Last news in Fakti

28 Декември, 2023 19:00 3 713 26

Как войната в Украйна промени Германия

  • гаубица-
  • германия-
  • война-
  • украйна-
  • руска агресия

Тази година Федералната република е изнесла оръжия за рекордна стойност

Как войната в Украйна промени Германия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германците мислеха, че с края на Студената война е настъпил и краят на горещите военни конфликти в Европа. Но руската агресия в Украйна върна войната в ежедневието на германците.

И през следващата година войната ще продължа да присъства в ежедневието на германците. И все повече политически решения ще бъдат свързани с въпросите за войната и отбраната, смятат експерти по сигурността.

Основната причина е заплахата от руско нападение на територията на НАТО, която след мащабната руска инвазия в Украйна преди две години изглежда далеч по-реалистична.

Пътища и мостове вероятно ще трябва да бъдат подновени, казва в тази връзка политологът Кристиан Мьолинг в интервю за ДВ. Той припомня, че много пътища и мостове в Германия не са били проектирани да издържат на натоварването на танкове и друга тежка военна техника.

Мьолинг ръководи Центъра за сигурност и отбрана към Германското дружество за външна политика (ГДВП). Негов неотдавнашен анализ предизвика истинско политическо земетресение в Берлин. В него се твърдеше, че в най-лошия случай НАТО има пет години време, за да извърши превъоръжаване. В противен случай възпиращият ефект спрямо Русия, базиращ се на военното превъзходство на пакта, няма вече да е ефективен.

Войната на Русия промени из основи дебата в Германия

Германия преживя драматична промяна: в продължение на три десетилетия, откакто падна Желязната завеса, германците вярваха, че краят на Студената война ще доведе и до край на опасността от избухване на гореща война. Сега виждат, че са се лъгали и в страната се водят дебати, които отдавна не са били на дневен ред.

"За нуждите на отбраната е необходимо да имаме добре развита гражданска инфраструктура и общество, което е в състояние да издържи на война", обяснява Мьолинг. Това означава местните власти да не забравят, че всяко подобно съоръжение, примерно един нов пътен мост, е потенциален обект с военно значение.

В това развитие Мьолинг вижда и възможност да се възстановят отбранителните способности на страната, "Германия трябва да преустанови действието на някои разпоредби за определен период от време. Ние описваме това в документа така - повече инвестиции, по-малко регулации", казва още той.

Докъде трябва да се простира подкрепата за Украйна?

Германците обаче трудно приемат новите реалности. Изминаха почти две години от историческата реч на канцлера Олаф Шолц за "повратната точка" в германската отбранителна политика. С нея той даде ясно да се разбере, че военният и отбранителният капацитет на Германия отново са приоритет, както преди падането на Берлинската стена.

Повечето германски експерти в областта на сигурността и отбраната, в това число и анализаторът на ГДВП, са на мнение, че Украйна защитава свободата на цяла Европа. Както и че ако тя загуби от Русия, руският президент Путин ще продължи да води война, включително срещу НАТО.

Въпреки това повече от половината германци (54%) посочват именно помощите за Украйна като перо, от което може да се икономисва, щом като няма достатъчно пари в бюджета. Това показа последното проучване Deutschlandtrend по поръчка на АРД. В същото време според проучване на ZDF цели 70 на сто от германците са съгласни, че Украйна трябва да продължи да бъде снабдявана с оръжия и да получава от съюзниците си повече въоръжение.

Тази година Германия е изнесла оръжия за рекордна стойност

Мьолинг вижда такова противоречие и сред политиците. "Много хора, включително в Германия, не са разбрали, че не е възможно просто да натиснеш копчето за въоръжаване и на следващия ден да се появят танкове", казва политологът за ДВ. За изграждането на такива производствени мощности е необходимо време, добавя той.

В тази връзка Мьолинг казва, че критиката може да се насочи не само към германското, но към всички други правителства в Европа, които не са разпознали сигналите и не са започнали да произвеждат значително повече. "В момента само запълваме дупки, не сме започнали да изграждаме нови производствени мощности", обяснява експертът.

И все пак през тази година Берлин е одобрил оръжейни сделки за рекордно висока сума: издадени са разрешения за износ на оръжие на стойност 11,7 милиарда евро - с 40 процента повече от 2022 година. Над една трета от този износ е бил предназначен за Украйна, става ясно от справка на Министерството на икономиката, цитирана от информационната агенция ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ваша работа, както ви е удобно

    30 5 Отговор
    На всеки пет минути един украински гражданин бива ранен или убит. Това изявление направи заместникът на Върховната рада на Украйна Мариана Безуглая, като по този начин призна огромните загуби на въоръжените сили на Украйна.
  • 2 Сатана Z

    29 11 Отговор
    Абе,от Киев до Берлин са едни 1000 км мпо магистралата.Все някога Руският ботуш ще мине на парад през Бранденбургската врата с Червеното знаме на победата.
  • 3 Альоша въшкарника

    11 29 Отговор
    Русофилите помнят немските танкове.

