Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 16:00 2 206 65

Евгений Кънев: Демографският проблем на България не е проблем на раждаемостта, а на смъртността

  • българия-
  • социален модел-
  • ес-
  • европа-
  • раждаемост-
  • смъртност

В западния модел, най-социалните държави са страните от Скандинавия, Франция, Германия и Австрия - с над 20% от БВП за социални разходи

Евгений Кънев: Демографският проблем на България не е проблем на раждаемостта, а на смъртността - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас, както много други неща, политиката ни обикновено имитира идеологически доктрини от Запада.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

“Дясното”, което уж управляваше България с членството ни в ЕС се състоеше най-вече в поддържане на много ниски нива на публични разходи за образование, социални плащания, здравеопазване и сигурност с оправдание ниските данъци. Но всъщност така осигуряваше ”фискално пространство” за дискретни решения на властта да насочва свободните средства към обществени поръчки с предварително известен победител. Еврофондовете само циментираха тази политика и станаха неин фокус. Резултатът е известен днес - освен слабо развити публични услуги имаме и слабо развита инфраструктура.

Моделът ни - без ендемичната корупция - е сходен с този на Румъния, Унгария, донякъде Чехия и Балтика - които страни са на дъното в Европа по дял на социалните разходи в БВП - между 12 и 14% от БВП. Полша, Словения и Хърватия повече се доближават до социалния модел на западните страни, който осигурява по-голяма кохезия в обществото и активно гражданско общество в подкрепа на демокрацията, дори по-голяма ангажираност с държавните дела.

В западния модел, най-социалните държави са страните от Скандинавия, Франция, Германия и Австрия - с над 20% от БВП за социални разходи. Общо взето, това са и държавите с най-силна средна класа и демокрация. Виждате, че в класическия англосаксонски модел на неолиберален капитализъм като в САЩ и Англия големите неравенства раждат големи социални сътресения и противоборства, довели до Брекзит и Тръмп.

Изключенията на социална държава извън Източна Европа са единствено трите островни бивши британски колонии - Ирландия, Малта и Кипър, които - благодарение и на наследените традиции на добро публично управление - са се специализирали като офшорни зони и печелят от заетостта и данъците на привлечения чужд капитал.

България, дори с увеличение на социалните разходи от ПП (от 14 на 15% от БВП) е по-скоро в либералния модел, който аз също дълго като цяло съм защитавал. Той води относително до по-висок растеж и развитие, но до по-голяма нестабилност и разделения в обществото.

Увеличението на публичните и социалните разходи като част от тях е икономически закон, който рядко се разбира. Оказва се, че от гледна точка на световната икономика през последните 200 години периодите на намаляване на държавата като тачъризма и рейгъномиката са били малки паузи в непрекъснатото увеличаване на държавата в обществените отношения, в частност и икономиката- макар и под различни форми. Разбира се, не линейно, а циклично.

Какво имам предвид?

Още през XIX в. немският икономист Адолф Вагнер е установил, че държавните разходи в процент към националния доход имат тенденция да нарастват - положение, известно като Закон на Вагнер. Според него това се дължи на нарастването на населението и на хуманизирането на социалните отношения.

Емпирично доказуемо е и твърдението на социолога Е. Енгел, че при дадени вкусови предпочитания с нарастване на доходите частта от тях за храна относително намалява и растат разходите за различни услуги, в т.ч. оказвани от правителството. Това положение е известно като Закон на Енгел.

Американецът Карол Райт, продължавайки този емпиричен анализ, установява, че делът на разходите за облекло остава приблизително еднакъв, на тези за жилище се променя незначително, а за обучения, здравеопазване, пътувания и развлечения расте. Тези изводи на К. Райт често се приписват на Е. Енгел.

По-късно след Втората световна война същите закономерности потвърждава и американският макроикономист и теоретик на публичните финанси Ричард Мъсгрейв. Причините според него са в три групи. Първо, нараства търсенето за публични услуги в областите социално и пенсионно дело, здравеопазване и образование. На второ място, паралелно нарастват публичните разходи по администрацията и сигурността. И трето, невъзможността за постоянно увеличаване на данъците води до нарастване на дълговете и лихвите за тяхното обслужване.

