо да се избиват. Затова на дневен ред не може да стои въпросът кой в случая е жертвата и кой терористът.
  • 30 Лепа Радич

    20 3 Отговор
    Нали ви е ясно хора
    Че само от разработването с чуждестранна помощ на находищата на газ в прилежащите териториални води на Газа, палестинците само за 5 години могат да станат с по висок стандарт от Израел ? Но тези териториални води на Газа, също са окупирани от крадливите евреи..... Я погледнете на картата къде е
    Ивицата Газа и къде са огромните газови находища и сами преценете на кой са реално и дали са на Израел действително ? По абсолютно всички международни стандарти и актове ако имат самостоятелна държава ще са на Палестинците нали ? Нали ? ..... и риболов даже не могат палестинците да осъществяват на повече от 300 м. от брега !!! Стрелят ги, стрелят .... А Израел като бонус и периодично екологични кризи им създава и ги залива с петролопродукти. Това категорично трябва да бъде осъдено от света и палестинската кауза да бъде обявена за кауза на всички разумни хора.....

    Коментиран от #39, #40

  • 31 Даже и не разбрах коя беше тая

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Някаква овца еврейска":

    И от къде я изкопаха от Нова Нюз....
  • 32 Ихтиандър

    3 12 Отговор
    Глупости на търкалета изказани от подкрепящи палестинските терористи журналисти. Докато не бъде убит и последния поддържник на Хамас нищо няма да се промени. За десетките години на палестинските цигани са дадени милиарди долари помощи... и какво - нищо. Те са си същите терористи. Нашите комунисти винаги са подкрепяли тези терористи. Гледам и сега определени журналисти също ги подкрепят безрезервно, нищо че кормят бременни жени...Това е...идеологията е страшно нещо...особено комунистическата и верската...
  • 33 Българин

    3 15 Отговор

    До коментар #6 от "Гласът на България":

    Евреите нацисти...Копейкаджиите хептен откачиха

    Коментиран от #35

  • 34 Невъзможното нормално

    15 1 Отговор
    Срещу тази тотална деградация, обхванала обезчовечените елити, само всеобхватната съпротива на народите е шанс за оцеляване на света. Няма по-страшно бедствие от овластени безумци.

    Коментиран от #44

  • 35 Какво общо имат тук

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Копейкаджиите ? И Харвард ли са Копейкаджии а?
  • 36 И от Канада

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "16 години":

    Научната общност излезе с позиции осъждащи категорично политиката на Израел !!! 85 професори излязоха с декларация вчера...
  • 37 Агата

    8 1 Отговор
    Ердоган каза ; До като палестинските деца не спят спокойно, евреите също няма да спят спокойно " Те това е истината.
  • 38 Гласът на България

    9 3 Отговор
    Израел са окупатори и нацисти извършващи апартейд и геноцид над палестинският народ . Борбата на палестинците е справедлива !!!!
  • 39 Даааа, ако имат самостоятелна държава

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Лепа Радич":

    но Нямат нали ! А защо Нямат ?
  • 40 Откритите нови газови находища

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Лепа Радич":

    Значително намалиха шанса палестинците да имат собствена държава. И това е трагедията впрочем...
  • 41 Най .....

    2 1 Отговор
    Получиха Заслуженото.....Ще Има Още....МНОГО......на трбантоводачът,кде е щерката/представяща се за мъжле
  • 42 Сухопътна атака на Газа отново ще е

    8 1 Отговор
    апартейд и геноцид над палестинският народ !!! Ще има много жертви естествено включително и от страна на Израел. Хиляди ще са хора, десетки хиляди.
  • 43 Бежанци ще залеят Европа

    8 1 Отговор
    Неминуемо е !!!! Урсулките в ЕК не знам какво мислят, но до година Брюксел ще е пълен с палестинци
  • 44 Революция

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Невъзможното нормално":

    Срещу Атлантиците ! Браво за позицията.
  • 45 гост

    3 3 Отговор
    Израел бавно, бавно завзема палестинска територия и обявява Хамас за терористична организация. Нещо подобно е като конфликта между Русия и Украйна. Палестинците си отвоюват тяхната земя която еврейте искат за завладеят. Това не си го измислям, а е история и трябва да я четем и знаем и да не се опитваме да я подменяме. България е била 500 години под турско робство ( за пояснение никога не имало ОСМАНЦИ ,а владетел Осман и на някой това му харесва и е решил да подменя българската история) и още не забравено, така и палестиците няма да забравят окупацията от еврейте.

    Коментиран от #50

  • 46 Вирус

    2 1 Отговор
    Америчките и там запалиха хаха
  • 47 А кой според теб е заинтересован

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Това което четем в този форум":

    в момента да пише по тези форуми.Пишат най-вече мюсюлмани живеещи от години там и разни новодошли такива.Затова е 1:1.Едва ли много етнически немци и австрийци пишат по темата въобще.
  • 48 Котис

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Само луд човек":

    Само луд човек може да нарече евреите нацисти . Имаш ли идея какво е нацизъм изобщо ?
  • 49 За размисъл

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Страничен":

    Коментар за милиони!!!
    Но си глас в пустиня...

    Да добавя: нещо идилци ( екстремни мюсулмани) никакви ги няма да кажат нещо за Газа. Заети са да разрушават Сирия и затова са герои. Ама кой да каже, че американците ги обучават в Базата Танф.
  • 50 М Илиев

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Прочети си историята отново, нещо не си я разбрал. 1948 ма кой кого напада ? Къде са в момента територийте на Палестинската държавата ? Дали не са в Египет и Йордания ? Ама хубаво прочети ....и не руската интерпретация, а вярната

    Коментиран от #56

  • 51 Някой си

    2 1 Отговор
    Някой явно изобщо не разбират за какво става на въпрос... Спомнете си какво стана с Тамилските тигри...бяха изтребени до крак...и с тях си заминаха над 20 000 невинни..тук се подготвя същото, но в много по-глеми мащаби.. Военния министър е дал заповед да се стреля без ограничения//т.е- наред.. ами който както си е постлал. Искаха ада- отвориха го..
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Сатана

    2 1 Отговор
    Срещу Газа използват в момента фосфор , това е забранено оръжие. Но...нищо, нека всички разберат че сионистите са враг на човечеството. Ако не разберете и сега , то Русия така или иначе ще сложи всеки на мястото си. Между другото , в Москва очакват посещение на президента на Палестина.
  • 54 Аз съм веган

    1 1 Отговор
    Да си бомбардират смело. Всеки умрели камила го очакват 40 девствени козички в раят.
  • 55 кална вена

    2 0 Отговор
    Марче, прочети си добре статийката и открий, къде си противоречиш...пишеш безхаберно и изразяваш двойствени противоречащи си размисли...., което говори че не мислиш а скалъпваш тезиси по задание....., не знам как ти плащат на грешка или на двусмислие?!
  • 56 кална вена

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "М Илиев":

    то преди 48-ма няма израел, сега ти си прочети хубаво кой къде бил и за какво , че нещо май хич те няма
  • 57 Путинче

    1 0 Отговор
    На Нетаняхо не му трябва външна а вътрешна подкрепа защото столът му се клати от доста време. Така че ще има жесток удар срещу Газа.
  • 58 Неутрален

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "прочистване":

    Сега имаш тази възможност
    Взимай пушката и беж на фронта - кеф ти срещу рашките, кеф ти срещу палестинците! Или не ги стиска, А?