Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 23:01 3 790 56

За криворазбрания Коран и криворазбраната Русия

  • коран-
  • русия-
  • религия-
  • тероризъм-
  • ислямска държава-
  • джихад-
  • мохамед-
  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • атентат

Религиите проповядват мир и уважение. Защо тогава ислямистите убиват в името на вярата?

За криворазбрания Коран и криворазбраната Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

С появата на същинските религии идва и надеждата, че човеците няма да се изтребят взаимно. Преди това - в хватката на анимизма, на свирепите египетски или на хулиганстващите гръцки богове, взаимното изтребление се е смятало за саморазбираемо. Същинските религии обаче - от хиндуизма и будизма до юдейството, християнството и исляма - проповядват мир и уважение между хората.

Но как тогава се стига до положението през 2023 година - хилядолетия след началото на същинските религии, представители на най-младата от тях, исляма, да убиват в името на вярата си? Причината за това е същата, поради която руски войници убиват в Украйна от името на "великите руски култура и език". Става дума за травестия или пародия на първоначалната идея. Според онлайн версията на търковния речник Cambridge Dictionary, travesty (в превод "травестия", "пародия") означава "нещо, което не успява да представлява ценностите и качествата, които твърди, че представлява - по един шокиращ или обиден начин". Именно по един шокиращ и обиден начин руските войници в Украйна не представляват Лермонтов или Булгаков. По един шокиращ и обиден начин и терористите от Хамас не представляват Корана.

Кои са "неверниците"?

Една от най-важните глави ("Сури") в Корана е Сура 2 Ал-Бакара (Кравата). Именно на нея като правило се позовават ислямистките терористи, когато тръгнат да изтребват "неверниците". Ето го основния пасаж в този смисъл: "И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците. А престанат ли - Аллах е опрощаващ, милосърден."

Звучи доста кръвожадно, наистина. Ясно ли е обаче кои са "неверниците"? Отговорът на всеки ислямист би бил: "Неверниците са всички, които не вярват в Аллах". Кои обаче са онези, които не вярват в Аллах?

Това не са нито евреите, нито християните. Защото в същата Сура четем следното: "Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези които вярват в Аллах и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат наградата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят… Тези, на които дадохме Писанието, го четат с правдиво четене. Те вярват в него. А които не вярват в него - тези са губещите." За пророка Мохамед нещата са пределно ясни. Аллах е единият Бог, онзи, който е и на юдеите, и на християните. Става дума за един и същ субект - за Онзи, който напомня в същата тази Сура: "О, синове на Исраил, помнете Моята благодат, с която ви обсипах, и че бях ви предпочел измежду народите!".

Именно Той е засипвал и юдеите, и християните със свои пратеници, които да обясняват, какво се иска от вярващите. И това констатираме в споменатата Сура, в следната инструкция към вярващите: "Кажете: "Вярваме в Аллах и в низпосланото на нас, и в низпосланото на Ибрахим (т.е. Авраам) и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му], и в дареното на Муса (т.е. Моисей) и на Иса (т.е. Исус Христос), и в дареното на пророците от техния Господ. Разлика не правим между никого от тях и на Него сме отдадени."

Но към 610 година въпросният върховен Бог констатира и това: че и евреите, и християните са се отклонили от правия път. Затова се свързва с Мохамед и му диктува текста на Корана, за да може вярващите да се ориентират в обстановката. На същия принцип при хиндуистите бог Вишну от време на време праща своя еманация (Рама, Кришна и пр.; Калки предстои) при човеците, за да ги върне в правия път. И пак на същия принцип през 1823 година на някой си Джоузеф Смит се явяват Бог Отец и Исус Христос и му дават "Книгата на Мормон".

Очевидно е, че не юдеите и християните са онези "неверници", с които правоверните трябва да се сражават. Неверниците са други - "съдружаващите": "Съдружаващите зоват към Ада, а Аллах зове към Рая". Онова, което разбираме за тях, е, че те не се покланят на Всевишния, а на някакви идоли. Те са именно неверниците и те подлежат на преследване; но ако започнат да следват Всевишния - не подлежат. Нито израилтяните, нито християните са идолопоклонници и следователно не са "съдружаващи".

Интересното в случая е, че на мюсюлманите - за разлика от евреите и християните - им е забранено да тълкуват своята свята книга. Причината е доктринална и е проста. Според юдеите и християните, текстовете на Стария и на Новия завет са човешко дело. Те са свидетелства за делата и указанията на Бог-отец и Бог-син, но не са директно писани нито от един от тях.

