Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 19:01 2 618 53

Шестте битки, които Васил Терзиев спечели

  • васил терзиев-
  • ваня григорова-
  • бойко борисов-
  • румен радев

Защита от черните лебеди е интелигентността на избирателите (за Терзиев 80 процента от тях са висшисти), които да си дадат сметка какво се извършва и да са готови с вота си да му попречат

Шестте битки, които Васил Терзиев спечели - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Победата на Васил Терзиев се оказа по-трудна от очакваното: той спечели с минимална преднина пред Ваня Григорова. А пътят му дотук не беше лек. Ето неговите шест битки - през погледа на Георги Лозанов:

На втория тур за кмет на София Васил Терзиев (ПП/ДБ) и Ваня Григорова (БСП) до последно бяха "на кантар". А преди да бъде обявен кандидатът на ПП/ДБ - на базата на предварителните електорални нагласи, се смяташе, че той ще спечели изборите "без бой". Когато обаче стана ясно, че кандидатът ще е Терзиев, играта изведнъж загрубя и на него му се наложи да изнесе няколко тежки битки с неясна прогноза.

Историята с ДС

Първата беше със своите. Заради принадлежността към ДС на членове от фамилията му (и досега няма разумно обяснение защо ПП/ДБ подцениха този факт), той беше подложен на мощно отрицание като кандидат на десните от тяхното собствено твърдо ядро, формирано в началото на прехода. Естествено, това беше добре дошло и за политическите им опоненти, така че Терзиев получаваше крошета и отвътре, и отвън. За негов късмет язвителните етикети, с които го определяха - като "внучето на ДС", сами подсказваха, че след като десните не успяха през годините да се справят с престъпленията на ДС - и нито има осъдени, нито лустрирани, сега вместо преките виновници искат да накажат потомците им през поколение. И ако за лично пострадалите от репресиите на ДС такъв закъснял реванш може да бъде разбран, то превръщането му в политически лозунг с днешна дата звучи исторически безпомощно. Особено за по-младите избиратели. Това личи по резултата на алтернативния десен кандидат - Вили Лилков, чиито поддръжници продължиха агитацията срещу Терзиев дори и след като той отпадна на първи тур.

Втората битка беше с (не)коалиционните партньори. В началото, заради преднината на ПП-ДБ в София на парламентарните избори, те изглежда се бяха примирили със загуба на местните. Но после, окуражени от атаките към Терзиев от всички страни, добиха самочувствие, че могат да запазят властта си и в столицата, а това значи промяна на съотношението на силите и на национално ниво - ГЕРБ да постави ПП-ДБ в силно подчинена роля или направо да ги изключи от управлението на страната под мотото "Ще бъде, каквото беше" (никой още не вярваше, че те могат да спечелят и в някой друг голям град). Последваха обаче още обрати. Социологията през последната седмица от кампанията изненадващо показа внушителен ръст на кандидатите на ПП-ДБ, който евентуално можеше да бъде стопен с тръгналата от ДАНС офанзива срещу организирането на изборите и машинното гласуване. Но се получи обратен ефект, който консолидира десния вот. Тогава ГЕРБ все пак обяви подкрепа за (не)коалиционните си партньори в София на втория тур, но с колеблива стъпка до последния момент. Тук се откроиха две решителни поведения, неподвластни на ситуационен натиск. На самия Терзиев, който нито за миг не се изнерви и не мина към политически нападки. И на министър-председателя Денков, който изчака подходящия момент, за да поиска оставката на шефа на ДАНС.

Третата битка на Терзиев е с корупцията, което предполага смяна на модела на управление, именно защото е подозиран в корупционни практики. Промяна, за която се говори вече три години и първо се очакваше да стане наказателно - срещу бившите управляващи, а после в (не)коалиция с тях. Надеждата сега е да започне пълноценно. Терзиев носи такава надежда, веднъж - заради собствения си успешен бизнес, далеч от местните "стандарти" и в доказана (с факти и цифри) обществена полза. И втори път, защото това дава персонална тежест на намерението му да управлява не в партийни сглобки и договорки.

