Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Октомври, 2023 06:00 8 887 94

Как ще приключи войната в Украйна?

  • украйна-
  • филип тор-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • оръжия

Колебанието на НАТО да достави изтребители и ракети с по-голям обсег се дължи преди всичко на психологически причини

Как ще приключи войната в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борбата на Украйна се води на много фронтове. Военно нещата не вървят толкова зле, но икономическата война срещу Русия няма да бъде спечелена, пише историкът и професор от Виенския университет Филип Тор* в статия за австрийския национален ежедневник Der Standard, предаде агенция "Фокус".

От Първата световна война хората в Австрия знаят, че въоръжените конфликти се решават не само на бойните полета, но и на вътрешния фронт. Тези две измерения и третото, икономическата война, трябва да се разграничават, когато се мисли за бъдещето на Украйна и следователно това на свободна Европа.

По принцип във военно отношение нещата за Украйна не вървят зле през втората година от войната. Но в сравнение с изненадващото контранастъпление през лятото на 2022 г. напредъкът е малък. Западните партньори на Украйна явно очакваха пробив към Азовско море. Това очакване не бе изпълнено, въпреки доставката на модерни танкове, зенитни оръжия и ракетни системи, тъй като без превъзходство на ВВС Украйна няма много шансове да преодолее руските отбранителни линии. Патовата ситуация във въздушната война води до скъпоструваща окопна война, която прилича повече на Първата световна, отколкото на Втората.

Колебанието на НАТО да достави изтребители и ракети с по-голям обсег се дължи преди всичко на психологически причини: страх от използване на ядрено оръжие и ескалация на конфликта. Следователно войната се води почти изключително на украинска земя с фатални последици за цивилното население. Междувременно Русия вече ескалира тази война няколко пъти: от есента на 2022 г. с бомбардировките на гражданска инфраструктура, през пролетта на 2023 г. с екоцида чрез взривяване на язовира Каховка на река Днепър, от лятото насам с (подновената) военноморска блокада на износа на зърно и унищожаване на експортни пристанища. Какво следва: умишлена "авария“ в Запорожката атомна електроцентрала? Всички тези ескалационни стъпки останаха без последствия, така че ядреното изнудване продължава да работи и защитава руското население, с изключение на "убождания“ като атаките с дронове срещу Москва и военни бази.

Следователно последиците от войната са почти незабележими в руското ежедневие - с изключение на вече над 100 000 загинали. "Афганистански синдром“ като през 80-те години на миналия век досега не е имало. Националистическата пропаганда дори придава на смъртта на загиналите по-дълбок смисъл, какъвто първоначално липсваше на "спецоперацията“. В опит за паралел с Втората световна война всеки ден на руснаците се казва, че загиналите войници са се пожертвали за втора отечествена война. Няма нужда от пропаганда в Украйна, където е ясно, че нацията се бори за своето оцеляване. Но резервоарът от доброволци изглежда е изчерпан и военната служба става все по-задължителна.

Вътрешните фронтове

Западните вътрешни фронтове се тресат от няколко месеца. Може ли изобщо да се говори за такъв фронт в случая с Австрия и други държави от Европейския съюз, толкова ли сме близо до война? От гледна точка на Русия целият Запад е враждуваща страна, а както е известно, Москва е загрижена не само за Украйна, но и за старото надмощие в Източна Европа. Тук съзнателно е избрано множественото число за вътрешните фронтове, защото "Западът“ се състои от много държави. Ако други държави от ЕС излязат от санкциите, като Унгария, вероятно Словакия скоро и Австрия след следващите избори за Национален съвет, има риск от ефект на доминото. В САЩ републиканците започнаха да противопоставят подкрепата за Украйна, която основно се състои от продажба на оръжие и по този начин действа като програма за стимулиране на собствената ѝ отбранителна индустрия, срещу всякакви проблеми - от предполагаемата липса на грижи за жертвите на горските пожари в Хавай и защита на границата с Мексико до инфлацията. Американският милиардер Илон Мъск също започна да се заяжда с Украйна. Това е толкова подло, защото Украйна трудно може да се защити срещу него, ако не иска да бъде възприемана като "неблагодарна“ и да антагонизира част от общественото мнение.