Като правило, с някои изключения - колкото по-развита е една държава, то толкова по-голям е делът на публичните разходи в БВП. И обратно.

Това е посоката и у нас, колкото и да противоречи на “десните” идеологеми. Всъщност, демографският проблем на България не е проблем на раждаемостта, а на смъртността. А тя по европейски стандарти е изключително висока, заради много ниските пенсии в комбина със слабите и некачествени публични услуги в здравеопазване и социални грижи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТИ

    9 29 Отговор
    Така е, с войната по пътищата и мафията в бели престилки така се получава, проблема е смъртността не раждаемостта!

    Коментиран от #10

  • 2 за 13г царуване на император тикварий

    19 26 Отговор
    ще да е така Демографският проблем преизбиран редовно от намаляващите му поклонници
  • 3 ГОЛАТА ИСТИНА

    16 29 Отговор
    Демография проблем е Терминал 1

    Коментиран от #7, #54

  • 4 Защо

    34 12 Отговор
    Проблемът е че т. нар. десни и про Европейски партии се оказаха руски агенти под прикритие отчитащи се в източното посолство.И проблемът е че онези от запад които уж се бореха за свободата и демокрацията на българите
    се съюзиха точно с бившите коменисти и ДС и с техните деца и фирми.Не поддържат независими медии и нищо не инвестират.Изоставиха българите.Западните посолства мълчат като футки.Интересува ги само работната ръка,по-умните да приберат и далаверите по границите от които и техните партии се хранят.С толкова просотия народа ни няма да оцелее.

    Коментиран от #52

  • 5 Да, бе

    18 27 Отговор
    При ниска раждаемост и смъртност се получава застаряване на населението с всички произтичащи от това негативи. Най-добрият вариант е повишаване на раждаемостта и продължителността на живота, за което е нужно цялостно вдигане на жизненият стандарт. За съжаление ни водят в друга посока...

    Коментиран от #8

  • 6 Последния Софиянец

    28 4 Отговор
    Трябва явно да станем безсмъртни.

    Коментиран от #18

  • 7 Историк

    34 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Не е Терминал 1, а причините да се стига до Терминал 1.

    А причините са свързани с фалшифицирането на прехода и вместо демокрация в установяването на ДеСекрация (политически режим, в който Държавна сигурност задкулисно управлява обществото и икономиката ни).

    Това води до множество сътресения и изкривявания на мотивацията да се живее в България, и много хора си хващат шапката.
  • 8 Историк

    25 20 Отговор

    До коментар #5 от "Да, бе":

    Жизнения стандарт в България непрекъснато се покачва, тъй че не е това обяснението.

    Коментиран от #9

  • 9 Да, бе

    26 25 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Покачва се, като в оня виц за свинско със зеле, само, че повечето месо в гозбата е за все по-малко хора, а за голямата част няма и зеле.

    Коментиран от #12

  • 10 Дъртак

    13 27 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТИ":

    Абе, пич! Ти, колко деца имаш?!:) А, те колко имат?!:) Пълно е с 40 и косур годишни ергени и моми , дето нямат ни дете , ни коте!:) Вярно ! Смъртността е проблем!:) Кои знае защо хората умират!:) А, кои раждат и отглеждат деца?!:) Даже САЩ ореваха орталъка! Нещат да раждат и отглеждат деца терикатките!:) Ама, те са лесни! Набързо легализираха 50 000 емигранти!:) А, ние?!
  • 11 Миконос

    23 26 Отговор
    Проблемът е в емиграцията и.диоти...Три милиона човека в трудоспособна възраст са напуснали кочината..в страната остават само 400 хил . човека държавна администрация ,200 хил.полицай 1млн.неграмотници т.нар. пасивно общество които нямат желание да работят и живеят от помощи или при родителите.Пенсионери 1,5 млн. и около 1млн .работещи в частния сектор които се осигуряват на мин.заплата а останалите в плик за да не плащат данъци.Е това е кризата в бг.то...
  • 12 Историк

    28 14 Отговор

    До коментар #9 от "Да, бе":

    Който твърди, че сега живее по-зле отпреди 10-15 години, или за това време не е мръднал в развитието си и чака някой да му "даде", или просто си криви душата под прикритието на анонимността и знанието, че никой не знае реалното му положение.

