Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Ноември, 2023 19:01 3 413 80

Диктовка във възхвала на украинския език

  • украйна-
  • диктовка-
  • украински език-
  • русия-
  • война

Нейното съдържание се чете по радиото, по телевизията и на живо в интернет

Диктовка във възхвала на украинския език - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стотици хиляди украинци по цял свят хващат химикалките и пишат диктовка. Нейното съдържание се чете по радиото, по телевизията и на живо в интернет.

Тетяна Резникова и нейните колеги участват за първи път в акцията тази година. "Войната донесе доста промени. И в личната, и в служебната си кореспонденция все по-често използвам украински. Иска ни се да подобрим езика си, а е и интересно", споделя жената пред АРД. Тетяна ръководи счетоводна къща в Киев. По-рано у дома говорели предимно на руски. "Но сега, вероятно от година или от половин година насам, постепенно преминахме към украинския." Тетяна започнала и да пише на украински, а не на руски. "Който не ме разбира – да пита. Когато ме заговорят на руски, отговарям на украински, освен в бизнес разговорите – в тях естествено отговарям и на руски."

Текстово обяснение в любов към Украйна

Колежката на Тетяна – Свитлана Парижска – е облякла специални дрехи за диктовката: носи риза с украински народни шевици. Тя е от Крим, който бе анексиран от Русия през 2014-а година, от една година живее в Киев. "През 2014-а година бях "освободена" от украинския език – руснаците толкова искаха да ме "освободят", че трябваше да говоря само руски. Но сега съм тук и пиша текст на украински", обяснява Свитлана пред журналистите от АРД. Двете жени са готови за старта - сложили са по няколко листа хартия пред себе си и слушат внимателно началото на диктовката. "Пътищата на Украйна са преплетени любовни нишки. Първият топъл вятър достига магистралата на Изюм с непрестанния си ход. В разрушеното село наблизо е пролет" - текстът е един вид обяснение в любов към Украйна. Към страната, която на много места тъне в разруха, но е пълна и с надежда. Текстът е написан от известната украинска писателка Екатерина Калитко и е под заглавието "Пътищата на Украйна".


"Събитие, което обединява"

Диктовката се организира от 2000-та година в Деня на украинската писменост и език. Във времената на война акцията добива и допълнително значение, казва Юлия Шелудко от Украинското радио. Тя организира диктовката, информира АРД. "Това не е толкова тест за грамотност – повече е обединяващо събитие. Участват и хората в Украйна, и в чужбина, на фронта и на всяко възможно място", разказва Шелудко пред германската медия. Хората пишат именно с идеята да се обединят. "Това носи много енергия и е важно." Хората, които заради войната са разпръснати по цял свят, изпращат снимки, на които се вижда как пишат диктовката. Както разказва Шелудко – участват и жители на окупираните от Русия територии. "Миналата година победителката беше от Донецк. За съжаление, не можах да ѝ изпратя наградата – книга, грамота и сувенир."

Завръщане към корените

Миналата година текстът за диктовката бе написан от 42-годишната Ирина Жилик, режисьорка и писателка. Тя е израснала с руския, едва по-късно открила украинския. "Това завръщане към нас самите е много важно", казва тя пред АРД. Впечатлена е от това, че вижда около себе си толкова много хора – и по-млади, и по-възрастни, които съзнателно преминават към украинския език. "А е и доста интересно да се наблюдава как ние постепенно се връщаме към нещо, което в един момент ни е било отнето." Тетяна и Свитлана междувременно са изписали почти две страници, диктовката приключва. "Трудно беше, а и доста бързо. Пък и пунктуацията", разказват пред АРД двете жени. Оттам нататък текстовете се изпращат по мейл на радиото. Диктовките с най-малко грешки получават награда.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 125 Отговор
    украинците са велик народ-разказаха играта на ушанките

    Коментиран от #14

  • 2 Българин

    8 51 Отговор
    този във фризера обърка страната
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    14 99 Отговор
    Русия ще загуби и тази война

    Коментиран от #79

  • 5 Горд Българин 🇧🇬

    73 10 Отговор
    Абе ей кравари, защо телефона ми изпищя зя въздушна опасност??
  • 6 Какво става

    51 4 Отговор
    Защо телефона ми пишеше и пишеше alert???

