Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 09:00 2 170 66

Екс-посланикът на Палестина у нас Ахмед Ал-Мадбух пред ФАКТИ: Това, което става в Ивицата Газа, е геноцид срещу палестинския народ

  • война-
  • израел-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • евреи-
  • конфликт-
  • близкия изток-
  • мирен процес-
  • жертви-
  • държави-
  • регион-
  • посланик на палестина -
  • ахмед ал-мадбух

Това не е война между Палестина и Израел, това е война, обявена едностранно от Израел, е убеден посланикът

Екс-посланикът на Палестина у нас Ахмед Ал-Мадбух пред ФАКТИ: Това, което става в Ивицата Газа, е геноцид срещу палестинския народ - 1
Снимка: Посолството на Държавата Палестина в Република България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това не е война между Палестина и Израел, това е война, обявена едностранно от Израел, е убеден посланикът. Организацията за освобождение на Палестина – единственият и законен представител на палестинския народ – подписа през 1993 г. с Израел т. нар. "Споразумение от Осло", което постановява изтегляне на Израел от окупираните през 1967 г. територии и обявяване създаването на палестинска държава в рамките на пет години до изтичане срока на споразумението. Вече повече от 75 години нашите сънародници, палестинците в Ивицата Газа, страдат от блокадата, от ежедневните убийства и разрушения. Нека направя уточнението, че мнозинството от населението на Ивицата Газа са бежанци, които Израел е прогонил от домовете и земите им при основаването си през 1948 г., а сега действа за повторното им принудително изселване насред пустинята и прехвърляне на това бреме на Арабска република Египет, припомни посланик Ал-Мадбух.

Кой е д-р Ахмед Ал-Мадбух?

Н.Пр. д-р Ахмед Ал-Мадбух е роден в Бейрут, Ливан, през 1966 г. Посланик в София от 2008 г., женен, с един син. Завършил е университета в Бейрут със специалност по политически науки, а след това медицина в Русия, специалност "Урология и бъбречна хирургия". Има завършен дипломатически курс в Московската дипломатическа академия. От 2008 г. е бил посланик на Държавата Палестина в Република България и Доайен е на дипломатическия корпус в София. В момента е посланик на Палестина в Беларус, Минск.

- Г-н Ал-Мадбух, дълги години бяхте посланик на Палестина у нас, сега сте посланик в Беларус. Бихте ли коментирали това, което се случва в момента в Ивицата Газа?

- Това, което става в Ивицата Газа, е геноцид срещу палестинския народ от страна на израелско-американския алианс и за съжаление – под прикритието на официална Европа. Разрушават инфраструктурата, бомбардират училища, университети, религиозни храмове, домове на граждани. На прицел се вземат цели сгради и биват сривани върху главите на обитателите си. Това е истинска касапница, жертва на която стават деца, жени, старци и трудноподвижни хора. От израелската варварска атака срещу Ивицата Газа не е защитен никой – ни камък, ни дърво, ни човек. И към това - изявлението на израелския министър на отбраната за прекъсване на доставките на електроенергия, вода, храна и стоки от първа необходимост за населението и за болниците усложнява още повече и без това тежката и сложна обстановка, а само по себе си това е военно престъпление и престъпление срещу човечеството. Дълг е на международния наказателен съд да започне незабавно разследване и да издаде заповеди за арест на израелските ръководители и на онези, които им дадоха зелена светлина да започнат тези касапници.Това нова война между Палестина и Израел ли е, или е война между групировката „Хамас“ и държавата Израел?

- Това нова война между Палестина и Израел ли е, или е война между групировката „Хамас“ и държавата Израел?

- Това не е война между Палестина и Израел, това е война, обявена едностранно от Израел. Само по себе си това също е военно престъпление, защото съгласно международното право палестинските територии – Ивицата Газа, Западният бряг и Източен Йерусалим са окупирани територии и също според международното право Израел като държава окупатор е длъжна да защитава цивилното население и неговото имущество и да не върши посегателства спрямо него. Тук не бива да забравяме, че отпреди повече от 16 години Ивицата Газа се намира под тотална блокада от страна на Израел и това ,което стана в Газа е бунт, надигане за свобода вътре в затвора под открито небе, какъвто тя представлява, а Израел потушава този бунт както обикновено – чрез избиване на още и още арестанти и затворници в този затвор с такива кръвопролития, от които побиват тръпки.

