Last news in Fakti

14 Декември, 2023 09:01 3 973 151

Когато законът няма значение, а флексът е по-силен от историята

  • паметник на съветската армия-
  • демонтаж-
  • спор-
  • закони-
  • съгласуване

Демонтирането/премахването на Паметника на Съветската армия отвори полюсни дебати в обществото

Когато законът няма значение, а флексът е по-силен от историята - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демонтирането/премахването на Паметника на Съветската армия отвори полюсни дебати в обществото. Горещи страсти има и от двете страни – както „за“, така и „против“. Но това са полюсни политически окраски, на които сме свикнали. Част от ежедневието ни са. Леви, десни, централно-либерални, сглобково некоалицонни – всякакви. Политическите окраски са едната част на монета, другата част е държавността. Дори и в даден момент да има политическо мнозинство, което е решило да направи нещо въпреки съпротивата на по-малката част от обществото, е добре това да става по законен път. Нали се бием в гърдите, че живеем в правова държава.

Така ли е…
След като бутането, демонтажа, развалянето, срутването, заличаването и т.н. дейности, свързани с Паметника на съветската армия, започнаха, с ФАКТИ се свързаха хора, които поставиха редица въпроси, но все свързани с това дали са спазени законовите разпоредби, когато става въпрос дори и за демонтаж.
В тази връзка изпратихме няколко конкретни въпроса до Министерството на културата, защото министърът на културата Кръстю Кръстев е пряко ангажиран с процеса по демонтажа/премахването.

Ето на какви въпроси очакваме отговори:
- Дали са извършени изискуемите съгласувателни процедури по Закона за културното наследство (ЗКН)
- Изпълнени ли са изискванията по чл. 14, ал 1, т 13, буква „В“ от ЗКН, а именно да са съгласувани инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване;
- В тази връзка инвестиционен проект за премахване и преместване дали е разгледан и приет от специализирания експертен съвет по Изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата, по чл. 14, ал 3 от ЗКН
- Ако е разгледан, дали има положително становище – дали е съгласуван. Защото това е правомощие на министъра на културата или определено от него длъжностно лице от състава на министерството да съгласува.
2. Има ли данни, че Паметникът се намира в територия на Недвижимо културно наследство и всички намеси в тези територия следва да се съгласуват по реда на чл. 84 във връзка с член 83 от ЗКН – дали и тук има положително становище от министъра на културата.
3. Ако тези процедури не са извършени, дали ГД „Инспекторат по опазване на културното наследство“ е изпълнила задължението си по член 192 от ЗКН при упражняване на контролната дейност на инспектората по член 15 ал 2 – а именно инспекторите да извършват проверки на място или по документи.

ФАКТИ разполага с информация, че демонтирането на паметника е предварително съгласувано на политическо ниво. Решено е, че ще се маха. Точка. И вече се действа. Но дали преди това са извършени необходимите съгласувателни процедури, въпросът е отворен. Съгласувал ли е министърът премахването на паметника и неговото преместване при положение, че още не се знае къде ще бъде преместен, както твърди областният управител на София г-жа Вяра Тодева. Чакаме отговори.

След като пуснахме въпросите се разбра, че от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ са изпратили инспектор на място, но дали той е съставил необходимите документи. Или следва устни заповеди, защото така е най-лесно. Има ли документ черно на бяло, който да докаже, че си е свършил работата.

Това, че Паметникът на Съветската армия ще падне, е по-скоро ясно. Но спазен ли е законът!? Или пак се действа на принципа – ние сме силните на деня и за нас законите не важат… Когато законът няма значение, а флексът е по-силен от историята. Въпросите са ни входирани и чакаме отговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    93 54 Отговор
    Благодарение на Трети украински фронт България съществува. Чърчил изобщо беше зачеркнал България като държава.

    Коментиран от #131

  • 2 Ивайло

    145 41 Отговор
    След Белене, Козлодуй и Нефтохим, дойде реда и на Паметника на Съветската армия, която освободи разрушената Варшава, Прага и Берлин, концлагерите Аушвиц, Треблинка, Освиенцим, Бухенвалд... Но видиш ли, според отрочетата на БКП - Ивайло Мирчев, Христо Бойкикев и онзи Панев, доносниците Инджев и Василев, и явочника Стефанов същата армия-освободителка, в чийто състав и в Унгария, и в Чехословакия е и българската армия, под командването на легендарния български ген. Владимир Стойчев, била окупирала фашистка България!

    Коментиран от #35, #70, #83, #130

  • 3 Много фашисти

    117 33 Отговор
    Управляват в Бг.

    Коментиран от #45

  • 4 обективен

    126 32 Отговор
    Господ ще накаже тези антибългари , кланящи се на всеки който им свирне , и които превърнаха хубавата ни родина в страна от третият свят

    Коментиран от #43

  • 5 Сила

    89 7 Отговор
    За флекс и рязане се обърнете към Харизанов....... той ги разбира тия работи, експерт е
  • 6 Верно ли

    105 16 Отговор
    Браво, и вие да свършите една полезна работа накрая! Ей ви ги Променкаджиите, дето обещаваха съдебна реформа - излязоха по-големи престъпници от Бочко, ама нещо никой не им държи сметка и са ги оставили да безчинстват на воля!
  • 7 Пич

    113 21 Отговор
    Два дни не схващате същината ! А тя е , че паметника не е много важен ! Важното е , да ви сервират подобни тъпотии , за които да се карате , за да не мислите за важното !!! Истината е , че държавата вече действа във военно положение , но не заради себе си , а военно положение , заради чужди държави и интереси ! Искуствено наложена инфлация , ниски доходи , измислени глоби и рестрикции , пълно разгащване на нашата армия , за сметка на чужда , и последно , но най важно - загробване с чудовищни заеми , за плащане на чужди масрафи ! А вие си се боксирайте за няколко камъка , с малко месинг отгоре !!! За да не се светите , да боксирате управляващите !!!
  • 8 Миии

    67 21 Отговор
    Законност - Евроеатлантик е оксиморон

    Коментиран от #17

  • 9 Митко

    43 98 Отговор
    Стига сме пазили препикания паметник на чужда армия, която ни е окупирала! И сме си платили за окупацията с три национални фалита след 1945. Още не можем да се оправим от "братското" наследство. Моча трябва да си остане в музея.