    Коментиран от #31, #51

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 България е единствената държава

    11 25 Отговор
    в историята на човешката цивилизация, приела в парламент и реализирала Закон за ликвидацията

    Коментиран от #32

  • 18 За да отмъстим

    4 25 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    на НОИ и на държавата за ниските пенсии.
  • 19 Да ме прощавате, ама

    9 22 Отговор
    От първите 10 държави по смъртност 9 са бивши източноевропейските с голяма миграция към Западна Европа, а една е африканска. 30% от населението на България е в чужбина. То е на средна възраст и не умира. Намалява смъртността на държавата в която се намира. Тука са учениците и старците. Средната възраст не се променя, но демографския състав -да. Между другото смъртността в Сирия по време на войната бе 3 пъти по ниска от тази в Гърция

    Коментиран от #23

  • 20 ТрампЛин

    26 3 Отговор
    Трябваха ми два реда за да спра да чета. Имитирането на Преустройство, или Преустройство режисирано от БКП, няма как да доведе до нещо различно от това в което живяхме, но основаващо се на Пазарен Принцип. Уродлива форма на Демокрация практикувана от Ко и Ко (Комунисти Корумпета)
  • 21 Касапин

    5 24 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЯМА ДЕМОГРАФСКИ ПРОБЛЕМ
    ТАКЪВ ПРОБЛЕМ ИМАТ БЕДНИТЕ СТРАНИ КЪДЕТО НЕГРАМОТНОТО НАСЕЛЕНИЕ СЕ РАЗМНОЖАВА КАТО СКАКАЛЦИ
    САМО РЯЗКОТО ОГРАНИЧАВАНЕ НА РЪСТА НА НАСЕЛЕНИЕТО В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ Е НЯКАКЪВ ШАНС ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА
    С НУЛЕВИ ВРЕДНИ ЕМИСИИ НА ПЛАНЕТАТА МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 - 4 МИЛИЯРДА ДУШИ И САМО АЛЧНОСТТА НА ЕДРИЯ ФИНАНСОВ КАПИТАЛ Е ПРЕЧКАТА ЗА ТОВА
    ВСЯКАКВИ ДРУГИ ТЕОРИИ ЧЕ ДОРИ И 12 МИЛИАРДА НЕ СА МНОГО СА БЕЗУМНИ ГЛУПОСТИ УДОБНИ НА ТАКИВА РЕПТИЛИИ КАТО БАЙДЪН И КОМПАНИЯ

    Коментиран от #22, #37

  • 22 ТрампЛин

    25 3 Отговор

    До коментар #21 от "Касапин":

    Касапче, къде остана теорията за умишлено намаляване на населението на Планетата чрез ваксините? Забравихте ли че до вчера това ви беше опорката?

    Коментиран от #34

  • 23 ТрампЛин

    22 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да ме прощавате, ама":

    Истината боде в очите, но ние ги затваряме и посочваме с пръст в обратната посока. Повече от ясно е защо намалява населението у нас!

    Коментиран от #26, #65

  • 24 Анонимен

    2 21 Отговор
    Глупости
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Като знаете истината

    1 20 Отговор

    До коментар #23 от "ТрампЛин":

    Защо не действате правилно?

    Коментиран от #29

  • 27 Бай той Толстой

    5 22 Отговор
    Тозиолигофррнчо пак ли го изтупахте?За да се поддържа населението, раждаемостта трябва да е 2.1 на сто.Тя е 1.64.Може би пенсионерите ще живеят до двеста години,а?Къде ги намирате тези неграмотници,бе?

