Last news in Fakti

2 Декември, 2013 09:43 2 766 1

Да стимулираме вече дошлите инвеститори

  • василев-
  • инвеститори-
  • германия-
  • българия-
  • икономика-
  • образование
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ролята на вече стъпилите на българския пазар чуждестранни предприемачи е важна и те трябва да бъдат стимулирани, каза в интервю за Факти.бг д-р Митко Василев – управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Важна роля за професионалното развитие на младежите и намаляване на безработицата сред тях е въвеждането на дуалната система за обучение.

- Господин Василев, изравняването на обемите на внос и износ между България и Германия през тази година почти ще се изравни. На какво се държи това?

- Все още това изравняване не е факт, но в сравнение с 2012 г. ножицата постепенно се затваря и търговският дефицит на България спрямо Германия става все по-малък. Едно от обяснението е, че германските фирми в България (регистрират се като български юридически лица) произвеждат, създават работни места и изнасят продукцията си за Федералната република. Това допринася за значително увеличаване на българския експорт.

Дълготрайно българската икономика е добре да бъде поддържана от такива производствени мощности и там трябва да се концентрират усилията за тяхното насърчаване. Когато говорим колко е важно да дойдат германски инвеститори да си оставят капитала тук, трябва да обръщаме още по-голямо внимание върху тези, които са се настанили трайно в България. Те трябва да бъдат стимулирани, защото ролята им е доста важна.

- От кои сектори е печелившо да се насочат чуждестранни предприемачи към България?

- Смятам, че основните усилия на България трябва да се насочат приоритетно към ЕС. Има Азия, Америка, Австралия, но те са по-далечни и там е по-сложно. Дори да вземем най-обикновеното – транспортът, което може да се окаже малък препъни камък. Но в този контекст германските инвеститори ще продължават да са важни. Много е модерно в момента да говорим за т.нар. „поддоставчици” в автомобилната промишленост. Това е секторът, който очакваме да продължи да се развива. Има и други ниши, които могат да бъдат преоткрити.

България има своите предимства. Надявам се да се решат и някои нерешени въпроси. На междуправителствено равнище има още какво да решаваме, тъй като имаме заявен интерес от германски инвеститори да навлязат в България, но някои неща трябва да бъдат решени, за да се случи това. Текат преговори и скоро очакваме резултатът да е налице. Ако това се случи, ще отпушим още един канал за навлизането на германски инвестиции.

- Политическата обстановка до каква степен забавя навлизането на германски компании у нас?

- При всички случаи не е добре. Всеки, които иска да си остави капитала в дадена страна, тръгва и от политическата обстановка. В момента тя не е добра за България. Протестите се чуват по света. Има отзвук и инвеститорите поглеждат предпазливо преди да решат да идват.

Важен момент, върху който дълги години пледираме, искаме и бихме искали да допринесем за подобряване на българската образователна система, привнасяйки дуалната система за професионално обучение.

- Докъде стигна този процес?

- Много неща вървят паралелно. Засега повече като че ли на добри намерения и думи, отколкото на дела. Все още говорим за промяна и основни части на законодателството. Малките предприятия не могат да го внедрят този модел, но сме в разговори с други големи германски компании, които знаят за какво става въпрос. Те трябва да тръгнат по този път, за да показваме, че това може да се случва. Имаме положителни примери като Liebherr, „Пирин текст”. Това ще стане. Този модел безспорно ще допринесе за намаляване на младежката безработица и емиграцията. За младите хора е добре да получат знания, професия и да могат да си намерят работно място.

Не говорим за тотална промяна на българската образователна система, а за едно допълнение и за привнасяне на положителни елементи от германската система за дуално и професионално обучение. Надяваме се постепенно да стане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.