    Коментиран от #19, #44, #55, #69

  • 10 Като привържат с флекса,

    19 24 Отговор
    Идва къртачс.Или багерите.

    Коментиран от #12

  • 11 Aлфа Bълкът

    31 65 Отговор
    Туй ще ви е лаенето за тоя паметник, 3 дни ще подхвърляте опорки след демонтажа и на четвъртия ден ще трябва нова тема да лаете.
    Ама започна се, Альошки-мальошки, партизанки-кортизанки заминавате!
  • 12 Aлфа Bълкът

    21 36 Отговор

    До коментар #10 от "Като привържат с флекса,":

    Едно време те викали танковете, сега ние ще викаме багерите!
  • 13 Защо

    30 66 Отговор
    Защо харчите грешни пари за демонтаж???Контролиран взрив и да се отърваваме!
  • 14 Баце

    21 48 Отговор
    Копейките нещо са се объркали.
  • 15 гого

    81 15 Отговор
    Все някога трябва да бъдат спрени, шепа самозабрави се малоумници и безхаберници който решават съдбата на цял народ.
  • 16 Какви дебати искате .едали,

    80 17 Отговор
    нали уж демокрация е вече, а защо ви е страх от референдумите, те са истинската воля на народа. Ако имате болшинство, действате по волята му, но така, с 10% подкрепа на изборите, нямате право да пипате нищо. Само референдум ще реши проблема, и то веднага!

    Коментиран от #93

  • 17 Моарейн

    67 11 Отговор

    До коментар #8 от "Миии":

    Тия няма да познаят законността, дори да ги ухапе по носа. Освен това те се имат за богоизбрани, защото са назначени от амбасадата, а законът е само за презряното простолюдие, което скоро ще бъде натирено ккъм фронта, за да не им разваля рахатлъка.
  • 18 693

    23 5 Отговор
    Тук е пренатоварено от тежки малоумници
  • 19 Каква окупация си видял,

    48 15 Отговор

    До коментар #9 от "Митко":

    тогава си бил още в дисагите на баща си?
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 30 Отговор
    Бог ДА ПРОСТИ МОЧАТА и да дава сили на БЛИЗКИТЕ МУ
  • 21 Паметникът е вдигнат незаконно

    21 40 Отговор
    И следователно всичките тези въпроси зададени от ушанките отпадат.
  • 22 Геро

    16 40 Отговор
    Аре, чао и да заминава в небитието.
  • 23 Спиро

    12 30 Отговор
    Един флекс... незаконно.
    Два флекса - добро техническо (и политическо) решение.
  • 24 Ха ха ха

    24 48 Отговор
    Кога копейките и русофилите ще се изнесат за "свободният, щастлив и процъфтяващ " руски мир? Нали постоянно ревът, че тук било фашизъм.....

    Коментиран от #38

  • 25 БСП на Бунището

    20 43 Отговор
    Никъде в Закона не са изброени подобни Съгласувания...Ето го Закона ...
    Законопроектът за изменение на Закона за обявяване на Комунистическия Режим за Престъпен гласуван в НС от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и БДЦ-Народен съюз. Против бяха от БСП, АБВ и "Атака".
    – от публичните места да бъдат ПРЕМАХНАТИ всички лозунги, снимки, знаци, предмети и Паметници, които са създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Забраната важи и за всичко свързано с Българската комунистическа партия (БКП) и нейните ръководни функционери.
    Ако определени Паметници ,предмети, знаци или сгради не могат да бъдат премахнати, то тогава пред тях да се поставя табела с надпис, че Комунистическият режим е обявен за престъпен със закон. Премахнатите паметници могат да се даряват на Музея за социалистическо изкуство.
    Ако символите не бъдат премахнати, глобите са 200 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо..."
    Хирурга не демонтира Тумора ,а го Премахва ,като го изрязва...В този случай с " Болгарка" ( така наричат в Русия ъглошлайфа),за да е завършена Метафората ...
  • 26 Жалка история

    53 24 Отговор
    Не им мина номера с 3 март и сега си отмъщават на паметник. Срам И позор

    Коментиран от #28, #31, #33, #34, #36, #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Друг

    26 4 Отговор

    До коментар #26 от "Жалка история":

    Жалка история е жалката история
  • 29 Абе Сидеров

    8 12 Отговор
    Жив,ли е?
  • 30 ТаУмВзе

    32 9 Отговор
    Варварите са си нацисти! Ще ходят на стадиона Едпосочно ВСИЧКИТЕ!

    Коментиран от #47

  • 31 Бегай да пазиш

    15 30 Отговор

    До коментар #26 от "Жалка история":

    3 март.Колкото опазихте мочата.
  • 32 Бялата Златка

    10 18 Отговор
    КОЛОНИЗАТОРИ!!! Копейката ми изяде хлбеца!
  • 33 Вземи си го

    11 26 Отговор

    До коментар #26 от "Жалка история":

    в къщи тоя "паметник"
  • 34 Що бе какво е

    9 15 Отговор

    До коментар #26 от "Жалка история":

    3 март.Я кажи
  • 35 Тези малоумници,

    44 11 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    чиито имена споменавате г-н Ивайло, избиват, според мен, едни сериозни комплекси за малоценност, за лоша образованост, за лошо възпитание, за лошо поведение. Те си мислят, че са "хванали Господ за шлифера" и всичко им е позволено в момента - да грабят, да рушат, да ни се присмиват, да унижават един цял народ. Да, ние като целокупен народ сме в момента на колене пред тях и те си развяват томахавките. Но .... няма нищо до безкрай.
  • 36 Не се притеснявай

    11 27 Отговор

    До коментар #26 от "Жалка история":

    След 9.9 и паметника ще му дойде реда и на 3.3. Ще режем опашката сантиметър по сантиметър, не отведнъж🙂
  • 37 Какъв 3 марш,бе???

