Last news in Fakti

1 Декември, 2023 22:54 2 760 43

Бедуините в Синай се страхуват от разселване на палестинците от Газа в земите им

  • египет-
  • бедуини-
  • синай-
  • газа-
  • палестинци-
  • израел

Президентът на Египет публично заяви, че няма да разреши това

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната на Израел срещу Газа наближава края на втория си месец, в Египет се тревожат от докладите за усилията на Израел да изтласка 2,3 милиона души от обсадената Ивица Газа в египетския Синайски полуостров – домът на нейните предци, пише Ал Джазира.

Президентът Абдел Фатах ал-Сиси публично заяви, че Египет няма да позволи разселване на палестинци, тъй като това би означавало „края на палестинската кауза“ и потенциална заплаха за националната сигурност на Египет. Но новинарските съобщения предполагат, че Израел може да предложи да изплати част от огромния публичен дълг на Египет в замяна на разрешаване на принудителното разселване на хора от Газа в Синай.

Елдалил, египетски фотограф от бедуински произход, се тревожи, че това „отнема правото на палестинците да останат на земята си, като същевременно се внушава, че Синай е празна пустиня, в която палестинците могат да отидат“.

А това не е така и то от векове.

Триъгълникът от 61 000 кв. км земя, който свързва Африка и Азия, е популярна туристическа дестинация, значим религиозен и исторически обект и важен икономически център за Египет. Той е мястото на няколко находища на петрол и природен газ, както и на Суецкия канал, един от най-натоварените морски маршрути в света, който генерира до 9 милиарда долара годишно.

Полуостровът, чийто северни две трети са заети от Синайската пустиня, а планинският юг, който се гордее с Св. Екатерина, най-високият връх на Египет, също отдавна е дом на безброй бедуински племена, които са живели според традициите си от векове, като някои в крайна сметка се установяват в градове.

Тези общности често са били пренебрегвани от властите и са били съпътстваща щета в национални или регионални геополитически конфликти. Сега войната в Газа поражда страхове за бедуините.

Преди колониалните сили да начертаят граници, за да създадат държавите в региона днес, Арабският полуостров, Левант и Северна Африка са били свързани с търговски пътища, които са предлагали на региона общ език. Векторите на това явление бяха бедуинските арабски племена.

Елдалил казва: „Тези общности престанаха да бъдат номади, те се заселват като първите местни жители на тази пустиня преди повече от 1000 години“.

В началото те разделят полуострова на седем големи племена, които сега са се развили в общо 33, според експерти.

„Бродирането е огромна традиция, която общността все още практикува, както и бедуинската традиционна поезия, където те могат да разкажат своите истории“, казва фотографът.

Бедуинският закон е: „Ако има проблем... те ще седнат между спорещите семейства и ще го решат по по-цивилизован начин, който бихте видели в много прогресивни страни“, казва Елдалил.

„Те имат свой собствен набор от правила и негласни закони, нещо, което с времето създаде много проблеми между тях и правителството, точно както се случва с всяка друга местна общност в света“, добавя Елдалил.

Дълбоката им връзка със земята е допринесла за това напрежение с властите, казва тя. „Те са в състояние да вървят с дни и седмици в пустинята, познават всеки сантиметър пясък и всеки ъгъл на планината. Те познават земята си толкова добре, че чак става плашещо и възниква необходимостта да ги контролират".

Ученият Хилари Гилбърт казва, че бедуините имат „екологична идентичност“.

„Те виждат себе си като неразделна част от естествения свят и затова се възприемат до голяма степен като негови пазители“, добави изследователят от университета в Нотингам по антропология и развитие.

Много от тези „пазители на естествения свят“ отказаха да напуснат земята си, когато Израел нахлу в Синайския полуостров през 1967 г., окупация, продължила 15 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 8 Отговор
    Не Човешка Жестокост Са Войните
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 9 Отговор
    Диктаторите Войнолюбците и Търговците на смърт са Жестоки и не са Човеци

    Коментиран от #9

  • 3 Прокопи Прилепа

    28 13 Отговор
    Никой не иска палестинците на своя територия. Който е направил грешката да ги приеме, след това жестоко е съжалявал. Навремето Йордания след няколко дни боеве ги изрита от своята територия и Ливан ги прие. После започна 15 годишна гражданска война в Ливан, след което тотален упадък на някогашната "Перла на Близкият Изток". Част от Ливан беше окупирана от Сирия, а иранците помагаха и помагат в момента на палестинските терористи. Самите ливанци преди няколко години водеха война срещу палестинците в град Триполи, която отново показа че тези неблагодарни чергари, нямат място в цивилизованият свят. Египет със сигурност ще употреби сила срещу тях, за да не ги допусне на своя територия.

    Коментиран от #7, #27, #37

  • 4 Никой не иска палестинци

    28 10 Отговор
    Не са стока. Два опита за преврат са направили в Египет, три в Йордания.
  • 5 ХАХАХА

    4 8 Отговор
    Има страхотна новина ! : колко страхотна ?,толкова ,че никой в България не се вълнува от бедуините в Египет!

