Last news in Fakti

3 Януари, 2024 20:01, обновена 4 Януари, 2024 08:57 4 669 23

Цака ли ни Министерство на финансите с топла бира?

  • банчо банов-
  • инфлация-
  • бюджет-
  • финанси-
  • еврозона

С финансови фокуси ли ще влезнем в Еврозоната? (Хем бюджета да е пълен, хем инфлацията ниска)

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Банчо БАНОВ, финансов експерт

След като на 15 декември 2023г. НСИ отчете (направо си се похвали) че годишната инфлация за ноември 2023 г. спрямо ноември 2022 г. е 5.4%, Държавата се разтресе от луд възторг. „Ура другари, с тези показатели ще влезем в Еврозоната без проблем!“ Хвалиха се проправителствени анализатори. На 02 януари 2024г., в. Дневник съобщи с гордост, (направо си се похвали), че бюджетният дефицит за 2023 г. ще е под 3 на сто. Добрите вести не свършват дотук. Преди 4 дни, Инвестор.бг съобщи: „За 2024г. е планиран е ръст на БВП от 3,2% и инфлация от 4,8%. От толкова добри новини, човек направо да заплаче. От радост.

Първо, как се напълни бюджет 2023г.? Ами от инфлацията. Ръст на цените, повече приходи от ДДС и от там пълна хазна. Да, обаче, бихте казали вие, а инфлацията? Е точно тук е разковничето. Хем Бюджета пълен, хем инфлацията ниска? Става. По статистически път. Хем вълкът сит, хем инфлацията ниска. Тук политическите партии в опозиция трябва да се сетят да направят един одит на НСИ – как е отчетена толкова ниска инфлация. Като цените в магазините толкова силно хвръкнаха нагоре. За заведения и ресторанти – да не говорим. В строителството също. 5,4 % означава ако стоката е струвала левче, цената да се е вдигнала с 5 стотинки. Още по времето на Жан Виденов НСИ си имаше едно пиано, което при нужда вкарваше в потребителската кошница щом трябваше да „укроти“ (на книга) инфлацията. И понеже цената на пианото е стабилна, това вършеше работа. Пак НСИ, пак по времето на Иван Костов, две години няма ръст в икономиката, и на третата – взе че го намери, ръст и то какъв. Оказа се, че е сменило методиката. Включило е натуралната рента (консервите и компотите които се слагат зимнина, продукцията от селските дворове и т.н.) и условната рента – ако всички живеехме под наем, все едно сме платили наема и сме го изкарали, а това е допълнителен БВП.

Играта с инфлацията, и неотчитането й, по-точно занижаването й, има и друг проблем. Съобразно инфлация бюджета трябва да даде компенсация за работещите в държавния сектор и общинския. Това си е цяла армия от служители. Бюджета ще се продъни. Няма да останат пари за инфраструктурни проекти и други държавни поръчки – а те са сладката част за политическите партии. Затова на бюджетните и общинските служители ще дадем 5% (или от нас да мине 10%), а ние ще си ха-а-а-арчим до насита. А работещите ще цакаме с топла бира. БТВ съобщава: „Повишава и линията на бедност в страната – от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г.“ Ама не казва за високия „размер“ – 526лв. към 504 лв. си е 4,4%. Ужас. Само минималната работна заплата „…ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., реши правителството. Размерът й ще се повиши с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност.“ Съобщават от правителството. Това е само малко загатване че ако е на същите ниво или вдигната с 5 процента, няма да останат работници или ще има протести. Тук трябва да посочим, че минималната скача не за друго, а защото се изчислява по друга методика, което пак е трик. Отвързваш минималната заплата от инфлацията и я закачаш за средната брутна заплата. „В края на 48-от Народно събрание депутатите решиха размера на минималната работна заплата с поправки в Кодекса на труда. От догодина тя ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната.“ – съобщава БНР на 03.02.2023г.. Т.е. само минималната заплата, където състоянието е най-критично, човек не може да се изхрани и оцелее. За другите плащания – важи инфлацията.

Има още един момент, когато държавните и общинските заплати се вдигнат, частника ще е принуден и своите заплати да повдигне. Така при ниска инфлация (занижено отчетена) страдат всички - и държавния и общински сектор, и частния.

Не са един и два бизнесите в частния сектор, които вдигат заплатите на служителите си с размера на инфлацията. Въпросът е, при 5% инфлация, дали няма да си затворят очите.

Друг ключов елемент е заложеният ръст в бюджета от на база на планирания ръст на БВП от 3,2%. Ами като не стигат парите в бюджета залагаш ръст на БВП, и то стабилен, и от там приходите в бюджета се вдигат като сума. Ама това че се чака световната икономика да влезе в рецесия, европейската също – няма значение. Догодина това ще се отчете едва на полугодието (ако се отчете), ако НСИ пак не бъде спешен да намери ръст. А до тогава – я камилата, я камиларя, я сглобката. Лошото е, че Евростат се опира на данните на НСИ, а не прави той извадки и не смята той потребителска кошница.