- Кой стои зад всичко това, което се случи на 7 октомври?

- Последната ескалация не започна на 7 октомври – трябва да се върнем малко назад в историята, за да разберем случващото се и да заемем правилната позиция. Още от основаването си Израел упражнява терор и убийства. През 1946-1948 г. ционистките банди като "Щерн", "Хагана", "Иргун", "Палмах" извършват множество терористични атентати в Палестина, в това число взривяват хотел "Цар Давид" в Йерусалим, за което по онова време биват обвинени палестинците, и военните части на британския мандат извършват арести сред тях, а впоследствие се установява, че извършителите са от групировката "Иргун". Дело на тези групировки са още взривът на пазара в Хайфа, взривяването на хотел "Семирамис" в Йерусалим, клането в Дауайма, взривяването на портата Яфа в Йерусалим, клането в Дейр Ясин, клането в Тантура и много други бомбени атентати, терористични нападения и кланета против нашия народ. Тези терористични банди стават ядрото, от което се създава сегашната израелска окупационна армия, която продължава същата линия на избиване на невинни хора и разрушаване на цели квартали и градове, както понастоящем в Ивицата Газа. През 1948 г. е обявено основаването на Израел въз основа на резолюция № 181 на Общото събрание на ООН. Без да има това право, тази резолюция предоставя на евреите повече от половината от палестинската територия, а с военна сила Израел окупира половината от останалата територия на Палестина. След това през 1967 г. Израел окупира и останалата част от палестинската територия – Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим.

- Защо се стигна до тук? Защо „Хамас“ нападнаха на 7 октомври?

- Организацията за освобождение на Палестина – единственият и законен представител на палестинския народ – подписа през 1993 г. с Израел т. нар. "Споразумение от Осло", което постановява изтегляне на Израел от окупираните през 1967 г. територии и обявяване създаването на палестинска държава в рамките на пет години до изтичане срока на споразумението. Израел обаче не спази това споразумение, а до момента протака изпълнението на своите задължения по него. Освен това международните резолюции и международното право признават и постановяват, че палестинските територии – Западният бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим са окупирани от Израел, който трябва да се изтегли от тях, а Израел отказва да се подчини на международното право. От друга страна международното право, договорености и харти дават право на народите под окупация да използват всички налични методи и средства, за да се избавят – да водят съпротива против окупацията, за да постигнат прекратяването ѝ. В течение на повече от 56 години Израел отказва да се изтегли от тези територии, точно както отказва да изпълни и релевантните международни резолюции. Ние сме убедени и подчертаваме, че Израел носи цялата отговорност за продължаването на окупацията си на палестинските територии, както и че носи цялата отговорност за последната ескалация, за актовете на убийства и варварското разрушаване на градовете и инфраструктурата.

Тази илюстрация с 4 карти, показващи как палестинците са губили земите си (в зелен цвят) от 1947 г. до днес, е публикувана на сайта на GUE/NGL (Европейска обединена левица/ Северна зелена левица).

- Може ли да се очаква реакция от „Хизбулла“?

- Нашият народ иска да се избави от окупацията и да живее свободно на своята земя, иска също бежанците да се завърнат по домовете си въз основа на резолюция №194 на Общото събрание на ООН – тази резолюция заедно с резолюция №181 за разделянето на Палестина са били условията, поставени на Израел, за да бъде признат и приет като държава в ООН. Тогавашният министър на външните работи на Израел Моше Шарет пристига в Ню Йорк и подписва ангажимент за изпълнение на двете посочени резолюции, но неговата държава и до днес не ги е изпълнила – това обаче означава, че легитимирането на Израел в международната организация не е и няма да бъде завършено, докато не спази изпълнението на двете резолюции. Тук се крие и основният проблем, който някои се опитват да игнорират и прескочат – продължаващата окупация. Израел трябва да прекрати окупацията си на нашите територии и да изпълни релевантните международни резолюции и особено резолюция №194. Без прекратяване на израелската окупация на териториите на Държавата Палестина, която през 2012 г. бе призната като държава наблюдател, не пълноправен член на ООН, регионът на Близкия изток няма да се радва на мир и просперитет.