Досега Русия не е приключила нито една от войните си в постсъветското пространство с преговори или мирен договор. На това ниво Русия вече има структурни предимства. Докато независимата информация за войната почти не достига до огромната страна, Русия изпраща своята пропаганда на Запада чрез нерегламентирани социални медии. На всичкото отгоре Владимир Путин трябва да контролира само от един вътрешния фронт, с Беларус един и половина. Той му се изплъзна за 30 часа по време на бунта на Евгений Пригожин, но след "катастрофата" на самолета на основателя на ЧВК "Вагнер“ всички възможни конкуренти в борбата за власт са предупредени.

Третото ниво на война е икономическа война, която никога не е била определяна като такава от Запада, а всъщност се води чрез санкции. В по-дългосрочен план те ще навредят на руската икономика, но два фактора ограничават въздействието им от самото начало. Китай, Индия и Бразилия не участваха в наказателните мерки, дори членките на НАТО Турция и Унгария, троянските коне на Путин в ЕС, заобикалят санкциите. Австрийските компании също продължават да правят бизнес с Русия – и то голям. Като диктатор Путин има предимството, че може по-лесно да преобразува руската индустрия във военна икономика, докато боеприпасите стават оскъдни в Украйна и западните доставки на оръжия досега до голяма степен идваха от запаси.

Грешен момент

Няма нужда да си правим илюзии относно въздействието на санкциите върху руското общество. То има дългогодишен опит в справянето със спешни случаи. Поради социалистическата икономика на недостиг и дълбоката депресия през 90-те години на миналия век, населението трябваше да придобие техники за оцеляване, които само възрастните деца от войната в Западна Европа знаят. Бойкотът на доставките на западни потребителски стоки и марки като Mercedes или Gucci засегна само тесния градски елит, а платежните преводи могат да се обработват и без западната система SWIFT. Ако мислите само на западен принцип, не можете да спечелите икономическата война.

Как и кога може да свърши войната? Чувате призиви за преговори отново и отново. Но знаем от изследване на конфликти, че предложенията за преговори в неподходящия момент също може да се тълкуват като слабост и да удължат войните. От съвременна историческа гледна точка трябва да се отбележи, че Русия все още не е приключила нито една от войните си в постсъветското пространство с преговори или мирен договор. Първата руска война срещу Украйна с анексирането на Крим и нахлуването в Източна Украйна през 2014 г. никога не е спирала. За съжаление сега трябва да се подготвим за дълга война. Междувременно онези от движението за мир, които призовават за преговори - обикновено без предварителни дискусии с украинците - биха могли да обмислят как да подкрепят жертвите на руската атака по невоенни начини. Спонсорствата биха помогнали на пострадалата страна: между региони, градове, компании, институции и дори семейства.

*Филип Тер е историк и университетски професор в Института за източноевропейска история към Виенския университет. Носител е на наградата "Витгенщайн“ (2019) и основател на Изследователския център за история на трансформациите (RECET).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    35 112 Отговор
    Путин омре, започва гражданска война и Расия се разпада на малки държавици, като Косово.

    Коментиран от #18, #20

  • 2 пацо

    42 108 Отговор
    Ще приключи като кримската война с последствия за русия като афганистанската. Поражение и разпад.
    Само да не барат Путин докато окончателно не затрие русия
    Аз съм му фен

    Коментиран от #29, #93

  • 3 Петър

    150 31 Отговор
    Украйна ще загуби тази война, това го знае всеки човек който притежава поне малко критично мислене.

    Коментиран от #21

  • 4 шпионин

    56 4 Отговор
    само разбирачи
  • 5 Кирил

    26 88 Отговор
    Рашастан е у киреча.

    Коментиран от #22

  • 6 Бонев

    126 15 Отговор
    Руснаците ще задържат завоюваните територии,а ЕС години наред ще хрантути украинците.

    Коментиран от #13

  • 7 Украйна вече

    103 20 Отговор
    не съществува.
    Така приключва войната и това е повод за радост.
  • 8 пламен

    32 85 Отговор
    Отговор на този въпрос има от първия ден.
    Виждаш на коя страна е Унгария. Тя винаги избира губещата страна.
    После, за най сигурно виждаш на коя страна е Гърция. Тя винаги безпогрешно избира печелившата страна.

    Коментиран от #31, #70, #79

  • 9 В.В.П.

    47 4 Отговор
    Не разбрах как ще приключи..??.
  • 10 Начо

    25 93 Отговор
    Ще завърши с голяма Украйна и остатъчна русия нещо като китайска суровинна провинция
  • 11 Гориил

    70 10 Отговор
    Броят на безвъзвратните загуби в Русия е 12,5 хиляди души. Няма да ви отегчавам със средната възраст (34 години). национален състав (около 60 процента руснаци), гражданство (около 10 процента чужденци) и други дреболии, които са неприятни за вашата пропаганда. Руските сили за специални военни операции се набират изключително на доброволна основа и не използват млади наборници (това е забранено от закона).
  • 12 101-ва световна война

    81 13 Отговор
    Във Виена явно пак се готвят да посрещат червената армия.