    15 26 Отговор

    До коментар #26 от "Жалка история":

    В марш,бе.Тук не е Москва!
  • 38 Моарейн

    48 15 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха ха":

    Що не се изнесете вие, "умните" и кресливите" към любимата си Америка, а? Нали и без това за вас "всичко българско и родно е негодно". Заминавайте и не се връщайте, ама там ще трябва да бачкате на пет места от сутрин до мрак, да сте доживотен длъжник на банките, а като се разболеете, оставате на улицата, защото смъкват и последната риза от гърба. А работодателят не търпи да дращиш по форумите, а те изцежда до последна капка, след което те захвърля като ненужен парцал. Толкова за американския рай. Ама вие сте силни само на приказките. В моженето и бачкането никакви ви няма, тунеядци такива.

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Хаджи протестър

    22 9 Отговор
    Паметника напомня всъщност че е имало разделено общество война и заради това трябва да го има заедно с цялата полемика около него за да не се повтаря отново същото някога.
  • 40 Ха ха ха

    18 30 Отговор

    До коментар #38 от "Моарейн":

    Е така де....в Америка е лошо, тук е лошо, тогава спокойно може всички русофили да ходите в москлията, там е хубаво.....

    Коментиран от #46

  • 41 Баце

    3 14 Отговор

    До коментар #38 от "Моарейн":

    Нещо си се объркал.
  • 42 ИНЖ

    19 28 Отговор
    Абе Аланкоолу, "Дебатът" е, че комунистите не платиха за престъпленията срещу Държавата и Нацията, които извършиха и продължават да раболепничат пред Москва. Ако искаме Бг да съществува, необходима е СПРАВЕДЛИВОСТ!!!! Махането на съветските и псевдо-партизански паметници е най-малкото!!!!!!
  • 43 точно така

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "обективен":

    АМИН братко, и дано да стане по-скоро че да се отървем от всичката продажна предателска сган и от господарите им! Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ вижда чува и разбира всичко и раздава всекиму заслуженото, не можеш да се скриеш или да го излъжеш! БОГ да закриля България и достойните българи и дано ТОЙ да накаже всички които за власт и пари предадоха народа и Родината.
  • 44 1234

    39 9 Отговор

    До коментар #9 от "Митко":

    Като ще я караме така, да разкараме и онзи - на америкнаските летци бомбардирали София - какво ще кажеш ? Аман от безродници! И на негово място да сложим паметник на капитан Димитър Списаревски - ако не знаеш кой е, още по-зле за теб. А за съветската армия - каква да е за държава, която допреди няколко месеца е била на страната на фашистка Германия - тоест Враг? Използйте ги тиези мозъци за нещо повече от америконопоклонничество!

    Коментиран от #146

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Моарейн

    35 14 Отговор

    До коментар #40 от "Ха ха ха":

    Тук е родината ми, "умнико" и за разлика от тебе аз съм възпитана да я обичам такава каквато е, даже и с вас, продажните американофили, които я рушите системно и методично. Толкова по въпроса, спести си дращенето по форумите и бягай на "Козяк" да ти платят центовете и да те потупат по главичката.

    Коментиран от #50

  • 47 помисли си пак

    17 15 Отговор

    До коментар #30 от "ТаУмВзе":

    Кои са варварите? Тези които не търпят комунистическите тотеми или онези, които рушат църквите и пращат божиите служители по лагерите?

    Коментиран от #53

  • 48 Само констатирам

    21 3 Отговор
    На територията бг , простотията и предателството винаги са били и са пред разума !
  • 49 нннн

    27 6 Отговор
    При всеки много спорен въпрос се прави референдум. И точка. Другото е чесане на езиците и извиване на ръцете. НО управляващите се боят от думата ,,референдум" като дявол от тамян

    Коментиран от #56, #61

  • 50 Ха ха ха

    13 28 Отговор

    До коментар #46 от "Моарейн":

    Комунист род и Родина няма!
  • 51 Факт

    5 6 Отговор
    Действията на управниците се оправдават със законите.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ТаУмВзе

    30 10 Отговор

    До коментар #47 от "помисли си пак":

    Като сте почнали да Рутите Паметници, почнете да горите и Книги, после който не е Съгласен на Кладата и тва е. Нали така! Бичите със нацистки методи, които ви заслепяват в Ярост, която не е насочена срещу Тирана, който ни Гази. Има само Един Съдник! Да си знаете. Оставям настрана, какво означава ПАМЕТНИК! Тва е Варварстно бре!

    Коментиран от #72

  • 54 бобо

    30 6 Отговор
    Преди време бяха казали, че докато не се махне рубинената звезда над партийния дом, България няма как да се оправи, добре, махнаха я, дори премахнаха и Мавзолея. Но, за огромно съжаление, България не само, че не се оправи, ами задълбахме абсолютното дъно в Европа! Сега, след като беше резрушен и този "комунистически тотем", колко ли още ще продължим да дълбаем, защото нашето дъно няма край!
  • 55 7777777

    24 11 Отговор

    До коментар #9 от "Митко":

    ОТ СЕГАШНИЯТ ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА ПО-ГОЛЯМ НЯМА!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Демократ

    14 21 Отговор
    Писмо от 1993 г. на скулптура Далчев,по повод взето от СОС решение за премахване на МОЧА, което 30 г. не се изпълнява, познайте защо. ""И сега редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението.Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра - да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите".
    Част от нашия народ обаче иска да бъде унижаван,поробен,лъган и ограбван и това е големия проблем.
  • 58 бай Иван

    24 6 Отговор
    За псих.одесните думата референдум не съществува, по простата причина ,че се смятат за някакво особено творение на природата, като хем са умни, хем красиви /бих казал и обра.т.ни/ и мнението на никой друг няма дначение за тях. Единственото което могат да правят е да бутат и нищо да съграждат . А и да се целунат в устата с тези дето уж щяха да демонтират от управлението.
  • 59 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА / фашаги/

    24 8 Отговор
    Когато не си държал автомат, дръж ми флекса , ти другарю от .КОЗЯК ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ

    Коментиран от #63

  • 60 бай Иван

    18 1 Отговор
    Знаете ли ,че за Факти думата обратен е забранена ? Не можеш да напишеш примерно обратен завой. Що ли?
  • 61 Съвсем официално

    12 23 Отговор

    До коментар #49 от "нннн":

    Дали се е провел референдум преди поставянето на този монумент?,??
    А референдум Дали до бъдем окупирани????

    Коментиран от #65

  • 62 Край

    22 8 Отговор
    Абе братя "демократи". Защо не давате народа да се произнесе по въпроса за паметника. Имаше избори с тях можеше и да питате суверена с един референдум. За това скачахме по площадите 90те. години. За да има демокрация и да ни питат.
    Не стана обаче. Пак ще скочим - да си знаете.
  • 63 Умен по цялата глава

    10 20 Отговор

    До коментар #59 от "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА / фашаги/":

    Ограмоти се бе.Флекс,Бош,Елтос,Хитачи да марки Ъглошлайф....Днес падна и главата на руския Окупатор....Едно по едно...
  • 64 Пръч

    17 9 Отговор
    Пак ще ехти червената песен
    пак ще грейне червена звезда
    Ще бъде истински Девети септември
    в Белене пак ще натъпчем врага!
  • 65 Край

    8 2 Отговор

    До коментар #61 от "Съвсем официално":

    Ама нали това беше лошо. Нали това не искаме повече. Или няма "не искате" получаваме още от същото.
  • 66 1111

    17 9 Отговор
    БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ-ЗАЛИЧАВАНЕ НА ВСИЧКО РУСКО, ПРИЕМАНЕ НА НОВ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК -4 ЮЛИ, ПРИЕМАНЕ НА ДОЛАРА КАТО НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА, ПРЕМАХВАНЕ НА КИРИЛИЦАТА И ПРИЕМАНЕТО НА АНГЛИЙСКИ КАТО ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК, НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЧУЖДИ ЛИЦА С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ЗА МИНИСТРИ-ЗА ЕКЗОТИКА И ЦВЯТ МОЖЕ ДА ПОКАНИМ НЯКОЙ АЗИАТЕЦ, АФРИКАНЕЦ ИЛИ ЮЖНОАМЕРИКАНЕЦ! ОТКАЗ ОТ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА!

    Коментиран от #84

  • 67 Само питам

    10 16 Отговор
    Калинчо, защо не емигрираш в Русия?
  • 68 Човек

    11 15 Отговор
    Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис, Симеон, Асеневци, Борис Трети - те не са част от историята ни и делата им не заслужават паметници като тези на една ЧУЖДА окупационна армия. Радев добре описа себе си и подобните нему като безродници. За тях България не е независима държава, а руска губерния, доминирана от огромни монументи на червената армия. Като искате история дайте да изплющим и по един огромен монумент на някой султан във всеки областен град. Великите ни възрожденци като Раковски и Ботев правилно са пишели срещу Русия и са предупреждавали българския народ че тя идва тук не да ни освободи, а да ни подчини. Е, добре си е свършила работата.

    Коментиран от #73

  • 69 На мен пък

    18 6 Отговор

    До коментар #9 от "Митко":

    Не ми харесва,че една ШАЙКАе окупирала София и вместо коледна украса,слага розови носорози и лъскави недоразумения.Понеже нямат никаква жизнен опит,тяхно мото е"Не ни гледайте какво правим,а ни слушайте какво говорим".Нашите родители,това,което са построили,сега го ползваме(атомна централа,цялата страна електрифицирана,пътища до най-малки селца и тн,и т.н).Сега само рушат и намаляват капиталовите разходи.
  • 70 Българин

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Ти знаеш ли въобще нещо за "освобождаването" на Варшава от червената армия???
    Ти си абсолютен илитерат на тема История!
    Цирей за изстискване
  • 71 Българин

    11 17 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби съвсем се е разбесняла, но след като МОЧА бъде свален от постамента ще кратне. И ще продължи да живее, както преживява без мавзолея и без празниците 7 ноември и 9 септември.
  • 72 Пръч

    20 4 Отговор

    До коментар #53 от "ТаУмВзе":

    Съвсем не преувеличавате! Жак дьо Моле е изгорен на кладата и там сред пламъците отправя Страшното проклетия срещу Льо Роа дьо фер, Филип IV Хубави, Ангеран дьо Марини и обкръжението им до една година да ги няма! Сбъднало се е доста по бързо, а след 2-3 петилетки и родовете им са се затрили! Оставете ги да отидат сами при Евгени Бастърджиев, тези объркани кищожносто, достойни за съжаление! Добре, че никой не им посяга, за да им дава аргументи за агресия и унищожаващ комунизъм! Виждате колко кротки и благородни са приятелите на Русия и колко злобни неофашистите! Културен фашизъм - настоящ ужаст!

    Коментиран от #79, #126

  • 73 Да кажа

    17 5 Отговор

    До коментар #68 от "Човек":

    В голяма грешка си.Ние сме били под петвековно робство,докато всички напреднали страни са имали КОЛОНИИ.И сега наричаме освободителите окупатори.

    Коментиран от #90

  • 74 Моряка

    21 10 Отговор
    Докато не съборим Американското посолство,така ще бъде.Оставили сме американските агенти да унищожават всичко българско и да ни превръщат на тъпи вандали,чалгари и джендъри,в най добрия случай безволеви наркомани.Нищо чудно на мястото на паметника на СА да се появи паметника на онези славни момчета,които избиха над 4000 спящи софиянци,поради нашето и най вече софийското овчедушие.

    Коментиран от #77, #85

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 червен е сайта

    9 5 Отговор
    Факти най-после лъсна. Ярко червено.
  • 77 Доротея

    6 3 Отговор

    До коментар #74 от "Моряка":

    Ами иди го събори бе женчо!

    Коментиран от #92

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 !!!?

    10 11 Отговор
    МОЧА - Пърната връв на русофирите !!!?

  • 81 Русофили

    9 17 Отговор
    Айде омитайте се от тук.Убаво ви беше у коминизъма.Всеки неграмотник на заплата.Червените номенклатури си живееха като капиталисти.Техните деца най надарени.Ако не со комунист не можеш да успееш изобщо.Трябва или да си комундел или близо до тях.И още не можем да се отървем от децата им.Станаха капиталисти и политици.Седнали да ми защитават паметник на окупатори.От какво са ни освободили бе,да ви питам
  • 82 Пръч

    15 5 Отговор
    Нийде няма такива глисти, като ,,културните" фашисти
    рушат без съвест и без път, очакват ги Божий и Народен съд!

    Коментиран от #136

  • 83 обектив широкоъгълен

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    Този пост е чиста пропаганда. Дали като те освобождават не те заробват.Фактите са си факти.Генерал Стойчев е отличен спортист, но военните му умения стигат до командир на рота.Германските войски се изтеглят от Гърция и ролята им е била да ни сдържат.Трети Украински фронт се готви за настъпление у нас но след посрещането на челни разузнавателни части изобщо бойни части не влизат у нас а втори ешелон спомагателни войски Другите продължават към Унгария.Най големите разрушения са причинени от авиацията на САЩ и Великобритания.Центърът на София е сринат.Бомбандировки на съветската авиация има над гара Горна Оряховица иСтара Загора (от неизвестни самолети 1941).А посочените лица са отрочета на активисти на революционното движение.Те другите не са доживяли след народния съд .Преди това е имало и оранжев терор и военни преврати отвличания и убийства на журналисти .Рязани глави Убийство на 18 души сред които на 7 деца от 4 пехотен полк в Ястребино.Изобщо нека да си помним цялата история а не отделни фрагменти
  • 84 Моряка

    16 5 Отговор

    До коментар #66 от "1111":

    Ами то заличаването на държавата започна още от преди 33 години,когато софийските сини боклуци изтипосаха на трибуната на Орлов мост американския посланник Сол Полански.И от 26-то място по развитие България се сгромоляса към блатото.Излизане няма,под мъдрото ръководство на Онова Посолство.Аха да си повдигнем главата и да вземем въздух и ти изпращат някой Кирчо или Тагаренко да ти я натисне още по дълбоко.

    Коментиран от #87

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хе-Хе

    16 4 Отговор
    И Ботев и Раковски са писали поезията си и съставяли План за освобождение на България /от кого/ в руския град Одеса! Но, това, какво са писали някои възрожденци за Русия, защо изобщо се коментира!? Нали 3 дни ни убеждавате, че нямате нищо срещу паметниците на Русия - освободител, а само срещу творението на съветската окупация! Лицемери безогледни! Утре ще съборите и Шипка и Християнството, само защото така е модерно и интелигентно! И добре финансирано! Унищожават историческите жалони на българщината, за да ви направят територия на чужди народи и интереси! Извършителите, до един отроци на бивши номенклатурни и ДС кадри, с окраденото от вас и България са си подсигурили зони само за себеподобни тук и на Запад!

    Коментиран от #88, #104

  • 87 Ти забрави да

    5 8 Отговор

    До коментар #84 от "Моряка":

    Кажеш за другарите с куфарчетата ,за два пъти фалит на държавата от твойто БСП.Този екземпляр Р .Гечев има наглостта да се показва .Замълчи смени си червените очила.В Германия приеха закона за лустрацията ,разбра ли .

    Коментиран от #95, #102

  • 88 Млък бе

    7 7 Отговор

    До коментар #86 от "Хе-Хе":

    Паметниците на руския цар и всички 400 на Русия,са пазени и подържани.Паметниците на СССР до ги заври знаеш куде.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    8 12 Отговор
    Всякакви червени лимонки изплуват от блатото! След като не можаха да ни го пробутат тоя Тотем като "благодарност" от "признателния народ", сега пък - "културно" наследство!? "Милионите" представени от Възраждане, БСП и ИТН ги видяхме онзи ден - стотина-двеста заблудени маргинала които обикаляха наоколо като свободни електрони. Т.н."Моряк" - сега е момента пич - вземете си този туч във Варна?! Безплатно! За нас - софианците - това е вътрешен въпрос. Ако вие го искате - моля! А, и още нещо! Въпроса за културното наследство дали е имал значение когато Комунистите поругаха Войнишките паметници? Моля разпалените защитници на МОЧАта да кажат - проронили ли съ сълза за паметниците на онези мъже които оставиха костите си за България през Сръбско-българската, Балканската и Междусъюзническата и Първата Световна?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Ей копейка

    6 8 Отговор

    До коментар #16 от "Какви дебати искате .едали,":

    "болшенство" е руска дума, българската е мнозинство. А за референдумите, - сори ама вашия професор русофила българомразец си го каза: 80% -дебили, та дебили ли ще казват какво да и какво не?

    Коментиран от #147

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 5 Отговор

    До коментар #87 от "Ти забрави да":

    Нищо не е забравил! Той си е комунист и в червата и не го крие! Диалога с него е загуба на време - все едно да спориш с ЦК на БКП!
  • 96 Истината!!!

    8 7 Отговор
    Там трябва да има български паметник! Руски, американски, френски и тем подобни паметници - в периферията! В България в цантъра на София - само български!!! Аман от продажници с робска психика!

    Коментиран от #100, #101

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Ами да

    5 8 Отговор
    Когато няма други аргументи, винаги се прибягва до технически причини! Путин ви събори паметника! Отивайте при неговата история! Други руснаци са ни освободили, макар користно, преди 150 години, не са сегашните! И, стига вече, България е с цивилизования свят, колкото и да е трудно, правилно е!
  • 99 Разично е

    10 3 Отговор
    За разлика от талибаните, нашите използват флекс, щото бимбите им са в украйна. По всичко друго са "копи -пейст"
  • 100 Пръч

    15 6 Отговор

    До коментар #96 от "Истината!!!":

    Че, той паметника си е български! В Австрия е съветски /руски/! Но, ако това е проблема и аргумент, че в Австрия не го събарят, дайте го на Тьотя Митрофана да си го стопанисва! Но, по добре питайте покойните хора, които са го построили! Те считаха, че Алексей е един загинал за Свободата на човечеството и България съветски войник! А който е останал жив и стигнал до Берлин е бил репресиран от Сталин! Знаеш ли колко Герои на СССР са били пратени в лагер и разстреляни след войната! Разбери, ако си в състояние, гумена главо! Това, което унищожаваш там, не е паметник на английските шпиони намърдали се в Политбюро на КПСС и ръководството на СССР и не е паметник на НКВД! Това е паметник на Альоша /руснака, азера, казаха, грузина, украина, армена.../ който загина по огнения път към леговището на Звяра!
  • 101 Ами

    8 3 Отговор

    До коментар #96 от "Истината!!!":

    Български е. Тоя дето е създал от пепелта България, няма как да не е българин. Не е българин друг един, дето я убива и покрива с пепел и днес.
  • 102 Моряка

    6 4 Отговор

    До коментар #87 от "Ти забрави да":

    Някой да е видял с очите си поне едно куфарче?Ако е имало,е било дело на доказания американски агент Андрей Луканов.Той държеше управлението на валутния резерв.Не им завиждай,доста от предполагаемите ги поостреляха.

    Коментиран от #110

  • 103 Добро начало

    6 17 Отговор
    Следва Альоша, след това си връщаме Камчия, Нефтохима, дерегистрация на руски фирми които не развиват дейност и т. Н. На мястото на моча да се издигне паметник на създателите на БЪЛГАРСКАТА азбука- св. Седмочисленици, на мястото на коня - паметник на българските опълченци, а храм паметника Невски да се преиминува цар Борис Първи покръстител български.....

    Коментиран от #113

  • 104 Човек

    5 16 Отговор

    До коментар #86 от "Хе-Хе":

    Не "някои" Възрожденци, а самите Раковски и Ботев са писали против Русия. Не случайно споменах точно тях. Ти обаче откъде да знаеш, като си безродник, промит с руска пропаганда, който не знае българската история. Раковски е бил особено активен и е разпространявал брошури срещу Русия в многохилядни тиражи, което е създало огромна работа за руските агенти, които не са насмогвали да ги засичат и унищожават. Говорим за Раковски - основоположникът и мозъкът на цялото организирано освободително движение. Този, на който самият Левски е ученик. Раковски има необятна биография и творчество, която комунистите се постараха да скрият от нас, именно защото е прозрял плановете на Русия да ни пороби като ни "освободи". Този човек трябва да бъде най-подробно изучаван в училище, за да се отворят очите на идните поколения, а не да ходят в мрака като мнозина българи, като теб например.

    Коментиран от #109

  • 105 ИВАН

    12 5 Отговор
    Народа вече е съвсем стъпкан и обезверен, затова не се надигна един паметник да защити, робските окови отново са наденати .... сега на ред е Шипка, Альоша, уффф, пепел ми на устата, но дано се събуди българина ...

    Коментиран от #134

  • 106 А ПРИВАТИЗАЦИЯТА

    7 6 Отговор
    А ФАЛИТА ПРЕЗ 1989г., ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ, А ПРЕЗ 1944 - 45, 46 г. КОЛКО СА ИЗБИТИТЕ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА
  • 107 Артилерийска подготовка

    16 5 Отговор
    Фашистите на СДС се бяха кротнали, стекли се в канала на историята, но сега се възраждат в лицето на американските агенти от Подмяната. Същият хъс, ярост и злоба. Това е нацизиране по американски модел. България е окупирана от американците с техните военни бази и докато не ни превърнат в полезни идиоти срещу Русия, като украинците, няма да се спрат. Този модел предполага изтриване на всичко руско, включително и от паметта ни. "Комунистическата диктатура" ще ни се види забавна песен пред американското нацизиране и произвол. Платените с американски долари медии нищо не казват как е било нацизирането в Украйна, но ще го научим на собствен гръб. Известна представа може да добием от жестокото КИЛИМНО БОМБАРДИРАНЕ при всичките войни на американците...
  • 108 ИВАН

    6 4 Отговор
    Това беше най-големия проблем на държавата - паметника, да се хвърлят стотици хиляди за нищо, за всяване на омраза и разделение

    Коментиран от #119

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 4 Отговор

    До коментар #102 от "Моряка":

    Ще направя изключение от провилото си! Ти наистина си завършен червен комунистически дибилатор! Такова изказване може да направи само гьонсурат!

    Коментиран от #115

  • 111 Пръч

    7 7 Отговор
    ,,Фашизмът, при нас ще дойде маскиран като антикомунизъм"! - Кой !?
  • 112 Коч Ина

    2 1 Отговор
    какви дебати бе, ганаецът е мъртъв, просто още не го е осъзнал. Закривай
  • 113 Та Пак

    11 2 Отговор

    До коментар #103 от "Добро начало":

    интересно защо американските бази не те дразнят така. Знаеш, че са безплатни, нали
  • 114 Живял като човек в България

    11 4 Отговор
    Комунистите Родината изграждат,
    Демократите след тях крадат,
    Ех фашисти, ех фашисти, чака ви народен съд !!!

    Пак ще ехти червена песен,
    пак ще грейне червена звезда,
    Пак ще дойде девети септември,
    а Белене пак ще натъпчем врага!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Стамболов

    5 7 Отговор
    Това не е паметник, това е монумент на позора за българският народ. Този фалшив паметник не трябва да бъде местен, а да отиде в леярната за претопяване, там е неговото място.

    Коментиран от #122, #127

  • 119 СПБ

    7 4 Отговор

    До коментар #108 от "ИВАН":

    Сумата, както казаха по Нова ТВ е около 250000лв. Да ги дадат тези които искат да го бутат, а не от данъците на хората които работят и внасят в бюджета т.е. нашите пари.
    Защо във Виена и Берлин никой не иска да бута много по големи паметници. Защото не са ВАРВАРИ
  • 120 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 7 Отговор

    До коментар #109 от "Хе-Хе":

    Раковски умира на 9 Октомври 1867 в Букурещ! Последните думи са "..Както кръщението умива с вода грешния от греха, така и кръвта умива роба от робството!..". Тук виждаш ли намек за "една друга държава"? През 1866 Раковски преминава от Румъния в Русия с Панайот Хитов за да събере помощ от богатите одески българи за четите преминаващи в България 1866 и 1867г. И не получава нищо от тях, защото не е съгласувано с руската имперска политика. Срещнал е толкова помощ от Русия, колкото и вуйчо му - големия котленец Капитан Георги Мамарчев. Не вади думи от контекста, а виж нещата на дело. Руската имперска политика е държала България в Османската империя тогава, защото това е отговаряло на руските интереси, а не на българските щения. Това ли ти харесва - отношението като към роби?
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Тапа Нар

    6 3 Отговор

    До коментар #118 от "Стамболов":

    ако не беше този позор, щеше да ходиш в Пловдив с виза. Идиот
  • 123 Победа

    5 2 Отговор
    Фашистите - кадесарските копелдии, погазиха това: - Резолюциите на ООН от 2008 и 2009 година за защита на паметниците по повод Втората световна война.
    - Европейска културна конвенция от 19.12.1954 г., приета в Париж.
    - Европейска харта за архитектурното наследство, приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа от 26.09.1975 г.
    - Препоръка № 880/1979г. на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за съхранение на европейското културно наследство.
    - Конвенция за запазване на архитектурното наследство на Европа от 03.10.1985 г., приета в Гренада.
    - Договор за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация от 04.08.1992 г., подписан от президентите на двете държави.
    - Съвместна декларация на президентите на Република България и Руската Федерация за по-нататъшното задълбочаване на дружеските отношения и партньорството между Република България и Руската Федерация от 02.03.2002 г.
    - Закон за българското авторско право и сродните му права.
    - Меморандум за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 03.02.2006 г., подписан от управителя на областна администрация - област София-град и кмета на София.
    - Той е защитим като европейско архитектурно наследство и се намира под охраната на държавата, съгласно европейските харти, посочени по-горе, резолюциите на ООН от 2008 и 2009 година, както и Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация и съвмес
  • 124 Зелен Демократ

    2 9 Отговор
    Съидинението най-българския празник, затова нека да изградим на мястото на Моча една елегантна композиция изобразяваща акта на Съединението! Там ще бъдат фигурите на Кокорчо и Спецов в процес на осъществяване на Съединението и бленуваното единство на нацията!

    Коментиран от #128

  • 125 херодот

    4 1 Отговор
    Да се предържаме към реалностите на действителноста ! Няма ссср ! Няма източен блок ! ГЕРМАНИЯ Е ЦЯЛА И НЕЗАВИСИМА. Русия е в гражданска война с УКРАЙНА ! ХА СЕГА ДЕЦА КАЖЕТЕ,КОЙ СПЕЧЕЛИ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ????????????
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Дивергент

    9 3 Отговор

    До коментар #118 от "Стамболов":

    Паметници се събарят,преместват или унищожават,за да могат хора с вече промити мозъци да подкрепят фалшивите официални разкази.Аморфната маса лесно се управлява.

    Коментиран от #137, #144

  • 128 Зелен Демократ

    7 4 Отговор

    До коментар #124 от "Зелен Демократ":

    Всъщност Кокорчо наведен ще си търси калпака, а Спецов с каубойска шапка ще подпира и помога на Кокорча да си намери калпака. Така композицията ще ни вкара с гръм сред модерните нации- бурна и красива връзка с хегемона УСА и в редиците на новите ценности!
  • 129 бай Даньо

    1 1 Отговор
    питам за един приЕтель... Абе от какво е направен този паметник, от бронз, от бакър или желЕзо...хаде вече от финдамента може да се вложи в пътя Русе-Бяла, ама от онези матреали какво

    Коментиран от #135

  • 130 руса рубла

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    И как те е освободила,като си бил съюзник на Германия незнам,но че ни се ева мамата след подялбата на загубилите и попадаме в района под руско влияние,иначе отдавна нямаше да помниш как са те "освободили" съветските Альошовци с бутилка водка в ръка
  • 131 точно