- Имат ли някакво влияние Иран и Русия?

- Не бих могъл да говоря нито за Иран, нито за "Хизбулла", нито бих искал да правя анализи и прогнози. Говоря за факти, а светът, който нарича себе си "цивилизован" и "свободен", трябва да сложи край на палестинската кървава баня, да спре престъпленията на Израел против нашия окупиран народ. Хвърленото от Израел върху Газа до този момент се равнява на 1/3 от атомна бомба, и въпреки това някои говорят за правото на Израел на самоотбрана! А аз се питам самоотбрана от кого? От народа, подчинен на окупацията? Смятам, че уравнението е преобърнато, законно право на самоотбрана има палестинският народ и това право му е гарантирано от международните конвенции.

Видяхме как Русия внесе в Съвета за сигурност проект за резолюция за прекратяване на огъня и установяване на хуманитарни коридори за внасяне на храна, вода и лекарства в блокираната Ивица Газа. И още веднъж за съжаление, обаче, онези, които наричат себе си "цивилизован свят", провалиха тази инициатива.

- Каква е ролята на САЩ? Какво се очаква от обиколката на Антъни Блинкън?

- Що се отнася до ролята на САЩ, те са изцяло пристрастни на страната на Израел и му предоставят международен чадър, за да продължава със своите престъпления, документирани от международни организации като "Хюман Райтс Уоч" и "Амнести Интернешънъл" и Съвета по правата на човека, които събраха доказателства, че Израел извършва против палестинския народ военни престъпления и престъпления срещу човечеството. За съжаление обаче американският чадър дава възможност на Израел да избегне наказанието, но това няма да продължи дълго, защото в момента сме свидетели на залеза на еднополюсния и прехода към многополюсния модел, което ще лиши САЩ от едноличното ѝ господство над света. Совалките на Блинкън в региона имат за цел обезпечаване на военните и материалните нужди на Израел, за да може да продължи агресията си против нашия беззащитен народ и опита си за насилствено изселване на нашия народ от Ивицата Газа към Египет – за това мечтаят израелските ръководители от десетилетия, за да наложат окончателно своя контрол върху Ивицата Газа, след като тя бъде опразнена от населението си, а то се превърне в бежанци в Синайската пустиня.

- Какво ще стане с хората в ивицата Газа?

- Вече повече от 75 години нашите сънародници, палестинците в Ивицата Газа, страдат от блокадата, от ежедневните убийства и разрушения. Нека направя уточнението, че мнозинството от населението на Ивицата Газа са бежанци, които Израел е прогонил от домовете и земите им при основаването си през 1948 г., а сега действа за повторното им принудително изселване насред пустинята и прехвърляне на това бреме на Арабска република Египет. Нашият народ отхвърля насилственото изселване, Лигата на арабските държави също потвърди, че е против изселването на нашите сънародници палестинци от техните земи и настоя за прекратяване на огъня и отваряне на хуманитарни коридори да вкарване на помощи. Надяваме се съвестта на спящите в света да се събуди и те да сложат край на ежедневните кланета, които биват извършвани срещу сънародниците ни не само в Ивицата Газа, а и на Западния бряг, където заселниците безчинстват и извършват нападения над села и градове, убиват деца, опожаряват домове и автомобили, изсичат трайни насаждения, отравят водоизточниците – това са истинските терористи и всички трябва да си отворят очите и да видят истината за тази фашистка държава.

- Ще се разрасне ли конфликтът? Какви са прогнозите за мир? Изобщо има ли прогнози за мир?