    Коментиран от #46

  • 28 БгТопИдиот🇧🇬

    6 16 Отговор
    При евроатлантизЪмКАнибализЪма е така !
  • 29 ТрампЛин

    18 0 Отговор

    До коментар #26 от "Като знаете истината":

    Кой да действа правилно? Ко и Ко? Те си действат вече 38 години съвсем правилно. Натрупаха за 5 години 10 милиарда долара дълг, разпределиха си паричките с куфарчета и спретнаха Преустройството! Сега си менкат топката вече 33 години….
  • 30 ТрампЛин

    0 16 Отговор
    Евгений Онегин е ясен!
  • 31 Да, бе

    10 16 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Всеки може да прецени каква част от доходите му отиват сега и преди 10 години за храна, гориво, сметки, данъци, венетки и т. н. Розовите очила не променят математиката. За качество пък въобще не може да се говори
  • 32 Точно в десятката колега

    11 16 Отговор

    До коментар #17 от "България е единствената държава":

    Соросите не са съгласни разбира се На тях им е нужна американска колония, а не българска държава
  • 33 коки

    5 16 Отговор
    Значи сме като Украйна.
    Те го имат същия проблем.
    Даже сме по-зле, щото тука няма война
  • 34 Касапин

    2 17 Отговор

    До коментар #22 от "ТрампЛин":

    БЪРКАШ МЕ С НЯКОГО
    НЕ СТАВА С ВАКСИНИ НИТО СЪС СПИН НИТО С КОВИД 19 НИТО С ИСПАНСКИ ГРИП
    СМО ЧУМАТА Е ИМАЛА НЯКАКЪВ ЕФЕКТ
    НЕ СТАВА И С ВОЙНА
    КАК ДА СТАНЕ ЛИ АМИ ИСТИНАТА Е ЧЕ НЕЗНАМ
    ТРЯБВА ЛИ ДА СТАНЕ
    ТРЯБВА ЗАЩОТО ИНАЧЕ ЩЕ СТАНЕ СТИХИЙНО И НЕКОНТРОЛИРАНО И ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ НАЧАЛО
    ПРИМЕР. СЪЩАТА ТАЯ ЧУМА И ТЪМНИТЕ ВЕКОВЕ СЛЕД НЕЯ
    МОЖЕ БИ АКО ПАРИТЕ ЗА ВОЙНА И ДЖАПАНЕ СЕ НАСОЧАТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И КОНТРОЛ
    КИТАЙ Е ДОБЪР ПРИМЕР
    НЕ МИ ХАРЕСВА ДА ИМА КАМЕРА В ТОАЛЕТНАТА МИ НО С ТОА МАТЕРИАЛ МАЙ НЯМА ДРУГ НАЧИН

    Коментиран от #41, #44

  • 35 #идиоти вън

    5 16 Отговор
    Не бе Гена, проблемът е, че ти се изказваш по проблем който не разбираш, както винаги, защото страдаш от дълбок когнитивен дисонанс, но не можеш да го разбереш това!!!
  • 36 Цензура

    7 18 Отговор
    Социалните разходи НЕ са малки !!! Да се увеличават над тия нива е нещо по-урoдливо от комунизъм - то значи увеличаване на пapaзитните касти. Просто социалните разходи са зле балансирани. Вместо да се наблегне на образование и качествено здравеопазване, както и на подпомагане на ОБРАЗОВАНАТА и ОТГОВОРНА раждаемост, тук колосални средства се наливат в отглеждане и развъждане на хъхpeци, които не създават нищо, освен нови хъхpeци !!! Скандинавските държави и Германия НЕ са добър пример, напротив. Виждаме докъде води тяхната прекомерна щедрост - напълниха си с мигри. НИКОЙ, който е способен да работи, не трябва да лежи на гърба на социалната система. Аз не желая да работя като рoб, докато умра, за да може Мaнгау Хъхpeв да яде и пие докато yмре !!!
  • 37 БПФ

    8 16 Отговор

    До коментар #21 от "Касапин":

    Касапчик, нашият проблем е точно същото. Едно неграмотно плeмe се размножава като скaкaлци за наша сметка и е на път да ни вземе държавата. По-добре да останем 3 милиона, ама 3 милиона Българи, отколкото 6 милиона, ама сред тях Българите да са преследвано, тероризирано и поробено мaлцинство.