Когато изведнъж отмениха машините

Четвъртата битка бе с появилия се "черен лебед" (трудно за прогнозиране събитие със значително влияние). В случая това беше намесата на службите в изборите със "справката" на ДАНС, която предизвика решение на ЦИК за отмяна в първия тур на даденото по закон право на гражданите да гласуват с машини. И постави въпросите: от кой и срещу кого е пуснат черният лебед. За отговора на първия помага аналогията с Костинбродската афера, за която се счита, че промени резултата на парламентарните избори през 2013 година в полза на правителство на БСП и ДПС, а то от своя страна назначи за председател на ДАНС Делян Пеевски. Отговорът на втория въпрос няма съмнение, че е: срещу ПП-ДБ, чиито избиратели приоритетно предпочитат да гласуват с машини. А гласът им на хартиена бюлетина по-лесно може да стане невалиден. При Терзиев например на първия тур разликата между екзитпола и крайния резултат беше 10%, а при конкурентите му нямаше чувствителни разминавания. Същото в по-малък мащаб се повтори и на втория тур.

Защита от черните лебеди е интелигентността на избирателите (за Терзиев 80 процента от тях са висшисти), които да си дадат сметка какво се извършва и да са готови с вота си да му попречат.

На какво разчиташе Ваня Григорова

Петата битка на Терзиев е с радикалното левичарство. На фона на започналото с идването на Симеон Сакскобургготски размиване на лявото и дясното, Ваня Григорова се заяви като ново, силно изразено ляво лице в българската политика. Тя се възползва от разочарованието към другите леви лидери (към Корнелия Нинова от собствената ѝ партия, а към Румен Радев от демократичната общност). Григорова вплете в имиджа си и добре усвоената левичарска по произход синдикална риторика. Както и щедри правозащитни обещания, подпомогнати от малцинствената ѝ принадлежност, които я превърнаха в нещо като втора Мая Манолова, но с подходящата малцинствена принадлежност. Целта ѝ очевидно беше да привлече, освен маргинализираните общности и вътрешната за страната икономическа емиграция в София, като я зареди с "класов гняв" срещу богатите. Подобно анахронично левичарство от марксистко-ленински тип стана възможно в съвременна България, тъкмо заради трайното изпразване от съдържание на понятията "ляво" и "дясно", което е в полза на далавераджийството без оглед на политически цветове. И даде шанс на Григорова съвсем насериозно да поведе София обратно към социализма. Но това сякаш свърши работа и на Терзиев, защото категорично го позиционира в дясно като "съвременен капиталист", включително и заради естеството на бизнеса му в IT сферата. Участието му в кметската надпревара за столицата дойде да напомни, че частният капитал не само не е обидна дума, а е единствената икономическа гаранция на демокрацията. А национализирането му води право към диктатура, от което сякаш Ваня Григорова не се притеснява особено.

Шестата битка на Терзиев е с руските проксита. Каквато се оказа финалната му конкурентка. В кампанията преди първия тур това не личеше особено, тъй като тя беше главно експертна и Григорова можеше на воля да повтаря за нуждата от комунални услуги. Но кампанията преди втория тур стана остро политическа и вече не можеше да скрие на чия страна е във войната в Украйна - същата, на която са БСП и президентът и в този смисъл Григорова въобще не е ново лице в ляво.

Ако Ваня Григорова беше спечелила втория тур, от София щеше да започне не промяна на модела на управление в България, а промяна на геополитическата ориентация. Размина ни се на косъм...

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идат младите лъвчета

    50 10 Отговор
    наследниците на милиционерите!

    Коментиран от #4

  • 2 на дядо партизанчето то

    52 13 Отговор
    най ми е станало фашистче
  • 3 Българин

    46 15 Отговор
    Тоя до нова година няма да изкара !

    Коментиран от #17, #44

  • 4 Откраднатите 24 милиарда долара

    44 7 Отговор

    До коментар #1 от "Идат младите лъвчета":

    от задграничните дружества /милиционерски/ на бай тошо се връщат под формата на чуждестранни инвестиции!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русофил

    16 24 Отговор
    Ако Васко не разкара веднага всички гербери и руски слуги от общината е обречен.
    Да започне с главния архитект.