- Надяваме се да не се разшири обхватът на войната, защото това би било катастрофално за региона при американските, британските и пр. струпвания. Същевременно обаче смятаме израелското правителство за дясно и расистко, включващо в състава си министри расисти и фашисти като Бен Гвир и Смотрих, които открито призовават към избиване и насилствено изселване на палестинците. Такова правителство няма в речника си думата "мир", то се базира на омраза и убийства. При все това се надяваме да бъде постигнато прекратяване на огъня, прекратяване на варварските атаки срещу нашия народ, прекратяване на окупацията, която е най-продължителната окупация в света. Защото алтернативата е продължаване на насилието и периодична ескалация. Светът трябва да се изправи решително срещу отказа на Израел да застане на страната на мира и да се подчини на международното право и резолюции, като бъде създадена независима суверенна Държава Палестина със столица Източен Йерусалим.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нане Вутев

    34 36 Отговор
    Това са типичните Арабска Наглост и Арабско Безочие. Тези само руснаците са ги надсвирили в това отношение.

    Коментиран от #4, #27

  • 2 Хе-Хе

    6 31 Отговор
    Подчинявайте се на технологичните световни сили и всичко ще бъде наред! Едни руснаци остана да опитомят, малко им остава и ще настъпи вечен мир! Първо се натупват всички недоволни, за да се разбере ясно кой командва! След това може да се отпусне малко демокрация! Ето, карабахските арменци години наред не искат да проумеят, но с 2-3 шамара бяха вразумени и проблем вече няма.Боя оправя!
  • 3 Да не сте нападали евреите!

    30 23 Отговор
    Знаете сега какво ви чака.
  • 4 Това е безспорен

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "Нане Вутев":

    Факт.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Катя

    28 30 Отговор
    Милиони хора по света протестираха вчера в знак на солидарност с Газа и срещу израелския тероризъм.
    А ние тук дремем като мисири! Даже сглобката на посолствоТО подкрепя геноцида на палестинският народ.

    Срам и позор за нас!
  • 7 Ихтиандър

    28 24 Отговор
    Тоя циганин защо не казва нищо за изкормените от палестинци израелки? Как така едните били мъченици, а другите трябва да бъдат кормени? Защо, бе? Тия са като нашите цигани, живеещи в големите цигански махали. И визуално и по манталитет. Всеки правил опити да ги приобщи удря на камък. Същото и с въпросните палестинци. Висока, ама много висока ръждаемост, дължаща се на секс по цял ден. Цял ден безцелно размотаване...Това е така, защото целият свят им дава помощи. Също като на нашите цигани...

    Коментиран от #26, #45

  • 8 Мирен гражданин

    20 17 Отговор
    Те са като нашите роми от гетата : ограбват те пребиват те , и когато се отбраняваш , казват че им се нарушават правото да крадат .
  • 9 Сащ и Израел

    21 16 Отговор
    са терористични държави. Всички войни в света след 1947-ма са предизвикани от тях!

    Коментиран от #15

  • 10 Объркано Атлантиче

    19 9 Отговор
    Израел е полудял и изглежда е решил да стигне до крайност, унищожавайки всички безразборно.
    Забелязахте ли, че всички тези „бели каски“, „human Rights Watch“, всякакви комисии по правата на човека, ОССЕ, ПАСЕ и прочие храненици на ЦРУ изчезнаха някъде...

    Нашите атлантически жълтопаветници също ги няма ! Къде са? Нали скачаха и правеха сценки в подкрепа на украинският народ ?!
    Украинският народ е като палестинският в момента, но евроатлантиците ги няма! Остана само тяхното лицемерие.

