Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Октомври, 2023 11:20 7 573 32

Украйна и Русия поддържат контакти на тъмно

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • турция-
  • военнопленници-
  • владимир путин

Понякога се стига до директни срещи, докато друг път страни като Турция играят ролята на посредник

Украйна и Русия поддържат контакти на тъмно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Далеч от общественото внимание и кървавата фронтова линия, Украйна и Русия все още си говорят, пише The Washington Post.

Страните, сега заклети врагове, които водят тежка война, успяват да преговарят по няколко основни хуманитарни въпроса: размяна на военнопленници и тела на загинали войници, преминаването на кораби от черноморските пристанища на Украйна, както и за връщането на украински деца от Русия.

В някои случаи Москва и Киев използват посредници, включително Турция, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Ватикана и Международния комитет на Червения кръст.

Но по-голямата част от военновременния бартер се извършва директно, от отделни представители, включително в трудни и неприятни срещи лице в лице на украинско-руската граница или в Истанбул, както и телефонни разговори. Това разкриха украински официални лица, участващи в дискусиите.

Нито една от страните не желае да рекламира съществуването на тези тайни канали за комуникация. „Това е емоционално много трудно“, казва Дмитро Усов, служител на украинското военно разузнаване, който ръководи координационен център, наблюдаващ преговорите за размяна на затворници.

„Ние разбираме, че каквото и да се е случило, каквито и отношения да имаме сега, ние като украинци сме заинтересовани от завръщането на нашите защитници и ако отхвърлим всеки канал за комуникация, няма да можем да направим това“, посочи още той.

Като се има предвид бруталния опит на Русия да свали правителството на Украйна и да открадне нейната територия, няма много място за преговори за спиране на войната. През март 2022 г. серия от официални мирни преговори се провалиха. Киев посочи, че няма да преговаря с руските окупатори, докато има руски войски на украинска територия.

От руска страна преговорите за размяна на военнопленници се извършват от координационен център към руското министерство на отбраната, който включва и руската служба за сигурност ФСБ. Отделни руски политици и бойни формирования като групата наемници Вагнер и Ахмат, контролирана от Кадиров, също са лобирали за освобождаването на конкретни затворници, каза Усов.

Женевските конвенции предвиждат размяна на военнопленници след края на военните действия. Въпреки това, според Юсов, Украйна се стреми да върне пленените си бойци възможно най-скоро, тъй като според ООН те са подложени на систематични изтезания. Нито една от страните не каза колко войници са били пленени. Размяната на военнопленници, както и размяната на тела на загинали войници, се извършва главно в Сумска област, Североизточна Украйна.

Турция пък се превърна в страната, в която Украйна и Русия преговарят на неутрална територия. Турският президент Реджеп Ердоган успешно разви връзки с Москва и Киев, осъждайки инвазията на Русия, като същевременно отхвърля западните санкции.

Този месец Катар помогна да се осигури връщането на четири украински деца от Русия, като стана третата страна след Турция и Саудитска Арабия, която посредничи за успешна сделка между Русия и Украйна. Един от служителите, участващи в сделката, каза, че Катар се е намесил поради сложността на ситуацията. През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин заради отвличането на украински деца. По отношение на зърнената сделка, между Украйна и Русия не е имало директни контакти – вместо това отново са се намесили посредници.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОООПА

    40 3 Отговор
    МА РА ЦЪФ НА ПАК
  • 2 пахахаха

    25 3 Отговор
    Романтично едно такова
  • 3 Факт

    10 37 Отговор
    Глей каква убава глава има. Путинофилите умират за него. Искат тая главица да им цунка пъпчетата

    Коментиран от #8

  • 4 Северноатлантик

    39 6 Отговор
    Вашингтон ще дърпа ушите на Зеленото влечуго . Как си позволява да прави нещо без разрешение ? Какво общо имат украинците с тази война ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    11 42 Отговор
    това няма да спаси Путин и Русия от пълна капитулация
  • 7 Българин

    8 39 Отговор
    Русия е бита карта

    Коментиран от #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трол

    19 5 Отговор
    Украинците и руснаците са наши братски съветски народи.
  • 10 хихихи

    18 6 Отговор

    До коментар #8 от "българин":

    Като няма путинофили. Можеш ли да ми кажеш. Защо ти се налага да се пишеш българин. Гузно ти е,че си чуждопоклонник. Или се мъчиш да заблудиш някого. И защо не на простотията. То всичко е супер простичко. Как да го обясна със сложнотия. С простотия по лесно се описва.