Слушаш, запомняш и се подчиняваш

Според мюсюлманите, Коранът е пряко Божие слово, диктувано лично от Него на пророка Мохамед. Всеки мюсюлманин трябва самостоятелно да се запознае със съдържанието му. Кой си ти, че да тълкуваш Божието слово? Четеш, слушаш, запомняш и се подчиняваш. Точка. Как тогава се стига до положението, че в Корана пише юдеи и християни да не бъдат тормозени, аислямистите се опитват да ги изтребят? Нали мюсюлманите нямат правото да тълкуват Корана, камо ли да стигат до тълкувания, които са точно обратни на написаното в него? Защо не търсят "съдружаващи", с които да "се сражават" (не че в света са останали много "съдружаващи", но при добро желание биха могли да бъдат намерени).

Правят го от лошотия. Избиват младежи, гаврят се със старици от чиста злоба. Религията няма нищо общо. Ислямизмът, както и рашизмът, са човешко дело и именно върху ислямистите и рашистите трябва да се стовари човешката и Божията справедливост.

Или, както четем в Сура Кравата, диктувана на пророка Мохамед от Аллах: "Те са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Дойче Зеле

    41 15 Отговор
    Само заглавието им е немско.
  • 2 Русофил

    25 47 Отговор
    Всеки диктатор иска хората му да завладяват и да умират за него. Путю също.

    Коментиран от #46

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анонимен

    58 19 Отговор
    Пияницата Дайнов пак ръси глупости и показва омразата си.За него хора са само гея,идиота и плувеца!
  • 5 Турчин

    37 32 Отговор
    Нацистка статия. За държава с 15% мюсюлмани като България това е неприемливо. Не публикувайте бозите на Йерусалем Пост. Няма дойче веле. Германия я няма. Дойче веле е Йерусалим Пост. Жалко за Германия. Жалко за Европа.

    Коментиран от #12

  • 6 Провинциалист от провинция Тракия

    35 8 Отговор
    "Става дума за травестия или пародия на първоначалната идея." Ха сега де! Другарят Дайнов да не би да богохулства, твърдейки, че една от основните ценности е пародия? Тц, тц, тц... изпусна грандчето, Гена.
  • 7 3.14К

    45 13 Отговор
    След всичко, което се случи в болницата Ал Ашли, не е нужно да чета и коментирам тази долна @вар, написала статията.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!?

    17 32 Отговор
    Криворазбраният Коран звучи като Коста Копейкин и Криворазбраният Кремъл !!!?
  • 10 !!!?

    21 43 Отговор

    До коментар #8 от "Ни в клин, ни в ръкав":

    Рашизмът е Фшизъм на квадрат !!!?
  • 11 !!!?

    19 36 Отговор
    Рашизмът е Фашизъм на квадрат !!!?
  • 12 Мустафа

    18 8 Отговор

    До коментар #5 от "Турчин":

    Браво! В България можеш да си турчин колко си искаш! Обаче като слезеш към Едирне, да си знаеш мястото, не ни го пробутвай че си турчин, защото знаеш какво следва!

    Коментиран от #18

  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 17 Отговор
    Хамас са като Идил Даеш Ал кайда
    Ид
  • 14 За размисъл

    32 7 Отговор
    Алооо, Дайнов! Нещо по въпроса за взривената ХРИСТИЯНСКА болница, пълна с деца да кажеш???
    И не забравяй, че няма такова животно -християнизъм, и че освен ислямизъм има и юдаизъм .
  • 15 Анонимен

    35 9 Отговор
    Дайнов,евреите ли са окупирали Палестина или палестинците са окупирали Израел?

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 !!!?

    10 10 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    Прочети Историята и Географията ! Можеш да прочетеш и Македонската История...за лаици !!!?
  • 18 Турчин

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "Мустафа":

    Я си гледай работата. Прост си като галош.

    Коментиран от #23

  • 19 Криворазбраното е не

    20 5 Отговор
    Корана, а това да си толкова нагъл да си мислиш, че можеш да настаниш един народ в земята на друг, който от 2000 години, че и повече, не се е местил от тези места. И, като са те предупредили, че правиш грешка, пак да настояваш на собствената си идиотщина.
    Четете Дайнов, ама не Корана, а Декларацията на Артър Балфур, та белким ви се изясни проблема.
  • 20 Якото турско "съжителство"

    15 3 Отговор
    То бива простотия , бива, ама чак пък толкова...
    Не бих си правил труда да пиша, ама тоя е "п р о ф е с о р" ! Майко мила!
    Ис лям не значи мир, а покорство. Покорство пред Ал лах, разбира се. Самият свят според корана е разделен на две - Дар ел ислям (свят на покорството) и Дар ел харб (свят на войната). В първия живеят мюсюлманите, във втория - неверниците. Неверниците живеят в света на войната, защото те не трябва да бъдат оставяни на мира от мюсюлманите докато или приемат исляма, или започнат да плащат данък на мюсюлманите за правото да изповядват религията си.
    В Корана човечеството е разделено на две групи - човеци (изповядващи исляма, т. е. правоверни) и други (изповядващи различна религия, (т.е. неверници). Съдбата на вярващите в Аллах е обещана - попадат в дженнета (р а я). Останалите сме абонирани за джехеннема (ада). Цитати по страници:

    „Аллах е всеопрощаващ и безкрайно милостив“ (Пчелата 115; виж също: Бакара 173). Но само по отношение на правоверните, на които казва: „Аллах на вас ви желае не затруднение, а облекчение“ (Бакара 185). С неверниците – коренно противоположно – са забранени всякакви роднински ангажименти, приятелства, любовни връзки. „Неверникът е най-лошата сред всички земни твари в подножието на Аллах” (Плячката 55). „Защото неверниците ги очаква болезнено страдание” (Бакара 104; виж също Бакара 24, 39; Пчелата 88; Семейството на Имран 56; Себе 33; Неизбежното 30, 31,32,33; Жените 89,91; Трапезата, 33)

    Битката с неверницит

    Коментиран от #21

  • 21 Якото турско "съжителство"

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Якото турско "съжителство"":

    Битката с неверниците е с категорично очертана цел. „Водете битки с тях, чак… докато вярата на Аллах се разпростре навсякъде” (Бакара 193). „Водете битки с тях, докато не изчезне от Земята всеки смут и раздор, докато не победи изцяло вярата на Аллах” (Плячката 39).

    Убийството на друговерниците разчиства пътя на правилната вяра: „И прокълнати всички до един, да бъдат те хващани и убивани където бъдат заловени” (Племената 61; виж също: Покаянието 5). „Когато там срещнете се вие с такива, които отричат Аллах, режете им главите” (Мохаммед 4).
  • 22 Якото турско "съжителство"

    10 0 Отговор
    Цитат: "Очевидно е, че не юдеите и християните са онези "неверници", с които правоверните трябва да се сражават."
    Греда за "начетеният п р о ф е с о р " !

    Характерни за исляма са неистовата вяра и особеното отношение към тези, които изповядват друга религия, към така наречените неверници, към които спадаме и ние и други. В петата сура се заповядва: „О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни!” (5:51) В друга сура се казва: “Не вземайте за ближни своите бащи и братя, ако са предпочели неверието” (9:23). Нещо повече, още във втората сура по отношение на неверниците се настоява: „И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах” (2:193). Заповядва се: „Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах… и не изповядват правата вяра - докато не дадат налога (джизя) безусловно и с покорство” (9:29).
  • 23 Мустафа

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Турчин":

    Ела ми в Едирне, Роме!
  • 24 Якото турско "съжителство"

    19 1 Отговор
    Не разбирам, защо публикувате текст с цитати от Корана, а коментарът ми с цитати от същото триете ?

    Как да докажа, че "начетеният п р о ф е с о р " е лаик ?

    Коментиран от #25, #54

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 буля Зузуля

    15 1 Отговор
    Като видиш Евгени Дайнов му покажи от трите най дългия .
  • 27 Бесен-_ Язовец

    15 2 Отговор
    Пак публикуват миражите на тази церозирала пияница Дайнов
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Реалист

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Слава на Украйна":

    Окрайна мирише на 🚾🚾🚾🚾😂😂😂

    Коментиран от #34

  • 33 Токмакти Джун

    16 0 Отговор
    Евгений Зайков цоцал от левият комунизъм изграден като някой въобще с предимства благодарение на ДС б.лук тъмно червен сега нацист коментира еврейският геноцид браво на сайта чу цитират такива нищожества такъв както е казал поето като го видиш трябва веднага да го заплюеш винаги има защо
  • 34 Токмакти Джун

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    Украйна е Русия винаги е била както Македония е България.....
  • 35 Токмакти Джун

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Слава на Украйна":

    Теб вчера трябва да бяхте тричали, жалко винаги има време да се поправят грешките
  • 36 Слаб две

    17 3 Отговор
    На тази измъчена, изсмукана от пръстите статия. Явно е поръчкова и авторът, горкия, съвсем я е втасал. Особено с опита му да направи аналог на Русия в отношението и с Украйна и после с Мюсюлманите, които мрат като мухи в Палестина, но затова виж ли са си виновни те. Пази, Боже, сляпо да прогледа.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ей тва вече ако го изплющиш

    17 2 Отговор
    на студентите в НБУ ...искам да съм там и да гледам как с писъци ще се разбягат психар. Ти си терорист бре. Тва дето си го написал ти сам не можеш да го преразкажеш. Ама 100%
  • 39 Ъхъъъъ, тъй-тъй само тъй ......