    Коментиран от #16

  • 11 Хе-Хе

    3 11 Отговор
    Виновни сме пак ние, прабългарите! Ние разрушихме стария добър свят, където щеше да има ред и дисциплина! Византийската империя щеше да съществува, никакви османци и пъплещия зад тях крадлив башибузук нямаше да стигне до Европа! Ето, славяните мирно и кротко си живеели на юг от Дунав и през ум не им минавало да правят държава и да стават крале, защото си имали Източната римска империя. Но, дошъл Аспарух с неговата тълпа и стария свят рухна! Сега се чудим защо нищо не е както хората !? Заради нас - пра българите - унищожители на прогрес и цивилизации! Факт!
  • 12 левски

    16 16 Отговор
    След 1947 година евреите изкупиха земята от палестинците .Никой насила не ги е карал да го правят !Изядоха и изпиха парите и сега реват ,че срещу тях има геноцид!Арабски номера !Прости , нагли мързеливи само искат пари !Не случайно има израз" Мързелив като Арабин"!
  • 13 Куку

    16 15 Отговор
    А бе,цига....н като изтрепахте децата на фестивала се радвахте,сега сметката идва.Ще плащате!На палестинците да им дадът цялата земя на света,след 20 години ще стане необитаема.

    Коментиран от #32

  • 14 Опа

    21 15 Отговор
    Настаниха евреи незаконно на малка част от територията на Палестина през 1946, ,защото те са казали, че това е тяхна територия, а сега те превзеха цялата територия на Палестина. По-алчен народ от евреите няма земята!

    Коментиран от #62

  • 15 Това е факт!

    12 15 Отговор

    До коментар #9 от "Сащ и Израел":

    Без Сащ и исраил ще има мир!
  • 16 Хе-Хе

    11 15 Отговор

    До коментар #10 от "Объркано Атлантиче":

    Нали отслужихме молебен в синагогата и декларирахме вярност, че Израел има право да си отмъсти! А на Путин мястото му е пред Трибунала!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Злото

    15 15 Отговор
    Сащ и Израел вече са в международна изолация - арабите унижиха блинкън, унижиха и военнопрестъпника Байдън... Идват тежки дни за "демократичните" режими!

    Коментиран от #51

  • 20 ТаУмВзе

    9 5 Отговор
    Австриеца се оказа Прав по темата за Моше.
  • 21 кoпейкa = теpoрист

    13 19 Отговор
    защо давате думата на това терористично цигaне ?
  • 22 Хе-Хе

    8 6 Отговор
    Евреите са сериозен народ! Един експерт обясняваше, че през 1906 година са поискали от султана да си им даде тези земи да си направят държава! Султанът като истински османски патриот отказал! Те казали, добре, ние хубаво ще те подредим и му спретнали италиано - турската война, когато губи северна Африка и на следващата година и балканската война, когато почти бе изметен от Европа. Между впрочем, през 1911 година италианците за пръв път използват самолет във война, но българите първи са хвърлили бомби.

    Коментиран от #41

  • 23 Към Господин посланика

    15 14 Отговор
    Древната мъдрост гласи - "Посееш ли ветрове, ще жънеш бури".....И тук не стои въпросът кое е първичното - яйцето или кокошката и кой първи е започнал кръговратът на омразата.За тези години да бяхте се разбрали като цивилизовани хора.И след като Хамас напада въоръжено и коли и убива наред, то коя нормална държава не би се защитила? Няма такава държава, така че - тук е в сила Българската поговорка - "Каквото повикало, такова се обадило"

    Коментиран от #28

  • 24 Израел

    10 14 Отговор
    не са по-различни от киевските фашисти - същите лъжи (за болницата) и същите военни престъпления сре щу мирното население! Сащ раждат изроди!
  • 25 Мария

    18 16 Отговор
    "Общо Израел уби повече от 1300 деца. Това означава, че на всеки 15 минути умира по едно дете. Повече от 11 хиляди жертви и жители на Газа са под развалините. За една седмица Израел принуди повече от милион палестинци да напуснат домовете си."

    Има ли нормален човек на тая земя, да подкрепя израелските убийци??