    Коментиран от #21

  • 7 Колко тр0гателно ❗

    51 7 Отговор
    РаСчуФтвЪх сЕ 😪🙃
  • 8 КОТарАК

    16 55 Отговор
    Тито и КОМинтерна създадоха макетата , бункерният труп направи украинците сплотен народ и държава

    Коментиран от #11, #13

  • 9 С една дума, комплексари!

    91 14 Отговор
    Тези се ядосват, че Русия е много по-голяма от тях и че те са по-слаби, по-незначителни и т.н..
    За това се отклониха силно в национализъм, който вече не е здравословен. Забраняваха Руския език в Украйна, руски предавания по телевизията, наричаха руснаците с всякакви обидни думи, дори започнаха гражданска война против руския етнос.
    Искаха да са Запад? Вече е късно, западът ускорено залязва последните години. Още повече ценностната система на днешния запад е далеч по-неприемлива, от руската, която те така и така си имат исторически, но я отричат! Ще си платят за глупостта, а някои от тях няма и никога да разберат, че са заложили на грешната страна!

    Коментиран от #20

  • 10 Слаб 2+

    61 7 Отговор
    Есперанто помни ли някой ? Е те така и с окраинския.
  • 11 Направили са държава?

    66 11 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Крайната НЕ е държава. Това са шопи, които ако се напрегнат малко, може и те да се измислят за "велика нация", за "отделна велика страна, подтискана винаги от България и от българите" и подобни... Могат да си обявят и шопския диалект за "велик език на шопите", да забранят Българският език на територията на Шоландия... ! Това са украинците и македонците днес!
  • 12 Последния Софиянец

    50 7 Отговор
    Ненормалници!Дано ги унищожат всичките!
  • 13 Жа омра

    44 8 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Най-сплотени са уфраинците в гробищата,особено тия в новите.
  • 14 А българите

    30 19 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    са един нищо и никакъв народец - дай им да се възхищават на Сульо и Пульо и като му мине модата - почват да се прекланят на Марульо.И така през всеки 30-40 години..
  • 15 ТЕ. УКРИТЕ. И ЕЗИК. НЯМАТ

    43 6 Отговор
    юРРОДЪЛЖАВАТ. ДА. СИ. ГО ХИЗМИСЛЯТ И. СЕГА

    Коментиран от #17

  • 16 Вражалец

    52 9 Отговор
    Дали ако безстрашните украинци,избягали в България ,ако говорят не на руски някой ще ги разбере. И днес украински пишлегар се е правил на велик. Украинската пропаганда се изтърка,а укровермахта търпи големи загуби. Вече и помощта спира,така ,че да вдигат бялото знаме укровермахта,а артистът да се стяга за Хага . Там може да говори на какъвто си иска език.

    Коментиран от #19

  • 17 Мъжа на урсула

    61 5 Отговор

    До коментар #15 от "ТЕ. УКРИТЕ. И ЕЗИК. НЯМАТ":

    Някаква гнусна смесица между руски и полски диалекти.
    Кат ония българи ,,македонците,, - смесица между български диалекти
  • 18 Рубриката

    51 3 Отговор
    "да пов@рнем заедно с Дойч е Веле"
    Каквито и сантименти да има човек към украинския език или култура, с това постоянно натякване, се предизвиква само обратния ефект.

    Коментиран от #54

  • 19 Мъжа на урсула

    35 5 Отговор

    До коментар #16 от "Вражалец":

    Укрите и плат за бяло знаме нямат вече
  • 20 Хахахаха

    10 50 Отговор

    До коментар #9 от "С една дума, комплексари!":

    Ейййййй, кой е забранявал руския бе пропагандист? Зеленски 2019 година президентската му кампания беше на руски. Защо лъжете, вече станахте по-ниски и от пусин с тези лъжи.