    Коментиран от #49

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Верно ли

    26 10 Отговор
    Хахахахаххахаха, г-н Папийонка пак с неква безмислена логорея, смазан от 1 %!
    Следващия път със сигурност ще изберем кмет, който да построи още 5 Паметника, та да има за кво да ревете!
  • 9 Некой

    32 6 Отговор
    Спечелил , спечелил колко да е спечелил?
    Ако се отиде на проверка от съда на разписки ...
  • 10 А50

    33 9 Отговор
    Спечелиха комунистите компрадори с труд в броенето на гласовете. Не посмя да се яви на дебат с Григорова, така и никой не го чу какво мисли и как говори освен заучени фрази подадени от ПРите му. Разбрахме само, че ще спасява София от Путин, най-вероятно защото Путин се обяви за декомунизация
  • 11 Васик или Вася така му вика митрофонова

    34 6 Отговор
    Това чавдарче няма един ден работен, инсталирват го,Родата на Вася Терзиева,върли путинисти ,заграбиха държавна външно търговска фирма,с оборот от стотици милиони долари на година базирана в САЩ
  • 12 Комикс

    37 8 Отговор
    "Ако Ваня Григорова беше спечелила втория тур, от София щеше да започне не промяна на модела на управление в България, а промяна на геополитическата ориентация."
    Брей, брей, какви свръх сили имала тази жена, цъцъ! Направо Жената Чудо!
    И Дойче Зелките си плюят в пазвата: "Размина ни се на косъм..." цъцъ
    Аз вярвам, че Жената Чудо, ще разцепи Г на ППарапетман с отворения дюкян, само да го докопа за стафидките. 😵

    Коментиран от #20

  • 13 Васил

    38 7 Отговор
    Какви битки е водил това мекотело като даже избяга позорно от дебат с Ваня Григорова???
  • 14 Българин измисля компютъра

    10 2 Отговор
    Ама в САЩ
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    23 3 Отговор
    Мислите ли,че някой освен близките на този младеж ви вярват??????Що малко не замълчите и не минете на тенис от метц или на кулинария.....
  • 16 Доктор

    26 7 Отговор
    Това отроче на ДС нищо не е спечелило. То е назначено. Ще слушка и ще папка.
  • 17 А50

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    КАк няма да изкара, няма свален кмет. Този вместо да си гледа милионите е тръгнал да се заиграва още по-сериозно със сащниците и накрая ще почне да бръщолеви глупости като Боко Пеевски гномове., направи голяма грешка тоз младеж

    Коментиран от #43

  • 18 Васко е ромлянин

    14 3 Отговор
    дори е малко по-тъмен от брат си Азис.
    Вижте му носа, ушите и т.н.
    Живо копие на драгалефския ромлянин.
  • 19 гост

    13 3 Отговор
    Единият от постоянно плюещите по България във "Фьолкишер беобахтер" с ново име "Дойче веле" днес се е преселил в по-добрия свят. Остана Гого , който носи папионка за да изглежда умен и ЕнтелЕгентен, но си е прозД от всякъде!
  • 20 Овчаров

    16 5 Отговор

    До коментар #12 от "Комикс":

    Ваня Григорова започва трудовия си живот като чистачка в училище и служител в ресторант за бързо хранене.
    Някаква база за сравнение с Терзиев?

    Коментиран от #26

  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 10 Отговор
    Копейки Чао Чао

    Коментиран от #40, #50

  • 22 ДВ проста краварска пропаганда

    17 4 Отговор
    ДВ Галя от Козяк ли ви пише небивалиците
  • 23 Моля

    8 3 Отговор
    Много се съмнявам, че ББ е гласувал за Терзиев. Лъже си човекът като дърт р. о. м. А бе с Ванчето са си лика прилика. Да се вземат!!!
  • 24 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    7 4 Отговор
    "Битка" нямаше. Това беше поредната подигравка с избирателите от София. Партиите за пореден път излъгаха своите избиратели, като им "пробутаха" някакви "ментета" от страх, че така или иначе ще се провалят. Визирам конкретно ГЕРБ, БСП и ПП-ДБ. От една страна това е бягство от отговорност, а от друга опит за подмяна на вота, както и осъзнаването на собствената си импотентност. Точно затова е и тази ниска избирателна активност. Независимо, че на пръв поглед "Ванчето" беше "падкрепена" от избирателите на БСП, всъщност това е една илюзия, заради много ниската избирателна активност. Същото се отнася и за Терзиев, а за Хекимян на практика не гласува никой. Избирателите искат да видят кандидат от партийните листи, а не някакви "гастрольори" за които ги принуждават да гласуват. Колкото "Ванчето" е лява, толкова и Терзиев е десен. Да не говорим, че на дясноцентриски настроените избиратели им писна, да им пробутват някакви комунделски отрочета, които никой нормален и интелигентен човек няма да уважава. Левите избиратели са по "всеядни". На тях и за маймуна да им кажеш да гласуват, ще гласуват ако ги убедиш, че е русофилка и вярва в "лявата идея".

    Коментиран от #45

  • 25 И не на последно

    6 3 Отговор
    място възвърна самочувствието на останалите живи служители на бившата Държавна сигурност. След като демократите приеха внук на ръководители в мрачната част от историята на тази служба и син на родители от първо управление, занимаващи се със задграничните дела на НРБ, оттук насетне не виждам за какво трябва да бъдат упреквани редовите служители, били в службата през по-новата и по- модерна история на България, далеч след сталинските времена. Да, и те са победители!

    Коментиран от #41

  • 26 Еми кой и е виновен

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Овчаров":

    че дядо и не е бил в ДС?
  • 27 На тоя d ръвник с папионката

    11 2 Отговор
    да му кажем да си оправи врементата.
    Каква четвърта битка с корупцията е спечелил Васко, бе, калорифер?
    Той още не влязъл в общината ама бил спечелил битката с корупцията.
    Колко трябва да debiлиziран един човек за да ги пише такива?

    Коментиран от #46

  • 28 Папийоне, преди не си

    5 2 Отговор
    отваряше устата и само те мислехме за неумен.
    Сега започна да я отваряш и разсея всички съмнения.
  • 29 Спри се бе, чуек, що мивки изкъртИ

    8 1 Отговор
    "Ако Ваня Григорова беше спечелила втория тур, от София щеше да започне не промяна на модела на управление в България, а промяна на геополитическата ориентация."
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Според тоя девесил

    5 6 Отговор
    ако Ваня Григорова беше спечелила София щеше да стане руски анклав като Калининград.
  • 32 Някой

    7 3 Отговор
    Най-голямата му битка бе за ан.а.лно използване на черно дил.до. Много му е кеф да го ползва. И на Бонев. У на другите пед.али в кликата.
    Честито на гласувалите за него. Сега ще видят какво е да те оправят пеера.си.
  • 33 Стотинки

    15 2 Отговор
    Пълна помия. Това момченце и стотинки за закуска не е спечелило.
  • 34 ХАРОН

    4 1 Отговор
    И София вече е червиво червена като червилото на Мерилин Монро. Партията винаги е бягала поне с два коня в надпреварите!
  • 35 Що за Журналистика?!

    11 2 Отговор
    Лозанов наясно ли е,че повечето вишисти, особено хуманитарите, са гола вода? Че и платено образование, където парите вървят след студента...А Терзиев се изложи, като пропусна диспута. И браво на Ваня,че се опъна на Сглобката, че съвсем ни взеха за овце.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 очевидно

    7 1 Отговор
    първата фаза на завръщането на комунизма започна.
    Първата стъпка е всеки, който не е съгласен с ПП ДБ да е набеждаван за путинист, т.е. представлява истинска заплаха, защото е способен да предизвика "промяна на геополитическата ориентация". Втората фаза е да обявят "свещенна война" за запазване на атлантическите ценности и да преследват, посмелите да изразят собствена позиция. След това идва черешката на тортата, т.е. да превантират обществото и намират в зародиш инакомислещите като ги изпращат на подходящите места/лагери за превъзпитание и получаване на правилната политическа нагласа. А който се кланя - живее добре.
    Знам, че ви звучи познато, та нали го живяхме 45 години при соца. Не се съмнявайте, ПП ДБ имат истински експерти във внедряването на тези фази, та нали отрочетата на ДС могат да черпят "вода от извора".
    А при Терзиев изворите са няколко - то не е майка му, то не е баща му, ами и дядо му - все видни представители на ДС с висок ранг и големи постижения в миналото. Това се казва извор. Ясно е, че няма как круша да падне далеч от дървото, т.е. юнака може да даде много иновативни подходи за усъвършенстване на делото на предците си - систематично и последователно (нали така ги учат в бизнес школата).
    Не разбирам само защо автора на публикацията бърза да прескочи фазите - сигурно защото е наясно с хронологията и бърза да се подсигури.
  • 39 Демократ