    Коментиран от #39, #49

  • 38 На българките им внушават че

    8 17 Отговор
    Са умнокрасиви и трябва да носят елегантни тоалети на работното си място вместо да сменят памперси и да готвят вкъщи България се е възраждала след войните заради висока раждаемост на българките по 6-7 деца в семейство
  • 39 ТрампЛин

    18 2 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    Типично за АБПФК! Завчера президента на Словакия се произнесе, че единствения капитал на Словакия, България, Румъния….са циганите! Винаги сте били късогледи, алчни комунисти!

    Коментиран от #47, #64

  • 40 яяя

    6 17 Отговор
    Не, не е в смъртността. Ако няма родени, няма и смъртност. Сега умират тези от периода на голямата раждаемост. И да бяха поживяли още малко, нямаше да променат нищо - все някога се умира. Но след тях не идват млади, поне колкото тях, това е проблемът.
  • 41 ТрампЛин

    16 0 Отговор

    До коментар #34 от "Касапин":

    Обясни ми вината на Едрия Капитал за невъзможността да достигнем мечтания от теб максимум от 3-4 милиарда население на Земята. И как изчисли че това е максимума който Земята може да изхрани.
  • 42 Вижте Унгария, браво

    9 17 Отговор
    Това се казва семейна политика, че хептем ще се затрием...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Дедо Пене

    0 17 Отговор

    До коментар #34 от "Касапин":

    Китай си реши проблема с пенсиите - чрез Ковид19 намали броят им с 200млн.човека - виж. доказателствата дадени от Хонх Кън Джъ-основателя на Фалунг Дафа!

    Коментиран от #45

  • 45 ТрампЛин

    16 5 Отговор

    До коментар #44 от "Дедо Пене":

    Китай си решава проблема и с формулата 996. Работно време от 9 до 9-6 дни в седмицата! Който оцелее взема пенсия.

    Коментиран от #48

  • 46 Бай ТОЛСТЬЙ

    2 16 Отговор

    До коментар #27 от "Бай той Толстой":

    Прав си само донякъде, защото в годините на Ковид-2020-2022г в България са изчезнали 100-130хил.повече пенсионери от предишни периоди
    т.е. намалението на населението е 130хил.починали повече, 25хил.-по-малко новородени и 35-40хил.емигранти /на година! Основната редукция е от пенсионерите!
  • 47 БПФ

    3 16 Отговор

    До коментар #39 от "ТрампЛин":

    Ами като да такъв ценен капитал, да ги продадем на някоя друга държава и да си изплатим външният дълг !!! Според тебе на кого му трябват хъxpeци?

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Дон Отворко

    19 2 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    Във Великобритания англосаксонците не са неграмотни, пък повече от тях имат по 3 и нагоре деца???

    Коментиран от #55

  • 50 Ванга

    17 0 Отговор

    До коментар #47 от "БПФ":

    Изкуството е да ги накараш да работят редовно и непрекъснато!
  • 51 Емо

    6 16 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Преди 9 г. , през 2014 г. виждам в бележка от Кауфланд - хляб 600 г. 0.49 лв. Онзи ден купих същия за близо 2 лв.
    Преди 15 г разходите за храна можех да ги сведа до 50 лв. на седмица. Сега под 150 лв не мога. Но заплатите не са се повишили 3-4 пъти, та поне да компенсират цените.
  • 52 А50

    3 16 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    Значи, Ф Димитров, Костов, Царя, Боко, Кикорчо все руски агенти. Жълтопаветниците са неспасяеми все ни натрисат руски десни проекти, а сащниците нищо незнаят и гледат от кюшето като на..ани

    Коментиран от #56

  • 53 Име

    20 1 Отговор
    Основният проблем с демографската криза е,че не преминахме през лустрация!
  • 54 По-Голата истина

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Проблемът с демографията е в условията за живот и переспективата за такиви условия. Колко пари заплата получават младите хора между 20 и 35 години, куту си направят дечица, къде да си намерят жилище с тия доходи, как да си прехранват семейството и как въобще да живеят. Я видните умници коментатори по радиа и телевизии си спомнете от 1995 г. та до ден днешен колко са минималните и средните доходи и кажете размерът на тия доходи не предопределяше ли демографската криза или не?
  • 55 ТрампЛин

    18 1 Отговор

    До коментар #49 от "Дон Отворко":

    И циганите им не можеш да ги различиш от англ-саксите, дори езика си вече са забравили! Политика на интегриране! Не на избиване!
  • 56 ТрампЛин

    19 0 Отговор

    До коментар #52 от "А50":

    Все от Ко и Ко!!! Липсата на Лустрация и Народна любов си казаха думата!
  • 57 Пак глупости са писали

    7 16 Отговор
    Изкарайте (има ги- документи черно на бяло) Какво е план "Ран-Ът" и ""Вашингтонският консенсус".