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    НО КОЙ ти гледа това нещо,... нали все се говори че у нас били УкОпатори , взели на босия царвулите и на голия потурите

    Коментиран от #133

  • 132 Ветеран от Протеста

    1 5 Отговор
    За сведение на Опечалените,Заупокойна Панихида на МОЧА ще се отслужи на 40 тия ден..
    ..
  • 133 Какво ти е точното бе калпак

    4 5 Отговор

    До коментар #131 от "точно":

    Световната история не се пази от шепа бг комуняги.
  • 134 руса рубла

    3 5 Отговор

    До коментар #105 от "ИВАН":

    Шипка не закачай,а Альошата можеш да си го вземеш в къщи и да го делиш с жена си и с шишето си с водка
  • 135 СТИГА БЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #129 от "бай Даньо":

    Намерил си им мястото, все ще влезат някъде в работа по трасето, пък и нали има работници там, е, на никой ли няма да дотрябва я желязце, медна жица или бронз за камбанка или хаванче
  • 136 Дядо Боже

    1 5 Отговор

    До коментар #82 от "Пръч":

    Е ти комунисте от кога вярваш в Господ,че за товарищите Господ беше Ленин и КПСС,а христянството беше гонено като през римско време
  • 137 Абе дивергенто,

    3 6 Отговор

    До коментар #127 от "Дивергент":

    Ти още малко ще докажеш, че когато е създадена България през 681 сл.Хр., СССР е съществувала и ни е създала!

    Коментиран от #139

  • 138 калинка чакълова

    0 0 Отговор
    ъъъъъъ разширихами ивицята газа!
  • 139 Дивергент

    6 1 Отговор

    До коментар #137 от "Абе дивергенто,":

    Не четеш или не разбираш прочетеното?Това не се случва само в България.Питаш ли се защо?

    Коментиран от #142

  • 140 Шопендар

    4 4 Отговор
    Голям вой,както за мавзолея,за флекса е ясно,машина,,а защо ревящите не опишат истинската история за паметника,защото ги е срам от кръвта която проляха след великото освобождение което ги сложи на власт за 50години,та досега.иронията е че го разрушават наследниците на тези които го построиха.
  • 141 45 години разруха на историята ни

    1 5 Отговор
    Когато 45 години нямаше закони, а болгарката беше по-силна от историята и градихте съветски паметници без референдум и закон, сега лалате за закон и референдум.
  • 142 Чета и разбирам

    0 4 Отговор

    До коментар #139 от "Дивергент":

    Че пропагандираш руска демагогия, русия създала света.

    Коментиран от #148

  • 143 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 3 Отговор
    Мда, голям вой обаче.. не получих отговор, защо когато комунистите се погавриха с паметните плочи Първи и Шести Пехотен Полк не се надигна такава врява? Нима паметта на онези доблестни мъже дали живота си за България прес Сръбско българската, Балканската, Междусъюзническата и ПСВ е по маловажна от Тотема на Съветския окупатор? Разбира се, не бива да пропускаме "антивоенната агитация" на тогавашните комунисти, която си е била чисто предателство. Ясно е, че са се опитали да заличат паметта на героите. Обаче, дали пък малко безпристрастност да не вложим покрай емоциите? Не ви дразни и факта, че намиращия се на триста метра оттам паметник на Апостола е пет пъти по малък? А после пак питайте защо българина страда от национален нихилизъм! Ама питайте БСП, Възраждане и другите руски лимонки!
  • 144 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 8 Отговор

    До коментар #127 от "Дивергент":

    Ето ти моето определение за аморфна маса - плътно скупчване на русофили /а всъщност, путинофили/ които през живота си една книга от руски автор не са прочели. Но повтарят всички клишета и опорки на руската пропаганда, до които могат през Интернет да се докопат. Намираш ли прилики със себе си?
  • 145 дивака

    1 3 Отговор
    Сега вече се видя ,че бъгария е още комунистическа
  • 146 България мрази русия

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "1234":

    Ти какъв rнycен и безмoзъчeн npoдажник си..
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Дивергент

    3 0 Отговор

    До коментар #142 от "Чета и разбирам":

    Обсебен ли сте от Русия?В САЩ демонтираха паметниците на генерал Робърт Лий и на генерал Томас Джаксън,доскоро национални герои.В Европа забраняват писатели и учени,защото според днешните европейски ценности били хомофоби и расисти.Чувал ли си за ,,Прозорецът на Овертон"?
  • 149 Диамантената ръка

    3 3 Отговор
    Всичко е спазено, кърти и извозвай в някоя нива, който иска да го гледа, да ходи там, никой няма да му пречи...
  • 150 колкото

    3 0 Отговор
    беше спазен, когато просто Кирчо беше министър и канадски гражданин!
    Па накрая и него го изпраха. В България закона е пералнята.

    Тия не демонтират паметника, демонтират държавността и националното ни достоинство. Който води война с паменици - вече е загубил битката. Омерзението към мишоците, които ни управляват само ще расте и после на бунището.
  • 151 ще махнат

    3 0 Отговор
    паметника, но няма да изчистят белязаните си души. Нито ще им стане по-леко, нито по-ведро, нито ще живеят по-добре.
    С паметника или не, българина ще си остане и най-бедния, най-болния, най-нещастния в ЕС. Такава е съдбата на всеки народ, който разбира националното самочувствие като акт на разрушение.

    Тъкмо на мястото ще могат да вдигнат паметник на ПОСОЛСТВОТО. Така или иначе, това място се превърна в символ на унижението ни - то е за преклонение пред Големия Брат, който и да е той.
    След време, ще си имаме поредния виновник за нещастието си, за махането на чийто паметник да се борим.