    Коментиран от #24

  • 6 Би бИ Ппп

    12 8 Отговор
    Правилно че не ги щат! Та кой иска с-ни в държавата си. Тях никой не ги ще, а тия дето имат поне малко акъл се оправят навсякъде. Останалите са ш-то.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    не Всички Бедуини са Номади чергари скитници Във Всеки Етнос Държава Дестинация Хората са РАЗЛИЧНИ
    Както и Монетата Има Две Страни
    Ези и Тура
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    6 3 Отговор
    Бедуините нищо не разбират. Да разселят бежанците в Шарм ал Шейх, Хургада, Марсаалам и Луксор, както правим ние с укронацитата.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Факт

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    Нация от тесногръди селяни от кво да се вълнува.Ако не бяха панелните блокове и строителнинвойскиноще половин България да живее по землянки.Още не сте се научили че се паркира на паркинг а не в полето маймуни качени в коли.Трябва да се провери дали шимпанзетата карат кола щом българина може значими те могат

    Коментиран от #25, #42

  • 25 Ти ще кажеш

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Факт":

    В Гърция и Австрия строителни войски ли построиха жилищата? Моето жилище Строителни войски ли го построиха? Тук май само ти не можеш сам да си построиш жилище и затова някой друг ти е виновен.
  • 26 Възхитен съм

    14 1 Отговор
    Възхитен съм. Вижте какво сте написали:
    Бродирането е огромна традиция, която общността все още практикува, както и бедуинската традиционна поезия.

    Не правите ли разлика между Бродиране и БРОДЕНЕ (по пустинята).

    Знанията ви са зашити с бели конци
  • 27 Гражданин

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Прокопи Прилепа":

    Палестинците никой не ги иска, защото те, където и да идат ще искат да се върнат в земите си. Затова постоянно ще създават проблеми. Но кои сме ние да ги обсъждаме само защото искат бащините си земи, на които живеят от хиляди години.

    Коментиран от #28

  • 28 селянин

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гражданин":

    Те са си на земята. На тази ивица могат да си създадат прекрасен живот. 42 километра безкраен плаж на Средиземно море. Нали се сещаш? Само че те правят ракети.

    Коментиран от #38

  • 29 Ами

    5 2 Отговор
    ясно е като бял ден, че никой не ги иска тези развъдени терористи.
    Само Европедалистан ги чака с отворени обятия.
  • 30 края на палестинската кауза

    3 1 Отговор
    Защитаваме палестинците, ама не ги искаме! Хахахаха

    Коментиран от #40

  • 31 Сск

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Успех Ваня Григорова":

    Ако си вярваш , кажи защо Русия не нападна Финландия? Отговора е защото Финландия никога не е била васална на Русия държава , каквато Украйна беше при Янукович. Ако утре беларусите разкарат Лукашенко , ще последват съдбата на Украйна

    Коментиран от #33

  • 32 Палестинците трябва да бъдат

    5 2 Отговор
    изпратени в Русия и Турция, там има много земя! Нали Москва и Анкара са най-големите им приятели!?
  • 33 Прочети историята бе, другар!

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Сск":

    След няколко кръстоносни похода, през 13 век Швеция завладява територията на днешна Финландия. Шведски и немски благородници и търговци се заселват в страната.
    През 18 век войните между Швеция и Русия довеждат до двукратна окупация на Финландия от руски войски и значителни грабежи и опустошения от тяхна страна.
    По време на Наполеоновите войни Финландия отново е окупирана от руски войски и на 29 март 1809 г. е обявена за автономно Велико княжество в лична уния с Руската империя.
    Според Пакта Рибентроп-Молотов Финландия попада в съветската сфера на влияние и през ноември 1939 г. Съветския съюз напада Финландия.

    Коментиран от #35

  • 34 Сск

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Може да си прав, незнам.":

    Ако съм един богат , пиян украинец -една дума няма да чуеш от мен,защото всичко разнасяш по бг форумите
  • 35 Сск

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Прочети историята бе, другар!":

    Какво общо има това? След разпада на СССР , Украйна предава ядрения си Арсенал на Русия. Защо ѝ е в последствие да трупа ракети на границата с Русия ? Русия има над 6000 ядрени бойни глави!
  • 36 21.09.2023 БТА

    1 1 Отговор
    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.
  • 37 факуса

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Прокопи Прилепа":

    и евреите не са желани и никога не са били никъде по света
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Всяка жаба да си знае гьола !

    5 0 Отговор
    Бели при бели , черни при черни , жълти при жълти и т.н.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 абе,

    1 0 Отговор
    Братята им мюсюлмани не ги искат но нямат нищо против да ги набутват нелегално в европейските държави на издръжка.И тук не ги желаем.Лъжа е,че палестинците искат собствена държава.Ако са искали щяха да приемат ....През май 1947 година се създава специална комисия за Палестина на ООН, която разглежда два варианта – единият се състои в предложението за създаване на две независими държави – палестинска и еврейска, като град Йерусалим е поставен под международно управление. Вторият предлага създаването на федерална държава с две отделни административни структури. Арабското население и ръководството на палестинската общност отхвърлят становището на световната организация. Евреите обаче го приемат....сами са си виновни.Избрали са да мятат камъни и да стрелят и така да ги издържа международната общност с помощи отколкото да изградят своя държава.Да си налягат парцалите там и да сядат на масата за преговори.