    Коментиран от #27

  • 11 Урюрвкос

    27 4 Отговор
    Русия не е отказала връщането на украински деца, процедурата обаче не е връщане а родителите сами отиват показват (доказват) че децата са техни и си ги взимат а в много от случаите ги оставят в руските интернати защото условията на родителите не позволяват детето да получава образование и медицински грижи. След събитията ще си ги вземат но сега са спокойни че се грижат за тях.

    Коментиран от #23

  • 12 путинофилчик

    4 18 Отговор
    Глей глей колко му е убава главата. Една такава господарска. Мъдра убава. Иде ми да я пипна. Ама не съм достоен да му ям и гов. Нема да го закачате че ще хапа.
  • 13 Братска сглобка

    18 0 Отговор
    Абе, има и там някаква сглобка.
  • 14 Урюрвкос

    7 21 Отговор
    бруталния опит на Русия да свали правителството на Украйна и да открадне нейната територия и да раздаде чернозема на чужди фирми

    Коментиран от #15

  • 15 Факт

    5 19 Отговор

    До коментар #14 от "Урюрвкос":

    Американците изкупуваха украинската земя. За да спрат това престъпление. Руснаците почнаха да я краднат.

    Коментиран от #19

  • 16 УдоМача

    11 3 Отговор
    И по време на тези контакти се говори на еврейски, нали?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Артилерист

    28 8 Отговор
    Сигурен съм, че инициативата за размяна на пленниците, с изключение на азовските престъпници, е на руската страна. Русия щади живота на войниците и цивилните затова провежда СВО, а не бомбардира килимно и безогледно, като американските варвари, примерно. За разлика от руснаците, нацизираните в неистова омраза към всичко руско украинци се открояват с крайна жестокост към цивилните донбасци и пленените руски войници. Не говоря за бандеровските фашисти, които, например, изгориха живи или убиха като кучета с железни пръти, опиталите се да излязат от огъня 40 души в Одеса. Нито за тайните служби на Буданов, които преследвали и ликвидирали всеки украинец, който даде признаци, че не е достатъчно нацизиран-разбирай има някакви съмнения в правотата на инсталираната на власт от американците фашистка хунта, начело с клоуна Зеленски...

    Коментиран от #20, #30

  • 19 Даа бе

    3 9 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    Ще я върнат с лихвите-банкови активи и репарации!
  • 20 Онзи

    7 15 Отговор

    До коментар #18 от "Артилерист":

    Старшинка ти освен руска пропаганда ,НИЩО ДРУГО НЕ ПРАВИШ!! Руската пропаганда се изразява в лъжи, дезинформация-вековна житейска традиция!!

    Коментиран от #32

  • 21 росия

    5 16 Отговор
    е обечена да загуби и да се разпадне точно както се случи със ссср.
  • 22 Въпрос

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "българин":

    Яд ли те е,че не си могъл да се внедриш?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Большой театр

    7 0 Отговор
    Всичко е така. Да видим накрая кой ще е с две пешки в повече..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГЕРЕН

    10 0 Отговор
    РАЗГОВАРЯТ И ДЕЛЯТ ПАРИ ДОЛАРИ 60/40 ЗА НАРКО ПЛАЧЕЩИЯТ ПРОСЕЩИЯТ ЗЕЛЬО. НО ЗА СМЕТКА НА МЛАДИТЕ КОИТО ИСТИНСКИ ОБИЧАТ РОДИНАТА СИ. А ОНЗИ ОТ СУАЩ СЪС ДЕМЕНТИТО. ДА СИ МИСЛИ КОЕ Е ПЪРВО ЯЙЦЕТО ИЛИ КОКОШКАТА.
  • 27 Атина Палада

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "хихихи":

    Т. е. ти твърдиш, че който харесва американската външна политика е американофил, или ако искаш и Байдънофил:) а който харесва руската външна политика е русофил /путинофил!
    Човече, вярно си със сбъркан м. озък.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    Дано Настъпи
    МИР
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 хихихи

    1 11 Отговор

    До коментар #27 от "Атина Палада":

    Каква външна политика бе путинофилче. Тука говорим за култ към личността. Какво го въртите. Нали сте путинофили. Без путин не ви кефи целата тая работа.
  • 32 Моряка

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Онзи":

    Уважаеми Онзи,Артилеристта не ти е никакъв старшинка,а поне е командвал батарея и ли дивизион, според нивото на коментарите му.Извинявам се на старшините,които са ме учили да възмъжея и да стана военослужащ,а после съм имал чудесни старшини, когато бях някакъв началник.
Новини по държави: