Last news in Fakti

18 Януари, 2024 10:39 1 580 33

Огнян Минчев: Да се гордеем с "Аз съм българче"

  • огнян минчев-
  • аз съм българче-
  • българин-
  • нация

Вместо това се люшкаме към "пази Боже сляпо да прогледа"

Огнян Минчев: Да се гордеем с "Аз съм българче" - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Принадлежността към всяка общност създава в нейните членове както положителни - благородни, така и негативни - осъдителни форми на идентификация с нея. Така е в семейството, така е в махалата, така е и в нацията.

Всички ние имаме полза членовете на българската национална общност да споделят преобладаващо положителни форми на идентификация с нея. За това призова във "Фейсбук" Огнян Минчев.

За съжаление, синдромът "пази Боже сляпо да прогледа" създава сред българските либерални интелектуалци и елитарни демократи реакции на снизхождение или открито презрение към всяка форма на българска национална идентификация. Не бих се връщал отново към причините за подобно "елитарно" отношение. Бих искал само да напомня.

Националното чувство може да се засилва, да отслабва, да помръква или да се радикализира. Но то е неунищожимо докато съществува националната общност.

Много опити са правени на "космополитна" основа да се "отмени" нацията, национализмът и националната държава. Всички тези опити се провалят - независимо дали са марксистки, глобалистки или други... Всичко, което е родено е достойно да умре (Хегел). Няма да бъде вечна и националната общност - някога тя ще бъде заменена от други общностни форми на човешка идентификация. Нацията ще отмре, но няма да сте вие тези, които ще я унищожите.

Съществуват две възможности. Първата, да култивираме националното чувство на българите около светлите примери на Левски, Ботев, Яворов и Гоце Делчев, както и с "Аз съм българче" и "Високи сини планини", с "Хубава си моя горо" и "Жив е той, жив е".. Да ценим националната традиция във фолклор, в природа, в изкуство, в идейно наследство и в примери за безкористна служба на националните идеали.

Втората възможност е да отритнем и да се подиграем с всичко национално като съвкупност от "примитивни отживелици" и с това да насочим националното чувство към чалгаджийски идентификации, насилие, омраза и примитивизъм.

Синдромът "пази Боже сляпо да прогледа" насърчава изцяло втората възможност. Никой не ви кара да играете хоро, да се вдъхновявате от каквито и да е прояви на българска национална идентичност. Някои са я надрастнали, други се срамуват от нея.

Трети... Хайде поне мълчете! Защото ако бяхте достатъчно интелигентни, щяхте да сложите "Аз съм българче" на първата страница, а не да се чудите как да се отървете от него.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    22 6 Отговор
    в демокрацията на корпоративните финансисти и военния комплекс няма национални държави освен една - АМЕРИКА
  • 2 тоя шишкелан

    38 5 Отговор
    за първи път зае правилна позиция.Чудо,объркал е закуската.
  • 3 ХАХАХА

    23 5 Отговор
    Тези ,които се отричат от българското са типични потуранци и църволанци ,нахлузили отгоре френчкоти и трандофори!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    32 3 Отговор
    ТОВА ГО КАЖИ НА ТАГАРЕНКО
  • 5 !!!?

    6 30 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Явно визираш русофилите...по-продажни от тях няма !!!?

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ...?...

    27 4 Отговор
    Щом задействаха този тюфлек евроатлантически, явно са усетили, че са пресолили манджата. Не ми се вярва Минчев да е изпитал внезапен порив на любов към България. Поръчано му е.
  • 11 Васко

    8 29 Отговор
    Цялата тази кампания с Аз съм българче бе подета от анти българските партии в българия Тази опорка бе спусната на руските партии от център който координира действията на защитниците на руското влияние в страната Също както и с шенген.Ще има и други Това са трите русофилски партии в парламента няколкото интернет сайта които вече станаха ясни.И разбира се русофили журналисти . Всички тези фактори действат заедно против курса поет от страната подържан от болшинството българи. За радост защитници и поддръжници на русия у нас за първи път са в отчайващо за тях малцинство И няма никакво разделение на народа ни по темата ЕС Нато съветски паметници или русия или Европа. За такова разделение твърдят разбира се по медиите социолози и политолози с руски връзки Целта е да се създаде впечатление в държавата ни че русофилите са половината нация Което разбира не е истина Доказателство за това са процентите на бсп итн копейкин срещу тези на герб ппдб дпс на всички избори. Доказателство са и малобройните митинги на руските партии в сравнение с тези на Евроатлантическите в столицата ни. Не гласувалите българи може да не симпатизират на герб или ПП ДБ Но в никакъв случей не са и русофили.Поради простата причина че избора на руски партии е огромен в българия поне 6 са. Но те не събират заедно никога повече от около 25% А и русофил никога няма да остане в къщи на избори. Такъв е генезиса му.

    Коментиран от #12

  • 12 ХАХАХА

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "Васко":

    Опорката ти е дълга и пълна с измислици . Не се хАби напразно ,козяците ще ти платят от казана с остатъци колкото и с 2 изречения да излезеш злобата си !
  • 13 Пенчо от селото

    7 1 Отговор
    Ами аз съм от Марс паднал, може и от Луната
  • 14 Павел пенев

    15 4 Отговор
    Този дебел и нагъл демократ-либерал един път да каже нещо добро за българите.
  • 15 Хасковски каунь

    7 0 Отговор
    Нека публикуват материала от " Свободна Европа".
  • 16 КОЗЯТА ПЪТЕКА

    8 4 Отговор
    Те на тоя сега му спряха козите траншове. Ще отслабне още.
  • 17 Читател

    3 15 Отговор
    Всички сте от комунистически потекла, дори и етносите са от ДС кгб, с изключение на неграмотните хора от селата в града, но придошли с много пари. Свърши с българското говорени, те българите, които крадоха, а и тези, които са на държавна хранилка, имат жилища по няколко в София, Гърция, Брюксел, да му мислят робите, а и без робство не може. Кое не е така. Зарибяват ви. Защо не дойдат да снимат жилища ново строителство, откъде са им парите. Нещо ще става, но ако стане и много от българи с чужди банкови сметки ще избягат, ако останат следва да ги ръководят етносите. Те се изучиха, а отвън, кой иска бедни българи, никой, етносите са трудолюбиви и задружни, помага си, но преди бай тошо ги е мачкал, но и ромите са над българите, отиваш на лекар и обръщат белите престилки на тях внимание, защото ще им пуснат нещо в джоба, а българина е беден и му се подиграват ученици роми от Икономиката, жената с бастун, той дъвчи дъвка и на български и на цигански хихихи. Свиквайте, на запад думата, Ц, е забранено да се произнася. Бъдете добри хора. Кво реши туркие русия ес енп сащ това ще е.

    Коментиран от #31

  • 18 ас сам руслямче

    4 7 Отговор
    пуття и эрдоан най обичам.те ся мойте татовци
  • 19 Искрено???

    11 3 Отговор
    Минчев - интернационалистки даскал по научен комунизъм, либерастен глобалист...,а сега пак сменя палачинката, ама не вярвам да е искрено.
  • 20 Боруна Лом

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    УУУУУУУУИУИ! ВИЕ КАКВО СЪГРАДИХТЕ? ВСИЧКО САМО РАЗРУШИХТЕ!
  • 21 Някой

    9 1 Отговор
    Оня ден кръстев сега този!!! Един по един взеха да обръщат палачинката! Усетиха накъде духа вятъра и тия двамата първи се пренастроиха.

    Коментиран от #28

  • 22 Катя

    10 3 Отговор
    Твърде късно евроатлантиците се усетиха, че сами се простреляха в краката, но безродието, лицемерието, раболепието им е толкова голямо, че не им позволява да изкажат извинение.
    Чак сега един от тях се усети и им казва, поне да си затварят устите.
  • 23 лай и лой

    5 1 Отговор
    Водещите мисирки Кръстев и Мирчев чистят сглобката, преди изборите.
  • 24 Позитивен

    3 0 Отговор
    Добре написано! Браво!
  • 25 Ти да видиш какви прозрения

    0 0 Отговор
    Оги е бивш член на БКП и преподавател по научен комунизъм! Сега е "политолог"! Другият Оги (Огнян Стефанов) е "журналист" и агент на ДС Академик! Толкова за Огитата!
  • 26 коментар

    3 5 Отговор
    30 години Русия опростачваше българите като лансираше Слави да насажда Чалга и социалистическа носталгия. Стигна се до там да създаде партия Нама Такъв Народ.
    Щяха да изчегъртват ББ защото строи България и да наложат ПП. Но жалкото представяне на Русия в Украйна даде силен аргумент на опортюнистите и виждаме как ПП се ориетира на Запад. Дали ще е трайно, зависи от нас.
    Важно е да приобщим различните общности било то емигранти, роми, мюслюмани и други към идеята че те живеят тук в България и благоденствието на България е наше общо дело.
  • 27 Госあ

    4 3 Отговор
    Аз съм учил това стихотворение по време на комунизма и то присъстваше в букварите. Т’ва е положението. Па не знам марксизъм ли е било, сталинизъм ли е било или ленинизъм. А сега к’во е…

    Коментиран от #29

  • 28 и аз така мисля

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Русофилите които живееха от Българо-съветската дружба загубиха надежда и виждаме как преминават на прозападни позиции. Да видим кога и Радев ще се окаже че и той е бил за подкрепа на Украйна в нейната справедлива борба срещу руския нашественик.
  • 29 Миии

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    сега е евроатлантизъм и искат "Аз съм българче" да го махат, като в същото време обвиняват комунистите в антибългаризъм, безродие и темп-подобни.
    Простотия до шия.
    Да се смееш ли, да плачеш ли..
  • 30 Атмаджа

    2 0 Отговор
    България може да с гордее само с част от миналото си.В настоящето и бъдещето нещата никак не са розови.Сега липсват всякакви национални герои и просветители,а са останали пропаднали хора.Срещат се,разбира се,все още честни хора и състрадателни хора,които правят добро на другите,връщат намерени вещи и т.н.,но днешните лоши времена задушават свестните хора и ги поставят под подтисничеството на тирани.
  • 31 Павел пенев

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Читател":

    Разбрахме че си читател, но къде си прочел тези глупости?

    Коментиран от #33

  • 32 любопитен

    1 0 Отговор
    Стихотворение за ренегати има ли?
  • 33 без коментар

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Павел пенев":

    "До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.