    Коментиран от #24, #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 чудя се

    57 4 Отговор
    Не било Татяна и Светлана, а Тетяна и Свитлана, не било Александър и Владимир, а Олександър и Володимир. Прилича ми много на е съм българин, а маке.
  • 23 Шопо

    52 2 Отговор
    Я не знам да имат тия азбука
    Същите абдали като македонците
  • 24 горски

    56 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хахахаха":

    Че то Зеленски научи украински последните две години...на какъв език да провежда кампания,като всички разбират руски.
    Сегашните им опити са баш като македонските.....

    Коментиран от #27

  • 25 тоз език

    38 3 Отговор
    е модификация на руски подобно на макенския на бг само и само да са малко по различни и смешни поне за нас като ги чуваме
  • 26 Ами на фронта явно губите...

    26 2 Отговор
    И се налага от приказки да я докарвате ...
  • 27 Хахахаха

    5 33 Отговор

    До коментар #24 от "горски":

    Не се обяснявай, дай факти че руския е бил забранен! Няма значение, кога го е научил украинския, важно е че руския не му е бил забранен както пропагандирате.

    Коментиран от #52

  • 28 БгТопИдиот🇧🇬

    29 4 Отговор
    Укромакедонците да тъсят БЯЛ флаг !

    Иначе Мецана ще ги прати всичките при техният идол бандера !
  • 29 Урюрвкос

    32 4 Отговор
    някой от ООНето да прочете тази статия защото там незнаят че има украински език. Всички опити да бъде признат като самостоятелен са отхвърлени. Клон, диалект, пета глуха, издънка и т.н. на руския не се признават за самостоятелни.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Фатки

    36 1 Отговор
    През 90те живеех и работех в Украйна,Хмелницки.Никой не знаеше украински.И у дома си говореха на руски.
  • 33 Хахахаха

    8 36 Отговор

    До коментар #20 от "Хахахаха":

    Русофили кво нацъкахте минуси? Дайте факти, че руския е бил забранен? След като всички са говорили руски, кажете къде е бил забранен руския? Даже и Зеленски си говореше на руски? В момента украинските блогъри си говорят на руски? Дайте да видим, къде е бил забранен и на кой е бил забранен? Проблема е, че ако беше забранен, война нямаше да има защото нямаше да има руско говорящи. Но Украйна никога не е спирала никой да говори на собствения си език.

    Коментиран от #35, #41, #78

  • 34 Да те светна

    33 3 Отговор
    Украинците са руските македонци.
  • 35 Еш па тоа

    28 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хахахаха":

    Ти бил ли си в Украйна,та твърдиш ,че са говорили украински?!Със сигурност не си!Излагаш се.Такъв език нямаше до преди 7-8 години

    Коментиран от #37, #38

  • 36 срамота

    24 5 Отговор
    тия седнали да вият на целя свят, че са самостоятелна нация, но език нямат!
    Както тая Татяна споменава едва сега са започнали да учат онова нещо, което наричат украински. Сигурно защото целя свят им се смее, че агресора говори на родният им език.
    Да се не мъчат, родния език скоро пак ще им трябва

    Коментиран от #42

  • 37 Хахахаха

    1 13 Отговор

    До коментар #35 от "Еш па тоа":

    Бил съм в Украйна. А ти?
  • 38 Хахахаха

    5 22 Отговор

    До коментар #35 от "Еш па тоа":

    Не е вярно, че не е имало украински!
  • 39 хохо

    28 4 Отговор
    Укрaинсkия е като Маkeдонския измислена шлякавица

    Коментиран от #40, #47

  • 40 Хахахаха

    6 27 Отговор

    До коментар #39 от "хохо":

    Украинския си е украински, българския - български, руския - руски, английския-английски.

    Коментиран от #43, #44, #68

  • 41 за сведение

    26 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хахахаха":

    закона за образованието в Украйна, приет сптември 2017 година вдигн ана крак и българи и унгарци, тъй като с този закон се збраняваше изучаването на всякакъв език, различен от украинския. До този момент в Украйна навсякъде се учеше на руски, а в районите на малцинствата се учеше майчиния език. Тогава обсъждаха и закона за държавния език като предвиждаха 3 години затвор, ако на публични изяви се ползва друг език. И всичко това, заради руския, но щяха да пострадат и бесарабските българии и унгарците в Закарпатието. Благодарение на намесата на ЕС се смегчиха текстовете (да не напомняме, че Плевнелиев и . Благодарение на това, че самите украинци не владеят украински (както се вижда и от публикацията), рестретивните действия по тези закони се отложиха във времето.
    Миналат агодина отново приеха закон, с който забраняват вече откровенно само руския, Този път ЕС не се намеси да им говори за правата на хората, мисля че се сещаш сам защо. Ма, мълчанието на ЕС не прави закона по-отговарящ на хартата за правата на човека.