    Коментиран от #63

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кълъмбъс Хотела

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Нане Вутев":

    Стила им на изказване и манталитета им малко прилича на Рашките. Влизат атакуват , грабят после ...другите започнаха не бяхме ние!
  • 28 Израел

    9 10 Отговор

    До коментар #23 от "Към Господин посланика":

    Няма държава израел

    Коментиран от #48

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БАЦЕ ЕООД

    11 10 Отговор
    единствено фашисти подкрепят Израел
  • 32 лъжеш

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "Куку":

    няма доказателства за избити нито деца, нито хора от фестивала.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 !!!?

    8 5 Отговор
    "Геноцид" срещу палестинският народ - Реални измерения !!!?

  • 35 Голям Рев

    12 4 Отговор
    Евреите действат от позиция на силата вече повече от половин век, а сега реват. Могат да седнат двете страни в конфликта и да се разберат, както го направиха преди години Арафат и Рабин.

    Коментиран от #59

  • 36 Живoтнoвъд

    14 10 Отговор

    До коментар #32 от "лъжеш":

    Мръсна руска подлого, за Буча и Ирпен е лъжа, лъжа е и че палестинските терористи избиха 1600 човека, нали така? Няма по мръсни животни от русофилите!

    Коментиран от #54

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Вероятно

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    защото пЦуваш, сиганино.
  • 39 Харон

    12 7 Отговор
    1.
    Няма такъв народ палестинци. Има араби които от различни племена в различни времена са се заселили в Палестина, но такъв народ, палестинци няма.
    2.
    Кой дявол ги кара да подпомагат и поддържат такива убийци като Хамас и Джихад които от туй нагоре не служат интересите на тези живеещи в Западният бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим, а интересите на чужди държави които искат да имат хегемония върху исламският свят, като Иран например. Тези убийци които избиха и изгониха Ел Фатах, които бяха тръгнали по пътя на консолидация, трябва да бъдат унищожени веднъж за винаги.
  • 40 Някой

    9 8 Отговор
    При положение, че през 1947 година арабите в Палестина са 1.2 милиона, а сега - 6 милиона, няма никакъв начин да се говори за геноцид, проста математика. Който търси геноцид да се обърне към историята на арменците в Османската империя в началото на 20-ти век.

    Коментиран от #42, #64

  • 41 Началото

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хе-Хе":

    Повратният момент е Декларацията на Балфур. Това е е официално писмо от британския министър на външните работи Артър Балфур до еврейския ционистки лидер лорд Уолтър Ротшилд с дата от 2 ноември 1917 година, в което се казва, че Великобритания ще създаде еврейски национален дом в Палестина.Декларацията се сочи за първоизточник на израелско-палестинския конфликт и учените продължават да спорят по нейната интерпретация в множество аспекти.Според еврейския общественик Бенджамин Фридман, Декларацията на Балфур е признание за ролята, изиграна от евреите в САЩ, за вкарване на САЩ във войната на страната на Антантата през април 1917 г. До Първата световна война евреите в Палестина са около 40 000 от 600-700 000-но население.
  • 42 Киро на кирия

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "Някой":

    А евреите нараснаха от 40 000 в нячалото на 20-ти век на 7 милиона в началото на 21-ви век. Дека е Киро на кирия?
  • 43 Благой от СОФстрой

    5 8 Отговор
    С шутове в главата всичкото араП-лъжец вън от териториятаБГ!
  • 44 !!!?

    6 3 Отговор
    Газа - Мястото където е паднала бомбата която е убила 500 палестинци в християнската болница "Аl-Ahli-Arab" !!!?

  • 45 Ръждясал

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ихтиандър":

    Ама ти освен пълната липса на мисъл, си и особено неграмотен.
  • 46 Мунчо юмручето

    11 5 Отговор
    Шефовете на хамас живеят във 5 звездни хотели във катар и използват простите и необразовани мусулмане да се трепат за кефа на тях
  • 47 Стоянв

    9 8 Отговор
    Е, г-н посланик, защо не осъди геноцида на палестинци срещи Израел, който предшестваше атаката на Израел? Ами отказа на Палестина да признае Израел? Ами заплахите на вашия съюзник Иран да изтрие от земята Израел. Ауу, това звучи като заплаха за геноцид. Ами заплахата на палестинските терористи да екзекутират невинни израелски пленници?
  • 48 Има, няма такива са фактите