    Коментиран от #20

  • 4 Шпек

    31 13 Отговор
    Германците продават оръжие ,но няма какво да ядат.Добре,че има обществени кухни в големите градове да си хапнат нещо на аванта.Цените на храните там са страшни.

    Коментиран от #7, #26

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    27 3 Отговор
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    Давайте парички за оръжие,
    че Торбалан идва за Вас
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да, бе

    30 1 Отговор
    Мине се не мине някое десетилетие и се настъпва същата мотика... Който не помни е осъден на повторения.
  • 9 Германия е окупирана територия

    34 6 Отговор
    Още през 1952-ра Сталин предлага на англосЪксонските паразити двете Германии/ФРГ и ГДР/ да се обединят и Германия да стане независима страна но Труман и πΝяндето ЧърчИл категорично отказват ❗
    А на Дойче Зелле само заглавието им е немско.

    Коментиран от #10

  • 10 Русофил

    6 27 Отговор

    До коментар #9 от "Германия е окупирана територия":

    Германия нямаше да е окупирана, ако Труман беше хвърлил атом върху Масква 1946.

    Коментиран от #13, #16, #24

  • 11 БАНко

    26 5 Отговор
    КОЙ ВИ ДАВА ТАЗИ СИЛА ДА ПИШЕТЕ ТОЛКОВА ГЛУПОНТИИ ??? ГЕРМАНИЯ Е ПРЕД ФАЛИТ ОТ ВОЕННИТЕ РЕШЕНИЯ НА ШОЛЦ И АНАЛЕН БЕРБОК !!! И В БЪЛГАРИЯ СТАВА ЛОШО - 700 000 000 ЛЕВА СА ЗАЕМИТЕ ЗА КОЛЕДА !!!
  • 12 ПРАВОВЕРЕН ЕДЕОТ-АТЛАНТИК

    13 6 Отговор
    Ама пък Крим е на Мецана !!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Не става само с мерак ❕❕
    Как и с какво щеле да го хвърли , с прашка ли 🤔❕

    Коментиран от #14

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    ЩЕШЕ
    /изв./
  • 15 Локо Сф1956

    27 5 Отговор
    Германците да попитат Меркел, която сама каза, че между 2011 и 2014 г, на срещи с Русия за споразумение между Украйна и Русия им е трябвало време да подготвят Украйна за война с Русия. Само, че бе изпреварена.И сега германците страдат. Те вече не са първа икономическа и военна сила в ЕС.
  • 16 Много

    31 3 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    лесно хвърляш атоми. Ако американската армия се беше изтеглила от ГФР, когато руснаците се изтеглиха от ГДР, нямаше ли да е по добре за Европа а и за Германия. Но САЩ, където стъпят не изтеглят доброволно.
  • 17 дядото

    25 3 Отговор
    това швабите и срам нямате.десетина години правехте света на балама и заедно с нато подготвяхте укро фашистите за война с русия.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Поговорка

    5 19 Отговор

    До коментар #17 от "дядото":

    Сега руш ляците ще видят кон боб яде ли.
  • 20 Мъжа на урсула

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Альоша въшкарника":

    Но германците са ги забравили.
    Но са на ,правилната,, посока, пак ще си ги припомнят
  • 21 Хаха

    20 3 Отговор
    Вермахта се надява, че укровермахта, ще отмъсти вместо тях за позорния бой, който яде до Берлин!
  • 22 НАТО

    8 1 Отговор
    няма територия. Поздрави на списващкге.
  • 23 Бачо Киро

    12 2 Отговор
    Нали уж оръжията за Украйна ги подарявали, ся пък било бизнес.... Естествено, че е бизнес, лапнишарани такива... Само Бай Ганьо трябва да подарява и да очаква потупване по рамото...
  • 24 Бачо Киро

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Че руснаците се изнесоха още 1991. Едни други още седят там из многото си бази и това не са руснаците. Колкото до атомните бомби, ако имаше вариант, то отдавна да се е случило, няма теб да чакат да им даваш акъл...

    Коментиран от #25

  • 25 Хелмут Кол

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бачо Киро":

    Плати на руснаците 60 милиарда и построи жилища на руснаците за да има къде да се приберат. Руснаците напуснаха защото им беше платено, а те бяха гладни голи и боси, затова приеха. След това Германия инвестира в Русия и им даде работа и заплата. Но неблагодарните руснаци искат още и още се плюнчат без да си дават сметка че пак ще са голи и боси.
  • 26 посмали малко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шпек":

    Цените не са по-страшни от българските. Пък тези тука ги търпим за да не търпим резидента и копейкин. Но всичко си има и начало и край. Нека тук окуражим прокуратурата да покаже твърдост и да подведе по отговорност Бандата на Румен. Това че са се сдавили как ще поделят плячката не може да бъде омаловажаващо вината обстоятелство.