    Коментиран от #23

  • 13 Петър

    78 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бонев":

    Да, вероятно си прав, същото е и със Северен Кипър, Турция си го задържа вече 50 години, а и никой не казва, че Турция е окупатор.
  • 14 Урюрвкос

    61 8 Отговор
    Шойгу каза че задачите които е поставил Главнокомандващия ще бъдат изпълнени до края на 2024г ако няма съкращаване и намаляване на финансовата и военна помощ за Украйна......а може и по рано.

    Коментиран от #59

  • 15 Ю.Кортес

    17 63 Отговор
    Бг рашистчетата си вярваха и се навиваха на Киев за три дни...стана, Киев през крив макарон,..... после , за седмица, за две, станаха две години....в Афганистан бях десет години и сесерето рухна и се разпадна. Са, пак ще е същото

    Коментиран от #25, #30

  • 16 даката

    17 60 Отговор
    Последни издихания на умираща империя. Това е сегашна русия. После ще има една московия в границите на 15- ти век и един куп нови държави както след сесерето
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хихихи..

    47 6 Отговор

    До коментар #17 от "САМА СРЕЩУ СВЕТА":

    Светът не е това,което виждаш от прозореца на кухничката си..
  • 20 Да бе

    48 11 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Войната е ясно, как ще приключи! АББА имат една песен - "Победителят взема всичко". Окупация, като на САЩ в Германия и държавен глава, който да се посочва и отчита на президента на Русия!

    Коментиран от #87

  • 21 По-точно

    62 16 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    НАТО ще загуби тази война, а не Украйна.

    Коментиран от #34

  • 22 радул МИСИРКОВ

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    БРАВО ДОЙДОХА ПАК С ЛЕБ ИМЕД
  • 23 Ъхъ

    43 8 Отговор

    До коментар #12 от "101-ва световна война":

    Интересно, че в София не се подготвят, живеят с илюзии! Тази голяма армия, която подготвят в Русия, не е за паради!
  • 24 Панов

    17 44 Отговор
    На времето на всички бг русофилчета даже и през ум не им минаваше, че СССР ще загуби в Афганистан и ще се разпадне. Та така и сега.....
  • 25 Дааа

    36 11 Отговор

    До коментар #15 от "Ю.Кортес":

    На дълъг път се тръгва с малки крачки- Конфуций!
    Тепърва предстои денацификацията на Европа! Билета трябва да ти е в джоба, не чакай последния самолет!

    Коментиран от #58

  • 26 Сесесере

    11 44 Отговор
    Русия е нефелна империйка, обречена на разпад, глад и мизерия с външни кенефи! Плуваща в нафта!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 веднага отговарям

    18 1 Отговор
    както се разберът воюващите страни разбира се но въпроса е кога ще свърши ? ще си напълни ли скоро едната страна в конфликта фалиралата каса или ще продължаяа да дои данакоплатците си това е въпроса а двете страни в конфликта са известни на целия свят и това са сащ и русия…
  • 29 Симпатизант

    45 11 Отговор

    До коментар #2 от "пацо":

    И аз съм фен на Путин - спасителят на съвременна Русия, озаптителят на атлантическите ястреби

    Коментиран от #57

  • 30 много ми е

    40 9 Отговор

    До коментар #15 от "Ю.Кортес":

    вие наркоманчета такива защо не проверявате фактите преди да се подпирате на тази празна опорка ??? не ви учат качествено на пропаганда но то на какво качествено нещо могат да те научат крави??? руската атмия от наемници беше обградила киев на третия ден но не го нападна а се оттегли както са се разбрали със сащисаните евреи за да се завърти колелото на доене на демократичния данакоплатец..!
  • 31 А България

    35 3 Отговор

    До коментар #8 от "пламен":

    Коя страна избира винаги?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Фейкове и маниполации!!