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Израел":

    Който иска кръв и терор получава от същото и то в излишък. Ако искахте мир, защо нападнахте мирни хора и убихте над 1400 невинни?
  • 49 От самото начало

    6 3 Отговор
    израелците са обещали да бранят инересите на британците в региона и затова досега не са наказани за престъпленията си срещу палестинския народ.
    Обикновените хора си мълчим или сме анонимни от страх. Леа Коен нарече хората, които защитаваме палестинците "неприлични", а Радулов заплаши, че всяка подобна защита може да има последици. Страх и двойни стандарти насаждат у нас.

    Коментиран от #58

  • 50 Хихата

    3 2 Отговор
    Арабели, чи фу ти - фани едните, удари другите. Да се трепат там помежду си, че и без това са се размножили като хлебарки.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 херодот

    1 2 Отговор
    Колкото повече време минава,толкова повече проблеми . Трябваше веднага,масирано , тотално,химическо обеззаразяване на района.Сега кой-е по-по-най-"човечен".
  • 54 Статисти

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Живoтнoвъд":

    И досега няма поименен списък на убитите в Буча защото са домъкнати от другаде. Под така нямаше кръв. Някои статисти пушеха защото им беше писнало да лежат.
  • 55 суданската ромлянка

    3 2 Отговор
    и pycoфилите вият като еvaни джендъри 😉
  • 56 керванът си върви.....

    2 1 Отговор
    Не не, бат Ахед не е прав. Да погледне какво правят, а и как го правят в 40-милионна Украйна неговите руски приятелчета и сам самичък, при това без някой да му подсказва, ще разбере че неговият проблем е 20-пъти по-малък от Украинския. Абе направо не е проблем. Значи патаклама в Украйна може, а в Палестина не може? Ама откъдя накъдя бе, Ахмедчо?!!!
  • 57 ТрампЛин

    1 1 Отговор
    Верно! Съвсем непровокирано Израел нападна мирната ивица на Гъза на географията.
  • 58 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "От самото начало":

    По-тъп коментар не бях чел. Израел бранят своето Съществуване!!! Половината мюсулмански свят не признава Съществуването ма Държавата Израел и иска нейното унищожаване.
  • 59 ПРИПОМНЯНЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Голям Рев":

    Бог им е казал, да избият всичките народи в земята която им дава, а останалите ДРУГИ народи да са им РОБИ. Това е според Стария завет в Библията (Талмуда) и всички Евреи са възпитавани в този дух през всичките векове, но за това се мълчи ЯКО.......(Чудо ще бъде ако не ме изтрият).
  • 60 Асен

    1 1 Отговор
    Браво ОЛЯ !!!! Ти ни липсваше ,трябва във всяка медия да се дават различни гледни точки, всеки разумен човек нека сам прецени истината! Миролюбивите хора с мъка гледат това ,което САЩ и Израел е геноцид!!!
  • 61 Анджо

    1 2 Отговор
    Защо не го питаш ?целит арабски свят , не налагали в момента геноцит на ЕВРЕЙТЕ.
    Затова няма мир на този свят,защото всеки е прав за негоси , хората много трудно се съпоставят от другата страна.
  • 62 Анджо

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Опа":

    ЕВРЕЙТЕ каде са били преди това на луната ли. Абе като не знаеш за какво става дума поне не пиши. Но аз се убедих ,, че тука има много злобни хорра.
  • 63 Анджо

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Мария":

    Арабите какво правят вече 33 год. Или те могат.
  • 64 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Някой":

    Тука кой натиска минуси , въобще не знае и не е прочел е една книжка. Поне прочетете някоя приказка за да се научите на малко доброта.
  • 65 дано всичко приключи с мир

    1 1 Отговор
    Дано оцелее палестинския народ от положения исраелски геноцид спрямо тях.Те навсякъде действат по един и същ начин
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.