    .. за да се разбере, защо нацията ни загива.
  • 58 стрелба в горен ляв ъгъл

    6 18 Отговор
    Драги професоре. В природата оцеляват , и инвазивно заселват територии, само тези видове които имат висока раждаемост. Предполагам в Турция , Албания , Косово , Максуда идр. , не се повлияват от висока смъртност.
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 11 Отговор
    Проблемът се казва "ФЕМИНИЗЪМ" и агент Сабина.
  • 60 Хорхе Сантер

    5 0 Отговор
    Демек, кажи си, че в България няма медицина, болници и лекари.....
  • 61 Едуард Петров

    1 1 Отговор
    ,,Без ВЯРА не можеш да угодиш на Бога (на търбуха си), защото, който идва при Бога, трябва да вярва, че Той (търбуха ти) съществува и то съществено съществува!" И драскачи всякакви съществуват, като драскат, да не казват нищо и да УГОЖДАВАТ на търбуха си, както ПРОРОЧЕСКИ е казал един скромен наш съотечественик, Царство му Небесно: СИТ ТЪРБУХ, ЗА НАУКА ГЛУХ! (Радой Ралин)
    ЗАБЕЛЕЖКА: Под ,,НАУКА" разбирай БОЖИЕТО СЛОВО - БИБЛИЯТА! (Която на Български Език има 20 ТОЧНИ ПРЕВОДА и 3 сектантски превода: На Свидетели на Йехова, На Сан Мюн Мун - Мунити и на Бахай Ула - тъй нар. Бахайци! Тези три сектантски превода не са за сериозно приемане, но все пак, трябва някой да ги изследва, за да каже, че НЕ СА ЗА ПРИЕМАНЕ!
  • 62 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Е-Кънев се опитва да оправдае некадърността и недалновидността на родните политици !! И "вади вода от 100 кладенеца".....Вагнер, Енгел, Райт, Мъстгрейв !? Тъпото ,си е тъпо ако ще целия мозък на планетата да приведе в примери и доказателства !! Нима Райт и ЪТ унищожиха промишленост и селско стопанство ? В Чехия и Унгария настъпи ли демографска криза? Защо около 3 милиона млади здрави и способни хорао напуснаха страната ? Кой ги прогони, оставяйки ги без препитание ?? Че сега ги "коткат" да се върнели в България !? Да отглеждат тютюн или да правят чушкопеци !? За около 300-400 евро на месец .......!?
  • 63 Eдин

    0 0 Отговор
    Кънчо, Кънчо ... то бива човек да е прост, ама чак толкова ... че да е умен финансист !!!
  • 64 Едуард Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "ТрампЛин":

    Ако президентът на Словакия е потомствен циганин, което е много вероятно, питам, какво дремят словаците! Те бяха трудолюбив и борбен народ! Помним Събитията от 1968 година, какво стана, когато Съветските танкове нахлуха в Чехословакия, когато Министър-Председател беше Александър Дубчек, а Президент - Лудвиг Слобода! Танковете на Съветския Съюз минаваха през телата на налягалите по мостовете на р.Вълтава млади чехословашки патриоти и ги размазваха като дървеници! Американците в Западен Берлин, който беше територия на Западна Германия, бяха готови да нахлуят в Източен Берлин на ГДР и в цяла Източна Германия! Съветските войски щяха да ги пресрещнат! И тогава по Чудо беше предотвратена Трета Световна Война, вероятно, С ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ! България също изпратихме наши войски в Източна Германия и доколкото си спомням, заеха отбранителни позиции на Летищата на ГДР с Ракетни Установки Куб и други подобни, и Стрела!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.