    15 5 Отговор
    Маниполации и Фейкове! Не се чете!!
  • 34 Петър

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "По-точно":

    Да, прав си,приемам забележката.
  • 35 ДЕДО ТИ

    33 8 Отговор
    САЩ загубиха и тази война.
  • 36 Снежа

    59 11 Отговор
    Нека не я мислим тая Русия Тя тая Русия ни е освободила и после освободи цяла европа от нацизма та една Украйна ли няма да освободи????? А ние ставаме все по зависими от Байдън Всичко което можехме да си произведем го купуваме от европа и храни и техника и каквото се сетишСеднали сме да лющим Русия Я спрете и се огледайте да видите в какво сме затънали до ръба на долната устна

    Коментиран от #45, #55

  • 37 Референдум

    20 4 Отговор
    За едностранно прекратяване на санкциите!
  • 38 Ццц

    42 8 Отговор
    Аз ще ви кажа как ще свърши, пък после ще сравняваме мнението ми с експертите. Русия бавно и методично ще къса месо от трупа на Украйна, докато свършат парите от всички счетоводни грешки и не бъдат допускани нови. После украинската армия ще започне да се разпада, а западът ще побърза да започне преговори, за за спаси поне нещичко. Критиките срещу критиката ще са огромни и той ще се сгромоляса на изборите. Дрогата ще се мъчи да са спасява, заедно с цялата комуна - Подолняк, Бурканов, оня красавец, дето играе роля на външен министър. Някой сравнително приемлив ще остана да преговаря и да проведе избори, които ще се спечелят от умерени проруснаци и така всички ще са доволни. Русия, че е постигнала своето, а западът, че все пак демокрацията си е казала думата и новите проруски политици са умерени и избрани на избори. Дори може и за ЕС още да се говори! А и да забравят за новите руски територии. Та така ще завърши славното управление на великия стратег и комик.

    Коментиран от #44, #65

  • 39 В.В.П.

    31 7 Отговор
    Важното е че ,ППДБ,са изменници .предатели ..Работят в полза на Други държави .Искат да закрият и последните работещи големи мощности в България...и да купуваме от Турция ..и когато някой ни се ядоса..Да ни спре тока .И газта ,и бензина ..Това е важното..
  • 40 В.В.П.

    27 8 Отговор
    Киев няма да влезе в НАТО ,Рф ще си е прибрала руските територии .,населени с руснаци..Лвов ще е без хора ..Както винаги . Същото ,само че без Крим ,Донбас ,и още нещо..
  • 41 Този

    18 2 Отговор
    не е никакъв професор, а торба с инсинуации.
  • 42 В.В.П.

    22 8 Отговор
    СССР се събира отново .обаче сега уж са отделни държави..само Киев и балтийските републики се опъват ..Искат с циганята от Планетата..Оня бозайник Горби прецака много неща ..За малко време.

    Коментиран от #52

  • 43 В.В.П.

    25 7 Отговор
    Вчера някой е трепал американски янки в Мейн..Пощурял е.от свобода и демокрация .и от мизерията на сащ..
  • 44 Янукович

    29 8 Отговор

    До коментар #38 от "Ццц":

    Беше умерен проруски президент, избран демократично. Но Западът беше недоволен и финансира профашисткия майдан.

    Коментиран от #49, #56

  • 45 Кога те

    6 20 Отговор

    До коментар #36 от "Снежа":

    Е освободила Русия ?

    Коментиран от #48

  • 46 Ежко Бежко

    25 6 Отговор
    И ние си имаме университетски преподавател като този Филип Тер. Нашият се казва Евгени Дайнов. Много са исперкали и двамата.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ежко Бежко

    18 3 Отговор

    До коментар #45 от "Кога те":

    Чети историята. Побързай. Засега поне там пише кой кого е освободил.

    Коментиран от #51

  • 49 На тази

    3 12 Отговор

    До коментар #44 от "Янукович":

    измишльотина и мина времето.
  • 50 Артилерист

    19 7 Отговор
    Атлантическата пропаганда, вкл. и на Факти, няма да промени истината: Русия се справя добре на фронта, икономически срещу рекетьорските санкции на евроатлантиците, международно с укрепване връзките с държавите извън подчинената кохорта на американците...
  • 51 Империята на злото

    7 19 Отговор

    До коментар #48 от "Ежко Бежко":

    не освобождава, а завзема територия.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 БайДанчо

    25 9 Отговор
    Как ще приключи войната в Украйна?
    С пълен Р@згром на н@цистите на зеления и Р@зпад на Укрият!
  • 54 хе хе

    4 12 Отговор
    В Украйна няма доставено западно оръжие произведено през 21ви век. Засега.
  • 55 Не ни е

    7 21 Отговор

    До коментар #36 от "Снежа":

    освободила-окупирала ни е. А и не е ТАЯрусия, а една друга, която не съществува. В ТАЯ русия няма нищо добро.
  • 56 верно ли?