    17 2 Отговор
    Причината поради която руските войници убивали в Украйна бил исляма, който пък бил чиста травестия..... Ако някой го преведе тоя бълвоч на арабски дива радост ще ги обземе мюсулманите и Дайнов ще стане световно известен а в с. Миндя опашка от арабски поклонници ще прииждат....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ТрампЛин

    4 15 Отговор
    Това не е за кухи русофилски глави!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Редник

    16 4 Отговор
    Този безсмислен бълвоч е падението на Дайнов.
  • 44 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    Значението на думата ислям е мир и покорност а това с мормоните не е религия а по скоро философия и както има допирни точки между християнството и исляма така има и между мормоните и марксистите. Двете философии са модерни и се развиват.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Всъщност,

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Колективният Запад криво разбира истинските проблеми на палестинците и руснаците - нека ги държим под един знаменател за кеф на атлантистите. Затова проблемите на палестинците не са решени повече от 70 години, а Русия тръгна сама да си решава проблемите
  • 47 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Урюрвкос":

    Допирната точка между мормоните и марксистите е, че всичко е общо, дори и жените.
  • 48 шефа

    8 1 Отговор
    Продайноф Плъха и Дойче с.реее хахахахаааа
  • 49 Никакви

    9 3 Отговор
    Никакви еквилибристики не отменят варваризма да убиеш 800 души в болница и с целия си гьонсуратлък да твърдиш,че това е дело на палестинците.
  • 50 ИНЖ

    2 5 Отговор
    Тъй като са мързеливи и неуки, арабите са изхвърлени от огромния прогрес на днешния ден - промените на глобализацията, индустриална революция, "зелена" революция и т.н. Отхвърлят правата на човека. Просто се опитват да върнат модерния свят в Средновековието.

    Коментиран от #53

  • 51 Българските турци

    7 2 Отговор
    Защо твърдите такива явни лъжи ! Никой не забранява на мюслюманите да си разбират и тълкуват своята свещена книга ! Напротив Коранът насърчава , дори настоява всички да ЧЕТАТ ! ...Защо според вас, настоява да се чете ?! ... Защо един грамотен човек ЧЕТЕ нещо ?!... За да чете и да изпада в транс от мелодиката на думите или за да разбере смисъла и логиката на написаното ?!...Един свестен вярващ човек чете Корана и се старае да проникне в дълбочината на истината и логиката на теологичната философия на вярата си !...Всички свещени писания , са все още с множество забулени и сложни словосъчетания , които остават все още трудни за тълкуване и за разгадаване на истината за същноста на човешкия живот на този свят и необходимоста да се вярва в Бог !... На 25 годишна възраст Блез Паскал е постигнал всичко онова с което го знае целият свят , но много малко са тия , които знаят ,че през осемте години до края на 33 годишния си живот е посветил къртовски труд, за да докаже математически , че съществува БОГ !!! Бог съществува и с всичките си книги е отворил прозорец за нас за да достигнем до светлината на неговата истина !

    Коментиран от #52

  • 52 Българските турци

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Българските турци":

    Безспорно, истината на Всевишния е неоспорима...Светлината и е отправена към всички ни през прозорците и книгите на всички религии ! Но колко са тия които отправят взор към тази истина?...От момента когато Каин уби Авел ,користта и злобата са с хората и лъчите на всевишната истина за съжаление се прекарват през злобни призми и се отразяват в криви огледала!... В името на тия "субективни и измамни" истини от векове се лее човешка кръв! Всеки влачи своя "кръст" към своята Голгота!...Bсички сме на изпит в този свят и когато се явим пред съда на Всевишния няма да има никакво значение от кой прозорец и през коя книга сме отправили взор към ИСТИНАТА му!..
  • 53 Мария

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "ИНЖ":

    А бе ИНЖ - ти инженер ли си или инжектиран ?

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Анджо

    0 1 Отговор
    Мохамед преди да напише тия глупост, е бил военен . Най голямата измама на мохамед е,че бил му се появил Ангел Гаврил и му казал да напише тия глупости. Гаврил се явява на дева Мария да каже , че ще зачене без мъж. А после и на мохамед ли се е явил.
    Затова за мен е голяма измама.
    Тук не знам защо другарите толкова мразят ЕВРЕЙТЕ .
    Целият арабски свят е срещу тях , и какво трябва да направят ЕВРЕЙТЕ да се прдадат.
    Русия владее 17 мил.кв километра и Украйна трабва де се предаде та русия да стане 18 мил. Кв.кил. абе вие иматели малко съвест , какви глупости плямпате. Не вярвах ,че Българите са с толкова нисък интелект.