Вместо заключение ще припомним, че и Гърция влезе в Еврозоната с трикове в официалните данни за икономиката, инфлацията, и стъкмистика. Което лъсна по-късно и при кризата 2008г. щеше да фалира, ако не се беше намесила Европа и МВФ. И ние ли ще повторим този номер?


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    12 43 Отговор
    МФ да приеме едно данъче от 100евро/м2 за имотите на руснаците в БГ и ще оправи бюджета.

    Коментиран от #3, #20

  • 2 Киро Шприца

    45 3 Отговор
    Шъ прайм алабала!

    Коментиран от #6

  • 3 Хехе

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Празноглав мушмул.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 прасчо

    27 1 Отговор
    Инфлацията е лекарство с много тежки странични реакции. Като химиотерапията например. Но няма как, икономиката беше болна и неохотно държавите посегнаха към хапчето на инфлацията, което стопи много дългове и донесе икономическо оживление. Проблемът е, че сега предстои да се прояват страничните реакции.
  • 6 Така е.

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Шприца":

    Про100 Киро каза, че Урсулата обещала да си затвори очите за нашата "ала-бала".
  • 7 АГАТа Кристи

    26 6 Отговор
    Това мъжко водно конче /за не знаещите при тях мъжките раждат/ с извън земни ококорени очи, такива ги ражда, че с умиление ще си спомняме за Муравей Радев....
  • 8 Тъпана

    37 6 Отговор
    Много добра статия но много малко хора ще я разберат политиците разбирай държавата постоянно лъжат народа но народа е вече толкова прост той само преживява

    Коментиран от #13

  • 9 Справедлив

    40 9 Отговор
    Сега сме по-зле и от времето на социализма. Крадат управляващите,олигарсите и мафиотите а търговците шмекеруват. Статистиката лъже повече от преди 1989 год. Цените за 33 години скочиха повече от 10 пъти , а за ел.енергията - 13 пъти и водата в някои области повече от 50 пъти. Е как тогава годишната инфлация е 5 %. За тази година във всички случаи за основните стоки тя е 25-30 %. Не сравнявайте София и другите по-големи градове с цените в малките населени места и селата. Разликата е огромна. А доходите в големите градове са най-високи.Неравенството и инфлацията растат за сметка на доходите. Това е демокрацията.

    Коментиран от #11

  • 10 Какво очакваш от лъжци и крадци

    24 3 Отговор
    Ествствено лъжи и кражби! После блеещите които са електорат на всичко лъжци и крадци, пак ще викат, че трийсет и незнам си колко години ни лъжели! Ами те са си лъжци! Баламурниците сте вие които гласувате за лъжци и крадци!
  • 11 Блесед

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    Забравяш девалвацията на лева.
  • 12 Мария Гаргамел

    13 1 Отговор
    Справяме се някак..
    Щот ше ни шляпа Галя инак…
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ууууууууууе

    19 1 Отговор
    Да, цака ни и още как...с широко ококорени очи !!!
    И всики сглобкаджии са доволни и празнично радостни !?!?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 14 Отговор
    С въвеждането на Евро в България на "братушките“ тук ще им се ????, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...това подразбрах от "статията".
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Абе

    23 2 Отговор
    Тези финансови шушумиги от сглобката ни цакат не само с топла бира, ами и със студени, развалени кебапчета!
  • 19 Тяя

    6 6 Отговор
    Тази топлата, че и превряла бира я пием българите още от 1945год. Чак ни се повдига вече от нея.
  • 20 Аййййй

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Малко ве
  • 21 Кавали

    5 0 Отговор
    Урсула фон дер Лайнар каза, вие там ще оправите нещата, дори ако трябва да излъжете но ще влезете в еврозоната. Нали никой не вярва в процентите за които говорят, колко е малко дефицита. Няма отърване. Всички конспирации се случват.
  • 22 Продължаваме Порнографията

    10 0 Отговор
    Кокорчовски схеми. При условие, че вече е съден от съдружници и е фалирал бизнеси сега мисли, че с някакви мушангии ще му излязат сметките. Няма да стане и ще му гръмнат всичките схеми, както стана предния път. Реално дефицита го направи той още при предното си министерстване. Сега лъжат и мажат да ни набутат във фалиращата еврозона, че да прилапат резерва ни от 50+ милиарда. А след тях потоп.
  • 23 банкова репресия

    9 1 Отговор
    Къде са БЕЗПЛАТНИТЕ банкови сметки за пенсии и заплати, г-н министър? Септември отдавна мина! Защо постоянно увеличават таксите за теглене и обслужване?