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Янукович":

    Къде е сега Янукович?
  • 57 Ами

    6 12 Отговор

    До коментар #29 от "Симпатизант":

    отивай си при Пу в Рашистан.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Задачата е

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Урюрвкос":

    да намерят обратния път към Кремъл.
  • 60 В.В.П.

    17 9 Отговор
    Западния господар не е доволен от Киев и режима..Обаче не може да направи нищо .Последните напъни на фашизма..НАТО и сащ ,отново изгуби.
  • 61 В.В.П.

    14 6 Отговор
    Ще си искат парите от ,цивилизацията ,,Квая мислеха ,ква стана ..Путя познава ,неолибералния фашизъм ..и ги работи бавно и методично...За три дена се правят,, сглобки ,,Ще повторя ,СГЛОБКИ . РОССИЯ е държава на 1200 гид .и работи бавно..за да я има дълго..
  • 62 Производителите

    16 2 Отговор
    на оръжие нямат интерес тази война да приключи.
  • 63 Вражалец

    19 5 Отговор
    Укровермахта губи войната.Следователно е време да моли за преговори и мир. Въпросът е кога ще узрее артистът.
  • 64 В.В.П.

    3 4 Отговор
    Всъщност ,от Иво не разбрах ,как ще приключи СВО..По принцип ,операциите не приключват ..Току така .

    Коментиран от #66

  • 65 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 18 Отговор

    До коментар #38 от "Ццц":

    Русия след "операцията" ще се разпадне,а путин е пътник към кобзон...2024 г ,лудия ще замине на концерт ,кобзона!Да видим сега ,кой ще познае,ганчооо.......
  • 66 В.В.П.

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "В.В.П.":

    Да се чете ОТНОВО.
  • 67 резервист

    15 6 Отговор
    Подъл станал Мъск, че не разрешава мрежата му да се използва за всичко. Заяждал се с Украйна. Да бе да. Че мрежата се е негова. Ако не беше я предоставил безвъзмездно в началото на войната, Украйна вече щеше да бъде победена. Това първо. И второ, кажи, професоре кои са причините за избухване на тази война! Можеше ли да не се стига до тук? Коя история си чел и изследвал, в същност? Според теб още през 2009 г ли трябваше да бъде тресната Русия с ядрени боеприпаси? Така нямаше да шават и да ви създават проблеми. Пък като се слегне праха, граби народе, а?!

    Коментиран от #73

  • 68 Гай Турий

    28 6 Отговор
    СВО ще приключи с ликвидацията на изкуствено създадената страна в рамките на бившия СССР и с частичното възстановяване на териториите на бившата Руска империя. Тези процеси са чужди на Запада, колкото и да ги боли и целокупният Запад няма работа за намеса на този терен, където проблемите са вътрешни. Украйна е предимно руско населена в център и изток, а на запад с угорци (маджари), откъдето именно идва названието Украйна.
    САЩ и НАТО имат цинични агресивни намерения и планове не от днес, а от средновековието и особено след 1812 г., откогато се изострят апетите на Ротшилдите да навлязат и грабят ресурси в Русия.
    Вън САЩ и НАТО от Окаяната територия, разгром на киевската безродна жидобандеровска наркохунта, купена от Фашистгтон и Лондон, и възстановяване на нормалния живот в тези земи.
  • 69 факуса

    19 2 Отговор
    профчо що пропускаш 8те г.избиване на руско население в осрайна и лъжите за минските споразумения,ма как все другите са виновни а вие светци
  • 70 факуса

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "пламен":

    гърция има 200млрд дълг, кое би избрал ти ако си длъжник
  • 71 Войната

    20 1 Отговор
    и военно и икономически приключи за укрите, туй беше...
  • 72 то се знае как ще завърши

    18 1 Отговор
    всичките бандери при бандера . а западняците с пръст в устата ... или на друго място . ... хах ха ха
  • 73 Си ли

    14 3 Отговор

    До коментар #67 от "резервист":

    Украйна беше вече победена през 3/2022 (2/3 от военната й инфраструктура извадена от строя) и укрите започнаха преговори на границата с Беларус и в Турция... Зеленски: "Руснаците идват да ме хванат"...