    1 3 Отговор
    Имаше истински кандидат ,Вили Лилков, знаещ,можещ,честен,необвързан с престъпния комунистически режим, но когато сценариите на ДС-КГБ кастата управляват държавата, почвените хора нямат шанс и държавата също. Още месец май беше ясно,че появилия се изневиделица ДС потомък ще е кмет. Другият КГБ кандидат Ваня Григорова беше опцията. Избор без избор. 175,000 столичани гласували за него и дори част от тях не са за него, а са протест срещу григорова, явната путиниска. София има близо 2 млн.граждани, как може законно да бъде избран човек с 10% гласове? А са гласували общо 20%, защото толкова са и за Григорова. Що за изборен закон изобщо- малцинството налага на мнозинството управление, което не иска?
  • 40 що бе

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    то копейките ти избраха Терзиев.
    Ако бяха подкрепили Ваня - сега вместо женчо щеще да имаш за кмет истинска жена.
  • 41 а не,

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "И не на последно":

    доколкото разбрах чичо му Павел Терзиев е офицер от 6 управление на ДС. Майка му се води и тя офицер към шести отдел.
    Има и роднини към 3 управление. Въобще, чудя се има ли роднини дето да не са към ДС?
  • 42 Нищо не е спечелил

    8 1 Отговор
    Тепърва го чака яко гръч.
  • 43 не е сигурно

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "А50":

    зависи каква възвращаемост е заложил срещу инвестицията да стане кмет.
    Нали си пожела в едно интервю живот на Бахамите!
  • 44 Червената Ябълка

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    И аз така ми се иска , ама няма да стане
    Русофилите ще търпим след като се оказа че са по малко родните Путлераси.
  • 45 Ванчето не е лява

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Тя си е направо права , Путинистка .

    Това в още по лошо.
  • 46 КОЛКО ДЕБИЛЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "На тоя d ръвник с папионката":

    АМИ ПРОСТО
    КОЛКОТО ЖЪЛТОПАВЕТЕН МИСИР ТОЕСТ МНОГО МНОГОООООООО
  • 47 мухсхаха

    7 0 Отговор
    дойче зеле се напънало да хвали потомствено ченге, е това е врче падение
  • 48 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    1 4 Отговор
    Другарки и другари, стягайте редиците! Това комуне Терзиев обяви, че ще "премести" "МОЧА". В най-добрият случай в Музея на Соца, а в още по-добрият-на Сметището. Алилуя.
  • 49 Русофил

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Кой Васко пионерчето ли със семейство от БКП бивши Руски подлоги

    Коментиран от #53

  • 50 Всъщност,

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Щом в София посолствените атлантисти с подставеника си спечелиха на косъм (1 %), шансовете да бъдат отсвирени в близко бъдеще са големи. Горе главите, славни борци! Не е само газта, която идваше от Русия. Оттам идваше пазар за нашата индустрия и селско стопанство, които днес са разсипани от предателската атлантическа политика
  • 51 така е

    1 2 Отговор
    но нищо не се е разминало - червените опорват избора и нищо чудно да се стигне до повтарянето му между двамата - а тогава не се знае какъв ще е резултата. много пари и източно влияние са вложени в тази кандидатка, много се и залага на избора й за засилване на руското влияние върху политиката. А това е възможно тъй като по-нискообразованата част от гражданите лесно се поддава на въздействие, а в същото време е и доста голяма
  • 52 Факти

    0 0 Отговор
    Гого Лозанов е на принципа "колкото повече остатявам, толкова повече оглупявам", всъщност въпросния господин никога не се е славел с висока експертиза и умствени способности! От първата до последната дума, пълни глупости!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.