    Коментиран от #45

  • 42 Хахахаха

    7 17 Отговор

    До коментар #36 от "срамота":

    Че той и руския идва от Македония (според пусин)! Това означава ли, че русия е македонска?

    Коментиран от #51

  • 43 хохо

    12 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хахахаха":

    а Македонския е ???

    Коментиран от #46

  • 44 мушмуроко

    20 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хахахаха":

    и сигурно Австрийският е Австрийски ....
  • 45 Хахахаха

    5 22 Отговор

    До коментар #41 от "за сведение":

    Този закон не влезе, а причината за този закон е окупацията на пусин на украинските територии. Този закон го приеха балтийските държави сега, всички руско говорящи трябва да знаят и местния език (латвийски, литовски или естонски), за да получат право на живеене там. По същата причина, която искаха украинците. Защото пусин смята, че всички територии в които има руско говорящи, трябва да ги окупира. За това руско говорящите биват изритвани, за да не се получава война. Но Украйна закъсня с това, а и хората подцениха, че така предизвикват война. Ако знаеха, щяха да сменят езика доста отдавна. Незнаеха, че говоренето на руски ще им доведе войната.

    Коментиран от #49

  • 46 Хахахаха

    6 18 Отговор

    До коментар #43 от "хохо":

    Е как какъв е македонския? Другаря ви пусин, каза че руския език идва от Македония! Ейййй оправете се малко бе русофили, що така.
  • 47 точно така

    22 3 Отговор

    До коментар #39 от "хохо":

    смесица между езиците на владеелите тези земи поляци и руснаци. Чисто исторически запазването на определени думи от предходните владетели е нормално, както ние имаме твърде много турски думи влезнали в нашия език. Разликата е, че Полша е владяла освно територията на Беларус и Украйна преди руснаците да ги върнат към империята, затова определени езикови конструкци са характерни само там и ги няма в другите рускоговорящи части на Русия.
    Е, тенденцията да доближат украинския повече до полския се наблюдава след 2014, но това не променя факта, че украинския е създаден чрез лингвистична глотомия.
  • 48 БУДИТЕЛ

    19 6 Отговор
    То Украйна няма Вие говорите за език.З А М И С Л Е Т Е С Е !
  • 49 за сведение

    19 2 Отговор

    До коментар #45 от "Хахахаха":

    закона е от 2017 и донякъде беше реакция на окупирането на Крим от 2014. Следващата окупация е чак 2022, така че никой не е отлагал действие на нещо прието през 2017 заради бъдещо нападение.
    Закона за образованието си влезе в сила. От наша страна там ходиха и Плевнелиев и Валери Симеонов (докато беше министър) да ходатайстват за българите. Чак като се намеси ЕС, някой разпоредби се смекчиха.
    Направи си справките.

    Коментиран от #53

  • 50 Порно

    15 3 Отговор
    Национализъм от най дивашки тип.
  • 51 Фалшива Майна

    4 13 Отговор

    До коментар #42 от "Хахахаха":

    Такъв въпрос не може да бъде осмислен,от чугунените глави на комуноидите.
  • 52 Порно

    22 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Имат закон за езика от 2016 година, покрай руския забраниха и българския и останалите. У нас само Вигенин протестира вяло, но му скръцнаха със зъби и се кротна. Но е в списъка за убиване на украинския сайт Миротворец
  • 53 Хахахаха

    3 20 Отговор

    До коментар #49 от "за сведение":