    Тогава военнопрестъпникът Байдън се намеси и ги забрани... А целокупният фашизиращ се Запад/Сащ започнаха войната до последния украинец и за военна победа на РФ (в която естествено не вярваха). Сащ за пореден път разпалиха регионален конфликт!, който бе почти решен.
  • 74 Илия

    14 3 Отговор
    Ако наистина приемем цифрата 100 000, то умножено по 6 = > 600 000. Вероятно това са груз 200, а ранените и осакатените са около 2 000 000. Някои от тях се върнаха повторно в боя и загинаха като херои. Украна вече е само етнографско и политическо понятие. Държавата дотук е получила $230 000 000. Дори и 1/3 от тях да са задължителни заеми, тази разрушена дотук територия няма как да върне. А идва зимата на 2024. Тогава вече ще си @б@ родител 2. Накратко - войната е между Русия и САЩ исаните. Украйна е зивън уравнението.
  • 75 Никой нее стрелял по Хмелницската

    13 2 Отговор
    АЕЦ!!! Фейкове и маниполации от Зеления Бандеровец и Украйна!!
  • 76 Объркано Атлантиче

    16 2 Отговор
    Това бе изтрито. Кого дразни?

    През 1993 г. Джордж Сорос написа статия за бъдещето на НАТО. Ето какво каза той там:

    " За да продължи да съществува, НАТО се нуждае от противник. Този враг ще бъде Русия. Целият смисъл на съществуването на НАТО е да контролира, сдържа и причинява болка на Русия, да разкъсва страната на парчета. Но той също така написа, че пряк конфликт между НАТО и Русия е невъзможен, в противен случай в Европа ще бъдат върнати само черни чували с тела. Този проблем може да бъде решен чрез намиране на източник на работна сила в Източна Европа. Те никога няма да станат част от НАТО, но могат да бъдат снабдени с оръжия, за да се бият с руснаците от тяхно име!“
  • 77 Кондарев

    1 0 Отговор
    Със СССР
  • 78 Изненадани

    14 2 Отговор
    Войната ще завърши в изненадвъщ момент с вътрешна имплозия на Украйна и всички анаблизатори ще са изненадани.
  • 79 Брежнев

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "пламен":

    А България кого е избирала и то всеки път.
  • 80 Kирил

    3 14 Отговор
    Поражение и разпад на русия...както след кримската и първата световна война
  • 81 Фикус към фокус

    10 4 Отговор
    Войната може да свърши само по един възможен начин и разликата в времето е само в това колко укро фашаги ще бъдат утилизирани за да бъдат изправени грешките на Хрушчов , Брежнев и Белязания .
  • 82 венсеремос

    6 4 Отговор
    С обесването на Зелебоба и пълната капитулация на Салорейха !
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Всичко друго ще е компромис

    12 5 Отговор
    Войната ще прикрючи когато последното бандеровско знаме бъде смъкнато и изгорено,особено в Западна Украйна. Всичко друго ще е компромис и възраждане пак на нацизма след 50 години.
  • 85 дебела кратуна

    11 3 Отговор
    С разделянето на Украйна - териториално от Русия и икономически-васално от САЩ. Като бонус ще завърши и със хипер задлъжняла Европа.. Да ний чистито!
  • 86 Кадир

    8 4 Отговор
    Ще приключи след години с победа за Русия и преместване на границата на федерацията по остта Харков, Днепропетровск, Одеса при съединяване с преднестровието. Киев ще им бъде оставен, нали е столица.
  • 87 блажени са верващите

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Да бе":

    иска ти се да стане така.уви!само с твойто искане не стаа.

    Коментиран от #91

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ганю

    3 1 Отговор
    украина нема веке налапа руския бахур
  • 91 Окаяни са, заблудените

    2 2 Отговор

    До коментар #87 от "блажени са верващите":

    Като Теб смешни евроатлантици
    искати се да верваш АМА, на, Да Ли
    и ще си останеш само с едно жалко укро поръбено хохлятско уви !
    само с твойто лаене, па, и с това, на нато не стаВа.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 То й Ти моето момиче паце

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "пацо":

    Ще приключиш, като корейската война с последствията за сащ.
    А Поражението и разпадът, са за по късно, през това столетие.
    Стой и гледай само Мача.
    Само, да не те барат мила паце,
    да те Не барат от тук , цурке докато окончателно не започнеш, тотално да пишеш, само и само единствено кравешки фъшкий.
    Че, Аз съм, Ти фен паце.
  • 94 Отврът

    3 0 Отговор
    Е гати комунистическата статия и комунистическия вестник ФАКТИ