    Закона беше направен (написах и по-горе) заради окупираните от русия територии на Крим и Донбас! В момента тези закони бяха приети в балтийските държави, по същата причина. Че пусин напада територии с извинение, че там имало руско говорящи. За това Украйна беше принудена, да издава закон който да ограничи официално руския език. Но никой не е забранявал на някого да говори на руски. А и говоренето на руски, не дава националност русофили. Повечето свят говори на английски, това означава ли че са територии на Англия? В русия също има 100 различни езика в различните райони. В някои даже руския въобще не се използва. Но това не означава, че са се отделили от русия.
  • 54 каква

    20 4 Отговор

    До коментар #18 от "Рубриката":

    украинска култура! Това някакъв виц ли е?
    Всичките им произведения са по на 30-тина години, и то ако авторите им не са се представяли за руснаци.
    Класици като Гогол и Булгаков винаги са се представяли за руснаци, защото тогава територията на Украйна е била част от Русия. Културните корени на тази територия са си руски. Затова тези и език нямат и култура нямат, то и държава скоро няма да имат.

    Коментиран от #55, #72

  • 55 Мммммм

    5 13 Отговор

    До коментар #54 от "каква":

    Територията на Украйна не е била част от русия, а част от СССР! РФ съществува от колкото време съществува Украйна!
  • 56 Невменяем

    19 1 Отговор
    Няма такъв език! Все едно да има македонски. Колко и от къде е този език? Като при нас на Балканите. Български- македонски, гръцки - македонски или сръбски- македонски.!?

    Коментиран от #57, #66

  • 57 Мммммм

    2 12 Отговор

    До коментар #56 от "Невменяем":

    Пусин каза, е руския идва от Македония. Ще му оспорваш ли?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 слепок

    17 5 Отговор
    Родния език на хо-хо-лите е руски. И винаги езика им е бил руски. Няма такова животно като украински език!
  • 65 Верно бе...!

    18 4 Отговор
    Тия Укри били лика и прилика с...македонците...!
    Даже бетер...!

    Коментиран от #77

  • 66 Възбуждане

    3 10 Отговор

    До коментар #56 от "Невменяем":

    Според руските учени, руският език произлиза от македонския. Без да искате улучихте.
  • 67 ежко

    18 1 Отговор
    Ах, колко умилително.Разплаках се от съчуствие по Тетяна,Свитлана и Ирина.....Направо като македонци бе.
  • 68 Урюрвкос

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хахахаха":

    шопски си е шопски, търновския търновски, врачанския врачански
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 О,нерезумни и юроде!

    11 0 Отговор
    Това звучи като анекдот))) По добре да почнат да учат български, поне е близък с родния им руски и по лесно ще го научат.
  • 71 Перо

    14 0 Отговор
    От кога има украински език?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 бай Даньо

    16 1 Отговор
    Украйна е измислица . Добре си личи точно по случая с езика уж окраинци пък не говорят никакъв украински само руски ... И по имената се разбира какъв е генезиса на тоя целия конфликт. Някой иска да отдалечи руснаци от украинци ( както и да ги гледаш братя) и дори имената им изкелефенчил. Светлана станала Свитлана а Татяна Титяна , та ние българите сме си доста по различни и все пак казваме Татяна и Светлана ... вижда се едно нездраво усилие да отделим украинци от руси (няма да стене както се вижда от "успехите" на ВСУ) както през 19 век българи от македонци стабнало вече ...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ханкоокбрат

    8 1 Отговор
    Сълза пуснах от щастие
  • 77 Квартал Витоша

    13 1 Отговор

    До коментар #65 от "Верно бе...!":

    Ами ТЯ Украйна си е Македонията на Русия.
  • 78 Сибирь

    15 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хахахаха":

    Де факто навсякъде. Например в магазините- продавачите нямат право да говорят на руски,в училищата ,държавният апарат, детските градини, медиите - радио и телевизия. Там се правят изключения само за "наши хора" ,А в западна усрайна може да си имаш огромни неприятности ,ако те чуят ,че говориш на руски; Големият майтап е ,че украинският е роден език за около 20% от населението. Но точно тия взеха властта с помощта на ЕС и САЩ. И тия първи избягаха . ..
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Сергей Киров

    2 1 Отговор
    Що не си направиш лоботомия,ма ?Така ,може би,напълно ще ,,забравиш"руския език (и това,че си рускиня).